Tuesday, April 20, 2010

Home » » Mengidam ikan Pekasam

Mengidam ikan Pekasam




Salam ceria hari selasa semua,


Pagi2 ni, terbau jiran sebelah (tak sure jiran kiri @ kanan) menggoreng ikan masin.. Ya Allah, sedapnya bau.. terbayang2 pulak kalo le ikan gelama jeruk digoreng & dimakan dengan pulut tanak... huhuuu... alangkah nikmatnya... marveles...



Tetiba terasa nak makan ikan pekasam pulak...






lawan dengan tomato hiris dengan cili api berkicap




makan dengan nasi panas2.. 
sah2 boleh habis seperiuk nasi...



http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com





kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

17 kawan ibu yang hebat:

♥cybermummy♥ said...

meleleh air liur tengok juadah tu kak yong .
walaupun simple tapi memang sodap .

Mama Nazhan said...

salam kakyong, saya pun antu ikan pekasam ni...tp takut gak kalau ade stok kat umah...nanti mesti makan banyak...hahaha! semlm tak kerja..nak goreng la ikan gelama masin masam tu...tgh2 goreng ayam...gas abis....punah impian nak goreng ikan tu....sudahnya..buat ikan kukus pakai periuk karen tu....ni kes malas nak kol gas...tunggu kekanda balik....kakyong suke ikan apa yer pekasam tu? saya suke ikan keli...emmm dap! tapi yg lain pun bedal gak!

atty's said...

tengok gambar ni pun buat kty ngidam je ..huhuhuh

Momma Mia said...

alahai kak yong.. sodapnya. org berpantang bleh rasa ke??

yatie chomeyl said...

adeeeh sedapnyer....meleleh air liur tgk

Lelord said...

adehhhh sedap tuh. Sok aje la...rini wat bihun sup jek. Stok de dlm esbok. Ritu g kawan kawen kat alor setaq, dh pesah nak pekasam yg nenek dia buat. Alangkah nikmatnya....

Fid said...

kakyong
post la sikit uwaa
ada stok??berapa RM>>>kakkakaa

Izan Ishak said...

auuwww...sedapnya kak yong...!
makan ngan nasi panas sampai xhengat dunia kan?

NIk Fauziah Nik Hussin said...

yong!!!
bestnya..terliur tgk..!!!

ps; harap yong dgn anak2 sihat hendaknya!

Dayah said...

terliur nya..tapi nasib la saya tak mengidam pekasam ni..pekasam ni jarang ada kat umah saya ni...so kalau sekali goreng, mmg makan sampai puas...

kakyong said...

shikeen,
kalo sakit ke demam ke.. dpt lauk camni.. laju jer makan... ;)


Bai @ Mama Nazhan,
pekasam ikan keli??? hihii, kakyong tak reti makan ikan keli... antr ikan yg tak makan adalah ikan keli.. jenuh la en ayah ngajor makan ikan keli.. :p
pekasam selain ikan keli, seme ku rembat...

kakyong pun sama, kalo gas abis.. mula lah terbantut nak masak..


kakty,
ikan pekasam idaman ramai..


Momma Mia,
rasa boleh tapi bukan makan sampai sekor... hahaha.. secubit jer ya.. ;)


Lelord,
dah pesan ya.. semalam tanya en ayah, kata nya bukan musim.. ?/%&*(^%* .. huhuu, adakah ia semata alasan tak mau beli utk isteri yg mengidam ni...


Fid,
takde la Fid.. huhuuu.. sedih gak ni, suami ku buat ndah tak ndah jer.. musykil juga betulkah bukan musim.. bukankah org dah buat IKS ikan pekasam ni....

kakyong said...

Izan/yatie chomeyl,
ya memang sedap.. tak sedor kalo mertua lalu pun... ;)


kak nik,
Alhamdulillah.. sihat.. setiap hari ade je benda yg tingin nak makan... ;)


dayah,
dah lama x de stk kat umah ni.. tu yg tetiba ngidam plak.. sesekala lidah ni nak bertukar angin gak... ;)
x mengidam tak per... ;)

nza said...

oooooooo...menitik2 air liurku ini....

Yan said...

yan festime belajar makan ikan pekasam dari besfren... klu dia balik utara(kedah).. mesti bawa balik ikan pekasam tuk yan..
mula2 dulu pelik juger.. tak tau camane nak makan.. maklumler tak bese.. lame2 jadi kesukaan plak..

10 said...

ikan pekasam mmg sedap... tapi kalo fillet kaloi lg sedap...

kakyong said...

kak nza,
menu yg tak lekang dek panas... ;)


yan,
org kata pekasam kedah sedap


aten,
nanti nak order ikan fillet kaloi dr aten... ;)
tak biasa makan ikan kaloi.. tp tingin nak coba..

ummuabdullahsyaakir said...

Bila baca entri ni saya dapt bygkan mcmna kak yong begitu teruja dgn bau ikn masin tu...hehe.Tapi mmg betul kak...ikn masin n pekasam ni buat pmbuka selera.Org arab kat sni pun kuat makn ikn masin.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .