Monday, April 5, 2010

Home » , » Disney Magic English

Disney Magic English



Salam ceria hari isnin buat semua,


Masih ingat dengan n3 ibu pada tahun lepas yang bertajuk "Camana nak ajar anak BI"

Setelah hampir 7 bulan, akhirnya terjawab lah juga kemusykilan ibu itu. Tetapi tidak bermakna sepanjang dari bulan May 2009 hingga lah Januari 2010 ibu tak buat apa2 untuk ajar fikri. Cuma progress memang a little bit slow.

So pada penghujung Januari 2010, en ayah ntah camana tah.. terbuka pulak hati dia... so ini lah hasilnya... new learning kits untuk anak-anak... dah 2 bulan lebih dah...


definitely not by cash.. we opt for monthly instalment for 24 month. Pakej ni termasuklah :

  • 26 DVD + 26 buku xtvt yang berkaitan dengan content setiap DVD
  •  4 buku WORDS
  • Fun Thinkers (ada level dari umur 1 - 17 tahun) - takde foto nak tunjuk, nanti akan update
this is the main - 26 DVDs. setiap DVD diiringi dengan 1 buku aktiviti. So lepas anak2 dah 2-3 kali tonton DVD tu, baru lah ibu buka buku dan tunjuk pada anak.

ini antara DVD yang anak2 dah tengok


Reaksi anak2 bila kali pertama en ayah main kan DVD ni.....?!

Benda baru, awal2 Fikri memang refuse.. dia asyik-asyik cakap 'TAK BEST'.. siap tunjuk muka monyok lagi... bila On kan jer dia mesti nak tukor dengan CD yang dia dah biasa tengok. *those CDs yang dihadiahkan oleh Hanz*

Alhamdulillah, orientasi hanya 1 minggu jer... actually anak2 ni memang tak familiar langsung dengan kartun disney.. tu pasal lah memula cam tak best jer.... pastu dah okay, siap request lah.. so since that hari2 play DVD magic English.. so bila ibu busy dengan kerja rumah.. On jer DVD.. ulang lah 10 kali sekali pun.. just let them tengok sendiri.. kadang2 pasang dari jam 10 pagi sampai 2 petang. Sebab 2.30 petang ade wonderpet di tv9.. sekarang dah kenal la sikit2 watak2 kartun disney...



ni buku WORDS.. after 1 bulan baru ibu buka & tunjuk buku ini pada anak-anak.. kena ikut stages la... fikri suka la.. hari2 buat revision (actually buka & tengok gambar jer).. gambar besar2 dia suka lah..





fikri dengan buku xtvt..sekarang ni fikri dah kenal huruf, cuma kalo suruh dia baca ikut susunan dari A-Z, memang belum lulus lagi.. tapi kalo kita tunjuk huruf2, dia kenal & tahu sebut.


Insya Allah, nanti ibu update xtvt anak2 lagi.. dah lama tak update pasal pendidikan awal anak ni... malas sebenarnya... huhuuu... haru sungguh ibu ni kan.. kalo ikut kan hari2 nak update & buat n3 baru... tapi masa tu sangat2 lah terhad.



p/s :
ada yang tanya.. adakah ibu buat daily schedule untuk pembelajaran anak-anak..ideal schedule tu memang buat... tapi actual yang betul2 jadi hanya 20% je kot.. mostly adapt dengan apa yang anak suka nak buat. practically memang takde fix schedule.






kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

17 kawan ibu yang hebat:

CT said...

wahhhh seronok je if jd anak kakyong...i love disney...:)

saya pun amik gak back 4-5 yrs ago..masa anisah masih bulan2 umornye...

the contents mmg bagus..cuma mama diorang ni je kurang cekap mengurus masa...huhuhu

temp. housewife said...

sy pun ada set Disney ni. beli masa baru lg 3 bln mengandungkan Fathini. hehe fikir utk masa depan. tapi bila terpaksa mengikut suami ke NZ, buku2 tu semua kena tinggalla. Bila balik Msia hjg bln ni barula boleh guna balik. Entah2 dah berabuk. hehehe

ct rahani said...

k.yong.. brp rege tuh.. cam berminat gak nk belikan utk aidil..

yatie chomeyl said...

nampak menarik la set ni k yong. bukan kata fikri, aunty yatie pun suka hehe

kakyong said...

CT,
anak2 memang suka.. tp masa memula nak adapt tu... huhuu, ibunya pun terpaksa buat gimik nari2 sekali... :P


nuradyani,
u lagi berpengalaman... pasni leh share pengalaman u..

ct rahani,
yg ni selalu ade buka booth kat tesco or giant.. kakyong terserempak ni kat Tesco extra.. pakej dia ade pelbagai, kita boleh choose.. altogether RM2,000++ ,.. it's under Grolier..
ade juga pakej yg RM2,800.. kami amik yg basic jer.. tp memang kena meRAJIN kan diri.. lebih2 lagi utk review xtvt dgn anak2..

elok beli masa anak masih kecil.. sbb aliya lebih mudah nak follow compare dgn anis...


yatie,
kakak mu (nuradyani) pun ade 1 set.. leh la pinjm2... ;)

Suhana Shahril said...

Anak-anak Ana pon boleh jgk baca ABC ni tp tulah cam Fikri jgk,berterabur kalo tanya,xdak nyer nak ikut susunan. Ikut suka ati jer..tp apa2 pun syukur sgt2 sbb dah pandai hafal ayat lazim cam al fatihah,3 qul....hehe

nza said...

kakyong boleh jd ibu contoh nie..bagus tu n teruskan usaha.

knza ni nama je cikgu ttp mmg alergik sgt nk ajar ank2 kt umah...pndai2 le mrk sndiri belajar...dasyatkn..konon2 bila balik rumah nk lupakan ttg skolah, n nk jd housewife...nk tumpu pd kerja2 rumahtangga gitu...
Syabas kakyong!!!

kakyong said...

Ana,
bagus lah anak2 dah pandai baca ayat lazim.. fikri liat sikit kalo soh mengaji, tp anis & aliya suka.. doa makan/doa tidur.. baca stail depa lah... hihiii.. surah2 pendek2 ni belum lah lagi introduce pd anak2.. patutnya dah boleh, tp ibunyer ni yg tak terkejor...


kak nza,
jauh lagi tu... byk yg dirancang (biasa la ibu2 ni memang gedik.. plan mesti mau top-of-the-roof..) tp implementation nyer tu yg down to-the-ground... uhukkkss...
kdg2 letih kalo hrp kat bahu si ibu jer... rasa nak rebeh pun ada.. :p

nieda said...

ramai tg kata set ini bagus for learning english..gud luck..

atty's said...

ramai yg kata set ni bagus..kan

Hanz said...

Kakyong, Buku Words tu memang bagus! Cuma tahap kesesuaian untuk Hanafi belum boleh lagi...dia still with Peter & Jane & Phonics..& Hanz sendiri translate each word..

Buku Words tu hanz guna untuk ajar English part-time dulu2..memang berbaloi..Magic English tu pun memang bagus! :>

MAMASYAZA said...

nampak menarik set buku n dvd tu, mesti fikri akan bertambah suka lepas ni. anak2 su pun suka gak kalo cartoon disney, teringin gak nak membelinya. syabas utk kak yong

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Saya pun ada belikan set Magic English ni tuk Damia...bayar bulan2 tak terasa sangat...kalau tak mau beribu riban gak reganya kalau cash...

kakyong said...

*pelik lah pulak.. kenapa komen2 yg kakyong dah kwb sblm ni 'xde'.. sgt2 musykil ni* ni kakyong masukkan semula...


CT,
anak2 memang suka.. tp masa memula nak adapt tu... huhuu, ibunya pun terpaksa buat gimik nari2 sekali... :P


nuradyani,
u lagi berpengalaman... pasni leh share pengalaman u..

ct rahani,
yg ni selalu ade buka booth kat tesco or giant.. kakyong terserempak ni kat Tesco extra.. pakej dia ade pelbagai, kita boleh choose.. altogether RM2,000++ ,.. it's under Grolier..
ade juga pakej yg RM2,800.. kami amik yg basic jer.. tp memang kena meRAJIN kan diri.. lebih2 lagi utk review xtvt dgn anak2..

elok beli masa anak masih kecil.. sbb aliya lebih mudah nak follow compare dgn anis...


yatie,
kakak mu (nuradyani) pun ade 1 set.. leh la pinjm2... ;)

Ana,
bagus lah anak2 dah pandai baca ayat lazim.. fikri liat sikit kalo soh mengaji, tp anis & aliya suka.. doa makan/doa tidur.. baca stail depa lah... hihiii.. surah2 pendek2 ni belum lah lagi introduce pd anak2.. patutnya dah boleh, tp ibunyer ni yg tak terkejor...


kak nza,
jauh lagi tu... byk yg dirancang (biasa la ibu2 ni memang gedik.. plan mesti mau top-of-the-roof..) tp implementation nyer tu yg down to-the-ground... uhukkkss...
kdg2 letih kalo hrp kat bahu si ibu jer... rasa nak rebeh pun ada.. :p

kakyong said...

nieda/kakty,
set tu memang bagus. cuma tergantung kpd ibunya lah camno nak uruskan.. kalo malas, memang anak2 x dpt le manafaat nyer... ;)


Hanz,
betul tu hanz.. setuju sgt.. kalo diikutkan buku word tu belum sesuai utk fikri.. tp dia suka selak & create story for each page.. fikri ni dia suka 'tunjuk-pandai' <-- ayah nyer lah yg ckp.. so proper ajar tu memang xdelah.. sebab dr segi sebutan huruf dia pun belom reti lagi... tp drp xde buat apa2, selak2 & create his own story, ade juga faedahnya.. most of the time, dia memang akan ckp 'ibu.. ajarlah abang'



Su,
memang berbaloi Su.. cuma jgn dijadikan 'gajah putih' dah... hihiii ;)

Mohd Yazir Mohd Ashaari said...

Assalammualaikum.. Saya wakil dari grolier
sila layari http://sikecil123.blogspot.com/
untuk harga yg menarik.. kami juga menyedia khidmat nasihat mengenai cara penggunaan produk kami secara percuma.. terima kasih.

kakyong said...

salam en mohd yazir,

terima kasih atas info.. buat masa ni sudah ade 1 set.. hutang pun tak habis bayar lagi.. Insya Allah, nanti kakyong jengah blog tu

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .