Friday, April 23, 2010

Home » » Sup Yong Tau Foo versi Ibu

Sup Yong Tau Foo versi Ibu

Salam ceria semua,

hari ni, just menepek another simple menu untuk anak2..

Sup Yong Tau Foo... bahan2 tu dapat FOC dari kawan en ayah..
Alhamdulillah, kami kalo dari segi bahan makanan ni, memang selalu dapat percuma.. dah en ayah meniaga di pasar kan. Kadang2 ade lah yang bagi sayur, tempe, taufu, dsb. Tapi ikan, ayam seme kena beli ler...



Add caption
simple jer buat sup ni.. cepat di masak sedap di makan..
ibu hanya tumbuk bawang putih & bawang merah
didihkan air dalam periuk & masukkan bawang
masukkan sup bunjut
masukkan yong tau foo (potong ikut suka hati)
bila dah elok masak.. masukkan garam secukup rasa
masukkan daun sup & daun bawang

dah siap untuk dihidangkan
tempoh memasak 5-6 minit jer... 




Add caption
anak2 makan dengan nasi.. sampai licin.. 
dapat le 1 mangkuk tinggal untuk en ayah...
http://www.emocutez.com






kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

17 kawan ibu yang hebat:

Yan said...

shedap shedap... tak penah try..
pasni bile2 buleh try jugak

lily azliyana @ mama zara said...

Simple n nampak sedap..aritu kak yong masukkan gmbar telur bistik pon nmpak menyelerakan jugak..sesuaila menu simple2 mcm ni masak utk anak2 kan..=)

Ila said...

mcm best jer..tp faiz tak suka mkn tauhu...tak tahu lah naper

10 said...

amboi... faverot tu... kalo p pasar malam mesti nak beli... cecah dgn kuah pedas....

dalila said...

sedapnyer k.yong..fav anak ni..

nieda said...

makan panas2 mmg sedap..anak2 pun suka

Ina Hashim said...

baguslah bib...dapat anak2 sumer x picky....my kids nih ada preference masing2...maklumlah, dah besar2...susah nak masak 1 dish yg kompem sumer suker

Ummi Hanie said...

hanie yg baru lepas lunch kenyang2 pon tgk ni jadik lapor balik . hehe ...

aromatherapy said...

Hi this post is very great related of kakoyng all is very sweet.

ummuabdullahsyaakir said...

memang nampak sedap ni kak..eem tapi kat sini tak de yong tau fu.Aapa nak ganti klu tak de kak?

Ni kalau ada smbal kicap makn dgn sup...aduhai...terkecap2 saya kak.

p/s:9/10 dari sumber rezeki adalh dari perniagaan..tu semua rezeki utk ank2 kan kak?

kakyong said...

Yan,
cuba jgn tak cuba.. menu simple camni, saper pun leh buat.. en ayah ckp menu org malas.. malas malas pun, habis licin dikerja kan anak2.. siap minta lagi


mama zara,
anak2 masa tgh kecik ni susah nak judge selera depa.. anak2 kakyong ni suka sup.. tp fikri dah pandai memilih, siap request nak makan apa.. baru 4 tahun tu..


Ila,
suku sakat yong tau foo ni ade mcm2 kan.. try fish ball/meat ball/crap cake.. apa2 jer lah, yg penting anak sesuai makan.. sbb ade yg based makanan laut ni tak sesuai utk anak2.. mcm crab/sotong ball/cake..


aten,
sama lah, kakyong pun feberet YTF.. apsal sayur dia hanya kangkung jer.. hahaha...


dalila,
fav anak ke mak nyer... kihkihkih..

kakyong said...

nieda,
betul betul betul.. kalo ade keateow/bihun/mee.. mesti laju.. buat sambal kicap... ibunya yg makan tak hengat... LOL



Hez @ Ina,
kecik2 lagi memang tak picky.. tp anis & fikri dah tunjuk tanda2 tak nak makan certain food.. bila anak2 tak makan @ makan sikit tu, rasa frust sungguh... huwwaaaa.... nanti bila dah besor sket, jd cam you la gamaknya.. kena juga masak few lauk ikut kesukaan masing2... lotih la cam ni... heheheeee


Ummi Hanie,
makan bila lapor, berhenti bila rasa kenyang.. heheh, jamu mata jer lah..


aromatherapy,
thank you very much for your lovely comment

UAS,
kalo ade fish ball./fish cake/meat ball... asal sesuai, hentam jer...

syayassir said...

macam sedap kan..
tapi, kalau seafood yang ni, entah kenapa lah kak yong, payah benar nak telan... huhu..

ummuabdullahsyaakir said...

kak yong.masalahnya semua jenis ball tu xada kat sini,org arab tak pandai makn..klu ada pun saya kena pegi dlm 2jam perjalanan...huhu

unlisted_one said...

ini bukan untuk anak2 jer ni, mak budak pun teringin jgk ni..hehe..nampak sedap la kak yong.

nza said...

aduzzzz...ada mknan lg..lapar la...

kakyong said...

sya,
tak leh telan takper.. cari yg leh telan... ;)


UAS,
kalo camtu.. kena buat fish/meat ball sendiri lah... ;)


unlisted_one,
betui betui betui...


kak nza,
tak dapek den nak bantu..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .