Tuesday, May 4, 2010

Home » , » Mencari cinta.. jodoh lewat

Mencari cinta.. jodoh lewat

.
salam hari selasa & salam ceria buat semua..

Ibu doakan semoga kawan2 yang rajin menziarah ke blog ibu ni sentiasa dirahmati Allah dan berbahagia selalu.

Hmm, walaupun sudah dapat ''che biru'' namun ibu masih juga tidak punya kesempatan untuk mengupdate n3 baru, juga tidal sempat juga untuk membuat sessi penjelajahan... 

Musykil sungguh ibu, camno lah Ben Ashaari boleh update lebih daripada 10 n3 1 hari.. pastu leh menjelajah blog lagi.. huhhh, memang betui2 blogger tegar...  dalam tempoh yang singkat jer ranking blog dia mencanak2 naik... tahniah en Ben.

nanti ade ruang masa ibu nak merepek sket lah pasal blog ni... ranking, follower, komen, n3 & etc...

n3 kali ni just nak mengulas sedikit berkaitan isu jodoh lambat ni... sila jangan lah sesiapa yang nak ambil hati atau apa2 ya.. sebab apa yang ibu nak tulis ni hanya berdasarkan pengalaman sendiri.. kot2 ade yang lupa @ yang belum tahu.. ibu kahwin pada umur 33 tahun. Lambat kan... 

Pada awal tahun 2009, ibu ada membuat n3 bertajuk Nak kahwin... jodoh lambat. N3 tersebut bukan di blog Catatan Ibu, tapi diblog ibu yang satu lagi.. blog tu memang dah lama tak berupdate.. tapi masih ade juga beberapa tulisan ibu yang masih mendapat komen dan maklumbalas dari pengunjung.

Beberapa hari yang lalu.. ibu menerima komen ini... sebenarnya ibu amat terkesan dengan komen beliau.. sebab ibu juga pernah berada di tempat nya.




Suka ibu nak ingatkan, apa yang ibu tulis dalam n3 Nak kahwin.. jodoj lambat tersebut adalah sebagai panduan agar adik2 yang belum bertemu jodoh, berfikiran positif, bersangka baik dengan Allah, juga tidak dimakan dek cemuhan @ kata2 yang tidak enak didengar. 


Jika ikut pengalaman ibu, tahun 2000 adalah tahun dimana STRESS itu bermula... stress sebab tak kahwin2 lagi.. walhal umur masa tu dah cecah 28. Stress sebab tak kahwin ni, kalo tidak ditangani dengan baik memang boleh menyebabkan kemurungan, tak mau bersosial, pendek kata memang boleh jadi sangat2 low esteem.. infirior complex tahap gaban... sungguh.. 

Cemburu pada rakan2 yang sudah kahwin adalah sesuatu yang kadang sukar untuk dibuang dari jiwa.. tiap kali tersua kawan yang sudah menggendong anak @ anak yang sudah ke sekolah.. hati bagai tersayat2.. kadang2 bisikan2 yang membunuh jiwa tu kerap hadir.. 'kenapalah aku tak macam ni?'.. ''kenapa lah orang tak mau kat aku ni''... ''ohhh, menyesalnya.. kenapa lah tak cari pakwe masa kat kampus dulu"' dan macam2 lah.. bisikan2 macam ni lah yang akan buat jiwa merintih, sedih, sayu, rasa seperti tidak disayangi , rasa terpinggir.. kalo ade kenduri kahwin tu, seboleh2 nya memang tak mau hadir... sungguh, sampai jadi anti-sosial gitu...
5 tahun juga ibu mengharung suka-duka Stress On & Off..., ''kejap postif, kejap pesimis, kejap  rebah.. berkali2 rebah & bangun semula''.. bukan sekali di'perkenal'kan dengan potential calon suami, tetapi berkali2 juga.. semuanya membawa ke jalan buntu.. takda jodoh lah tu... Pada awal tahun 2005, ibu dah macam give-up.. sampai tahap dah malas nak pikir pasal kahwin.. diri ibu ni dah sampai tahap fobia nak berkenalan dengan lelaki dah.. sampai kan benteng diri ni semakin menebal benci pada lelaki... kalo lelaki yang baru kenal & jenis ngada2 nak kenal ibu tu, memang selamba jer lah ibu hentam cakap kasar2... huhuuuuhhh.. setelah berkali2 dibuat seperti kita ni yang hard-up sangat kat depa, so lama2 dah malas nak amik port pasal cintan2 or bercakap cara lemah-lembut-gemalai... 

Hmmm, panjang dah membebel plus meluah rasa pengalaman lepas... jadi untuk adik/saudari/cik Anon yang memberi komen di atas.. jangan lah pikir susah nak mencari calon pada usia 29 tahun.. Allah mendengar rintihan dan permohonan adik.. Ingatlah Allah memberi apa yang kita perlukan, bukan apa yang kita inginkan.

Ohya, ingin ibu nyatakan ibu punya circle of frens yang sangat2 supportive dalam tempoh 5 tahun tersebut. Thanks kak wani, kak norliza, kak finaz, Asniza (owner Ratuhati), Najwa, kak Ain, kak Su, Amoi, Zurim, Kak yati... just to name a few. Saya sayang bangat sama anda semua.... 

Tidak dinafikan ramai juga kawan2 yang membawa rebah.. so pandai2 lah nak uruskan hal kawan2 ni.. ada baiknya kita bersikap terbuka.. suka hati lah depa nak kata apa, yang penting kita tak buruk2 kan orang lain... what goes around comes around kan...

Bertemu jodoh dengan en ayah.. sila lah baca kat sini ya.. malas dah nak citer banyak kali...







kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

17 kawan ibu yang hebat:

♥cybermummy♥ said...

best lah baca cerita cinta kak yong . penuh dengan asam garam . ngeeee
Tapi mcm org kata kalau dah jodoh tak kemana kan.

nza said...

jodoh dan ajal di tangan Allah...cuma sbg manusia kita kena redha n brusaha.....

Ada yg jodoh lambat ttp bahagia selamanya...bersabarlh....

ummumishkah said...

berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul kan.. soal jodoh ni semuanya rezeki sebenarnya.. yang jodoh awal tapi tak kekal pun ramai. Perkahwinan ni satu perjudian sebenarnya.. paling penting jugak kena doa.. doa dan doa!

Sitisifir10 said...

:) saya aritu, walaupun kawin paling awal tapi juga adalah org yg tensi, tensi sbb takde pakwe sedangkan org lain semua ada pakwe..mula rasa dirihuduh sepang...hihihi

tapi rupanya ALLAH mahu menjaga saya dari perbuatan2 yang tidak diredhai dan jodoh saya ini, alhamdulillah....sangat memuaskan hati

Nadiah Sidek said...

entry kakyong ni mengingatkan nadiah pd sorg kakak senior nadiah merangkap ex-housemate dulu. nadiah kesian sgt kat dia. umur dah 33 tp tak kahwin2 lg. nadiah tahu dia sedih bila dia tgk kwn2 dia kahwin malah yg junior dpd dia pun dah ada anak2 tp dia tak tunjuk kesedihan dia tu.

nadiah pernah duduk serumah dgn dia sbb tu nadiah blh tahu sikit sebyk perasaan dia. adakala dia luahkan jgk perasaan dia pd nadiah. nadiah sendiri tak tau nak tlg mcm mana..

*laju je air mata ni keluar bila taip komen ni*

mudah2an hendaknya dia bertemu jodoh yg terbaik buat dirinya 1 hari nnt..

Umi Nuha said...

kakyong, kakak saya pun kahwin umo 33 (saya langkah bendul)..masa memula buat keputusan nak kawen tu saya selalu pk kakak tak kisah ke?apa perasaan dia..
tp masa majlis saya tu kakak yg bertungkus lumus...
kadang mmg nampak dia tension.tp saya selalu jeles ngn kakak, dia belajar smpai degree..saya tak.

apa saya bebel ni? huaaaaaaaaa....
pendapat saya, lambat ke cepat ke, jodoh kita ada tuhan punya kuasa. semoga kita semua bahagia selamanya. gaduh sikit2 tu adatlah :p

nadnye said...

Jodoh pertemuan di tangan tuhan...Kalau bf keliling pinggang pun kalu takde jodoh kita takan jadi...
Kalau dah memang kita jodoh cepat atau lambat, saya percaya semua tu ada hikmat, kita kene fikir positif ... tapi memang dunia akhir zaman kan perempuan lebih ramai dari lelaki dan lelaki pulak nak jumpa yang berkualiti pun susah..
sabar yea cik Anon....

Izan Ishak said...

hi kak yong...
betullah soal jodoh ni semua kerja Allah. Cepat atau lambat bukan soalnya...tapi sejauh mana kita dpt tangani rumahtangga ni lepas berkahwin tu lebih penting. sbb kita mungkin impikan yg indah2 tapi yg tak indah pun kena harungi jgk...

atty's said...

itulah kan jodoh ajal semua ditgn tuhan ..

Suhana Shahril said...

Jodoh..hmm,Ana pon sbnrnya x penah pun terpikir nak kawin.Dok ingat, pas grad,nak keja jer,nak pegang duit sendri. Tak sangka,kawan2 jer,bukannya pakwe,makwe pon.X kuasa ana nak cintan cintun.Tetiba jer melamar,pastu kawin.haa.baru mula bercinta.Macam org dolu2 la plak.ngehngeh..

mizzura said...

hi kakyong...saya pun tak kahwin lagi walaupun dah couple dekat 6tahun & wp sekeliling kawan2 majoriti sudah kawin. Betul cakap akak, semua tu tuhan dah plan masa bila kita nak kawin.berdoa & bertawakal sajalah kan. Nasib saya dok ngan family, kalau tak..mesti bosan je kan..

Yan said...

bole tak yan gune entri akak n beri pada kawan2 yan yg lum bertemu jodoh.. supaya jadi pembakar semangat derang..??

yan ade dua rakan yg lum berkawin even berteman pun tidak.. sorang sebaya sorang lg muda setahun.. yan tau derang sbnrnye giveup jugak soal jodoh nih..

kakyong said...

shikeen,
betui tu,.. kalo dah itu jodoh kita buat la camner pun.. nak lari jauh2 pun dia kejor... kehkehkeh....


kak nza,
ujian setiap insan ni berbeza.. ade yg jodoh awal, tp ade pulak ujian lain.. harus berlapang dada, tp ini lah yg susah nak ditanam dlm diri..


ummumishkah,
betui tu.. berdoa.. jgn putus harap.. kalo tak minta camner Allah nak bg kan...
tak dinafikan juga, ada yg kawin muda, menjanda pun muda.. ;)


pija @ sitisifir,
tu lah kan Allah tu adil.. Dia tahu apa yg terbaik utk kita.. plan lah camana pun.. perancangan Allah juga yg terbaik utk kita..

kakyong said...

nadiah,
org yg lambat jodoh ni sgt sensirif sebenarnya.. akan ade bbrp isu yg akan buat dia mendiam.. & tak ramai yg faham dilema wanita yg lambat jodoh ni....
semoga kawan nadiah tu dipertemukan jodoh dgn lelaki soleh lagi terpilih...


Umi Nuha,
masa kakyong blom kahwin dulu.. org selalu ckp @ bg statement " tulah memilih" "belajar tinggi sangat, dah kojer besar, org takut kat kamu" "gamaknya nak tunggu org bg hantaran 20 ribu " dan mcm2 lagi lah....

Insya Allah, semoga kakak nida bertemu jodoh yg sesuai dgn nya.. usah lah cemburu pada kakak tu, tolong lah sama doakan utk dia.. kdg2 doa adik2/saudara-mara ni makbul..


nadnye,
memang takkan ade perkataan yg sesuai utk kita memujuk hati mereka yg lambat jodoh... nak ckp apa pun kdg2 serba tak kena.. tp sebaiknya soh la depa berfikiran positif & berlapang dada... semua ni ada hikmahnya.. kahwin awal @ lewat, semua nya ini aturan Allah... cuma kita perlu berusaha..


Izan,
sgt setuju.. persedian sebelum perkahwinan (ilmu r/tangga) & juga cara kita menjaga r/tangga spjg dlm perkahwinan.. itu lah cabarannya...
tp kan.. bg org yg lom kahwin ni, selagi tak jumpa jodoh, selagi tu akan terasa hidup tak lengkap.... huhuuuh.. naper tetiba air mata jatuh nih.....

kakyong said...

kakty,
betui kak.. cuma jiwa kita ni kdg2 terlupa Allah menduga/mnguji ada sebabnya... kan..!!


Suhana,
itu lah nama nya jodoh... dah org mau takkan kita tak mau kan.. lagi lah kalo dah tau si dia tu memang baik & comel... ;)


mizzura..
uishh.. lamo tu bercouple... doa byk2 moga cepat2 disatukan... ngeeehh...
bagus bila family yg jenis terbuka & tdk mendesak.. Insya Allah, semoga dipermudahkan & hepi selalu...


Yan,
sila lah.. semoga ia nya menjadi penguat semngat kwn2 Yan & jgn putus asa... Allah menguji sbb Allah sayang..

Siti (kawan sekolahmu) said...

Kak Yong,
Pada umur lewat 20an, saya selalu sedih bila tengok kawan2 sorang demi sorang dah berkeluarga. Saya selalu tertanya2 kenapa jadi macam ni pada diri ni? Sekarang dah lewat 30an, dah tak rasa apa2. Saya semakin lebih gembira dgn hidup ni. Gembira dgn kebebasan yg ada - bebas dr segi kewangan, masa, perasaan. Tapi keinginan utk berkeluarga tetap ada.

kakyong said...

Siti H,
saya doakan semoga siti dipermudahkan jodoh..& dipertemukan jodoh dengan lelaki yang baik2 & boleh jaga & sayang siti.
saya doakan semoga Allah beri rahmah & kasih sayang nya supaya siti diberi ruang utk layari kehidupan rumahtangga & menjadi isteri & ibu.

lama tak jengah FB siti.. selalu jarang nampak siti online.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .