Thursday, May 6, 2010

Home » , » Aliya semakin suka 'mengamuk'@ throw a tantrum

Aliya semakin suka 'mengamuk'@ throw a tantrum

.

Salam ceria semua,

Aliya sejak akhir2 ini sangat sangat suka MENGAMUK.. kalo dia mengamuk, siap guling2, volum dia melalak usah cakap lah... memang bingit telinga.. ibu memang akan jadi sangat2 sakit jiwa lara bila Aliya mula mengamuk.


Terdapat beberapa cara/tips untuk menangani anak yang 'tantrum':

  • ada yang kata ÍGNORE for-a-while.. kes Aliya pulak, kalo kita ignore.. lagi kuat dia mengamuk.. kadang2 sampai 1/2 jam... ohhoooo... ibu sangat tidak rela.. so tiap kali dia ngamuk memang ibu biarkan kejap jer... 1,2 minit gitu jer....
  • distract ATTENTION .. ni cara yg ibu selalu harus gunakan untuk aliya..cuba alihkan perhatian dia, either ajak baca buku, main ball, main kat laman.. susah2 sgt.. sumbat t*t*k..

Kalian leh baca lanjut kat Tantrum @ baby center

Namun dalam apa2 hal pun.. tatkala anak mula mengamuk, samada di rumah @ ditempat awam... ibu ayah sila berTENANG.. kalo ibu ayah mengamuk sama... hmmm tak tau lah.. anak jadi lagi ganas kot.

Fikri masa kecik tak penah tunjuk tantrum.. dah besor2 ni ade jugak sesekala.. itu pun bila permintaan dia tidak dipenuhi.. as for Fikri, kalo dia mengamuk ibu biarkan jer.. Normally dia sendiri akan lari masuk ke bilik belakang, tunggu la dalam 10 - 15 minit, sure dia akan kuor dengan muka senyum sengih... ohhhoooo, kadang2 ibu sungguh tak faham.. 

Baru tadi dia ngamuk2 sakan, siap baling menan & kadang2 tu dia akan merungut cakap 'tak nak tolong ibu', 'abang nak g umah opah jer, tak nak dok dgn ibu' , 'abang nak naik ketapi, nak g kuala lumpur.. nak pergi umah abang haris'... dalam dok ngamuk2 tu, banyak pula idea dia... bila dia dah 'cool' & ibu tanya balik "tadi abang cakap apa? "  dia leh senyum2 jer... sambil sambung main.... 

Anis pula, masa umur 1 tahun lebih dia suka ngamuk2.. guling2 bagai.. tapi masa tu aliya baby lagi, so ibu takde masa nak layan Anis sangat.. selalu lah kena IGNORE.. lama2 dia stop sendiri.. tak ngamuk2 dah.. cuma kuat cemberut jer.. silap sikit, mula lah muncung panjang sedepa....





Foto2 ini adalah kejadian selepas Aliya mengamuk2 sakan.. memandangkan malam tu ibu ade kerja yang perlu disiapkan & need berjaga lewat, so ibu cuba alihkan perhatian dia pada biskut & susu.. dengan harapan selepas dah kenyang cepatlah dia tidur & amanlah suasana dalam rumah sepanjang ibu nak siapkan kerja.


mujur la dia mau nak minum fresh milk malam tu.. kdg2 dia tak mau

peace... bukan nak tumbuk yer.. tak reti lagi nak buat sign peace... heheee..

aliya makan biskut rendam dalam susu, dengan sepenuh hati...

Add caption

Ibu ayah kena lah bijak nak tangani tantrum anak masing2.. sebab setiap kejadian & acara, lain cara penyelesaian... so kena kreatiflah jugak.. kadang2 bila dah tak terkawal, ngamuk sampai tak mau senyap.. sampai selak org kata.. en ayahnya guna taktik ajak g 'nyontet'.. otomatik diam.. tapi kena lah bawa juga kuor kan.. pusing2 naik kereta g beli goreng pisang & ronda2 taman sebelah.. tak sampai 15 minit gitu. 








kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

26 kawan ibu yang hebat:

nadnye said...

Budak-budak bisa la kan tantrum, tapi saya plak yang kecik semua okay, yang besar nie susah betul nak kawal..

♥cybermummy♥ said...

anak2 ikeen kalau mengamuk , ikeen cuma pandang muka mereka and instantly they will stop their tantrum . hehhee
Tapi taktik ni tak menjadi kalau ayah mereka yg buat :p

Suhana Shahril said...

Antara anak-anak Ana, iwani (no.2) yg paling kuat mengamuk.Aqilah byk mengalah.Adlin,ok lg setakat ni.Kalo nak pujuk Iwani,mmg penin jgk sbb susah kalo dah mengamuk.Dia akan guling2 kat lantai,tak kira walau di mana pun berada.Kdg2 segan jgk kalo ada di khalayak.Kalo dah abis geram sgt Ana cubit jgk.Tp bukan jd baik,lg truk..huwaaa..last2 kena ikutlah jgk kehendak dia.Sabor ajer lah...

MAMASYAZA said...

bestnya tengok aliya minum susu tu...patutla makin bulat. sikecik su pun suka gak minum fresh milk, beli 6 kotak kecik tu, sekejap ja habis

noy said...

k yong,its different tactics for different kid kan..so try alternative ways..For darwish, i just have to sit with him while he throws himself...biar lah dier tendang and buang barang.i make sure he is safe from injury jer espe waktu he throw himself to the floor..and i will isolate him from other people..biar noy ngan dier je...after 10 minutes, he'll be fine...

nieda said...

mmg tak rela nak dgr anak mengamuk..kalau biarkan kesian dia..hehe

nza said...

ttp time anak2 mengamuk jgn dibiarkan lelama cz bila dh besar mrk akn jd keras hati...kt org la...so trpaksa la sbgi ibu kita kena cari cara2 diamkan anak2.....ttp knza ni jenis cpt hilang sabar,nasib baik stakat nie xdelh anak yg suka test suara...hi...

Ila said...

Faiz pun suka tantrum tp more klau papa dia ade..maybe sbb papa dia bz keje,jumpa weekdays kejap jer...nak kan perhatian agaknya...tp tak larat klau keluar lah..bila kuar berdua ngan mama,Faiz ok je...hmmmm

atty's said...

kalau anak2 mengamuk..kita as ibubapa takleh mengamuk sama..cuba pujuk elok2..

Momma Mia said...

Macam2 ragam yer kak yong budak2 nih... huhu saya baru sorang, yg baby tuh blom lagi... kak yong lagi ramai. cayo lah!!

skrg nih dok dalami ilmu how to handle kereneh budak2 yg berbagai nih.. yes one of the option alihkan perhatian mereka. yes.. slalu menjadi but ada gak kekadang yg tak menjadi.. cabaran2...

semoga ibu-ibu semua byk2 bersabar bila anak2 buat perangai.. (tu nasihat tuk diri sendiri skali tuh)

Welcome to Miela77 Online Shoppe.. said...

Pergh..Baby Qis pun da pandai mengamuk kak yong.. klu x dapat kehendak hati..guling gantang kat lantai..perghh..tp yg herannyer..klu dgn cik abg tu..x kira besau or kecik .. ayahnyer naik sora sikit je pun da ok..tp klu daku..rasa nak terkeluar tekak..wat no he je... skrg baby qis da pandai sorok memacam..minggu lepas 2 hr hp digi iela hilang..cik abg jumpa kat bawah sofa bed..skrg da 3 hari iela cr spek mata x jumpa2 wal hal b4 nie iela letak atas meja hias ..x de sapa nak kaco..sapa nak jawap nie..huhuhuhu...today is Amirah's Besday..she demand a bike..should i buy? hmmm???

Yati said...

Aliya macam Sulaiman la. Comot. Tapi comel kan... hehheh.. asal anak kita makan sudah.
Betul cakap kak nza, anak naik angin, tak elok bior lama-lama. Arwah opah Yati la yang cakap.

Ely Hasrul said...

nak naik ketapi g kuala lumpur? hahahahha comelnyeee byk sungguh la idea dia kuar hahahahha

AshAnas said...

anas pun baru mula ni ha... bila xdpt apa yg die nak, die akan baling apa yg die pegang, then cakar muka kitan pusingkan badan die ke belakang... stkt ni senang nk handle sbb die makan pujuk klu alihkan perhatian die kt tmpt lain...

ummumishkah said...

normal ah budak2 usia aliya ni ngamuk2.. betul ah cara kyong buat tu.. si muhammad ni pulak jenis merajuk terjelepok atas lantai.. tanpa sore.. bukan kesian dah, nak gelak ada lah! hahaha

Yan said...

rasenye qis tak kuat sangat ngamuknyer.. ader tu ader jgk.. yan ske alihkan perhatian dia jek..
klu kt kedai.. tak pat men hp atau asben marah dia sepah2... dia ngamuk nnti asben akn bwa dia berjalan p kdai2 sblah..
yg letihnye yan la.. layan customer sorang2

Ummi Hanie said...

Hanie pun dah biase ank2 tantrum ni kak..

tp mmg laa..anak2 pompuan kuat tantrumnye banding ank laki tau..

si Munirah ni kalo tantrum xleh dipujuk,biaaarkn aje dia stop sndiri..lg pujuj lg menjadik..aiiii....stressss...

kakak yg sulung tu masa kecik2 pun kuat tantrum..dasat gak..bila dikenang2,masa dia sorang tu jenuh gak,sorang mcm 3 org :p

err..kkyong dah 'berisi' kot???salunye bebudak camtu sbb nk dpt adik! :p

ieda said...

nabila kalau tengah didokong janganla bg dia marah..senang ja tangan dia naik kat pipi kita...pedih wooo..

aromatherapy said...

Hi very beautiful kids looking very lovely and also very natty ha ha ha.

Nadiah Sidek said...

kalau anak mengamuk, mak2 pun tension sama..eheh

Umi Nuha said...

kak yong, biskut tu mmg sedap. fav sejak zaman anak dara :-)

10 said...

kakyong... anak2 ni makin besar, makin banyak ragam kan? sabar je la... senang nak jaga depa masa x boleh jalan lg la...

sedapnya biskut cecah air...

kakyong said...

nadnye,
dah besor lain plak nakal & akal depa..


shikeen,
amboi.. berbisa renungan cybermummy ni...
ni kena belajor tektik merenung nih... ;)


suhana,
byk sebab anak2 tantrum ni... kdg2 susah gak nak handle.. bila dah letih pujuk tu yg sudahnya biorkan jap, tgk aksi dia camno..
fikri la ni ade gak tunjuk perangai kat public.. tp tak berani lagi nak ngamuk.. paling2 pun dia akan tarik tgn ibu g ke tempat brg yg dia nak.. selalunya kalo jd camni, memang harus pass pada ayahnye ler...

kakyong said...

Su @ mamasyaza,
aliya ni kdg2 dia nak minum fresh milk.. so each time nak bg kena cakap 'ok, jom minum susu dgn cawan'.. jd dia faham lah tu fresh milk.. kalo masukkan dlm botol susu.. mau sewenang2nya dilempar ke tepi.... ;)


noy,
betul tu, 3 anak 3 mcm... ada masa mudah dipujuk.. ada masa tu, memang mencabar kesabaran.. tu yg make me really tired, bila sorg2 nak handle 3-3.. cuba nak bbuat yg terbaik, may b not gud enuf.. handle 20 staff much more easier than handling 3 small kids... huhuuuuhhh...


nieda,
silap2 kita yg tensi sama...

kakyong said...

kak nza,
rasanya takde ibu yang sampai hati bila tengok anak melalak sampai tak kuor suara.. tu yg ibu2 kena bertenang bila anak melalak.. saya penah tgk kes ibunya naik tangan time anak melalak... huhuuuhhh... rasa cam nak tolong pujuk sama..

ade masanya saya tensi juga, sbb aliya ni dia kdg2 minta perhatian time saya nak buat kerja.. walhal, baru jer nenen, baru jer makan..

ni ler dilema saya skrg ni.. nak terus buat kerja a/c @ nak stop dulu.. kerja a/c ni perlu fokus.. kalo tak ntah bila nak selesai...

aliya paling suka kalo saya tak sentuh lappy @ pun kerja @ pun mjahit time dia around..


Ila,
tu ngamuk nak kan perhatian si ayah.. dah ade ayahnya.. ok lah tu...


kakty,
betul tu, kalo mak ayah ngamuk sama.. tu yg anak semakin mengganas sukar nak dipujuk...


momma mia,
kakyong ni pun dlm usaha belajar lagi.. byk lagi yg kena belajar & asuh diri... berat amanah mendidik anak2 ni, ibu2 kena didik diri sendiri dulu..


miela,
mira dah dpt set catur.. nak tuntut beskal jugak jer... riso le tgk area taman Ila tu.. nak beli pun ok.. tp kena ingat yg sorg lagi tu... kang cemberut plak abg bad...


yati,
aliya ni lately ikut suka dia jer nak ngamuk.. kakyong rasa ni simptom jeles tahap gaban dgn kakaknya.. dia kan, kalo ibu mandikan kakaknya pun leh nak ngamuk2.. end up mandikan dia sekali, walaupun awal pagi dia dah mandi...

kakyong said...

ely,
fikri ni kalo dah hangin.. ikut suka dia nak ckp apa.. normally hal2 yg dia dah selalu request tp masih tak dpt nak dipenuhi... eg macam naik ketapi tu ler.. dah berbulan dah dia request nak naik ketapi,, nak g kuala lumpur.. haris tu sepupu dia dok kat kg...


Shira,
senang dipujuk.. ok lah tu..
aliya ni karektor mcm garang sikit.. dia suka marah kakak & abg dia.. tak padan dgn kecik.. kalo dpt ngamuk pun camtu.. tak padan dgn kecik.. tp yg kelakar tu, kalo masa dia dok ngamuk2. tetiba nampak tok/opah dtg.. otomatik terus diam.. terus meluru kat opah/tok... pastu g report kat opah/atok...


ummumishkah,
anis dulu pun camtu.. kdg2 tak faham apa dia nak.. kena tanya byk kali sbb anis suka ckp tanpa buka...
kalo tetiba dia pun perangai camtu.. nanti ayah dia tanya.. 'Ni kenapa ni..?' sambil ayahnyer geletek dia.. terus amik bantal sembam muka kat bantal.. ingat kan dia nangis, rupanya takat nak tunjuk perasaan jer, pastu senyum sengih...


Yan,
budak2 kalo dok kat 1 tempat lama2 memang camtu.. anak2 kakyong ni sebenornya tunjuk perasaan sbb hari2 dok rumah jer.. kdg2 fenin nak plan xtvt depa.. depa pun bosan gak buat xtvt yg sama setiap hari..
to tell the truth, melayan anak2 ni memang boleh habis masa sepjg hari.. tu yg kdg2 rasa jd WAHM yg tak produktif... :(


ummi hanie,
anak perempuan lagi kuat mengamuk ya... oh ok.. kena amik kira poin nih..
hani tentu lebih byk pengalaman.. hari tu ade kak bg ayat supaya anak tak kerap ngamuk @ supaya hati anak selalu tenang & happy.. kena cari balik ni...

hanie, bdn la ni memang dah makin berisi.. berisi lemak jer... ;)


ieda,
aliya pun tgnnya berbisa.. tak dpt dgn kecik...
walau kuku dah ptg pendek pun, tp bila kuku tumpul kena ke muka kita.. adeiii, memang sakit...


aromatherapy..
thank you... notty & sweet kids... ;)


nadiah,
sgt betui.. kdg2 runsing tau, bila buat mcm2 dia tak mau gak diam... tu yg kdg2 nak pass kat makcik jiran depan rumah, meh la tolong pujuk anak saya ni... ihikkkk...


umi nuha,
ni kira stok yg perlu ada.. sbb biskut lain depa reject.. selain tu suka juga beli biskut marie tesco yg chomel2 tu...


10,
dulu agaknya ibunya pun camtu kot... hahaahhhaaaa... ntah2 lagi teruk dr ragam anak2 skrg ni... huwahahaaaa..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .