Friday, April 16, 2010

Home » , » Fikri mengajar anis ABC

Fikri mengajar anis ABC

Salam ceria semua,

Hari ni hanya catatan pendek ajer...


ni memang dah jadi daily rutin.. walaupun ibu sangat 'terdesak' untuk guna laptop setiap kali ibu free.. tapi harus juga beri ruang kepada anak-anak. Dalam foto ni, Anis & Fikri sedang melayan ABC di Starfall.com. Fikri sedang ajar Anis, kat mana nak klik.. Anis memang tak mahir lagi guna mouse... Fikri dulu pun dah umur 3 1/2 tahun baru mahir guna mouse..




mouse yang asal dah rosak.. so ibu beli mouse baru.. chomel jer.. sesuai untuk kegunaan anak2.. beli kat Tesco jer.. RM15..



p/s :
kejadian hari ini, yang buat ibu jadi buntu nak menulis panjang
  1. pagi2 anis kencing atas tilam... huwaa.... setelah hampir 1 bulan anis diaperless in day time.. juga sudah 3 minggu diaperless at nite.. ini lah kejadian pertama kencing tilam.. dah le tilam queen besor lak tu.... 
  2. selepas mandi, dah pakai lawo2 & sambil2 baca buku.. anis pee plak kat hall... fuhhh.. *leka benor baca buku sampai tak ingat nak ke toilet*
  3. then masa tengah makan nasi lemak dengan aliya kat dapur... again Anis pee sambil makan... adoiii.. *bila dah masuk kali ke3 ni.. mula lah rasa hangat hati ni*
  4. then again, tengahari tadi dia pee betul2 depan pintu toilet... *ni yang ibu terpikir ni.. should i get her wear CD back*

Sekarang ni ibu On & Off dok remind Anis,~ start again process macam memula nak potty train Anis... 

Agak2nya kenapa ya.. adakah sebab ibu tak marah, so dia makin ngada2 nak pee atas lantai.. tapi bila dah masuk kali  ke-3 tu, hangin juga ibu, naik juga cubitan ibu  ke perutnya...tapi ibu tetap ingatkan lagi.. "kakak tak boleh kencing atas lantai" "kakak kena pergi tandas"

Ingatkan Anis dah lulus potty training.. masa fikri dulu, lepas 2 minggu di train, tidur malam pun diaperless & memang tak pernah bocor atas tilam...




kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

14 kawan ibu yang hebat:

anamarza said...

Salam Kak Yong,
safiyya dulu pun cam tu gak, dah sebulan lulus x perlu berdiapers..tetiba jer dia jd mcm mula2 br nk belajar potty training..geram memang geram tapi sabar jer la..mungkin jugak dia saje nk ber'manja' kot...

MAMASYAZA said...

anak Su pun lebih kurang cam Anis gak..sekrg dah 2 thn 4 bulan, sebelah siang mmg dah jrg pakai pampers, kalo dia rs nak terkencing, cepat2 dia lari ke bilik air, cuma kengkdg tu terbabas gak. sebelah mlm mmg berpampers lg bila nak tdo....takut banjir tilam..hehehe

Izan Ishak said...

hi kak yong....hehehe..kalau jadi kat izan pun mmg hangin jadi satu badan...tp sabo itu mesti kn kak yong...

tp twin ni pun blm mulakan lagi potty train. maybe nak buat sorg2 dulu kot..
kalau idak haru biru jadinya...

ummumishkah said...

sweetnyer tgk tgn2 kecik pegang mouse ...

Nadiah Sidek said...

blh hrp la fikri ni. good job fikri!

kakyong said...

anamarza,
yer la gamaknya nak bermanja kut..
ptg & mlm td ayahnya soh pakaikan CD jer.. kan main suka lagi si anis... huhuuuh...
pagi ni pun dia sibuk nak ber'CD juga.. ibu pun hari ni memang byk koje.. so tak larat dah nak dgn distraction cam semalam lagi...


Su,
2y 4m ok la tu, willing nak berdiaperless.. ni anis dah 2y 9m.. patutnya dah lulus with flying color... LOL.. besor sungguh harapan ibunya.. sbb abgnya dulu pun senang.. nak buek camno kan, setiap anak ade progress tersendiri... tp agak sedih la bila dia pilih nak berCD semula..


Izan,
nanti jgn lupa share pasal potty training twin.. mesti menarik kan.. challenging..

kakyong said...

ummumishkah,
hihiii.. tu lah kan.. mujur le jumpa juga mouse yg secomel tgn anak2... ;)


nadiah,
Alhamdulillah.. boleh la harap sikit2.. tp kalo adik nye sebut salah, cepat aje tgn nye cubit tgn adiknya... *cikgu yg garang, kalo adik salah tekan mesti marah... 'bukan lah adik.. yg ini, ini.. ini..*

Umi Nuha said...

bila baca pengalaman ibu2 ni seme rasa tak berani lak potty train Nuha. Tapi dia skrg pun nak pakai diapers harus berperang dulu..

kakyong said...

umi nuha,
itu lah cabaran nya jadi ibu ni..
mau tak mau memang kena hadap juga... hihiii...

unlisted_one said...

Pergh,...cabaran betul ni kak yong. Bukan senang nak buat potty training ni kan.

ade kakak kat ofis cakap kat saya, ko kena byk2 sabar dgn anak ni, amanah Allah tu..adoi,..saya memang jenis tak sabar lak tu.

kakyong said...

unlisted_one,
memang betul.. mencabar.. mencabar kesabaran.. & tiap anak x sama progress nyer...
skrg ni terpaksa menCd kan semula anis.. sbb ibunya perlu siapkan byk kerja.. huhuuu.. sedih sebenornya, tp xde pilihan..

ummuabdullahsyaakir said...

Alahai suka tgk Fikri mngajar Anis...nmpak tokoh abg mithali..Good Boy^_^

ummu uswah said...

wah. cam ne progress potty training skrg ?

ada bagus ka?

kakyong said...

UASH,
fikri memang boleh diharap.. tp garang benor bila ngajor adik.. x leh salah sikit...

Ummu Uswah,
Alhamdulillah, la ni dah okay.. sejak bulan May tu dah tak okay.. xde dah terlepas di 'tengah jalan' ... hehhee... cuma musim hujan ni, malam kena bg juga pakai CD..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .