Wednesday, April 29, 2009

Home » » 115 Bertemu jodohnya - Part 2

115 Bertemu jodohnya - Part 2

Entri kali ni layan foto jer lah yer...

Foto ini diambil sebelum bertunang.. ini lah workstation daku dulu.. sungguh daku sangat merindui tempat kerja ku yang bersepah dan semak pandangan mata ini.. waktu ini, sudah jadi HOD.. merasa lah jugak jadi HOD walaupun hanya setahun. Sepatutnyer kena pindah ke bilik khas, tapi kakyong lebih suka dok sekali dengan staff.. senang nak memantau kerja staff.. konon2 nyer lah..

Teman-teman yang memeriahkan hari pertunangan kakyong pada 10 April 2005. Lihat lah wajahku yang putih melepak bagai tepung gomak.. dikerjakan teman2 ku.. ntah apa yang depa tepek, ku ikut jer... naive bab2 mekap ni...

pastu ramai yg komplen make-up ku tak lawo.. hmmm bior le..

Hantaran nyer.. 13 berbalas 9.. tak ingat dah apa yang ku beri.. heheh.. tapi yang pasti belah Perak ni, masa bertunang banyak kuih-muih dan barang makanan.. yang ade buah anggur itu daripada pihak perempuan.. kakyong deco sendiri dibantu oleh adik.. hentam jer buat ikut kepala sendiri, simple-simple jer.. pastu ade juga hantaran yang dibuat @ dihadiahkan oleh kawan-kawan mak, memula plan asal nyer 9 jer, lelaki 7.. tapi dah jiran-jiran bagi takkan tak terima.. rezeki usah ditolak... perasan tak che abe pun pakai baju melayu warna merah.. heheh, dalam dok gaduh-gaduh, kalut-kalut.. sempat juga tempah baju di tailor yang sama.. feveret tailor kakyong is Che DIn.. kat Tasek ni sure orang kenal dia.. kakyong buat kurung biasa jer, cuma tambah labuci sikit jer.. sampai sekarang masih boleh pakai lagi.. warna merah pilihan kakyong.. fenin la che abe dengan warna merah, tapi dah tak larat nak gaduh, ikut jer lah..

Acara yang dinanti.. sebelum sarung cincin, ade acara suap gula.. sampey 3 orang yang suap gula.. manis lah darah ku.. heheh.. masa sarung tu.. tetiba sangkut plak kat jari.. aiikk, 'gemuk' plak ker jejari ku.. jurukamera pun kan main ramai.. udah le bilik tu sempit.. semua orang nak masuk.. tapi jurukamera pun semua nya sepupu-sepapat belah lelaki.. depa ni ramai anak2 dara, keturunan ramai perempuan..

Foto feveret daku.. mujur adik sempat rakam detik ni.. kakyong bertunang jugak mak, sampai jugak jodoh kakyong.. maaf lah mak, kalo dulu kakyong selalu cakap kakyong tak nak kahwin & malas nak pikir pasal kahwin... selalu buat mak sedih bila cakap pasal kahwin.. Alhamdulillah.. akhirnya..

Rombongan dari pihak lelaki.. heheh, macam nak kenduri kahwin jer.. memang ramai sedara-mara belah lelaki yang datang.. penuh la meja makan.. walaupun mertua dok di UluKinta, tetapi sedara-mara (bibik2 & paman2) dok di Kg Seri Klebang & Kg Chepor.. dekat jer dgn rumah kami... memang itu jer lah kampung yang dekat dengan perumahan kami..

Sesi perbincangan orang tua.. dipersetujui hantaran RM6.5 ribu, mas kahwin RM501.

Anak-anak sedara yang memeriahkan majlis.. ni selepas dah habis majlis.. yang hujung sekali baju merah ialah Ainun, adik kakyong yang bongsu..

Kebanyakan foto-foto ni kakyong reshoot.. snap semula guna digital kamera.. kakyong guna Canon PowerShot A580.. baru-baru ni jer pun baru reti teknik2 nak reshoot semula foto.. Persediaan untuk majlis tu memang dibuat sejak depa datang merisik pada pertengahan Feb 2005. Boleh kata selang sehari kami kuor, cari barang, tengok barang.. macam-macam lah, walhal baru kenal.. kira satu Ipoh jugak le kami ronda, window shopping.. memang letih & penat buat persediaan nyer.. payah juga nak capai kata sepakat, sebab dah le baru kenal.. kita suka macam ni, dia nak macam ni.. pastu kakyong plak memang susah nak mengalah.. nampak jer cam lembik @ baik hati @ menurut kata.. heheh...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

24 kawan ibu yang hebat:

precious innocent said...

cop.. kak yong org utara ke?? sbb rasanya perak xde majlis suap2 gula nie.. yg emma tau, mcm kwn emma yg original perak nie, dia kata wajib ada gubahan yg manis.. mcm dia kasi air gula..

emma tanya nie sbb emma org penang.. so, mmg kene suap gula nie...

-mama emma-

Ina Hashim said...

wahhh...citer2 cam baru 1st anniversary lak :p
owh, Rumai pon pegi E day bib yek?

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..pernah tgk kwn tunang ade hantaran brg2 manis ni. tapi acara suap2 gula tak pernah tgk lagi. menarik jugak tu ..

Nway, seronok jugak bc cerita kak yong ni. sume details kak yong ingat lagi kan..hehe..

MaMaMi said...

Heheh..mau kenceng manis tu kyong, nasib baik ler suap sket klu syarat suap sesudu sorang, haru tu...ngeh². Tapi besh ler kyong sumer gambo dedolo still simpan n masih fresh lagi. Pasti akan tersenyum bila mengingatkan detik² bersejarah itukan..ngehh..ngehhh².

SyahNur said...

comeynye kak yong time tunang.. hehe.. w/pun baru kenal, tp buat persiapan bertunang mcm da lame kenal je kan?

ooo.. kak yong ni accountant ke?? same la kite.. tp x jadik head lg, baru acc exec je tp handle semua accounts, admin & hr... hehe..

kakyong said...

Salam

MamaEmma ~ kakyong tak tau menahu, tup2 pihak lelaki dtg main suap-suap gula... ;)) daku memang asal pure perak (mak ayah perak)

Hez@UmmiIna ~ tak pernah tepek di blog lagi.. sbb tu lah citer bagai nak rak.. hehehh.. ;;)

kakyong said...

MamaZara ~ hantaran tu ajer ler masa bertunang, masa kahwin takde bawa2 hantaran dah..

MamaMi@UmmiCa ~ baru 4 tahun.. lagipun foto2 lepas bertunang seme simpan dlm lemari, langsung tak tengok, baru lah bbrp hari ni kuorkan semula, utk reshoot sbb nak tepek kat blog.. kat rumah takde scanner, so reshoot jer lah foto2 tuh..

kakyong said...

SyahNur ~ itu lah profesion kakyong.. dari buat audit, tax, company sec.. pastu tukor masuk company lain, buat akaun bagai nak gila.. pastu company yg last ni merasa la, jadi bos jap.. :D
U register dgn MIA tak?

syahadah said...

semoga kak yong bahagia.....dan moga kasih sayang sentiasa membuak2 dari hari ke hari...

kakyong said...

syahadah ~ terima kasih atas doa mu itu, 'membuak-buak' heheh.. kakyong suka ni... semoga dikau pun sentiasa berbahagia selalu, di samping keluarga & org2 yg disayangi..

Shinta Musraika said...

salam.. mainten cun lah kokyong ni :) masa ku kawin pon ada gak suap menyuap tapi bukan gula.. nasi la.. kelapa parut la.. ntah apa lagi. mujur secubit sorang jer hehehe..

Putra Mama said...

Mase paklang saya tunang dulu ngan org Selama, Perak pun ader suap2 gula.. kitorang orang Selama, Kedah..

kakyong said...

mamaShinta ~ skrg dah kureng cun.. anak2 sudah 'curi' kecunan daku.. hahah, jgn dipuji nanti lagi kuat daku meninggi diri (tak sedor diri tu rendah..). suap2 kelapa parut, tak tersedak ker.. ehehkkk.. ohh, itu adat org sabah ya..

PutraMama ~ yg men suap2 gula ni selalunya memang org utara.. tp tak tau lah, la ni dah jadi trend kot.. dah tak kira utara ke selatan ke tengah ker..

hez~ lupa nak jawb soklan u tu.. ya Rumai dtg dgn Nasifah.. ingat tak Nasifah.. ni seme i punya geng dlm AIESEC dulu..

SyahNur ~ menjawb pertanyaan mu yg daku tertinggal - heheh, memang berusaha cuba utk buat mcm org yg ade masa 6 bulan.. letih sgt, tak cuti pun, bertunang tak silap ahri ahad, so sabtu tu masih kerja lagi... huhhhuuuu..

SyahNur said...

sy baru genap 3 thn keje bulan 12 ari tu.. so, thn ni baru sibuk nk try apply... ari tu pun diorg da call suruh submit certs & buat payment tp x sempat plak nk buat semua tu.. huhu.. masih pending n terpaksa delay dulu...kak yong regist ngan MIA?? senang x dpt??

kakyong said...

SyahNur@Nurul,
sekrang ni MIA memang sgt menggalakkan Akuantan yg layak supaya mendaftar sbg ahli MIA.. lebih2 lagi anak Melayu kita ni.. dulu utk register alltogether RM1,000 (admission fee+ annual fee).. annual fee is RM250. Boleh ambil borang online.. try masuk website MIA.. google ler cari Malaysian Institute of Accountants. mesti dptkan testimonial/supporting letter drp ur boss & ur bos mesti lah MIA member juga.. i think u better register after 1 jul 09 (actually u boleh submit skrg but request to be included on next y/e), sbb financial y/e MIA is 30th June.. kalo register skrg rugi lah, dah nak abis thn kewangan..

Hanz said...

Huih akauntan..teringat kat member lama yg jadik akauntan ni, sangat detail orangnya, mesti kakyong pun gitu, kan? He, he, setakat ni rasanya kakyong the only bloggers yg menyenaraikan homework tag2 ni, saya ni hemmm...banyak tag tak terbuat sebab kalau buat entry slalunya ikut sesedap rasa, haha!

yatie chomeyl said...

sama lah muka kak yong dengan mak kak yong ;)

Ummi Salsabila said...

kak yong,
happy anniversary! yg ke 4 kan? sori br smpat bc..kak yong ingat lg yek kisah2 dulu..sgt detail.bgsnye..romntikla kak yong ni.:)

kakyong said...

Salam Hanz ~ details in term of workwise, ye betul.. tp dlm hal2 kehidupan ni byk juga perkara yg terlepas pandang.. tp Akauntan memang leceh kerja nyer.. dah training nyer begitu, masa di peringkat 3 tahun pertama, kena buat semua dr A-Z.. 3 tahun kedua, belajar utk monitor staff, 3 tahun ketiga belajar utk buat keputusan drp kerja2 A/c Exe, 3 tahun ke-4 masa utk berlagak.. hehehehhh, ini lah yg daku tak sempat, dah dpt tugasan menjaga anak2 pulak...

kakyong said...

yatie chomeyl ~ mak dgn anak mestilah sama kan.. hehehh.. tp bila muka sama ni org kata PANAS.. heheh, ade gak ler masa2 tak sebulu dgn mak.. tu zmn memuda dulu.. :D

UmmiSalsabila ~ mekasih.. baru 4 tahun, takkan lah dah lupa.. lagipun kami ni cinta lepas kahwin.. so, lain kot dgn org yg cinta2 dulu sebelum kahwin.. lain org lain lah kot kesah & jln cerita nya.. romantik?! rasa mcm tak,, setiap org romantik dengan cara yg tersendiri... kannn..!!

DAyah said...

KAkYong..
eppi anibeseri yg ke-4...syok ye mengimbau kenangan lalu..merah maknagn pakai baju tunang ye...

SyahNur said...

kak yong... i'm reported to assistant manager & director.. tp both og them x de accounting background as well as accounting qualification, so mcm mane diorg nk regist MIA... huhu mcm mane erk! company ni small-medium company je (x kecit sgt, x sederhana sgt)... mcm mane erk? susah la nk apply cam tu...

My-Hasla said...

Salam Bib. HAPPY ANNIVERSARY to you. Semoga kasih dah sayang akan sentiasa bertambah dari hari ke hari dan bahagia hingga ke akhir hayat.

kakyong said...

Dayah ~ kakyong memang suka merah... garang... ! hehehh..

kak Has ~ Amin.. semoga kakhas pun begitu jua..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .