Thursday, May 28, 2009

Home » , , » 141 Menconteng

141 Menconteng

Salam kawan-kawan ibu,

Hari ini meningkat lagi kawan-kawan ibu, 109 sudah... wah scary nyer... takut tak mampu nak berjalan2 ke semua rumah kawan-kawan...

Hari ini juga kakyong nak beritahu bahawa kakyong akan alihkan sedikit demi sedikit link blogger ke 'tempat' baru.. iaitu di kakyong's bloggerlist. Insya Allah, kakyong akan selesaikan projek tu pada hujung minggu ini. Jadi jangan lah ade yang terkejut tetiba ade link yang hilang dari Catatan Ibu.

Plannya hari ni nak post kan entri pasal anakbuah kakyong yang istimewa si Adib Darwisi. Tapi tak sempat lagi nak edit foto-foto adib jadi kakyong bawakan hari ini cerita pasal anak-anakku yang suka menconteng.

Ada setengah ibubapa tak galakkan anak-anak menconteng.. menconteng dinding lah terutamanya. Ada juga ibubapa yang mendenda anak-anak yang menconteng. Tapi di rumah daku ini, dinding di hall ni sudah tidak dapat diselamatkan lagi... kesemua bahagian dinding sudah dipenuhi dengan 'mural' anak-anak.

Sudah beberapa kali tetamu datang dan bertanya 'kenapa dibiarkan dinding berconteng?' dan ade juga bertanya 'Rumah sewa ke ni?' dan pelbagai cadangan juga diberi *tanpa ku pinta* 'Belilah drawing block.' 'Beli papan lukis white board tu kan bagus anak-anak melukis kat situ'

Kadang-kadang terasa juga dihati, yer lah macam daku ni tak pandai jaga anak, sampai semua dinding nak diconteng. Tapi bila suami ku pun menggalakkan anak-anak menconteng, jadi daku cuba melihat perkara ini dari sudut positif. Kata suami, 'tak payah cat rumah, tunggu 3 4 tahun lagi baru cat baru.' 3 4 tahun lagi, makna waktu itu Aliya pun sudah cukup berakal.. itu pun kalau tak ada 'adik aliya'.. kalau dapat 'adik aliya', maknanya tunggu pulak 'adik aliya' sampai umur cukup akal..

Drawing blok? Bukan tidak ku beli, tetapi tetap juga anak-anakku suka menconteng. Denda? Hmm, dari sudut ini, daku fikir kalau mendenda takut akan terbantut pula perkembangan kreatif nya.. lagipun daku kecik-kecik dulu tak pernah menconteng dinding kah...?!! Mungkin sebab rumah opah rumah kayu, dan masa daku banyak dihabiskan di kebun getah & bermain tanah.. mungkin di rumah hanya masa untuk tidur & makan.

Foto yang ditengah adalah 'orang lidi' pertama fikri. Tak macam ruper orang lidi pun.. tak cukup sifat.. tapi bila ditanya, mana kaki tangan, pandai pula fikri baritahu padaku.. Kata ayahnya orang lidi fikri sedang melompat mendepang kaki.. sebab itu kakinya tak lurus... Heheeeehh, ayahnya beriya-iya suruh ibu snapkan foto.. buat kenangan.. yer lah kalo lukisan atas kerja boleh lah difaikan & disimpan.. ini lukisan atas dinding. Nanti bila Anis menconteng, tak nampak dah lukisan orang lidi pertama itu.

Sebenarnya fikri sangat teruja untuk memiliki papan lukis seperti si akif anak cik fid punya tu.. punyalah fikri teruja bila melukis si akif melukis sotong...

Sekian untuk catatan kali ini. Hajat dihati memang nak menulis meleret-leret lagi.. tapi anak-nak dah tunjuk perasaan..

p/s : semalam Ayahnde Pengasah bertanya di kotak komen "Ada Cabutan bertuah ke?" hehehh.. kawan-kawan ku sekalian, kalian mahu kah jika hadiahnya si bocat kering @ sipuyu kering... Happy kerana itu sahajalah yang mampu ku beri sebagai tanda mata...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

32 kawan ibu yang hebat:

Normaliza said...

Haha..teringat masa kecik2 dulu saya pun suka menconteng dinding rumah. Mungkin pasni giliran dinding rumah saya plak kena conteng. Kena redha je ke..hehe!

nadnye said...

memang la kalau baca mana2 pun kalau marah depa dari menjelajah kreativiti, mana tersekat la kreativiti itu... dulu masa rumah sewa saya biar jea depa melukis kat dalam bilik.. lepas tu kalau nak raya cat la dinding balik...
sekarang nie dua orang tu dah besar.. dah pandai melukis kat kertas tapi kadang2 ada juga satu dua palit kat dinding tu..

ibu_umairah said...

teringat akan umairah umur 1/2 tahun.....nilah pekerjaan nya,bila ibu sibuk d dapur!!!!pas tu umairah cakap''antik tak''?tapi tak pe k.yong itu nama nya art heee.heeee

aida said...

anak-anak saya memang ada gak terjebak dgn aksi menconteng dinding. but, saya & hubby memang larang keras. if nak diikutkan, memang ada mural ler kat dlm rumah.

saya memang beli kan mrk buku tulis. mereka akan menulis - kat kertas jek.

nurin tu - dlm kta pun akan menulis. ibarat nyer, tak berenggang dgn pen & kertas...

Putra Mama said...

apa kata akak cat dinding tu ngan cat yang boleh padam2 tue... alaa sy x ingat la namanyer...

SyahNur said...

sy pun baru nk buat entry ttg conteng menconteng ni.. hehe.. kak yong da buat dulu plak.. pandai gak fikri lukis gmbr org!

my twins plak, x reti conteng dinding lagi sbb pandai carik kertas (x kira la kertas suratkhabar or kertas ape2 pun, nasib la kalo kene kertas yg penting2) tiap kali jumpe pen or kalo nk menconteng.. tp terlepas jugak la contengan kt sofa kulit kt umah tok diorg, huhu lagi dahsyat!

Noy said...

takpe lah K.Yong..cointeng pun umah K.yong,kan..i think its ok..jgn jer menconteng kat umah org lain..lama nanti they will get bored of doddling tu..

MAMASYAZA said...

Ami masa kecik2 dulu pun cam tu gak...kaki conteng..habih umah mak daku penuh ngan hasil contengannya...dilarang pun sudah..tp nak buat gaks...dibeli kertas n pen, whiteboard mcm2 lagik...akhirnya bosan menconteng dinding..conteng la pulak kat kertas. tapi kat umah saya tak de contengan didinding..pasal Mr. Hus melarang keras...kalo umah tok umi n tok ayah diaorg...penuh la....macam2 ada

Mommy Lyna said...

kakyong, saya dah add subscribe to comment kat blog. hehehe.

aduhh kat sini hafiy leh conteng dinding almari je. dinding rumah sbb dah tempek apeende mahal dah xleh conteng huhuhu.

sitisifir10 said...

Owh Kakyong, kita ini serupa sekali yah...anak daku punya febret pun itulah juga...even dibekalkan dengan macam2 jenis kertas dari kertas mahjong kertas minyak, kertas A4, kertas recycle...dinding tetap menjadi poojaan hati mereka...rasa nak terbarai dah anak tekak menTarzan kan diri tapi diorang dgn muka seposen je conteng semulaa.... Huhu...even Arwa dah pandai menulis sekarang..huhuhu

.:Fae-Yust:. said...

ermm KaKYong rasanye benda nie normal unt anak2 tgh membesar..sb anak2 daku pon begitu beb!

syayassir said...

conteng dinding? pernahhh.. hehe..
sebab, macam best je dinding rumah tu untuk diconteng, kan?
tak pe kak yong, nanti cat rumah yang macam dalam iklan tu, boleh padam2 balik... :)

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i mmmg mengalak anak menconteng kalau tak takkan i beli crayon.. experts kata lg cepat creative side of the brain akan develop.

tp i beli crayon washable & non toxic. kalau dia conteng merata2 kat dinding or lantai, boleh cuci dgn air panas aje. kalau anak masuk mulut pun tak bahaya.

so far, miya bukan aje melukis atas kertas, tp dia even lukis on alas meja & baju dia..huhuhu...mujo cuci baju dgn air panas..=))

Dayah said...

salam Kakyong
shukrina pun dah start conetng dinding umah..udahle dinding tu kaler putih bersih...heheh..lama takde budak dlm umah ni,bersih je la dinding tu. selama ni..

Yan said...

yan ngan hubby pun penah plan nak cat umah yg buleh padam balik tulisan2... sebab tau budak2 suke conteng.. dan yanpun igt lg yan kecik2 dulu penah conteng dinding bilik umah nenek..
adik plak kene marah sebab conteng dinding kat umah heheh...budak2 hehe..
klu kite bg ruang khas kat diapun.. blum tentu dia nak conteng situ kan??? mesti ade port dia sendiri mane dia nak content..

MyHasla said...

Bib,
Biasa lar tu anak2 menconteng dinding rumah. Kalau kita halang pun... dia buat jugak. emmm... tak pe lar. Bila depa dah besar sket... dah bersekolah, dengan sendirinya depa akan stop melakukan aktiviti tu! Kena sabar je lar!

kakyong said...

Salam,
maaf lam bat pulak dpt menjawab komen2 ni.. sekali bukak dah banyak... uwaaa..:((

Normaliza,
tak daya menghalang dah.. memang harus redho.. :))

Nadnye,
kakyong pun amik hal ni secara positif.. kalo di marah pun depa pun, so lebih baik join sekali.. & dorong dia.. 'ok nak lukis apa? kalo setakat conteng2 garis2, baik tak yah...'.. tu la pasal dah mcm2 lukisan ade, bertindih2 pun.. fikri la ni, kalo nak lukis dia dah pandai minta kertas.. ANis punya giliran lah skrg ni, sbb kalo dpt kertas pun, kertas tu dia koyakkan.. dah ajor byk kali tak bg dia kkoyak kertas tu.. tp tetap dia koyak.. so kakyong take it, belum sampai masa ni nak hargai kertas tu... :D

kakyong said...

ibu_umairah,
betul betul betul... art.. hasil seni... :)

Aida,
kalo anak2 daku mcm tu, senang ikut kata tak per.. ;)).. tp depa lebih bijak dari ibu... mungkin depa rasa seronok tu lebih bila dpt menconteng... mcm anak sedara kakyong, cara didikan bapa dia (adik kakyong) memang keras.. kalo conteng dinding siap di'titik'nyer tgn anaknyer.. tp anak dia pun tak minat lukis2 atas kertas.. yg kakyong nampak mcm keinginan anak sedara tu jadi terbantut..

kakyong said...

Putra Mama,
Plan ibu nya memang gitu ler, tp en ayah biasalah suka tangguh kan.. dia selalu ckp.. 'tengok lah dulu'.. lagipun ayahnyer pun suka menconteng sama dgn anak2.. kekdg malu jugak bila org dtg,,, lelama, dah malas nak layan rasa sebu dihati.. :))

SyahNur,
buat lah entri menconteng ni.. suka juga nak tahu camner gaya ibu2 lain menangani masalah ni.. heheh.. fikri jenis tak koyak kertas.. tp Anis memang berbakat bab2 mencarik kertas, sampai halus mulus dikerjakannya... aliya pun dah ade talent mencarik kertas... :D

kakyong said...

Noy,
tu ler, kat rumah opahnyer takde plak depa nak conteng2.. tp yg kelakar, kalo g rumah opahnyer (lately ni lah).. bila fikri rasa mcm tak syok & takde apa nak buat, selamba jer ajak ayah & ibu balik rumah...

MamaSyaza,
kalo dengor ckp & larangan en ayah ok lah tu.. ni en ayah pun menjoinkan diri sekali.. ape kes... ;;)

kakyong said...

Mommy Lyna,
dinding rumah boh wallpaper ker.. cam rumah omputeh tu.. kakyong tingin sgt kalo dpt letak wall paper.. tp en ayah ni memang kg stail.. loteh den.. so sabor jer lah.. lgpun ku tak kerja, so kalo ckp benda2 yg perlu invest duit ni, jwpn standard en ayah 'tunggu lah dulu'.. :p

pn sitisifir,
daku tak tak larat nak brtarzan2 ni.. kdg2 kalo hangin mari b'tarzan lag jugak.. tp menconteng ni, giliran anis plak..

U-jin said...

umah u-jin pong dah mcm mende ntah..conteng sana sini...x larat nak marah..no tepong pong conteng kat dinding..ingat th ni nak cat balik ahaks..kak yong nanti dtg my blog..kalo sudi vote 4 yasmeen ok..hehe..

kakyong said...

.:Fae-Yust:.,
heheh.. tu pasal lah buat entri ni, nanti depa dah besor, bior depa tahu, bhw depa memang kaki conteng dinding

syayassir,
hahah.. ade ke yg tak pernah conteng dinding masa kecik.. budak baik kot.. ;))

Mama Miya,
ooohh ade jual yer crayon yg washable, jenama aper tu? anis bukan setakat conteng dinding, tp tgn kaki, peha nya pun habis diconteng

kakyong said...

Dayah,
bersiap sedialah.. daku ni dah tak boleh patah balik.. heheh..:))


Yan,
fikri dulu ade port dia sendiri utk menconteng.. memang isolated, sbb dia tahu ibu & ayah tak nampak.. tp bila ayahnye tak marah, abis seme dinding hall diconteng..

kakyong said...

kak Has,
sedang bersabor lah ni.. masa awal bulan May ari tu, adik yg di Kl balik, so sepupu fikri yg siharis tu ade lah bermlm kat rumah.. yg siharis siap report kat saya 'maklong, tgk dia conteng dinding..' yg saya ni tak terkata apa, senyum jer lah.. haris tak berani conteng dinding, sbb ayah dia penah 'titik' tgn dia..

u-jin,
ni vote utk contest mana ni.. ok nanti kakyong dtg.. la ni kena buat giliran nak lawat rumah saper.. :))

ummumishkah said...

Yer kak yong
anak2 tak payah lah dihalang, nanti terbantut kreativiti mereka.. kami pernah ziarah satu family yang bukan setakat dinding menjadi kertas lukisan.. habis dgn sofa dan perabot jadi contengan... eheheheh

Fid said...

kakyong...popular!!!

syahadah said...

kreatip sungguh!!kaka dierra mmg saya halang dr conteng dinding..kasik kertas byk2..
tp ada satu hari tu..dia gi umah jiran dia conteng inding..kenapa? sbb kwn diepun yg ajaknya conteng dinding!!

kakyong said...

UmmuMishkah,
wah gitu pun boleh.. heheh, ckp pasal sofa.. sofa di rumah ibumertuaku, habis dikorek2 dek cucu-cucu.. bukan anak2ku sajer.. sepupu2nya pun sama...
cuma yg tak tahan tu.. bila org ckp kita ni tak reti nak jaga rumah.. *rumahku memang tak presentable utk tahap org2 yg std tinggi.., jemput dtg ke rumah ku.. takde sofa yer.. sila bersila... ;) *

Fid,
mana ade popular.. ni rezeki namanya... kawan2 oun rezeki juga... disaat ku sengal dgn anak2, ade juga kawan2 'berbicara'.. :p

Syahadah,
kalo dia pandai hargao kertas.. ok.. fikri baru skrg pandai hargai kertas.. la ni kalo nak tulis memang minta kertas.. tp si Anis... hmm, conteng kat kertas pun yer.. conteng dinding lagi dia sonok... ;))

atty's said...

kalo anak anda menconteng maknanya dia ade bakat..dlm melukis..hehehhe..

takpe kakyong..atleast kalo tk dpt jenguk ari2 seminggu 2-3 kalo pun ok..jgn tak jenguk langsung..takecare kakyong.

kakyong said...

atty,
mekasih kerana memahami.. now ku kena buat sch utk jelajah rumah kengkawan... heheh...

ummu_abdullah said...

salam kakyong, maafla ye sebab lama sangat x blog walking... erm, breastfeed memang agak penat... dan banyak aktiviti kat umah mak..ehhe... maaf laa... ehhe...

tetiba kangen bangat sama teman2 blogger... maka ku usha dari blog ke blog... erm...

Niway, pasal conteng tu... bagus3x... slalu bagi anak2 pegang pencil... drawing and colouring perlu di asah bakatnya...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .