Tuesday, June 16, 2009

Home » , » 162 resepi : rendang dendeng

162 resepi : rendang dendeng

Salam & hepi gud day semua,

Pepagi ni kakyong dah bersiaran.. sempat lah jengah beberapa blog.. letih gak nak khatam2 entri2 yg daku telah 'miss'.. ;)

Pepagi tadi sempat ler masak nasi lemak.. nasi lemak orang malas jer... sambal nyer.. heheh.. telur goreng & disira dengan sambal... mujur le tak terhangus nasi lemak tadi *masa atas dapur gas jer.. tak guna rice cooker * maner le tak hampir hangus, masa tengah dok masak, dok sibuk juger membaca blog kawan-kawan. /no konon2 multitasking lah tu.... *walhal memang addicted berblog*

ok, kembali kepada tajuk entri.. rendang dendeng..

ari tu foto dah ditepek.. di entri mood malas menulis : silalah layan foto yer..

kali ni diulang tayang semula...

kakyong tepek resepi ni sebab sahabatku Siti Hasniza telah request resepinya...

nota utk siti hasniza : Siti, buat lah 1 blog.. pasni lebih banyak citer boleh share... Siti dah boleh makan daging ker??? teringat masa kat Terendak dulu.. siti kan alah kalo makan daging...

okay, resepi untuk redang dendeng.. *ari tu kakyong eja rendang dinding..* ejaan yang betui adalah dendeng bukan dinding... :p

bahan-bahannya :

  • 300 g @ 1/2 kati Daging lembu, *ni sukatan kakyong untuk sekali masak, sekali hadap jer.. untuk kami suami isteri.. anak2 tak reti makan daging lagi*
  • 1 labu bawang besor.. *amik yang besor sekali.. :D kakyong memang suka banyak bawang *
  • 2 sudu makan cili giling *kakyong dah lama tak guna cili kering, jadi tak tahu brp tangkai cili kering nak guna.. lagipun cili kering ade yang jenis pedas & ade yang kurang pedas*
  • 1 cm halia *agak2 jer lah, nak sikit jer*
  • kicap lemak masin
  • 1 batang serai
  • baki air rebusan daging
  • garam & gula secukup rasa

cara membuatnya :

  • daging direbus. masukkan air hingga semua daging terendam, kemudian rebus dengan api yang sederhana sehingga air hampir kering @ separuh kering. tunggu sejuk sket, pastu hiris2 daging nipis2 dan ditumbuk guna lesung batu, kasi lembut.
  • bawang, serai & halia dikisar halus
  • tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sampai naik bau
  • kemudian masukkan cili giling *seperti dimaklumkan dalam entri resepi yang sebelum ini, kakyong guna cili giling Puteri *, masak sampai naik minyak..
  • bila cili dah betui2 naik minyak & elok masak.. masukkan daging, baki air rebusan & sedikit kicap.. kicap ni agak2 lah yer..
  • masak sampai sehingga agak pekat.. kakyong suka dia basah2 sket.. rasakan garam & gula.. *tapi kakyong tak boh gula, sebab kicap lemak masin dah cukup rasa manis*

itu sajer cara memasaknya.. sangat senangkan. Bahan2 pun tak lah complicated & susah nak cari. Serai kalo tak boh pun tak per.. tapi kalo nak bau wangi, boh le serai. Bau tu akan menambahkan lagi selera.

Rendang dendeng ni boleh disimpan lama 2,3 hari tak perangat pun okay, tp simpan elok2 lah yer.. masuk dalam bekas yg bertutup & simpan dalam peti ais. Pasti reheat guna mikrowave. :D

Daging tu boleh juga digantikan dengan ayam. Rebus ayam & ambil isinya.. cerai2 @ caik2kan macam buat soto tu.

Boleh dimakan dengan nasi, roti, pasta... /hmm kakyong memang suka mempelbagaikan cara pemakanan.. boleh juga dibuat inti untuk sandwich bakar... buhsan lah jugak kan asyik sandwich inti sambal sardin jer.

Ada pelbagai versi orang masak rendang dendeng ni... cuba jengah kat sini

  1. daging rendang dendeng
  2. rendang dendeng tradisional perak
  3. beef rendang dendeng

dan banyak lagi lah.. kalian tanya jer dengan Mrs Google... ;)

tapi kakyong dari kecik dah tengok mak & mak sedara masak ikut resepi ni.. heheh, resepi macam tak cukup bahan jer.. tp mudah & ringkas... yang penting daging tu harus 'dititik' @ diketuk @ ditumbuk guna lesung batu... nak makan pun senang.. bawang putih & lengkuas memang kakyong tak bubuh.. tak suka ade bau bawang putih dalam rendang dendeng... dan supaya tahan lama, make sure bahan kisar ditumis sampai hampir garing & naik bau.. jangan sampai hangus dah ler..

p/s : pada yang membaca & semua kawan ibu, sila ambil award di blog Tanda Kasih yer.. komen-komen di Tanda kasih akan juga diambil dikira untuk komen bulanan & terkumpul Catatan Ibu.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

22 kawan ibu yang hebat:

ummumishkah said...

nasi lemak.. best tu,
syukur masih ada ruang utk kak yong masak utk family kak yong..
macam sedap jer rendang dendeng tu.. kena cuba gak ni.

syahadah said...

sedap nye rendang samapi menrembes ayak liuqqqq

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong,
Sedapnya tengok rendang tuh.. Menitik2 air liur ni ha... sememangnya ku suka sama rendang. husband pun suka. tp tak reti buat je. Thanks kak yong kasi resepi nih. Nanti nk try n error. Kalau sedap boleh buat tuk raya.. Hahahhahahah

adianiez AIDA said...

aida ni memang tak tau masak rendang. tiap kali raya, aida akan order utk umah mak & mak mertua. mereka da tua, aida inform mereka, tak payah la susah nak masak di pagi raya.

he eh heh he... whatever, nak try gaks masak rendang. mana la tau bleh bawa di pagi raya. hmmm, lebih sayang ler mami ku (mak mertua) pada ku ... he he !

sitisifir10 said...

Bagus kakyong, kalau saya lah, org tanya berapa bijik boh bawang, berapa batang guna serai, jawapanku sejak azali adalah 'sesuka hatiku'...hihi

ILA said...

sedap nyer...nanti nak cubalah...hehehe

Fid said...

kak yong
komen ini ditaip sebaik saja nampak tajuk entry mu ini...den blom baca ya entry tapi den parking komen....
sebab den kena pepandai bahagi masa ngan kerja dan blog hahahahahahaaa
tapi daku harap dapat anugerah 'komentator tegar time kerja'
kihkihkih...joudan joudan(joudan=gurau)

hokey...
ni komen lepas baca dengan kelajuan gaban tukar baju...dan tengok gambar sambil membeliakkan mata..
kak yong ..umah kat mana erk???kalau 27 june ni ada sudi sambut tetamu jamu makan ini masakan ka???
kahkahkahkahkah

Hanz said...

Kakyong, masa bujang dulu, hanz selalu beli nasi lemak berlauk rendang dendeng kat area umah lama parents kat Taman Melawati, yg jual nasi lemak tu pelakon lelaki veteran...la ni dia dah tak jual nasi lemak dah, dia ada buat iklan Giant yg naik basikal tu..

Rendang dendeng dia sedap! Member opis pun slalu kirim beli

sya said...

wah,saya paling suka lauk daging dendeng.. tapi, nak buat tu tak berapa pandai.. try buat sekali, tak menjadi.. mungkin sebab tak ketuk kut... :)

Hanz said...

Kakyong ni, buat kita terliur jer! :P

Mama Nazhan said...

kakyong...saya suke sgt daging dendeng ni... masa kenduri famili kat ipoh mesti buat..tp jenuh ler nak menumbuk byk2 tu... batu tumbuk kena berganding bahu ler ramai2.. ~x(rajin kak yong masak2 spesel la ni naa... bagus..nanti bleh kita buat potluck kat ipoh... ok tak?;))

kakyong said...

ummuMishkah,
heheh... Alahmdulillah, dah dok rumah ni, usahakan juga memasak.. walau sebetulnya sgt malas memasak, walaupun tahu memasak.. lagipun anak2 lebih prefer makan apa yg ibu nyer masak..

Syahadah,
masak le.. drp dok tidur baring makan jer.. sesekala masak lah yg sedap2 utk Diera & adik bella makan... :p takkan asyik rebus2 jer... ;)

UmmiKhayra/Aida/Ila,
coba jgn tak coba.. ni ku beri resepi bhn yg sgt minimal... kakyong masak rendang ni tak kira raya.. kalo ade encik ayah beli daging, memang ku buat rendang ni.. ni nak belajar buat rendang hitam plak.. tak expert lagi, jd belum bleh nak kongsi.. :))

puan siti sifir,
kalo ikut kan memang nak bg camtu jer.. tp ari tu org dah tanya brp sukatan.. so kali ni ku berilah sukatannye.. so kalo nak lebih rasa bwg boh la lebih, nak lebih rasa pedas, boh la lebih cili.. takde saper yg nak marah.. sbb kita sendiri yg nak makan... ;))


Puan Fid,
nak mari Ipoh kah.. map rumah ku ada dlm blog Tanda Kasih, scroll sampai ke bawah sekali... ;)
27hb rasa tak p mana kot..
jemput lah dtg, tp haruslah bersabar dgn keadaan rumah yg mcm tongkang karam... =))

Hanz,
rendang dendeng memang sedap.. kalo cukup segala rasa manis masin pedas.. memang kaw... :D

sya,
ketuk jgn tak ketuk.. kalo takde lesung batu, g beli satu.. lesung batu kakyong amik dr rumah mertua.. MIL ade 2 lesung batu, dia tak guna yg kecik, so kita pun dgn muka tak malu g minta... sungguh berjasa spjg 4 thn kami kahwin ni...

MamaNazhan,
bestnya kalo bleh gather2 kat Ipoh ni..
kat sini jer dah ade 2 blogger, sorg kat Chemor, sorg kat menglembu.. ehh, belum kira yg ade kat Sri Manjung, bdr Sri Iskandar.. wah... ramey juga..
jom kita gather2 plak... kita buat kat pdg Polo nak.. senang sket nak berkelah2 kat situ.. ade playground utk anak2... :D

silversarina said...

Bloghopping sambil memasak, bahaya tau, masa kat Jordan , dapur akak pernah terbakar sebab buat multi-tasking camtu :)

Dendeng... hubby akak nak beli yang siap packing siap ada tanda halal masa di Car4 Medan tapi akak tak lalu makan...hihihi...teringat B1 B2 punya hal .

SyahNur said...

bestnye rendang.. mmg nmpak sedap.. sy x pernah masak sendiri rendang2 ni.. selalu tolong mama & mak masak je.. hehe.. fail skit bab2 masak2 yg complicated ni.. suke masak yg simple2 je..

Mama_Aqish said...

Boleh eden torai ini resepi...salam kunjungan Kak yong....saya datang berhajat nak klik En.Nuffnang K.yong tu....nak klik banyak2 kali....tq klik kat blog saya

U-jin said...

kak yong ni kannnnnnnnnnnn.......sedapnye......mkn ngan ketupat pals ni sedap..huhuhu

Yan said...

wah dah kuar resepi... silap2 sok kakyong kuar blog tuk resepi plak hehe..
bolehla belajar dri kakyong pasni.. coz yan mmg tak tau sngat masak2 nih..

pasal resepi ni.. kadang lain orang lain resepinye.. tu yg tgk nenek yan nye resepi lain.. mak mertua plak lain.. tp tak kesahla.. yan bedal jek..

MAMASYAZA said...

rendang ni sodap gak kalo makan ngan roti gardenia

kakyong said...

kak rina,
sblm saya berblog dulu, kerap juga multitasking.. sambil buat a/c, sambil tu juger memasak.. membasuh tu lain ler, mesin yg buat.. penah sekali goreng ikan, rasa mcm dah kecikkan api.. pastu anis plak melalak nak nenen (masa tu anis baru 3 bulan), so susukan anis dulu. Anis ni plak, kalo di BF memang lama,, mesti makan 15-20 minit.. dah le hisap kuat.. ;)
sedor2, tercium bau hangit... haaaahaaa ikan saya rentung.. hitam bagai tongkol arang... =))

SyahNur,
Rendang dinding ni lah yg sempoi nak buat.. yg leceh cuma nak ketuk @ tumbuk daging tu jer.. bak kata Bai, kalo masak berkilo2 daging.. memang kena lah menumbuk beramai2.. mau sengal2 bahu dibuatnya.. :))

Mama Aqish,
sila lah torai.. ku tak tahu resepi ni asal nya mana.., ade yg claim ni resepi tradisional perak tp ku rasa tidak sbb nya kalo di Sumatera memang femes rendang dendeng ni..
btw, sehingga ke saat komen ini ditulis.. earning nuffnang ku masih ZERO... :p
thanks for support klik2..

U-jin/MamaSyaza,
memang sedap.. dgn ketupat sedap, makan dgn nasi impit pun sedap... pokoknya, rendang ni memang versatile.... ;)

Yan,
entri2 pasal resepi ni sampingan jer.. kang susah plak kak hanieliza nak cari makan... :))







* Atok ku memang asal sumatera.. tp ku tak tahu atokku ni minang kah, mandalingkah, jawa kah.. nak kata Minang, gaya ckp ade la sikit2 mcm minang, tp lain.. nak kata mandaling, mak kata bukan.. tp masa terserempak dgn bbrp makcik b(dlm bas on the way ke kampar), bhs yg makcik2 tu guna memang sama mcm bhs yg guna di kg mak.. bila tanya, depa kata depa mandaling... hmmm, so sampai skrg masih tiada jwpn, atok ku melayu apa... tp daku memandai jer ngaku "atok saya minang mandaling" :-t *

MaMaQaYPo FaMiLy said...

waa..... dah pandai nih... pasni leh tambah pendapatan... heheheh :P

MiszMama@Haslinda said...

kak yong, kite suka makan rendang paru..tapi tak pandai nak buat..makan pandailah..hikhikhik.

Ummi Hanie said...

erm...salam kakyong..

sdapnyer rendang..Hanie punyer rendang yg agak 'rare' ialah rendang kelampung..syedaappp...*puji sndiri buleh??

anyway i got tag 4 u..check it out yaa.. ;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .