Wednesday, April 21, 2010

Home » » Telur Bistik cara Ibu

Telur Bistik cara Ibu

Salam ceria semua,


Dah lama tak menepek foto pasal makan2.. so hari ni nak citer pasal telur bistik. Ini antara menu yg ibu suka masak.. sebab senang & simple & sangat cepat disediakan.


step 1 : mix vege ala sweet n sour
memula masak mix vege ala2 sweet & sour.. ataupun ala2 3 rasa

bahan2 yang sangat mudah (sukatan ikut sendiri ya):
mix vege - pea, cauliflower, karot, capsicum (ikut suka pilihan sendiri)
sikit sos tiram, sikit sos cili, sikit cili giling (kalo nak rasa pedas)
kalo tak mau cili giling, leh letak cili padi yng dipotong halus (tak sesuai kot utk anak2 kecil)
tomato dipotong dadu
bawang putih (dititik & potong halus) & 
bawang besar  (ikut suka nak potong dadu @ bulat2)
then tumis la macam nak buat sweet & sour..
garam secukup rasa yer
kuahnye bior le pekat2 gitu..



step 2 : scramble egg
then masak telur hancur @ scramble egg
untuk scramble egg..
ikut suka nak guna berapa biji telur.. 
kalo di rumah ibu ni, 3-4 biji tu biasa, kalo sikit nanti tak cukup
masukkan telur dlm bekas & masukkan air sikit & pukul sikit2
kalo boh susu segar pun boleh, telur akan lebih gebu..
tak perlu boh garam




step 3 : telur bistik ala ibu..

tuangkan jer mix vege tu  ke dalam scramble egg.. 

Ibu suka makan ni dengan roti.. boleh makan masa breakfast ataupun minum petang. 
Makan dengan nasi pun boleh.. fleksibel telur bistik ni..
Anis & fikri ~ depa rembat telur jer..
Aliya je yang akan makan sayur & telur..



p/s :
boleh google tentang telur bistik ni.. ada macam2 cara orang masak.. janji sedap dimakan..




kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

♥cybermummy♥ said...

memang betul kak yong , kalau makan dengan roti mesti best. Umah ikeen agak-agak berapa biji telur agaknya nak guna untuk bagi bala-bala tentera-tentera ikeen makan .mau-mau tiga puluh biji baru lah cukup agaknya . ngeeee

Normaliza said...

nampak menyelerakan la kak yong. boleh cuba nih..

Nadiah Sidek said...

wah..blh cuba nnt ni. tq kakyong!

nieda said...

sedapnya, ptg ni nak masak telur bistik mcm nilah..hehe

temp. housewife said...

mcm2 cara anak2 Kyong mkn. anak2 sy pun, sorang suka mkn nasi saje yg sorang lg mkn lauk saja.

yatie chomeyl said...

sedapnyer nampak. leh try mks utk dinner mlm ni. thanks 4 sharing this k.yong ;)

atty's said...

dah ler tgh lapar ni kakyong..
rasa mcm naga2 kat dlm perut nie nak kuar .sambar gambo fud..huhuhuh

Wansteddy Tales said...

amboy sodapnyak.yong! kalau makan hingga menjilat kuku nih!

nza said...

nmpk mcm sedap tu...boleh la cuba nnti...TQ kakyong 4 sharing...

kakyong said...

ikeen,
hahaha.. bala tentera... ;)
rumah kakyong ni 1 papan 30 biji telur, tak sampai 1 minggu pun hayatnya.. walhal budak kecik3 org jer.. tu yg kdg2 harus ada bbrp hari 'menu tanpa telur'..
btw, tak heran kalo terserempak dgn ibu @ ayah yg beli 2 papan telur utk 1 minggu stok... hihiii..


normaliza/nadiah/nieda,
lepas dah masak nanti.. masuk le dlm blog... ;)

boleh juga campur mayonis sblm masakkan scramble egg tu...


nuradyani,
cam tu lah anak2 kan.. aliya dulu ade 1 masa, dia suka makan nasi jer.. pastu dia tak nak makan nasi, nak makan telur & lauk jer... skrg ni pun tgk mood dia juga.. kdg2 nak makan ikan jer.. kalo ade bendi/brokoli/cauliflower - dia layan sayur jer..

kakyong said...

yatie mommy SN/kak nza,
sama2.. sharing is caring kan.. kurang2 ade gak beri idea utk kawan2...
minggu ni bz tp minggu ni juga lah tingin nak masak & makan mcm2.. camner tu..?



kakty,
ohhh.. naga sambor gambor takpe.. jgn sambor daku dah... kehkehkeh.. ;)


wans,
masak wans jgn tidak.. baru tau jilat kuku ke gigit jari...

Ummi Hanie said...

very the sedap kakyong !

haha rosak bahasa...nnti nk try...thanx 4 sharing ;)

Momma Mia said...

alahai terliur lagi... tak dpt mkn tgk pun jadi ler.. smlam ikan pekasam hari ni scramble egg & sweet & sour la plak... yum yum... kenyang2...

Yan said...

klu byk2 masakan telur ni tak muak ke kakyong?? budak2 suke aje..
yan hari2 qis mintak lauk telur..
even yan tak makan.. tgk hari2 lauk tupun dah rase muak.. hehehhe

kakyong said...

momma mia,
saya kan masa dlm pantang.. hentam je makan sramble egg/telur 3/4 masak... hihii, makan dgn roti... saya ni kan berpantang sendiri dr anak no2.. jadi saya makan ikut rasional as long makanan tu berkhasiat... unless yg 'berangin' & sejuk memang tak makan.. sayur campur pun saya belasah jer... ;)


Yan,
kena pandai le atur makanan anak2... macam2 leh buat, telur 3/4 masak.. karipap giant inti telur.. buat cekodok pun guna telur... masak pasta pun boh telur gak... masak nasi goreng pun boh telur gak.. masak mee/bihun/keteow.. mana le tak abis 1 papan telur... hihiii..

10 said...

amboi... sedapnya... lapar lak pulak tengok telur bistik kakyong ni...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak..komen pertama lepas deklat 1bulan xonline..alhmdulillah saya dah dapt idea lauk baru utk Abdullah..thanks kak for sharing ^_^

p/s:Kak,saya bca entri akk yg leps2 tgk entri ni terus nak komen hehe..

kakyong said...

aten,
kalo time lapor memang menaikkan selera.. tp kalo dah kenyang.. bo layan nyer..

UAS,
Insya Allah, semoga Abdullah suka menu nih... ;)

strawberry said...

sedapnyer..nk try la...

kakyong said...

strawberry,
sila lah cuba.. sedap itu ikut tgn masing2 lah kan.. tp confirm senang jer memasaknya..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .