Monday, April 27, 2009

Home » , » 113 Projek Anis & Aliya... dan menjawab tag lagi..

113 Projek Anis & Aliya... dan menjawab tag lagi..

Akhirnya dapat juga ibu mengupdate entri baru & berjalan2 ke blog kawan-kawan. Alhamdulillah, Aliya sudah sihat. Malam kedua dia demam, pukul 5 pagi dia terjaga.. terus bangun berdiri. Berdiri tanpa berpaut. Hmmm, rupernya baru lah ibu tahu.. rupenya demam ade makna..

Malam minggu kami ke Ulu Kinta, rumah MIL. Memang sudah sangat lama ALiya tidak menjejakkan kaki ke rumah opah UluKinta.. Anis & Fikri memang kerap ke sana, di bawa oleh ayah tiap kali ayah nak ambil stok kelapa. Aliya mana boleh ikut ayah, sebab 'botol susu' ALiya pada ibu..

baru jer sampai, opahnyer dah tegur.. "naper yang halus benor ni.." *halus tu maksudnya kurus ler..* Ya, memang betui si Aliya sudah tidak semontel dulu.. nak kata tak makan, hmm.. boleh tahan juga kuat makan si Aliya.. mungkin terlalu banyak 'training'.. berdiri, berpaut, jatuh tergolek.. Walaupun Aliya nampak semakin kecik tetapi Aliya sudah ade skil baru la opah.. haaa. opah pun terkezut tengok Aliya sudah berdiri tanpa berpaut..

Yahooo.. Aliya sudah boleh berdiri pada usia 9 bulan 5 hari.. *mungkin influent fikri & anis kot.. *

Ini adalah projek terbaru Anis & Aliya. LIhat lah wajah-wajah mulus yang dek seperti tidak bersalah langsung. itu sahajalah lipstik ibu yang ade.. nampaknyer tinggal kenangan ajer lah... uhukkkk.. bertuah sungguh anak2 ku ini.. baru jer kejap ibu tinggalkan..*inilah nasib ibu yang tiada pembantu, nak g toilet pun kdg2 kena tunggu ayahnye balik.. kalo dah tak tertahan tuh.. terpaksa jugalah tinggal depa jap.. bila dah ditinggal.. ini lah antara aktiviti kreatif yang dibuat... * sekali imbas orang mesti kata ibu tak reti jaga anak, ibu pun dah lali dengor semua ni.. ibu suka juga nak tahu, kalo depa jaga anak 3 orang seorang diri tanpa pembantu.. adakah semuanya sempurna... huhhhhuuuhh.. daku benci dengan orang yang mencemuh tanpa usul-periksa.. *bior le kan, kita tak boleh buat depa faham keadaan kita, so kita terima jer seadanya.. masuk telinga kanan, kuor telinga kiri. usoh penin kan pala, nanti satu koje pun tak leh siap*

Menjawab tag le pulak yer.. usah nimbun hutang tag ni.. Ni kakyong menjawab tag daripada UmmiAbQari & kaknik

Nama Timangan anda:~

kakyong, Bib, Maklong

Anda seorang yang:~

Garang, tegas, pendiam, peramah.. *hanya kerana fizikal ku kecil, jangan ingat daku lembik erkkk.. hhiiihhhii*

Insan teristimewa??Describekan dia terlalu Istimewa di mata anda:~

selain makbonda.. suami daku ler.. sebab dia sudi kahwin dengan daku yang garang & degil ini..

Lagu kesukaan anda:~

sekarang suka lagu berbentuk ketuhanan seperti nasyid.. yang suka dengar untuk masa ini adalah lagu-lagu kumpulan Opick

Makanan kesukaan anda:~

yang sedap mesti lah suka.. nasi/mee/keateow goreng buatan sendiri.. *lately ni makan kat kedai macam dah tak ummpp kecuali * mee kari mak jah *yang sedap & sentiasa menjadi ingatan daku*

Warna kesukaan anda:~

merah hati, biru,hijau, kuning..

Tiga benda mesti ada dlm beg anda:~

purse walaupun la ni takat ade RM10 jer.. buku 35 (555) *untuk tulis senarai barang nak beli & bil perlu bayar* tisu@sapu tangan *sejak ade anak2 ni kena spare tisu byk2*

Kali terakhir masa anda menangis & kenapa:~

sebaik tahu pregnant lagi.. masa tu Anis baru 4 bulan... *menangis yang teramat sangat, sedih teramat pilu... nanti lah kalo daku ade masa daku buat satu entri khas pasal ini*

Tag rakan anda:~

macam ramai jer yang dah buat tag ni.. siapa yang sudi buat, sila lah yer.. mungkin mereka ini belum buat kot.. heheh.. *daku ingin juga shorlisted mereka yang bertuah ni*

1/UmiIna@Hez, 2/Reen, 3/Yan, 4/mamaZara, 5/Su (MamaSyaza), 7/Salwa@IbuKauthar, 8/Noy, 9/Dayah, 10/ladyQay, 11/miela77 *meh belajor buat tag pulak*


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

Ina Hashim said...

bib

sy baru je buat tag nih..hihi..kira langsai la ye

kakyong said...

Hez ~ okay.. tu lah byk sgt tag ni, .. takper ku sebut jer nama ramai2.. bagi meriah.. :))

precious innocent said...

hehe... baguih punye tenyeh aliya tu... dah x pandang kiri kanan.. hehe

-mama emma-

Mamasyaza said...

alhamdullillah Aliya dah sihat. rupanya demam tu ada makna...nak ringankan badan..nak berjalan le tu tak lama lg. menjaga 3 org anak tanpa pembantu memang le susah sikit tp takpe kak yong dapat pahala. biarla apa org lain nak kata. yg penting kita tau apa kita buat n happy.

yatie chomeyl said...

habis lipstik kak yong diterjah dek Aliya ye? hik3x

kakyong said...

mama emma ~ mastermind nyer si Anis ler.. dia ni rajin selongkar.. dia la yg tenyeh kat adik dia tuh.. yg adik pun diam jer.. agaknyer sonok kot kena tenyeh..

mamaSyaza ~ anis & fikri dulu 13 bulan baru berjalan jatuh.. Aliya ni kalo 10 bulan dah start berjalan jatuh.. kira pecah rekod la. sbb ibu nyer pun 14 bulan baru berjalan.. :D
memang kalut sket jaga 3 org sorg diri.. memula dulu, frust jugak.. frust sbb tak dpt buat yg terbaik.. skrg ni kakyong just enjoy jer every moment.. nak marah tara mana, dah mcm tu ragam anak2.. sabor jer lah..

yatie chomeyl ~ masa find out depa dah bermerah2 muka tu.. gelihati sgt.. tak leh nak marah.. walaupun itu satu2 lipstik yg ade.. tp tengok telatah depa yg derk jer tu yg tak leh nak marah...

U-jin said...

amboi comotnye si aliya ni...demam nak pandai macam2 ek...kemain lagi

kakyong said...

U-Jin ~ camtu lah anak2.. akai panjang..

zieha said...

sonotkan tgk anak membesar depam mata:)

Ummi Salsabila said...

oo,aliya dmm ade mkne ea.alhmdulillah da ok.ya Allah, dorng men lipstik..haha.comel! mmg xtentu arah lyn anak2 kecik2 ni.ummi soarng pun da klm kabut.xthla if de 3 lak..huhu

Noy said...

tq for the tag..dah 3 hutang noy on tagging ni..tq for remembering,kakyong;;)

kakyong said...

zieha ~ ALhamdulillah, diberi kesempatan.. tdk sesal walau tdk bekerjaya hebat spt dulu..

UmmiSalsabila ~ memula dulu memang mcm org gila jugak.. selalu ckp sorang (masa tu tak brp nak pandai berblogging lagi).. kdg2 hangin tak menentu.. tp sejak thn 2009 ni, Alhamdulillah.. things getting better.. anak2 ni sekolah utk ibunyer...

Noy ~ ade masa tu, sudi2 lah jwb tag tu yer..

lily azliyana @ mama zara said...

hee..memula sebelum bace entry tu terkejut tgk gmbar muka aliya yg bermerah2an. ingt melecur ke ape..rupe2 nye budak2 bertuah tu main lipstik ek..hehehe..nway k yong, sy yg baru anak sorang ni pon dah terasa susah payah menjaga anak. mmg tak leh tinggal langsung. sbb tu bile hubby takde, saye memasak mmg tak dan la. si kecik tu sibuk kang nak mengikut n mengacau kat dapur..=)


p/s: thanx for the tag yerk..akan cube dilangsaikan secepat mungkin..hee..

kakyong said...

salam mamaZara,
tu ler pasal nyer.. kakyong tengahri kdg2 cuma masak nasi & goreng ikan jer.. selebihunya memang ayahnyer tapau dari kedai. kalo ayahnye balik niaga awal, baru lah dpt masuk dapur..

ummuabdullahsyaakir said...

salam,kak yong.Saya tak risau kalau anak susut sebab tau anak2 ni byk nak praktis skill,tapi..kalau anak sakit-takutnye lain mcm sgt(saya ni cakap macam anak dah ramai pulak)
Suka saya baca cerita tentang anak2 kak yong lbh2 lg Aliya-mgkn sbb saya dh ada ank lbh kurang sebaya Aliya kot..eem rindu pulak dgn Abdullah..huhu

kakyong said...

UmmuAbdullahSyakir,
berapa lama lagi pengajian di Mesir? @ mungkin Andullah berkesempatan ke sana kot.. nanti pandai ckp bhs Arab lah pulak AbdullahSyakir..
ibu mana tak rindu anak kan, berpisah kejap pun rindu, ini kan macam u.. sabar, sabar...
Aliya ni dah nampak dia ni jenis kecik & rendah.. (mcm ibu nyer).. Anis is kind of big & memang mantap, dari sejak pandai makan until now selera nya tak pernah surut.. kalo sakit pun tetap kuat makan..

Yan said...

alamak kak yong... sowi dah buat ini tag..

kakyong said...

Yan ~ dah buat, bleh ler bg link nanti kakyong dtg menepek.. heheh..

ummuabdullahsyaakir said...

berbeza,kan antara ank2 yg lain mmbesar?Kak Yong,saya dah thn akhir,kalau lulus exam ,thn ni juga saya habis.Doakan saya:)

kakyong said...

UmmuAbdullahSyakir,
dah final year.. pasni boleh balik ke m'sia forever lah.. AbdullahSyakir takde lah kena tinggal lagi.. gud luck!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .