Wednesday, May 27, 2009

Home » , » 140 sedang buat analisa

140 sedang buat analisa

Salam buat semua kawan-kawan ibu,

Sehingga semalam jumlah kawan-kawan ibu @ my dear followers telah mencapai ke angka 102. Dan sekarang ini ibu sedang berusaha buat analisa referral bulan Mei 2009 & juga sediakan satu 'contact list' kawan-kawan ibu. Insya Allah, nanti ade masa ibu adakan cuba buatkan satu award khas untuk kawan-kawan ibu.

Ibu perasan ade kawan-kawan ibu yang hanya add link & tidak add sebagai followers, so harus ibu ambil masa untuk kenalpasti (akauntan memang suka buat kerja-kerja analisis ni... heheh..) . Ini adalah hasil keputusan pre-top referral untuk blog ibu dari 1-26 May 2009.

yang ini hanya pre-result yer.. belum betui2 (finalize) lagi.. Jadi inilah dia yang rajin mengintai blog daku sebanyak 20 kali dan lebih sepanjang bulan May ini.. Bulan April 09, ibu hanya sediakan award untuk No 1 Top Komentar, so bulan ni Insya Allah, ibu akan sediakan award untuk Top referral juga. Insya Allah, awal bulan May (hopefully by 1st week), ibu akan tayangkan nama-nama yang bertuah..

dan ini pula adalah list (belum update semua lagi) yang link ke Catatan Ibu tetapi tidak add sebagai followers..

Hmm, jangan salah faham yer kawan-kawan, ibu tak paksa kawan-kawan add jadi followers, ibu buat analisa ni untuk kegunaan ibu sendiri ajer. Sebab ibu kan suka nak tag kawan-kawan, so far ibu ibu tag kawan-kawan yang dalam senarai followers jer.. so yang tak add followers nanti kata ibu tak pernah mentioned nama dia pulak. Big Smileso harus ibu ade extra senarai ni..

Selain itu, ibu harap kawan-kawan dapat bersabar sebab ibu sekarang ni sedang menyesuaikan diri dengan jadual baru antara kerja rumah (yg sentiasa tak selesai2), menguruskan ketiga2 anak ku, homeschool fikri, dan juga aktiviti berblog. harap2 dapat difahami, sebab ibu tiada pembantu.. semua nya ibu harus lakukannya dengan tangan sendiri.

Ibu juga nak notify SyahNur... "Syahnur add 2 kali sebagai followers, please delete either one yer... "

Ibu juga nak ucapkan tahniah kepada mak buyung Yatie Chomeyl & en Solah, di atas kelahiran baby SN. Chomeyl babynya.. hidung macam ibu nyer...

Untuk projek homeschool ibu bersama Fikri, Insya ALlah, akan ibu cuba update sebulan sekali.. *tak leh selalu.. sebab baru sangat bermula* Untuk setakat 2 minggu pertama ini, ibu berjaya dengan matlamat ibu untuk 'create interest fikri pada belajar'.. so far, kalo nak belajar punya pasal, dah rajin kemas menan, dah rajin tolong ibu kutip botol susu letak kat sinki.. I love this small changes... Ibu mana yang tak gembira melihat perubahan anak ke arah yang positif kan...

Buat kawan-kawan ibu yang masih tertanya2, kenapa award pemberiannya masih belum ditepek di blog Catatan Ibu, harap bersabar ya.. semua link sudah ibu kutip.. cuma perlu ambil giliran untuk di tepek.. Ibu hanya peruntukan 1 minggu menjawab 3 tag, & sesi menepek award juga 1 minggu sekali. Jika link award2 kalian tidak dalam senarai, sila semak list KIV homework.. ada di 3 column footer note.. scroll ke bawah yer.. & sila maklumkan pada kakyong yer..

Dan juga, jika ada kawan-kawan ibu tak suka ditag @ tak suka menjawab tag, & tidak suka terima award.. sila beritahu yer.. tidak lah daku nanti 'makan hati', Feeling Blue hehehhh.. yer lah ku dengan senang hati & gembira mengeTAG kalian & yang sempat ku jengah & beritahu ke blog kalian, tup2 kalian tak suka buat tag.. Jadi supaya adil untuk 2-2 pihak.. molek lah maklum kan awal2... Happy

Pesanan penaja : ibu masih lagi melawat blog kawan-kawan, cuma kuantiti lawatan tidak dapat semeriah dulu.. harap bersabar dengan daku..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

36 kawan ibu yang hebat:

reen said...

rajin sungguh la akak ni...jngn lupa award untuk sy gak ye.....he..:)

syayassir said...

kak yong.. huhu.. wordpress boleh follow juga ke? nanti saya try ye.... :)

Mama Nazhan said...

Kak yong... walaupun saya tak jadi follower kak yong... tapi saya tetap akan singgah ke blog kak yong. Sejak saya tersinggah dulu... insyaAllah akan terus singgah.
p/s: Tentang cakes/cc tu... insyaAllah kalau saya balik ipoh.. boleh kita jumpa dan saya bwklah apa2 air tgn saya.. bukan air basuh tgn tau! hahaha

ummumishkah said...

Saya budak baru follow!
Ingatkan dah follow, tgk2 belum lagi.. ehehhe
seronok buat analisa ni... :)

syayassir said...

eh, kak yong.. boleh lah rupa2nya... heheheh
dah follow dah.... :P

precious innocent said...

k.yong, lg senang pakai google analytic.. kita leh tgk sapa yg visit blog kita hari2...
lg bkesan dr nuffnang.. huhu....

kakyong said...

Reen,
award utk Reen.. hehehh :D

Syayassir,
ok mekasih, add follower

MamaNazhan,
yer , ku tingin nak rasa cupcake mu.. email la nanti ku beri contact no.. kakyong72@gmail.com

UmmiMishkah,
daku tak paksa yer.. heheh:)

MamaEmma,
Google analytical baru jer ON.. so data tak complete.. at the moment guna mr histats.. last mth Apr 09, ade data histats yg kaput (on certain day). so la ni ku monitor weekly..
lagipun masih perlu kuproses sbb ade refereal yg keluar data 2 kali tp link berbeza . cth utk mama emaa
"http://precious-innocent-bloglist.blogspot.com" & the other line kuor  "http://precious-innocent.blogspot.com"
SO I need to combine those 2 figure.. ;)

SyahNur said...

la.. ye ke?? sy x perasan langsung.. sori.. ok.. nnti sy delete 1 k!

.:Fae-Yust:. said...

Best lar k.Y0ng nih...rajin n teliti!! kenapa x buley copy paste tag tu? uhuhu...

Ummi Hanie said...

salam kak yong ,

wah terer btol la wat analisis . Hanie pun x penah wat analisis sebegitu rupa , mmg xbrape reti sikit bab2 tu wlupun x susah mane ..huhu

hmm, tentang prkembangan ank tu , mmg sronok biler mreka dah pandai mmbantu kita dlm menguruskn diri mreka . hehe . anak sulung Hanie tu mmg Hanie ajar betul2 suruh kemas brg lepas main , jadi masalah brg brsepah tu mmg kurang.ni tgh dok training yg no.2 tu sbb jenis xmkn saman sket ..

precious innocent said...

emma pakai motigo je.. tp dah jarang2 tgk kat situ.. hehe...

semua bloglist emma, emma dah pindahkan ke "http://precious-innocent-bloglist.blogspot.com".. so mmg dah xde kuar dr main blog.. huhu

QQ said...

kan kate kak yong mama hebat..dah ade 3 ank pun masih ade ms berblogging..

lily azliyana @ mama zara said...

alamak..dh kantoi dh tak jadi follower..hehehe..entahla..mmg selalu sy suka add link org jek kot. tp takpe, demi meramaikan lagi geng follower kak yong, akan sy follow jugak blog nih sekejap lagi..=p

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong.

dlm bz berfarm town di facebook rupanya masuk dlm list juga ya.. :)

kakyong.. aliyah dah tumbuh gigi tak? kemarin2 ku lihat gusi bawah shinta dah mula tumbuh satu gigi. tapi blum bleh ambik gambo lagi. baru kaur sikit jer..

MAMASYAZA said...

terror betul kak yong buat analisis. saya pun 2 hari ni tak sempat nak buka blog...adik n abg demam....concentrate kat bebudak berdua tu dulu..ptg ni baru boleh menjenguk sekejap

kakyong said...

SyahNur,
tu ler hasilnyer slepas dibuat analisa.. pastu perasan ade follower yg kakyong dah berbulan tak jenguk... huhuuuhhh, jgn dasat daku rasa...

Fae-Yust,
tak leh copy ker.. tak tahu le, kdg2 boleh kdg2 tak.. you kena cuba nasib

kakyong said...

Ummi hanie,
mana terer, ni seme dgn bantuan gadget2 @ widget2 belaka.. kakyong cuma copy paste to excel buat analysis sket jer..

mama emma,
ok noted, mungkin masa awal bulan mama ade masih masuk dr main blog lagi kot.. sbb histats yg capture..

idanizam said...

kak yong, kita nak impom kat kak yong, kita tak kesah kalau dapat tag...mula2 dulu rasa malas je nak wat tag..tapi, lama2 rasa macam syok je....suka singgah blog kakyong nie..beshhh...neway...kita nie baru je berjinak2 dalam dunia blogging nie..harap bagi tunjuk ajar...:)

kakyong said...

QQ
~ semua pun ibu2 hebat.. cuma masing2 kan ade komitmen memasing.. :)
hmm, kakyong pun rasa dah 2 hari tak jengah ke blog QQ

Mama Zara,
terima kasih memeriahkan kawan-kawan ibu.. ;)

Mama Shinta,
Aliya belum ada tanda2 nak tumbuh gigi.. tp dia ligat panjat memanjat.. huhuuuhh, ku bbrp hari ni bateri kamera sudah kong, ayahnya tak belikan, jd ku frust tak dpt snap foto aliya sdg mengganas memanjat sana-sini..

Mama Syaza,
ooo.. dah 2 hari tak masuk blog.. hmm ku lupa bila kali terakhir ku marathon ke blog mu... ;)

anak laut said...

salam....menghargai follower adalah penting..walaupun anaklaut tidak termasuk dalam senarai catatan ibu..anaklaut sering ikuti blog ini..sebabnya: blog ini best..

Yan said...

yerrr yan lucky no. 8.. ske ske.. sebab yan ske no. 8... hehehehe..

kakyong... yan ade probs ni.. cemane nak berbincang dgn kakyong one to one??? cewah!!

Yan said...

ermm kakyong.. bukan masalh besarpn sbnarnye.. pasal buat akaun tula.. yan nak tanye lebey lanjut ni.. huhuhuu..

err camne akak wat analisa berapa kali melawat tu?

kakyong said...

Idanizam,
suka tag.. ok. :D
kakyong pun masih byk lagi yang perlu belajar.. mana yg kakyong tahu Insya ALlah, kakyong cuba kongsikan.

Anaklaut,
u kan follower Catatan ibu & u ade la dlm list kwn2 maya baru.. heheh.. tp tu la kan, sbb kakyong byk marathon ke blog ibu2, terlupa degn kwn2 yg lain.. pasni kakyong kena marathon secara adil...

kakyong said...

Yan,
email jer lah kakyong72@gmail.com
kakyong ade YM tapi selalu tak sempat lah nak online.. kalo kakyong tgh marathon blog or update entri baru memang tak ON Ym.. sbb tak mahu diganggu.. hehehh..

utk rekod statistik ni boleh guna mcm2 yg biasa org guna google analytic @ histats.. nuffnang pun ade statistik on daily referral, tp data dia tak begitu flexi mcm Histats @ google analytic

Pengasas said...

Salam KakYong,
Huh, ini blogger profesional. Siap dengan statistik. Ada cabutan bertuah ke?

damaiinx said...

salam ziarah,mintk ehsan kak yong cratekan blog " jaispasti67.blogspot.com " ke ruangan " kenalan maya baru " untuk berkongsi informasis dan kenalan siber....
wasalam ,temekasih.

aida said...

semekom k. yong... nanti Aida follow... maklum la, saya ni org baru dlm dunia blog... bak kata salleh yaacob [sinar.fm]... I FOLLOOOOW...

kakyong said...

Salam Ayahnde Pengasas..
Cabutan bertuah.. hiiii :D
kakyong takde hadiah spesel nak bagi.. kalo depa nak sibocat kering & sipuyu kering.. boleh la..

damaiinx,
semalam ada add follower kan.. tp tu la ku tak jumpa link nyer, jd ku tak dpt nak masukkan link.. mekasih sbb dtg meng'inform :D

aida,
dlm blog ni kita semua sama2 belajar..
terima kasih follow..

syahadah said...

nama ku takde dlm senarai ke?sedihnyaa

silversarina said...

Kak Rina tu akak ke ada kak rina lain ??

Apapun semag lebih maju di bidang blogging... hihihi.

kakyong said...

Syahadah,
tiada dlm senarai itu, tapi ada dlm senarai top 20... ;) jangan sedih, sbb itu baru pre-result sehingga 26 May 2009

KakRina,
yer kak rina lah tu.. kakyong ade sorg jer silversarina.. takde dua.. :D

Yan said...

ok kak.. nanti yan emel..
mmg yan nak guna emel jek.. coz yanpun dah lame tak ym...
tak sempatle nak layan ym.. nak layan blog kan?

yatie chomeyl said...

ye ke hidung baby SN mcm mommy dia? hik3x...hidung kembang n besar ye kak yong? senang nak sedut oksigen banyak2 :))

kakyong said...

aikkk.. baru brp hari ni, dah sihat ke mommy SN, dah blogging ni.. apa nama bb SN?

Fid said...

kakyong
list pending award panjang nya
nak tambah award nih!

kakyong said...

Fid,
award2 nanti akan ku marathon menepeknya di galeri TANDA KASIH... harap2 hjg minggu ni dpt disiapkan.. hari ni pun ku cuti buat entri.. sbb nak menepek award di TANDA KASIh..

tp kalo en ayah ajak ku merayap, jln2 cuci mata.. maka siap sikit ajer lah... :D

ada lagi ka nak beri.. ku memang muka tak malu.. org nak beri ku terima.. rezeki jgn ditolak...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .