Sunday, August 30, 2009

Home » , , , » Ramadhan 1430H : Day 7

Ramadhan 1430H : Day 7

Catatan ibu yang berkaitan dengan Ramadhan boleh tengok sini Catatan Ramadhan

Hari ke 7, hari jumaat, 28 Ogos 2009

Ini adalah aktiviti anak2.. adoii.. sebelum ni depa main sikit2 jer.. dan jarang2 lah nak g selongkar gobok yang ini.. tapi kali ini habis tunggang-langgang dikerjakan anak2... agaknya dah bosan dengan menan yang ade. Layan foto jer lah yer..

Ibu memang dah tak kuasa nak marah @ jadi tarzan.. sebab ibu nak save tenaga ibu.. juga nak save puasa ibu. huhhuuuuhh

depa memang sonok lah sangat dapat dapat memunggah dan menyelerakkan barang2 & perkakas dapur ibu.

ni abang fikri, dengan aksi buat kek.. dia cakap nak buat kek besor.. untuk baby, kakak, ayah & ibu... ibu memang tak larat nak layan, ibu tengok dari jauh jer.. suka hati lah anak2 ibu.. berkreatif lah sendiri...

Petang tu ayah balik.. terkezut besor.. tengok dapur yang dah macam tongkang karam.. ibu pulak boleh baring2 lagi kat ruang tamu.. bukan sengaja malas nak kemas.. tapi ibu asyik jadi macam nak pitam jer.. tu pasal lah ibu tak leh nak berlama-lamaan ngadap laptop.. tetiba jer kekadang rasa macam nak tumbang.. lama sangat duduk.. darah terperangkap kat kaki & tak naik ke kepala kot.. huhuuuuu.. tapi perasaan macam nak pitam tu sama lah masa ibu kena darah rendah masa pregnant.

Petang tu ibu masak cucur kucai jer, pengiringnya sambal tumis ikan bilis. Tu dah ber'lobang' sket sebab bagi kat jiran sebelah. Pukul 6 petang baru ibu masuk dapur, kemas2 dapur dulu.. sapu2 sampah.. simpan2 pinggan-mangkuk.. siapkan bahan2 untuk buat cucur.. pukul 6.45 baru start masak. Minuman untuk berbuka adalah air mata kucing, beli kat bazar Ramadhan.

ni pula hidangan kesukaan en ayah. cenonggeng ayam... *orang2 tua tak bagi budak2 @ anak2 dara makan ni, sebab nanti kuat beleter macam b*nt*t ayam.. * Ibu pun tak suka, tapi en ayah kan main suka lagi. Senang jer nak masak ni. cuci bersih2 cenonggeng ayam tu. pastulah perap 2,3 jam.. ikut suka lah nak perap camner.. tapi en ayah dia perap dengan serbuk kari & daun kari yang diricik halus. x boh garam pun. pastu simpan lah dalam peti ais. bila nak masak, masukkan kan jer dalam kuali. Masak tanpa minyak. Nanti cenonggeng ayam tu akan keluarkan minyak nyer tersendiri... masak sampai betul2 garing. Pastu siap untuk dihidang. Ntah apa nikmatnya makan cenonggeng ayam ni, ntah lah..

sekian kesah hari ke 7 berpuasa.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

28 kawan ibu yang hebat:

lily azliyana @ mama zara said...

cenonggeng ayam tu = tongkeng ayam kan..hehe..lain tpt lain sebutan rupenyer..=p

adoi kak yong..mncabar kesabaran juga ye tgk anak2 sibuk mengemas dapur mcm tu. kalau sy, tak taula leh tak sesabar kak yong. mau menjerit gak di bulan2 puasa yg mulia nih..hehe

♥cybermummy♥ said...

sama lah ngan anak2 saya kak yong .Tapi saya tak leh tengok umah berselerak mau jadi tarzan :P
Keluarga mentua saya pun suka makan montot ayam tu . Tapi selamat lah suami saya tak minat lansung :D Kak yong kalau kurang darah makan lah tablet zat besi atau pun makan kerang atau pun hati ayam . Boleh tambah darah secara semulajadi .

Nadiah Sidek said...

hehe..cemana la gayanya kakyong jd tarzan. anak2 kecik mmg gitu, kn? suka nk explore sesuatu. yg letihnya kita la kena kemas blk. huhu

nik said...

kakyong, nik pun suka gak makan bontot ayam tu..sedaaaapp..

nikhazifah said...

cenonggeng tu nik panggil bontot ayam..tak senonoh sungguh..bukan stakat bontot..kalo kaki ayam buat sup..pergh..kakyong lalu pun nik tak sedar..

syahadah said...

anak2 kak yong tu nak nolong dlm etika derang la..bg kita memunggah..memenatkan..tp kadang kala biorkan saja..sbb klu kita tegh kita penat kerja tk jd..tongeng ayam tu..adoii...mmg niat nak mkn..berlemak kan..mak saya suka la tu

zieha said...

anak dara k.yong tu ada tokoh nak memasak nnti..besh kan ada anak dara..dah besar esok leh tolong k.yong masak..:)
kecik2 nie sepah2kan dapur dulu..dah besar skit..start tolong cuci pinggan..tolong mana yg patut..dah comel loteh lagi leh lah memasak..dan last2 k.yong pun dapat MENANTU..hehehe
selamat hari merdeka..:)

kakyong said...

mamazara,
iyer lah tu.. tongkeng/cenonggeng/montot ayam.. :))
masuk kali ni dah 2 kali depa teruja nak 'main' gobok tu.. sabor jer lah..
mujur lah rumah ni jrg org dtg.. kalo tak tak tau le nak ckp apa.. rumah cam tongkang pecah...

cybermummy,
leceh yau nak proses cenonggeng ayam nih.. tu pasal lah selalunya en ayah dia buat sendiri.. sbb dia yg nak makan.. kakyong tlg letak dalam kuali jer... :))
tu la tingin nak makan kerang.. tp en ayah kata takde plak kat pasar... hati ayam tu kureng sket lah.. kakyong suka hati lembu.. tp dah berbuih pesan kat en ayah, dia manjang lupa jer..

nadiah,
nak jadi tarzan ni otomatik.. tak yah nak praktis..
rasa2nya semua ibu2 ade bakat jd tarzan secara semulajadi.. kecuali lah ibu2 yg sungguh2 pemalu nak keluarkan suara @ kesian nak marahkan anak & sgt2 tinggi tahap kesabarannya.. :D

nikhazifah,
kaki ayam buat sup kakyong makan.. lgpun anak2 suka.. selalu berebut dgn anak2... :))

syahadah,
anak2 org lain men menan kat hall ker.. ni xde.. balik2 brg dapur ibu jugak lah yg dikerjakan.. ;;)
cenonggeng tu memang byk lemak.. sbb tu gireng tanpa minyak.. sbb nanati minyak dia akan terbit sendiri... :))

zieha,
fikri la ni dah start nak tolong basuh pinggan.. sampai banjir sinki dibuatnya... x sempat nak snap foto sbb masa tu tgh menyinga.. :))

ummi qaisara said...

main masak2 ke 3 beradik tue..meriah sungguh! =)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

:D :X =)) TARZAN ek? MaMa tiap2 ari jadik tarzan tau....

p/s: Bontot ayam tu My Hubby pun suka...

Fid said...

wah meriahnya suasana rumah kakyong ngan putera puter puteri.....
ngan lauk pauk pun meriah bagai...wahahaha
jauh le plak ipoh tu!

Qistina's Mama n Abah said...

cenonggeng ye kak yong panggil mende ni..oo ada nama glamer rupanya.

Anak-anak ni memang suka main kat dapo la kak yong. Tina pun sama, kalau dapat gi dapo..alahai..lemahnya tengok..

pija5120 said...

he... saya n hubby mmg tak gemor la buntut2 ayam ni... tp mak saya n kwn2 yg suka ni mmg suka benor tongkeng ayam... siap berebut rebut lagik!! tak paaham..tak pahamm...
dua2 hero saya tu pun suka sgt main kt dapurr... tp x kacau saya masak... dia main sendiri2 je!! tp nk gak dok kt dapur..

nza said...

meriah sungguh ank2 kakyong nihhh....besar nnti bolh le jadik cheaf.

izan ishak said...

sama juga macam hero2 izan kat umah ni.
tapi xkalau xlarat sangat mata nengoknya...
terpaksa suruh assistant a.k.a muhaimin yg kemas...xlarat ummi weeiii...
** takmo jadi tarzan posa2 nih...hehehe

anamarza said...

safiyya sorang main masak2 pun dah bersepah ni kan plak kak yong ngan 3 buah hati tu lagi la bersepah nya kan...

mummyseri said...

kak yong..mmg anak2 cam ni kan suke main2 gobok..
kalo anak kite pon mcm tu la da abes menan dia main kat dapo le plak..mcm2 kan :)asal anak hepi ibu sng ati kan..

Yan said...

lain bebenor bunyi tongkeng ayam yg kakyong sebut tuh..
yan dulu penah suke makan tongkeng ayam nih.. tp dulula.. skang tak tauler.. cam geli pulak hahaha

Nadiah Sidek said...

nadiah belum smpai jd tarzan lg kakyong. tggu safiyyah dh besar skit nnt cemana..hehe

Ina Hashim said...

wahhh bib...ntah2 si alya nak dapat adik lagi kut???

10 said...

amboiiii... rajinya anak2 kakyong ni... siap wat gaya nk masak lagi... hahahahaa... kadang2 kelako jugak tgk budak2 ni masuk dapur... benda2 yg kita x bagi main, yg tu la depa nk main sgt2... sabar je la...

bulan2 posa ni, tengok je makanan, pasti semuanya sedap...

MaMaSyAzA said...

biarkan la diaorg main..dah bosan nanti kita kemas...anak2 su pun cam tu la...tambah2 si kecik. suka sgt kedapor buka kabinet...amiks mangkuk yg ada nasib baik la mangkuk plastik..kalo tidak..pecah berderai la segala pinggan mangkuk yg ada...kak yong tu pun kena jaga kesihatan....tambah2 bulan pose ni...bykkan mkn vitamin

mamawana said...

As'kum., cantik very colourful and attrative blog.

kakyong said...

ummiqaisara,
camtu lah gelagatnya.. tp xde lah hari2 mcm ni..
ikut mood depa jer... :)

mamaQaypo,
hahahaa... mama seme anak jantan.. xper lah bertarzan.. dlm dok bertarzan2 pun, rajin gak anak2 teruna mama tlg lipat kain... ;;)
nanti dj rosli leh geng dgn en ayah... :))

fid,
hahaaaa.. meh la dtg..

mama tina,
byk nama glam nya.. tongkeng/cenonggeng/montot/ bontot ayam... :))
LOL.. perkakas dapur ni memang dah jadi mangsa sejak zmn fikri lagi..
dulu dah kosongkan 1 gobok utk depa main2.. la ni depa pindah kat gobok yg ni plak..

pija,
samalah tak minat.. byk bhgn yg byk isi.. situ juga yg depa suka... hahaha... selera masing2 kan.. :))
kena perhatikan juga anak2 ni main kat dapur... dah lama tingin nak boh pagar.. tp nak beli punya lah mahal..

kak nza,
aminnn.. senang nanti ibunya., xyah sesusah nak masak.... :D

kakyong said...

izan,
izan pun seme hero2 kan...
mujur lah ada yg besor utk diharap...
fikri ni bab mengemas, tak leh nak harap lagi..
kena tgk mood dia..

anamarza,
dah biasa tgk keadaan rumah cam tongkang pecah.. nak buek camno.. ;)

mummyseri,
depa bukan takat main gobok dapur.. laci meja solek, segala laci lah.. tu pasal ade bilik yg kena kunci.. :D

Yan,
kalo geli jgn makan.. leceh pun nak mbersih & mprosesnya.. kdg2 ade bulu2 nak kena cabut..

nadiah,
masa baru ade anis & fikri.. xde plak kakyong ber'tarzan2'.. sejak depa 2 main besor & aliya pun byk tiru perangai depa.. mulalah suara pun naik... :p

Hez@Ina hashim,
oohhhh tidak tidak.. bior le aliya besor sket..
tp I dr dulu memang camni.. tu pasal dulu org selalu ckp i pucat.. pastu masa pregnant, hb darah less 10.. :p masa pregnant fikri.. letih dok nelan iron tablet.. tp camtu juga.. tp i xde talasemia.. i normal cuma hb jer rendah.. kehkehekehhh..

kakyong said...

aten,
itu lah antara nikmat di bulan Ramadhan.. makan apa sahaja sedap.. tak perlu mewah2.. nasi + kicap pun sedap...
aten.. tunggu hawa & adik2 dia besor... tgk camna plak depa... ;;)

mamasyaza,
tu lah.. dedulu tu tensen bila depa sepahkan.. la ni bg jer depa main sampai depa boring..
esok depa main benda lain plak... :D

mamawana,
salam kenal.. terima kasih jadi kawan ibu.. kakyong dah add kan link...

chempaka said...

ehehehe sama lah kak yong anak kita .. budak2 nak marah kesian pulak .. layan je lah...

kakyong said...

chem,
macam tu lah anak2 kan..

memang tak sampai hati nak marah.. tp bila dah tak dengor kata tuh.. naik juga suara... :(

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .