Wednesday, April 14, 2010

Home » , » Masih mencari cinta .. perlu mendalami ilmu Munakahat

Masih mencari cinta .. perlu mendalami ilmu Munakahat

Salam ceria semua,

Anda join group Kisah Rumah Tangga (KRT) di FaceBook.

Ibu dah hampir 1 bulan men'join'kan diri ke KRT. Ibu jarang tinggalkan komen, ibu lebih suka memerhati. Hari ni ibu tertarik dengan 1 poin perbincangan ni.



kalian setuju dengan statement itu... kalo ibu2 mesti setuju... http://www.emocutez.com .. rasanya tak semua isteri2 yang setuju kot... pihak bapak2 pulak, mesti melenting... hangat hati jadinya...  http://www.emocutez.com




kat bawah ni, antara komen2 ahli KRT...




pendapatan kalian bagaimana ?? http://www.emocutez.com


pendapat ibu..

Ibu cuma sedih, sebab ramai isteri & suami skrg ni tak mendalami ilmu Munakahat (ilmu perkahwinan).
ramai suami letakkan urusan dalam rumah ke bahu isteri semata..

ramai isteri yang terima bulat2 tanggungjawab... & ramai juga yg baru kahwin dah rasa fail jadi isteri...sedihkan..  http://www.emocutez.com


Ibu & ayah ?  http://www.emocutez.com

Masa awal kahwin, kata en ayah, kerja rumah ni bukan kerja ibu.. so sejak awal kahwin,  kerja jemur kain, basuh pinggan.. en ayah lah yang buat.. yang selebihnya ibu lah yang buat. *we did split the house work* Masa kami takdak mesin basuh, en ayah yang le yang susah payah memberus menoyoh baju setiap malam... sadis kan.. sian en ayah.. mujur le baru berdua.

Namun lama-kelamaan, bila ibu dah 24 jam di rumah.. dah cekap segala kerja... *cekap ker...* .. tak dinafikan ada juga influence faktor luar yang akhirnya en ayah jadi 'mim-alif-lam-sin' nak tolong ibu dengan kerja rumah.

Kadang2 en ayah kerja seawal pagi & balik lewat petang, so ibu pun takdelah tergedik2 nak minta tolong.. kena lah bagi en ayah rehat jugak kan. Kang kalo en ayah tak cukup rehat, sakit pulak.. sapa yang susah... ibu juger... So, samada ibu letih ke, cergas ker, buat koje rumah dengan air mata ker... pada ibu, kalo ibu tak buat, siapa nak buat. Dan supaya ibu tak kerap rasa tertekan dengan kerja rumah, ibu ajak anak2 sekali buat sama2 dengan ibu... mungkin dalam n3 yang lepas, ibu merungut kan main lagi kan... hihiii







Dan ibu suka dengan poin yang dinyatakan dalam n3 ni.. kalo nak baca klik lah sini







kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

21 kawan ibu yang hebat:

Miela77 said...

hmmm...adik bertuahmu tuh lagiiiiiiii rajin kak yong..huhuhu...

mamanoa said...

mungkin suami yg setreo-type mungkin nk life mcm tu(isteri yg buat sumer kerja include jg anak) tp skang i rasa suami pun da bleh pk,xsalah tlg bini kan..melainkan suami tu bleh bg gaji rm3000 juz tuk jg anak..masak..kemas..& suami...
kalu camtu i pun sanggup..

ummumishkah said...

nice point kak yong!
memang dalam Islam semua tanggungjawab suami... sebab tu disaran sediakan 'khadam' kat rumah.. kan budaya tradisional melayu jer yang memanjakan suami ni.. tapi for me apa salahnya kalau kita saling memberi dan menerima.. :)

Izan Ishak said...

izan pun setuju dgn UM... Islam yg sarankan sediakan pembantu rumah kalau mampu. tp, lebih bagus buat keje sama2. **izan pun xharap juga husben buat sbb dia keje pun dah penat kan... cuma skali skala bancuh susu n mandikan anak2 adalah... masak? dah lama laaa dia xmasak...

yatie chomeyl said...

setakat ni kerja rumah mmg hubby buat, yatie cuma masak je. tp xtau la kalau lepas dha lama2 kawen nanti, hubby yatie pun jadi join hubby kyong jugak ehehehe harap2nya biarlah dia rajin buat kerja rumah sampai bila2 .....amin

Mommy Lyna said...

salam kak yong,

pada pendapat saya benda ni tak usah dijadikan bahan debat, tugas siapa, kerja siapa.. sebab takde nas yg jelas pun (kalau ada bole tolong bg sebab saya cari xpenah jumpa). cuma ada satu imam yg pernah kuarkan fatwa bahawa kerja2 rumah tu adalah tugas suami, tp pada masa itu saja...

macam Fatimah r.a. beliau sendiri yg buat kerja rumah, & ada masa dia rasa penat sgt, dia jumpa Rasulullah utk minta pembantu, tapi Rasulullah tak pulak cakap suruh Ali yg buat.

Dan saya tak setuju dengan ayat KPT paling bawah tu, sebab Rasulullah SAW sendiri pun ada buat kerja2 rumah tapi isteri2 Baginda tak ada duduk lepak2 sebab 'tugas isteri kena layan suami je' :D

kadang2 bila perkara mcm ni sampai kepada orang2 yang tak dapat nak mendalami ilmu itu sendiri... mula rasa ketidakadilan dalam rumahtangga. kena buat kerja rumah je rasa suami tak adil, etc. sedangkan setiap titik peluh yg kita keluarkan utk buat kerja tu adalah pahala yg mencurah2.

oh hanya 2 sen dari saya yg tak seberapa nih

:)

NORHAYATI BERAHIM said...

Kak yong,
setiap apa yang kita lakukan, memasak, membasuh untuk suami dan anak itu ada ganjaran di akhirat dari ALLAH.
Tetapi orang tak nampak, memang sebagai manusia kita nampak ganjaran di depan mata sahaja.
Cuma, sebagai suami harus faham, di Malaysia ramai isteri yang bekerja, tugas harus diselesaikan bersama..

temp. housewife said...

elok bersepakat sbb bawa berkat. kalau dr awal2 sy tengok mak ayak sendiri, diaorg bg2 tugas termasuklah anak2 pun bil adah pandai tolong kena tolong.

Nadiah Sidek said...

setuju dgn kak nur..eloknya masing2 bersepakat. mcm nadiah ni alhamdulillah la dpt suami yg agak ringan tulang jgk tp dia tlg ms hujung minggu je la..weekdays dia sibuk dgn study. tak kisah la sbb nadiah ni duk umah je, anak pun baru sorg :)

Hanz said...

a-ah..elok sepakat sama2..oh syukur, kami kerja sebumbung jadi takder dakwa-dakwi sape lagi penat dan sebagainya dah terangan depan mata..kalu isteri SAHM atau WAHM, x salahkan si suami rringankan tulang kan? smalah jugaak si isteri pun boleh bantu suami dari segi lain..better sepakatlah..

chekna said...

saya pun setuju..apa yg penting?? kerjasama!! masing2 kena la bertolak ansur & tolong menolong.. xboleh nak salahkan suami semata, diorg ni bukan semuanya yg sensitif..xtau bila masa nak tolong isteri.. kalo rasa dh xlarat/xcukup tangan tu pandai2 la mintak tolong suami. kadang2 tu suami bukan xnak tolong, tp xtau apa nak buat, or takut nnti bila buat si isteri pulak xpuas hati..

kakyong said...

miela,
huhuuu... x reti den nak tolong.. kakyong pun letih dah nak 'menasihat' adik2 laki nih.. kadang deme ni jenis rajin bermusim... :p


mamanoa,
lama kakyong tak singgah rumah mamanoa... hihiii.. ;)
rata2 suami zaman skrg ni ramai dah yg rajin mbantu isteri di rumah... cuma ade segelintir yg berlagak raja di rumah.. :| mungkin kes terpencil lah kot...


UmmuMishkah,
jika ikut pendetailan dlm bahas munakahat, jika isteri tak pandai buat kerja rumah, tak pandai memasak, tak pandai lipat kain dsb.. suami yg perlu tunjuk ajar.. jika suami pun tak reti, kena lah carikan orang (yg juga dirujuk sbg khadam) yg boleh tunjukajar isteri... atau pun sama2 belajar... kan.... :)
baru le rasa seronok hidup bersama ... ;)

kakyong said...

Izan,
betul.. kalo suami dpt tolong jaga anak masa kita tgk masak @ selesaikan bbrp kerja lain, rasanya dah cukup bersyukur sangat2.. kurang2 laju jer kerja siap... pastu leh happy hour dgn anak2 & suami sama2... xdelah, ayah dgn anak2 jer happy hour, ibu asyik tertinggal jer... ;)
en ayah pun dah lama tak memasak... tp masa kakyong sakit (hjg tahun lepas selalu sakit tak bangun 1,2 hari... huhuu), en ayah masak.. masak nasi, buat telur dadar.. jer lah.. pastu dia g beli sup kat kedai.. hihiii.. Alhamdulillah, at least dia tahu nak uruskan makan minum anak2. :D


mommy Lyna,
lama nye lyna tak tinggalkan jejak di sini...
uhukkk, berdebat ke ni...?



kak yati,
setuju.. betul mcm lyna ckp & memang ade hadis yg sebut setiap titik peluh isteri tu penuh lumayan pahala yg menanti, provided di buat dgn penuh ikhlas...
ade juga hadis yg nyatakan isteri mendapat 1000 pahala & ditebus 2000 dosa sekiranya mencuci pakaian dengan tgn sendiri... dikatakan juga pahala ni x sama kalo kita basuh dgn mesin basuh...
apa2 pun asal kita buat kerana Allah, pasti ada ganjarannya yg menanti...


nuradyani,
ye memang sepakat membawa berkat.. tugas kita lah skrg ni supaya didik anak2 s/ada lelaki @ perempuan supaya terbiasa dgn kerja rumah.. bukan nak mendera anak, mengajar supaya terbiasa...

Uda said...

salam
kalau saya .. tak kisah sapa yang buat.. janji saling menghormati dan sentiasa menjaga keharmonian umahtangga..baru idup aman

nza said...

trkdg budaya melayu ada yg xikut lunas islam...kalu ikutkn tugas isteri hanya melayan suami bkn jd mcm kerja org gaji..ttp kebykkn suami yg Melayu Islam nie xpaham konsep..2 yg semua tugas trpikul kt bahu isteri...apa nk buat nasib seorg isteri yg trlalu byk kena brkorban n ada kalanya pengorbanan xdihargai.....
Org lalaki trlalu bruntung, bila lepas kawin dpt maid free......

kakyong said...

nadiah,
membantu di hjg minggu @ masa dia free pun dah cukup buat kita rasa dihargai kan...


Hanz,
kalo dah 2-2 kerja, memang bagus bila buat kerja rumah sama2.. sama2 senang hati tgk rumah kemas, sama2 leh rehat berhappy hour dgn anak2..
tp ramai suami yg pilih utk dok depan tv.. instead of nak mbantu selsaikan kerja rumah dgn cepat..


chekna,
ya.. jadi lah wonderpet.. suami kena turunkan sikit ego.. tak rugi bekerjasama.. sama2 senang hati, baru lah takde jiwa yang tertekan... kan!!

kakyong said...

Uda,
bagus lah mcm tu.. saling hormat-menghormati tu memang elemen yg sgt perlu.. & juga saling mengahrgai.. semalam tgk ulangan 'semanis kurma'.. hmm, byk tips yg dapat utk refresh semula keharmonian rumahtangga... ;)


kak nza,
selalunya memang gitu.. didikan keluarga juga penting... masa saya baru kawin dulu pun MIL selalu query, leh ke en ayah ni tolong buat kerja rumah.. yer le sbb saya tgk MIL & PIL memang tak kesah sgt anak2 tlong buat koje rumah @ tidak.. apa yg saya leh kata, anak prmpun & lelaki perlu diasuh dari awal supaya terbiasa dgn kerja rumah.. bior dr kecik ringan tulang..

MIL x suka bila tgk anak2 saya pegang mop & penyapu.. kata nya kecil lagi, buat apa suruh buat kerja rumah... tp saya tak paksa anak2.. kdg2 depa yg nak tolong.. rasanya benda elok, x usah lah dihalang...

ummuabdullahsyaakir said...

Ujian buat Isteri kalau ada suami yang tak mahu membantu buat kerja2 rumah...mmg kena betul2 kuat semangat n mohon kekuatan dari Allah.Alhamdulillah saya ada suami yang rajin nak membantu.Tapi saya tak setuju kalau semua kerja suruh suami yang buat.Lbh berkat klu suami nak membantu isteri buat kerja dan keringanan utk isteri dpt lebih berehat.

kakyong said...

UAS,
sepatutnya begitulah.. sama2 buat, cepat siap, sama2 leh rehat.. kan..
tp ramai juga suami yg tinggi egonya bab nak tolong2 kerja rumah nih..

Dia.Honey said...

ada sorang lelaki baru tuduh saye pompuan tak bertanggungjwap sebab saye bagitau perkara kat status tu which is something yg betul sebab saya igt lagi masa saya belajar dulu ustazah saya pon ckp mcm nih.....

kakyong said...

cik Dia.Honey,

kakyong ni tak reti nak komen.. sebab tak berapa faham apa yg cik Dia.Honey maksudkan...

apa2 pun harap cik Dia bahagia dgn kehidupan kini...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .