Wednesday, April 7, 2010

Home » , » Rutin harian anak-anak

Rutin harian anak-anak

Salam ceria semua,


Hari ni masih nak bercerita perihal anak-anak. Depa ber3 ni sejak dah semakin meningkat usia ni, semakin 'galak'.. kalo ikut bahasa orang perak 'galak' ni maksudnya makin advance ler... jadi anak2 ibu ni pun sama lah.. dari segala segi memang 'makin galak'.. makin ceghodik.. kadang2 apa yang ibu cakap, pandai je deme menjawab.


lepak2 di petang hari... fikri tengah auta cerita dengan adik2 dia..



Ibu actually memang takde sediakan jadual yang fix untuk anak2.. bukan tak pernah mencuba, pernah.. cuma kemahuan anak2 kadang2 tak seperti yang kita rancangkan. Jadi, jadual depa ni fleksibel.. ikut mana yang depa SUKA nak BUAT. Kalo disuruh2 @ dipaksa2 ade pulak yang menyorok dalam bilik. *fikri dah pandai merajuk dok dalam bilik sorang2.. pandai dah nak tunjuk protes.. tapi kalo ayahnye ada, tak berani dia tunjuk perangai macam tu*


Ada dulu kawan blog yang tanya.. "anak2 bangun pukul berapa setiap hari?"

Yang rajin bangun seawal pagi adalah Aliya.. 1st thing yang Aliya akan request adalah "air...!!" setiap kali bangun pagi, dia memang nak minum dulu. Selalu tu ibu memang dah standby milo 1 cawan (tak leh buat banyak2 sbb fikri & Anis tak suka minum milo pagi2) atau pun fresh-milk. Ya, Aliya sudah belajar minum 'fresh-milk', but still nenen ibu. ;)

Anis & Fikri pulak, depa 2 orang ni kadang2 bangun awal, kadang2 lambat.. bergantung malam tadi tidur pukul berapa.. normally selepas 10 jam depa mesti bangun. So, bangun pukul 9 - 10 pagi tu normal untuk 2 orang ni.


Anis dengan muka bangun tidur.. aliya pulak melalak.. berebut kan bola dengan anis..




Aktiviti pertama anak2 adalah 'MAIN'.. main kat luor (laman rumah). Ntah apa lah yang sonok sangat, tapi hari2 ini lah rutin nya.. mesti nak main kat luor.berebut bola sambil petik daun2 dalam pasu ibu, aliya akan main transpot dia, anis plak suka panjat & 'bersembang' dengan anak jiran. MAsa anak2 main kat laman, time ni lah ibu sidai @ jemur kain baju.




melayan nasi lemak opah.. xde lah hari2 opah antor.. tapi dalam 1 minggu tu ade lah 2,3 kali... senang koje ibu kan...


Dah letih main, baru le ingat nak breakfast. Normal ya for my kids breakfast selepas jam 10.30 - 11.00 am. Dah bangun pagi pun lambat. Hmm, tak tau le camno fikri nak sekolah nanti.. *jenuh nak train dia bangun awal.. kalo dikejut seawal pagi.. mau nya 'ngamuk-ngamuk'.. * Sambil depa breakfast, ibu memang akan pasang CD.. rotate dari cd magic english, cd ABC, cd kartun.. dan apa juga lah CD yang ada...as long learning CD untuk anak2.



main kat luor lagi.. ni lepas dah BF & mandi



kalo tak main luor, fikri & anis akan layan ABC di Starfall.com. Fikri lah yang jadi cikgu. Anis ikut jer.


kadang2 dah bosan layan starfall.com... ni lah koje fikri... layan 'bela ikan di FB'... 



heheee.. ikan2 di Fishville., Fish word di FB adalah dibawah jagaan fikri. Banyak kali juga fikri kena denda, 2,3 hari tak leh 'pegang' laptop ibu.. so kerap juga lah ikan2 'mati'... hihiiihiii.. Bila tak dapat ngadap laptop & main dengan ikan2 dia, mula lah dia merungut "nanti seme ikan2 abam mati.. macamana nak jual. macamana nak dapt duit?"  Ibu selalu respond "takper, ikan abang mati. tak busuk. nanti kawan ibu tolong hidupkan.." huhuuuuu...

Ibu memang amalkan 'sistem denda' atau 'tarik priviledge ' pada anak-anak. Biasalah anak2 ni kadang2 tak nak dengar cakap..tak nak susun/simpan mainan lepas dah main, campak baju dah pakai merata2.. berkali2 soh mandi tapi dok bagi alasan nak main lah, nak tengok CD lah.. <-- fikri lah ni. Then ada satu2 masa bila fikri dapat peluang ngadap laptop ibu sampai 2-3 jam.. macam dah melekat montot dia kat kerusi.. so mau tak mau memang kena hadkan juga penggunaan laptop oleh anak2.. hihiiiii...  

Memang ramai kawan2 ibu yang kata "belilah PC 2nd hand utk anak2.."
Bila ibu cakap "tak mampu lagi" depa kata ibu kedekut. "dah ade bisnes online, takkan le takde duit"
Bisnes kecilan ku itu belum pun mencecah untung ratusan ringgit... tu lah kalo cakap orang tak caya.. cubalah tolong2 rekemen kawan2 shopping kat kedai online ibu tu... cepat le sikit ibu kumpul duit... huhuuuu... selingan jap... 




tengahari Aliya normally nap sekejap (tak sampai 1/2 jam pun).. Anis & fikri leh la buat aktiviti 'baca buku'..



fikri memang suka buku yang bergambar macam ni.. kalo dia tak leh nak create cerita dia, baru lah dia akan minta ibu ajor.. 

main apa ni... suka2 depa jer nak susun.. janji depa leh dok diam2 main sama-sama sambil ibu buat kerja... this is part of FUN THINKERs game...

*pant yang Anis pakai tu.. hasil bater-trade dengan miszmama littlegugugaga*





a
kadang2 Aliya pun belajar sama.. yang ni ibu suruh aliya cari mana gambar yang sama... ajar dia sebut in BI...

fikri melukis lori treller.... nampak tak rodanya yang banyak itu.... kuikuikui...


ibu tanya Anis - "kakak buat apa ni?" anis jawab "ini bitang lah ibu" , bitang=bintang. Bintang ya kawan2 ibu... anis suka perhatikan bintang dilangit.. jadi ni lah transform dlm bentuk contengan anis..




Secara keseluruhannya, aktiviti utama anak-anak adalah MAIN.. semakin anak-anak membesar semakin banyak yang perlu dipantau & disusun aktiviti.. actually takde lah tersusun pun, tapi kena sentiasa pastikan anak-anak ada aktiviti yang berfaedah. Ibu cuba lah buat yang termampu.. banyak yang tak mampu buat lagi sebenarnya..

basically anak-anak ibu buat apa ya setiap hari :
  • main di laman rumah, pagi & petang
  • tonton DVD - magic english, mengaji iqra (yang ni baru lagi), juga CD ABC
  • aktiviti conteng2..
  • aktiviti membelek buku..
  • aktiviti belajar @ main di laptop
itu jer lah.. tapi itu pun ibu dah tak larat nak handle yang sama setiap hari... kalo ibu sibuk sangat, memang ibu bagi depa tengok DVD/CD, conteng2 & main di laman rumah.

p/s :
I really wish ade pembantu yang tolong buatkan kerja rumah.. terutama laundry & kerja2 mengemas.. so that ibu ade masa lebih untuk spend dengan anak2... 



kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

14 kawan ibu yang hebat:

Sitisifir10 said...

xtvt kita hampir sama k.yong tapi anak2 saya semua kene bangun paling lewat 730...senang nak mandi berjemaah dan makan berjemaah...ahahaha...kalau nak pulun buat sorang demi sorang boleh ranap umi diorang k.yong :P

yatie chomeyl said...

rajin fikir bela ikan kat FB ye ekeke

kakyong said...

pija,
itu lah yg letih kalo nak layan sorg-sorang.. selalu tu pun lepas depa dah jemu main kat luor.. sekali arung kasi mandi... pastu makan 1 bekas, konon2 makan berjemaah lah, tu pun siap, si abg siku sikakak, kakak siku si baby.... :D


yatie,
kdg2 ibu dia tumpang gak sekaki... :p
tp part mengabis kan coin tu, fikri lah punya kerja.. ntah2 apa yg di'shop'nya...

nadnye said...

seronoknya.. rasanya kalu saya duk umah pun sama jugak aktivitinya..
main tu part of learning la Kak Yong.. dalam main mereka belajar juga..
seronok dapat monitor anak sendiri kat umah, mmg penat nak organise aktiviti kat umah nie, keje kat umah pun banyak dan tak habis2..

♥cybermummy♥ said...

anak shikeen semua bangun waktu subuh time akak dan abang mereka pi sekolah . Pastu macam pija , anak2 mandi berjemaah(yg dua kecik je ) then bfast baca buku sikit main , makan then siap2 pi sekolah . Pastu time maknya rehat untuk empat jam tanpa anak2 di rumah :D

kakyong said...

nadnye,
ya betui.. main tu memang part of learning anak2.. tu pasal kita kena monitor apa yg anak main... hihiii... tp memang letih, kdg2 tu takdan nak kemas dapur.. & sgt2 biasa bila kerja rumah hanya siap separuh jalan...


shikeen,
alangkah bestnya ada masa 4 jam utk diri sendiri... kakyong bangun awal pun, tp kalo yg anak2 dok bangun minta susu, bangun nak itu ini.. huhuuu.. takat siap mop lantai & kemas sikit2 jer lah... kalo depa seme dah bangun.. bermula lah hariku..
*org nampak mcm kita ni Online jer selalu.. tp ironi nya, kejap ada, kejap hilang.. *

10 said...

salam kakyong...

banyak ke ikan fikri? kalo jual dapat bape ringgit? hihihihhiii... fikri tolong jawab ya...

hawa pun suka main2 dan menulis/menconteng jugak... budak2 tgh membesar camtu ya kakyong? almaklum la pengalaman pertama bg org kan...

nza said...

kakyong amat bruntung dpt membesarkn anak2 sndiri...kaknza tau2 anak2 dh besar...hi.hi.hi...maklum le kerja n setengah hr je dpt jupe. tu pn kalu xde kerja bw blk umah..kerja 2 in 1 (housewife n cikgu) menuntut byk kesabaran..semua urusan rumah tangga kena bereskn sblm brtolak ke SK. mesti tepat waktunya.Suami n ank2 xsuka mknan yg dibeli. balik umah uruskn ank2 n r.tngga..Fuh, letih, penat, tension..ttp skrg dh ok sejak anak2 dh besar.

Yan said...

kakyong nk cilok ideA wat entry camni gak buleh???//

kakyong said...

aten,
hihiii.. hari ni fikri belum dpt peluang jengok ikan2 dia lagi.. sbb ibunyer byk koje.. ibunya plan nak blogwalking pun xdan hari ni..
betui tu aten.. sbb depa baru nak xplore, jd kita kenalan sokong, jgn halang nanti terbantut plak...


kak nza,
kelakar lah.. mane ade tetiba anak2 dah besor.. lain org lain lah pengalamannya kan, kak nza.. tp la ni saya tgk akak update xtvt anak2.. suka baca... jadi inspirasi utk org yg ade anak kecik mcm saya ni...
lagi satu, saya ni kawin lambat.. jd pilihan x byk.. kalo nak kejo kerjaya, masa bujang dulu dah letih balik lewat, dah merasa berpangkat.. rasanya ini lah yg terbaik, mungkin dr segi kewangan tak mewah, tp kepuasan bersama anak2 tu rasanya tak terbayar dgn wangringgit..


yan,
buat jer.. xde sapa nak mrah.. lagipun utk rujukan yan juga.. mana tau lagi 6 bulan dah berubah rutin qis.. lebih lagi x lama lagi nak jd kaklong..

Suhana Shahril said...

Amboi..pandai fikri guna komputer.Aqilah x reti.Ana x bg sgt dia main komp..kang x psl2 blow..kekeke..tu la penah jgk cadang kat cik abg bli komp khas utk anak2..tgk lah dgn keadaan kewangan
eh..eh..kaklong pun perlukan pembantu...penatkan jd wanita ni?

Izan Ishak said...

kak yong...rutin anak2 kak yong hampir sama juga dgn anak2 izan... 3 budak kecik selalu bangun antara 9-10am. lepas tu main2 dulu, mandi dan sarapan lepas pukul 10.30am. mandi mmg serentak..senang kije ummi dia.

** mmg seronok kan kakyong dpt lihat anak membesar depan mata..PUAS!
***dan seronok dapat sembang dgn kakyong tadi, w/pun sekejap!

kakyong said...

izan,
izan dgn 4 hero... huhuuuhh..
ya sangat setuju.. PUAS tengok anak membesar depan mata.. & semoga ibunya pun betui2 memanafaatkan peluang ada ini sebaiknya..

kakyong said...

Ana,
anak2 sebesor 2-3 tahun kalo diajor dr usia awal memang cepat depa belajar.. aliya & anis la ni pun dah sibuk nak 'work' kat laptop.. kalo ibu nyer lama dok layan laptop.. mula la anis 'bising..

"ibu, kakak pulak nak work"
"ibu.. masak la.. kakak pulak work"

hahaaa... bijak betul anak2 skrg ni...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .