Thursday, April 1, 2010

Home » , » Aliya suka makan bendi

Aliya suka makan bendi

Salam ceria buat semua,


Aliya sangat suka dengan BENDI. tapi Aliya cuma makan biji jer... anak2 you all ade yang pe'el macam ni tak....
















Tengoklah bukan setakat muka habis berlemus.. dengan cloth diaper nyer pun sekali berlemus. Anis & Fikri sangat susah nak makan sayur. kalo ibu pujuk2 soh makan pun anis akan jawab 'tak best'.. 



Kesan berminyak pada CD sangat mudah untuk dicuci begitu juga kotoran kesan dari milo juga lain-lain. hanya basahkan CD pant & gunakan cecair pencuci pinggang mangkuk (any brand - sunlight/glow/harimau kuat) dan tonyoh2 sikit hingga berbuih @ sehingga  kesan kotoran hilang. Pastu masukkan CD dalam mesin basuh dan basuh seperti biasa.

Jika pada pakaian biasa contoh pada baju atau seluar anak yang terkena tumpahan air milo @ sambal @ kari, perlu rendam agak lama sebelum kesan kotoran hilang, tapi untuk CD memang mudah untuk menghilangkan kesan kotoran. 





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

13 kawan ibu yang hebat:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

cutenyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....

AISYAH HANI said...

agaknya kak yong biji bendi tu senang nak telan kot.. tak yah kunyah banyak kali..hehehe

Nadiah Sidek said...

hihi..mcm2 peel ye. safiyyah so far takde peel mkn yg pelik2 lg :D

kakyong said...

mama miya,,
cute ke cam tu.. chomot ade lah... :p
huhuuu.. baru tingat lamanya kakyong tak singgah jengah miya...


aisyah hani,
tak tau lah.. tp kalo sebanyak mana bendi yg ade dlm mangkuk kari tu.. semua tu dibedalnya sorg2.. kdg2 yg kat tgn ibu pun dia sambar


nadiah,
hihiii.. pe'el anak2 memang mcm2 kan...

Yan said...

aik cam promote cd pun ade nih.. ekekekeke..

mmg senang kakyong basuh CD ni.. cume kemalasan jek yg wat dia berlonggok kat tepi.. kuikui..

yan tak sure qis ske tak bendi .. cam tak penah lg bagi dia mkn.. klu sayur kacang (kcg panjang/buncis) dia ske la

MAMASYAZA said...

anak2 su pun tak suka ngan bendi ni...tapi kalo sayo sawi n carrot...sudah semestinya menjadi pilihan. tp su suka sgt goreng bendi+udang...feveret tu...sedapp

MAMASYAZA said...
This comment has been removed by the author.
Normaliza said...

asyik sungguh aliya makan biji bendi..hehe.

Nasib CD tu senang basuh ye kak yong ;)

yatie chomeyl said...

beria2 aliya makan bcendi tu, comot2 punx pedulik dah hik3x

kakyong said...

Yan,
hihii 2 in 1..
actually just nak kabo, CD ni senang nak cuci.. berbanding baju anak yg kena kotoran degil.. lagi jenuh nak rendam tonyoh bagai...

Yan- CD ni mesin yg buat semua.. kakyong x penah perah2 tgn pun...

Aliya,- kalo kacang buncis tu.. dia akan kunyah2 amik manis nyer je.. hampas akan diluek kan... hihiii


Su,
kakyong rasa mcm mengandungkan aliya dulu selalu makan bendi.. sbb org kata senang bersalin. tp masa tu bukan sbb nak senang bersalin, tp tekak ni memang nak bendi jer.. x kira lah masak kari ker @ asam pedas..


normaliza/mommy sn,
memang khusyuk.. jgn le saper kaco... aliya memang suka makan, tp tu la kurang makan nasi.. camno la nak bg dia berisi..

nza said...

bendi bagus utk minda ank2 kakyong...bagus la alya suka...

kakyong said...

kak nza,
oowwhh, begitu kah... ni baru tahu... huhuu... jadi marilah ibu2 beri anak2 makan bendi... ;)

nak google lah nanti, cari maklumat xxtraaa...

thanks cikgu nza..

10 said...

OOO... aliya suka biji bendi ya... hawa lak suka tomato... macam2 kan peel anak2 ni... yg pentingnya kena selalu ajar makan sayur kan kakyong...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .