Thursday, April 22, 2010

Home » » I 'heart' http://www.emocutez.com EARTH

I 'heart' http://www.emocutez.com EARTH

Salam ceria buat semua..

Hari ini 22 April adalah hari BUMI SEDUNIA..

Ibu pun baru tahu.. huuhuuu.. pepagi ni terlintas lak nak ON kan radio buruk kami tu... sebelum berita jam 9 pagi tu, deejay radio Perak FM ade sebut pasal Earth day... ohhooo, tu la ibu baru tahu..



tanya kat diri kita.. apa sumbangan kita kepada bumi, supaya BUMI senyum lebor cam dalam foto ni


Add caption

Ibu hari ni just nak sentuh point "Recycle & waste reduction"

Apa yang ibu2 leh buat untuk kurangkan pembuangan sampah :

1st of all kena tahu sampah dari rumah kita ni terdiri daripada apa?

kalo di rumah ibu ni mainly -

  • balance makanan semalam yang tak habis, samada yang bertaburan di lantai @ lauk yang dah basi
  • kertas2 --> koje anak2 lah ni, habis jer conteng2 terus di'kucai2'kan
  • plastik @ botol plastik @ aluminium paket --> aluminium paket susu anak2, plastik dari rempah kari/kunyit/cili giling, juga plastik bungkusan ikan/sotong barang basah dari pasar, botol minyak masak, pack plastik sabun, botol plastik pencuci pinggan mangkuk & the list goes on.. 
  • apa lagi ya... sampah yg sekali sekala wujud bila mengemas bilik belakang... huhuuu.. habuk & segala macam sampah yg tak leh nak describe... 

Apa yang boleh dibuat : 
  • masak ikut keperluan kapasiti isi rumah --> kalo dah rumah kita hanya ada 3 anak kecik & 2 dewasa, jadi usahlah masak macam nak buat kenduri. 3 pot nasi is just nice, daripada masak sampai sepenuh periuk nasi. Kalo 2 tangkai sayur pak choy cukup utk makan 2 orang, jadi masak lah 2 tangkai jer.. jangan le kerana mengidam, maka dimasak banyak2... 
  • suap anak makan --> sesekala memang bagus juga anak makan sendiri, jadi anak boleh belajar berdikari... tapi bila tengok lebih banyak makanan  yang dimakan dek lantai.. sayanglah pulak kan.. kat rumah ibu ni selalu cakap kat anak2, 'sian kat nasi tu, nanti dia nangis..' fikri selalu cakap 'nanti Tuhan marah kalo buang-buang makanan'... btw, aktiviti menyuap anak makan sebenarnya boleh mengeratkan lagi kasih-sayang.. ajar anak ikut turn & jangan berebut.. sambil tu ibu @ ayah pun leh kenyang sama.. kerja ibu pun senang, 1 pinggan jer untuk dibasuh.
  • Simpan & kitar semula botol2 plastik - botol2 plastik yang guna tu, simpan elok2 setempat. Bila dah banyak leh dijual di pusat kitar semula.. kat tempat ibu ni tak silap RM0.80 untuk 1 kg barangan plastik. murah jer.. tapi bukan RM matlamat kita, yang penting kita 'antor' barang2 plastik untuk dikitar semula.
  • sama juga dengan kertas2 & tin aluminium.. simpan & jual le ke pusat kitar semula. Boleh ajar anak2 untuk tidak membuang tin aluminium/tin minuman dalam tong sampah. So far, fikri & anis dia tahu, dia akan kemek2 kan tin tu pastu campak dalam bekas yang ayahnya khaskan untuk tin2 tersebut.  Bebeapa tahun dulu mahal juga harga tin aluminium ni.. hampir RM10 per kg. La ni tak sure lah pulak.. lagipun kami dah jarang beli minuman dalam tin ni.. actually tak nak ajar anak2 minum minuman bergas & manis2 ni.



Add caption

  • kurangkan penggunaan kertas & cawan kertas/polisterin --> selalunya kalo jamuan @ kenduri kecilan, kita akan ambil jalan pintas (malas nak basuh pinggan sebenornya) beli je cawan/pinggan polisterin. So, lepas ni kalo nak buat jamuan, lantik siap2 adik-beradik untuk tolong basuh pinggan mangkuk. 
  • lastly - statement tak malu - IBU sudah ber'Cloth-diaper'.. jadi rumah ibu sekarang ni bebas dari sampah disposable diapers....  http://www.emocutez.com


nak selamatkan haiwan2 ni.. camno? kome pikirlah sendiri lah yer... 


Actually banyak peranan yang kita boleh lakukan untuk selamatkan BUMI.. tak perlu nak berkempen GAH-GAH.. mula kan hari ini dari rumah kita dulu...http://www.emocutez.com



p/s :
dah banyak hari plan nak tanam pokok pandan & pokok kari... tapi en ayah asyik lupa jer ...








kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

11 kawan ibu yang hebat:

Hanz said...

Good one Kakyong!

Care to share your points (briefly) & hop to my Chatterbox today? Nak compile...maybe another project would come out soon! Thanks in advance! :>

ummumishkah said...

inisiatif yang bagus tu kak yong..
me baru nak mula brCD..

Yan said...

dulu ms bujang.. yan rajin kumpul sotkabar/kertas utk dikitar semula.. smpaikan kertas2 kat opispn yan bawa balik tuk kitar semula
tp mmg mase tujuan nak dapat duit jek.. walhal bukan byk manepun dptkan..
dulu ayah yanpun rajin pg2 lepas subuh.. joging.. dia kutip tin2 kat tepi jalan.. then jual..

nza said...

sama hr dgn besdy angah la...

masa ank pakai pampers dulu, jelly pampers yg dh penuh tu kak nza letak dlm pasu pokok bunga...boleh jd baja la kakyong...mmg confirm pokok hidup subur......

yatie chomeyl said...

bravo kak yong * tepuk tepuk*

fiza said...

Baguslah kak yong (^_^)

Lagi best klo kat umah kita sediakan recycle bins, senang kan. Bilalah bley start nih.

kakyong said...

Hanz,
buahfikir kecilan dari ibu yg hari2 dok 'buat' sampah... huhuu..
tgh cari 'resepi' nak buat baja utk baki makanan tu..


ummumishkah,
hihiii.. selamat ber'CD..


Yan,
ade byk cara utk 'bersih'kan tempat sekitar kehidupan kita ni kan.. kurang2 bi

10 said...

ya la kakyong... sama2 la kita mulakan dari umah... mak org cukup bulan mesti p jual brg2 recycle tu... dapat duit... heheheheee....

nadnye said...

sama2 lah kita menyelamatkan bumi... yeay

kakyong said...

kak nza,
alah, terlmabat pulak dpt tips ni.. anak2 dah tak berDD...


yatie chomeyl,
thank you thank you thank you... <-- sight.. malu ler...


fiza,
gud idea tu..
tp kami ni guna jer apa2 peti/kotak/baldi yg tak guna.. botol2 masuk dlm guni jer.. bila penuh, jual... ;)


aten,
betui tu, ade gak duit tambahan kan..

nadnye,
yes yes yes...

ummuabdullahsyaakir said...

Suka entri ni sbb warna warni n tertarik nak sama2 selamtkn bumi.Terima kaish kak yong kongsikan tip2 cara nak jga bumi dlm nisbah kita sbgai isteri dan ibu.Walaupun dudk jauh tapi saya nak cuba mana yg mampu nak selmtkn bumi dan tanah yang saya sedng pijak ni.Saya rsa masih gagal nak selmtkn bumi sbb saya masih ber DD ank2...sampah kat rumh banyak smpah DD je kak..huhu

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .