Tuesday, April 28, 2009

Home » » 114 Bertemu jodohnya.... part 1

114 Bertemu jodohnya.... part 1

Salam sahabat dan kenalan kakyong, semoga sihat sejahtera hendaknya kalian semua.

Memandangkan ulangtahun perkahwinan yang ke-4 semakin menghampiri hari nya.. jadi kakyong la ni tengah mood ala2 macam baru kahwin gitu.. heheh..

So entri kali ni, sajer lah nak mengimbau semula detik perkenalan dengan suami daku. Kami kenal tak lama pun.. kenal melalui tepon/sms pada penghujung Januari 2005. Jumpa @ bertentang mata pada 5 Februari 2005. 2 minggu selepas itu, keluarga che abe datang merisik.. dapat lah sebentuk cincin belah rotan. 10 April 2005, kami bertunang.. dan 30 April 2005, kami nikah. 1 May 2005 kenduri belah perempuan di rumah kakyong (rumah yang duduk sekarang ni) dan 2 May 2005 kenduri di Ulu Kinta.

Sebenarnya ade kakyong catatkan perkenalan dengan suami di blog satu lagi, tapi blog tu kakyong 'private'kan, malahan di'sembunyi'kan.. kalo lihat di profile memang tak nampak blog tu. Blog itu kakyong namakan "Semalam yang panjang". Memang tidak bersedia untuk dikongsi dengan sesiapa lagi.. sebab daku malu, bahasa yang diguna agak brutal & memang tak banyak entri pun.. Apa2 pun kakyong tepek kan disini sedikit catatan tentang perkenalan dengan suami.. tak banyak 2,3 perenggan ajer.. selebihnya biar lah kakyong simpan hikhikhik...

Masa memula kenal tu, selalu gaduh.. sebabnya kakyong runsing sangat dengan fe'el dia yang setiap masa dok sms. Kita ni dah le kat opis busy yang teramat sangat.. pepagi dah meeting jabatan, pastu meeting pengurusan pulak.. kakyong masa tu Assistant HOD (Head of Department), jadi selalu diwakilkan untuk attend mesyuarat menggantikan HOD. Abis mesyuarat dah kena buat minit mesyuarat pulak.. kakyong memang sentiasa kena buat minit, GM suka benor membuli daku.. katanya daku siapkan cepat.. mahu nya tak dibuat cepat-cepat.. kalo ditangguh, mahu terus tak terbuat. Dah abis siap minit, nak kena semak kerja staffs pulak. Masa tu tak silap, kakyong ade 8 orang staff, 3 kerani, 1 eksekutif akaun, 2 senior officer & 2 officer. Kerja depa ni semua perlu dipantau.. walaupun ade Eksekutif Akaun tapi dia pun kekadang selalu 'overlook'.. oppss, dah terkeluar topik ni..

okay, balik kepada cerita jejaka yang baru dikenali itu. Dengan tahap kerja yang segitu menimbun & kekadang kepala kakyong pun ala2 nak mereng plus rasa nak meletup.. jadi cuak pulak bila ade 1 orang ni yang macam tak reti bahasa. Sampai kekadang tu, kena silentkan handphone, sebab setiap jam, sms akan masuk. Memang tensen sungguh masa memula kenal tu. Jejaka itu memang sungguh ANGAU.. walhal tak jumpa lagi, dalam tempoh 2 minggu tu hanya sms & dengar suara jer.

Bila dikenangkan semula kali pertama jumpa jejaka itu, pada hari Sabtu jam 2 petang. Sebaik masuk dalam kereta, disambut dengan senyuman manis nyer.. ehehehh.. orang nyer hitam manis, kurus & ramping.. *berat nya waktu itu 55 kg, setelah 4 tahun, sekarang berat sudah hampir 70 kg.. * Dia ajak makan, so kakyong pun memang lapor, so ajak dia pegi makan kat foodcourt Jusco, Ipoh. Daku waktu itu memang akauntan tahap gerai2 makan & foodcourt ajer..

Yang pasti kakyong memang lapor, sebab hari tu meeting dari pagi.. jadi kakyong beli mee rebus utara, memang feveret daku kalo makan di foodcourt jusco, itu lah sahaja yang daku berkenan. Dia plak order mee goreng.. Ntah aper2 jer ruper mee goreng nyer.. dia langsung tak makan. daku juga yang kenyang. Jumpa kali pertama tu memang lawak, dia tak berhenti cerita itu ini.. naik rimas pun ade.. tup tup bila sampai part dia kondem perempuan.. selamba jer kakyong cakap, "kalau tak suka perempuan, jangan berkawan dengan perempuan.. kalo nak kondem-kondem, saya pun tak hingin awak.. saya pun bukannyer nak sangat jumpa awak!"

Adakah daku jual mahal?!

Kakyong waktu itu umur pun dah 33 tahun, bukannyer muda lagi.. so bab-bab nak terasa @ nak polite2 dengan lelaki ni memang kureng sikit lah. Bior le dia tengok buruk kita, kalo dia suka, dia suka lah. Kalo tak suka, kita pun tak sakit hati.

Lagipun ini bukan kali pertama kenal lelaki. Dah macam-macam ragam lelaki yang jumpa. Ade yang baik, nampak macam alim,, tapi bila tahu kakyong ni adik-beradik ramai, dia boleh kata "bankrupt lah saya kalo kahwin dengan awak!" Masa tu muda lah lagi, baru 26, kenal dekat 1 tahun dengan mamat ni, seorang juru analisis sistem (SA). Sudah nya, kakyong yang stop contact dia.. sedih sangat. Kakyong ni jenis yang cepat buat keputusan, suka kat orang pun cepat & nak benci orang pun cepat, lebih lagi kalo jumpa lelaki yang dok kondem & rendah2 kan kita.. lagi lah cepat daku datang perasaan tak hingin itu.

Kemudian, selepas dengan mamat SA tu, ade le kakak2 kenalan mailinglist (muslimah.net) tolong2 kenal kan dengan seorang cikgu ni... * heheh.. kakwani pun tahu citer nih... * dipendekkan citer memang bukan jodoh.. so kenal dari awal tahun 2001, (umur ku 29 tika itu).. mainly kenal dalam email, ade le 1,2 kali dia call.. pastu somewhere Jun/Jul baru le dapat jumpa.. tu pun ditemani oleh kakNorliza..* terima kasih kakNor (kaknor mungkin tak baca blog ni) sebab sudi jadi orang tengah.. dan masak sedap2... *

Actually masa jumpa tu, perasaan kakyong pun dah jadi 1 macam.. rasa tak sedap hati.. rasa macam mamat tu tak suka. * dalam hati ni berkata2 seperti dia ni ade orang lain.. berbasa-basi dengan kakyong pun mungkin kerana abang dia kot * Tapi kaknor dok insist kata OKAY.. so dok pujukkan hati.. yer le masa tu pun kita dah suka, tapi lepas jumpa tu, terasa seperti bertepuk sebelah tangan.. susah juga nak gambarkan perasaan tu.. sudahnya memang dah bukan jodoh.. somewhere in Aug 2001, he made the decision... sedey lah sangat... Terima kasih kakwani jadi penasihat terbaik untuk saya. dan jangkaan daku memang tepat, penghujung Dec 2001, cikgu ni kahwin dengan orang Pahang. *jadi percayalah dengan gerakhati anda..*

Selepas itu, pada tahun 2003 pun ade juga dikenalkan oleh abang angkat dengan adik nyer... keh keh keh.. abang angkat daku memang nak sangat daku ni jadi adik ipar nyer... Tapi memang takde jodoh juga, kalo jadi.. jadi orang negori la anak2 den... Orang Gemencheh weeiiihhh.. Ni part yang lucu, tak silap dalam bulan April 2003, abang angkat, adiknyer tuh & sorang lagi adik nyer bertandang ke rumah makbonda di Ipoh.. so hari tu, kakyong pun beriya2 lah nak masak.. menu nyer daging masak dendeng, ikan masak taucu & pecal. Nak tahu, semua tu memang lah sudah biasa di buat@dimasak, tapi hari tu tah apa ler yang tak kena.. seme nyer jadi tak sedap.. Ni seme gara-gara si A'am silap beli asam jawa.. *heheh, dah ler masakan tak sedap.. nak salah kan A'am pulak.. tapi memang sungguh tidak sedap masakan daku hari itu* Pastu depa makan pun sikit jer... sah lah tak sedap... Hmmm, hancus lah reputasi saku di mata mereka.. kwang kwang kwang... dah bukan jodoh kan, ade jer yang tak kena.

Dan si adik abang angkat itu pun satu macam jer perangai nyer.. terlampau dingin, nak buka mulut pun susah.. abang nyer plak yang hari-hari dok sms daku bertanyakan perkembangan adik nyer.. dan kakyong selalu jawab.. 'kayu lah adik abg nazri tu.. tak penah lagi saya jumpa orang camni.. cool semacam jer... ' sudah nya kakyong yang buat keputusan.. selalu orang yang tinggalkan daku, kali ni daku yang tinggalkan dia. Apa2 pun tahniah Azman, sebab hujung bulan May 2009 ni dia akan makan nasi minyak.. tunang nyer muda hampir 20 tahun... wahhh.. dah jodoh dia kan. Alhamdulillah, Akhirnya sampai juga jodoh dia.. orang n9 juga. Tu pun kata abang nazri, jenuh orang tua nya yang carikan.. yer le tahun ni dia dah nak masuk 40 tahun. orang tua mana lah tak riso kan, anak teruna nyer tak kawin-kawin.

Oppppss... sudah panjang kakyong menghikayatkan kesah-kesah sebelum bertemu suami.. hihiiii.. semoga terhibur membaca nyer.. nanti akan disambung kisah perkenalan singkat dengan suami di entri yang akan datang...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

24 kawan ibu yang hebat:

NORHAYATI BERAHIM said...

salam
Syukur kak Yong..walau kahwin agak lewat, baru 4 tahun kahwin dah 3 anak..syukur sangat2. Akak nak masuk tahun ke tujuh..itulah seorang...huhhhuhh..tapi tetap syukurkan...
Moga-moga jodoh kita dipanjangkan..AMIN..

Mamasyaza said...

salam kak yong....mengimbau kenangan silam le ni ....hehehe....bestkan bila ingat kisah lama. boleh buat tuan empunya diri..senyum sorang2

yatie chomeyl said...

panjang2 pon seronok membacanya :D
mak buyung baca sambil landing2 atas katil

yantz-yeem said...

wah best nyer bile tingat zaman-zan moda bercenta...syiok jek baca sampe lupe agenda utama hahaha...
jom kakyong join contets kat blog sy...mn tau kak yong lah org yg bertuah!!!

yantz said...

wah best nyer bile tingat zaman-zan moda bercenta...syiok jek baca sampe lupe agenda utama hahaha...
jom kakyong join contets kat blog sy...mn tau kak yong lah org yg bertuah!!!

nadnye said...

k Yong.. kalu dah jodoh tak kemana... walau lambat tapi anak2 dah berderet2.. :))
jodoh saya ngan anak kawan mak n abah yang tak jumpa 25 tahun....

LeeN said...

ahehehehe... sonok bace cite akak.. kekeke..

nnt jgn lupe sambung hokeyyy... =)

Normaliza said...

Ala..ada sambungan plak. Tak sabanya nak tunggu..

Tetiba teringat ptemuan pertama ngn mr. hubby..ahaks!

kakyong said...

Salam kak NB,
kak yati, rezeki tiap kita ni Allah dah tentukan.. mungkin ade hikmahnya, Allah kurniakan akan sorg puteri, tp yg 1 tu mungkin = 10 anak.. hahah..
lagipun, kalo akak anak ramai & dok asyik melayan anak.. kang kami2 yg peminat novel ni ternanti2, bila la novel baru NB nak kuor.. hihi.. teruskan berkarya kan... moga2 nanti Qaisara pun pandai menulis & berkarya spt ibu nyer..

kakyong said...

Mamasyaza ~ tu ler bila terkenang zaman muda-muda memang lucu & tersenyum sengeh sendiri.. baru la sedor memang org muda ni suka ikut hati & darah panas..

Yatie Chomeyl ~ sonok ker.. semoga bb pun hepi

kakyong said...

yantz-yeem ~ kakyong ni kalo bab contest2 ni memang slow sket.. nanti ler kakyong cuba.. hehehh..

nadnye ~ tu le kan, kalo dah bukan jodoh kita.. menangis air mata darah pun tak dpt juga... hihi..

LeeN & Normaliza ~ yer ade sambungannyer lagi.. part 2 & 3.. Insya Allah..

SyahNur said...

wah.. kak yong dlm feel jiwang karat la... sama la kite, bercinta dgn hubby 10 bulan je, pastu terus kawin.. hehe.. ok la tu kak yong 4 thn kawin anak 3.. sy ni baru 3 tahun kawin, anak da 3.. haha... lg la terexpress... :D

U-jin said...

wah k.yong kenal x lama terus decide...bagusnye....buat apa tunggu lama2 yer x? hehe

kakyong said...

SyahNur ~ u dpt baby twin.. kalo yg 2nd pun twin.. haa 4 dah..heheh. kakyong masa memula kawin tu ade jugak suami ckp, kalo dpt anak2 kembar, kan best.. brp kali jer beranak, anak dah ramai.. Amboi, ingat ibu ni mesin buat anak ker.. huhuuu.. apa pun Alhamdulillah, 3 anak dalam tempoh 3 tahun 3 bulan.. :D

kakyong said...

U-jin ~ dah jodoh, dok konar sana sini gak tu.. ngelat semacam gak.. tapi dah itu ketentuan Ilahi..

zieha said...

terror la k.yong kawen 4 tahun, anak dah 3..hmm patutlah..:)this is the answer kan?..ingat tak zieha penah tanya dulu..camner k.yong leh anak rapat2 giteww..hehehe.Zieha kawen tahun 2004 anak baru sorang..plak tu..tunggu 2 tahun lagi nak dapatkan anak yang bertuah seperti firas tuh..heheheh..alhamdulillah..Semoga k.yong bahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat..aminn!

Dalam Mandala Kenangan said...

adoi kak yong...best la cerita panjang2..
tp itulah teman ni tengah busy dengan kerja2 kampus..jaranglah dapat menjenguk ke mari..
kalau ke jusco ipoh tu, teman mesti makan sizzling..suami yang tak reti makan benda alah tu pun jadi suka sampai kini...

Dalam Mandala Kenangan said...

oh, kak yati..anakmu comel anugerah Ilahi..kalau tambah banyak2 pun mesti menarik..anak comel darah kacukan...

kakyong said...

Zieha ~ kahwin lambat tapi daku subur.. dok jaga2 at least bior le fikri setahun lebih baru lekat lagi.. sudah nyer sangkut juga.. lepas pantang Anis, dah berura2 nak start planning.. tp gynea ku ke Mekah menunaikan haji.. tau2 lekat pulak... huwaaa., memang tak terkata apa, daku mereng kejap mengenang nasib.. letih tau bawa perut setiap tahun.. siap gaduh2 lagi dgn suamiku.. bukan tak redho tapi ntahlah, hati perempuan ni kdg2 minta difahami, kita bukan mesin buat orang.. setelah dpt warning dgn doktor, baru ini lah suami ku faham sikit.. harap2 lepas ni bior le ALiya besor sikit.. heheh, masih berhajat utk pregnant lagi ni.. kehkehkeh..

kakyong said...

DMK ~ tu la daku perasan dah lama u tak jengah ke mari.. kakyong pun lama tak jengah ke blog u.. apa khabar zahra..?
Qaisara, anak kakyati memang chomeyl & sweet.. !!

AbQar|'s said...

wahh kakyong..congratss...moga bertambah2 lagi ahli keluarga hendaknya....aminn

kakyong said...

UmmiAbqari ~ terima kasih, semoga termakbul doa nyer.. Amin. :D

MamaYatie said...

waaa...gitu citernya...sonok pulak baca citer kak yong yg lama2..hehee

dah jumpa tarikh..yeayyy...

kakyong said...

Yatie,
hehehhe.. gitulah alkesah seadanya... :)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .