Tuesday, August 11, 2009

Home » » 219 Merawat hati dengan bertani di FB

219 Merawat hati dengan bertani di FB

Salam buat kawan-kawan ibu,

ini entry sengal semata... sekadar melayan jiwa...

Pada yang ade akaun FB (facebook) pastilah tahu pasal 'berTANI' di FB.. yang sedang hangat di pasaran saat ini adalah Farmtown. Sampai jammed server dibuatnya dek kerana ramainya petani maya yang tumbuh bak cendawan tumbuh kala hujan, di serata dunia.

Sejak seminggu yang lepas, kakyong merawat hati dengan belajar bertani di FarmTown dan farmville... * orang merawat hati dengan perbanyakkan solat sunat @ mengaji, ni dok buang masa di FB pulak.. * hehehee, 2 orang kawan blog yang penjadi pendorong kuat ku bertani di Farmtown tidak lain tidak bukan adalah Eta Lazim @ nama glam blog MamaQaypo dan Mimie @ nama glam blog Mama Shinta. Actually Bai Power pun ade gak bertani di farmtown (FM), kakty pun ade.. sehari dua ni nampak Fiza dan NonnieMn pun melayan FM. Ini adalah 'wabak' yang lagi dasat dari H1N1. :))

Mamashinta dan Eta memang 'neighbour ladang' yang rapat... ;;) bukan setakat sharing tips berladang, tapi juga merepek2 hal lain.

btw, jika ada kawan2 ibu yang ade akaun FB, silalah ADD kakyong yer.. id kakyong adalah Kakyong Habibah Yahya. Jangan tertipu tau kalau terjumpa ada satu lagi nama Habibah Yahya, sebab itu adalah orang lain.

Apa yang best sangat berTani di FB.???

masa memula start berTani, hanya ade 4 batas jer... dan yang boleh ditanam pun hanya 2,3 jenis tanaman yang murah-murah ajer. Tapi kalo rajin menanam, semakin banyak point xp (experience bertani lah ni), maka semakin cepat lah naik level. Bila menanam dalam kuantiti banyak2, dan buat batas sepenuh2 ladang, banyak le coins (duit lah ni) yang terkumpul.

bila dah banyak coins sampai riban2, boleh la luaskan ladang.. kalo nak menambah pendapatan lumayan, rajin2 lah mencari kerja di 'marketplace'.. tolong petani omputeh kat ladang2 depa... sekali dapat upah 'harvest' pun riban. kalo nak cepat naik level, minta lah koje 'plow' kat ladang omputeh.

*hehehee... kalian faham ke yang kakyong repekkan ini*

sebelum ladang ku bertukar seperti ini.. daku tersangat lah jeles dengan nadiah dan Ina Hashim... depa ni waktu kakyong baru mula nak berTani.. ladang depa dah luas terbentang.. saujana mata memandang.. dan diDeco lawo2...

btw, kalo orang tanya kenapa kakyong berFB...?!!

memula dulu sebab kawan2 satu batch MRSM Terendak yang invite, sebab kami nak jadikan ia satu platform untuk kami bercontact2 semula.. ALhamdulillah, kalo tengoj daripada 200 lebih friendlist kakyong tu, 80% adalah kawan-kawan MRSM Terendak dan UUM.. selebihnya adalah kawan2 blog yang turn up jadi kawan FB, juga kawan2 semasa di Muslimatnet dulu.

Kakyong sebenarnya suka melayan foto2 kawan2 di FB.. lebih2 lagi foto kawan-kawan yang bermaustatutin di luar negara... cantik2 semua pemandangan.. tak pernah dapat g Belgium, tapi sebab ade sorang senior ni kahwin dengan orang sana & stay for good, dapat lah tengok view yang cantik2 di Belgium.

Actually sudah lama juga tidak merayap-merayap ke FB kawan-kawan. Asyik melayan kuiz, dan macam2 lah, *FB ni sesuai untuk yang sengak dan suka merepek <-- pandangan kakyong semata,.. * sekarang ni pulak melayan berTani.. ;;)

Pada yang belum berTANI di FB.. nasihat kakyong.. usah lah di coba2.. nanti keTAGIHan... tak percaya tanya sama MamaQaypo. ;) tapi kalo ade yang nak jadi jiran bertani ku di farm town.. mari ler..... :D


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

31 kawan ibu yang hebat:

silversarina said...

Nampaknya tak lama lagi semua tak ke pasar beli sayur dah sebab semua ada kebun sendiri...akak jelah yang merayap ke pasar sebab memang tak minat bercucuk-tanam... anak2 akak Sofie dan maya ada lah hari2 menengok kebun diaorang kat FB :)

adianiez AIDA said...

adus... aida tak faham...
aida ni tak reti IT...
yg glamer mcm faceboook tu pun aida tak tau...
hi hihi

anamarza said...

sy minta izin add Kak Yong kt FB ya....:)

UmmiKhayra said...

Hehehhe kak yong suka bertani ya? dulu saya pun suka main harvest moon. Ni game kat PS.. dia ala-ala macam bertani jugak. memajukan ladang sendiri.. Seronok... time tu memang addicted dah.. sampai lupa nak study bagai... ehhehehehhe

memang game cenggitu boleh release mind... :D Saya takde facebook.. xlehla nak main.. :(

iNa said...

kak yong..
ina dah add kak yong..nti accept yer??nk jd jiran..hehe

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ekeke cam kiut jek kan bercucuk tanam kat fb ni...even adik lelaki saya yang umur 26 tahun ni pun tengah giler bercucuk tanam....tadi ni pun dia baru lepas menebas ladang dia katanya...ekeke macam2 lah teknologi sekarang ni kan...tapi yang basusnya lepas jek bercucuk tanam kat fb ni dia cakap dia berminat habis nak buat projek ternakan cendawan di alam nyata ni....pendorong semangat kot

kakyong said...

kak rina,
oooo.. maya & sofie pun bercucuk tanam di Fb jugak yer.. ;)

Aida,
nanti kakyong invite aida, boleh create a/c FB... kat profile ade alamat emailkan...

anamarza,
boleh.. nanti kakyong check yer...

nini,
hadiah dah sampai..
xde FB? nanti kakyong invite.. pastu create a/c FB

iNa,
bertani juger... :D

Haiza,
memang boleh mdorong semangat kalo kita melihat kpd perspektif yg positif.. bygkan kao usahakan ldg sendiri, tnm byk2, byk dpt hasil.. kalo upah org, harga tanaman jd mahal.. lelama cepat lah kumpul duit... hehehehheeee...

Ummi Salsabila said...

kak yong,mcm best jek..ade FB tp xreti nak men2 cmni..hahaha.pape la kn kite ni..nnt kite add k.yong ok..

MAMASYAZA said...

tahu gak sikit2 pasal farmtown tu cuma tak sempat lagi nak bertani kat situ...hehehe

NaDiaH SiDeK said...

hehe..kita kan petani moden kakyong :)). mula2 dulu kwn2 duk invite...nadiah main accept je la sekali jd addict lak. kuikuikui..

sya said...

saya belum berani nak main game dalam FB la kak yong..
FB tu kosong je, tak de isi apa2..
(hehehe, sebenarnya, tak tau nak buat apa dengan FB tu.. :P)

zh-ena said...

FB ena bersawang jea

Zuhaini said...

saya pun suka bertani.. tapi saya lagi suka Barn Buddy. sekarang ni pulak tengah layan Mafia Wars! ;) dan Restarant City.. :)

Ummi Hanie said...

salam,
hehe engatkan daku dan segelintir blogger saje yg dijangkiti wabak games FB nih..Hanie blom layan bertani2 nih..dok layan YoVille ngan Pet Societu yg comel tuhh...sehari xmain Pet Society tu rase xsah jer..mcm release tensen tgk pet maya kiter tuh...add me "Hanisah Fadzil" ya kakyong

LynnAmalina said...

kak yong,

thanks singgah blog lynn. :)
i love this entry - sebab lynn pun sukaa...gardening. tapi gardening betul-betul..hehehe...ada garden kecik kat rumah lynn - one side lynn ada rose,magnolia,tulip,lily,pansies. another side ada tomato, timun, terung, cili,kucai,pudina and ketumbar. belakang rumah ada giant sunflowers. dalam rumah ada 2 pasu bakawali (sundal malam)and daun kesum. since 4 musim kat sini, waktu summer ni jealah boleh gardening. fresh flowers is a must dalam rumah!gardening makes me happy!color therapy.

syahadah said...

amboi amboi..skrg saya add kak yong..cuma farm town tu tak pndi main..farm ville bole lah layan..

CINTAMANISZ Lite said...

Bagus ler kakyong. Menyahut seruan mantan PM kita, Pak Lah..hehe..

Cuba wat betul2..leh tak berjaya mcm kat fesbuk, kehkehkeh..

ummumishkah said...

Ku tak faham apa kak yong sbb tak de akaun FB... kikikiki

Yan said...

yan mmg antu game..
so tak boleh mula..
cume kadang sampai satu ms yan mudah boring..

dengar banyak jugak cerita pasal bertani kat FB nih.. tp yan imaginekan mcm 1 game yg yan penah men.. lepas gemburkan tanah kite tanam.. baja... smpai mase harvest.. then jual kat market.. sumtimes harga nek.. sumtimes harga.. pastu selain boleh jual.. kite boleh expand jugak.. ke ladang ternakan lembu, ayam & sebagainya.. klu tak jual hasil2 tani tu.. kite bg makan kat lembu, ayam, ba alif ba ya pun ade.. pastu nanti binatang2 tersebut akan hasilkan produk sendiri.. contoh lembu hasilkan susu, susu tu then bole jadi keju.. dan seterusnya boleh dijadikan kek.. ermmm adekah gamenye same kakyong???

wahh panjang pulak bile cite2 pasal game ni... heheheh..

yan paling addicted klu men the sims.. tu dr zaman sekolah punye time.. pekse2 pun layan gam sims smpai 2-3pg... hee

yatie chomeyl said...

yatie tak berani lagi nak bertani kat FB sebab takut addicted..since yatie ni jenis senagn addicted dgn games.

sekarang pon agak kureng dah masa nak blogwalking + blogging sebab baby SN dah kurang tidur huhuhu

MaMaQaYPo FaMiLy said...

kak yong... heheheheheheh... siap pomote mamaqaypo nih... Thanks A Lot dear!!!!!

Ummu Syahid said...

Kak Yong... invite laa saya... join game ni... tadi saya baru add akak.. nama saya kat facebook ni saya guna nama penuh... Rahimah Mohidin.. ingat tau...

Ina Hashim said...

kuang3x
ladang ku jua ada di situ...huhu....jom berladang

MiszMama@Haslinda said...

kakyong, FM takpandai main lagi..lain jek dulu..lagipun takpandai nak tawar menawar harge kat market. sekarang main farmville jek dulu. tapi tak kaye2 lagik. 2 hari lepas, Farmville tak leh nak loading..habis busuk buat labu tak harvest.

MiszMama@Haslinda said...

kalau nak tido pun teringat-ingat sayur tak harvest lagik. Pastu kalau barn buddy siap nunggu takut sayur kene curik..memang dah kemaruklah kakyong..tolonglah..

kakyong said...

US,
dah add kan kat FB.. lebih baik tak reti dr reti.. tp kalo nak addict cam bbrp org yg dah 'kena' tu.. jom lah...

Mamasyaza,
kalo tak berhajat, usah dimulakan.. :p
payah nanti, kot teringat2.. nanti kerja tak siap pulak..

Nadiah,
'petani' dah pro... :D

sya,
ade masa explore lah FB..
boleh upload foto, boleh tulis note.. tp tulis blog lg best, pastu publish link blog..
kakty selalu buat camtu, each n3 kakty di blog kakty akan publish link di FB.. tp kakyong malas plak nak buat camtu...
kalo org yg teror lagi, boleh letak ads utk business.. dgn FB pun boleh buat duit tau..

zh-ena,
FB kakyong pun lama juga bersawang.. malas nak jengah, sbb suka & bz berblog.. kat bhgn notification & request kwn2 pun ade lebih 100++ yg tak sempat nak dilayan... sian kwn2 FB dpt kwn mcm kakyong ni... tp kakyong x kesah sgt, sbb mainly kwn2 sama sekolah tu..

zuhaini,
barn buddy kakyong dah terbiart sket... heheheee.. x kesah kalo kwn2 'curi' hasil kebun ku, sbb sesekala ku pun suka 'curi' hasil kebun depa...

ummi hanie,
yoville tak reti main lah... rasa mcm sesat dlm city tu... mamaqaypo dah offer diri nak ajar.. tp nanti dulu lah.. nanti leka dok main game kat FB tak berjaga pulak blog ni.. walhal byk n3 nak tulis lagi ni... :p

kakyong said...

LynnAmalina,
in reallife, kebun sekangkang kera di rumah ku ini pun dah ala2 hidup segan mati tak mahu..
pulak tu dok tunggu en ayah nak buatkan jaring2 @ tmpt utk pokok anggur memanjat.. masih x dibuat2 nya lagi... frust juga, riso nanti pokok anggur tu merajuk... jeles jer tgk yg kat rumah adik, pokok anggur nyer dah menjalar..
dan 1 lagi, kakyong tak reti tnm pokok bunga... dulu2 tnm.. byk yg mati @ tak berbunga... tp kakyong suka kalo dpt tnm rose putih or daisy ker....

hada,
farmtown lebih best.. sbb boleh upah org harvest.. kalo lambat harvest 1,2 jam, xdelah nak layu @ gone to waste mcm kat farmville... & kat FT boleh kerja kat ldg org.. ;;)

Alona,
ideas yg diberi kat FT ni memang bagus tau kalo betui2 dipraktiskan..
tnm byk2.. upah org dpt upkan sikit harga,.. cuma in reallife kita bergantung pd pasaran harga juga kan... btw, pertanian itu satu perniagaan.. ramai gak yg berjaya.. kita ni jer yg xde tanah nak diusahakan... laman rumah pun semen jer.. :))

ummumishkah,
dah invite ummumishkah ke FB.. coba2 lah amik masa explore FB.. kakyong dulu, 2,3 minggu juga nak faham fungsinya.. yer lah kita bukannyer 24 jam nak adap benda tu jer.. tp tak salah xplore..
byk juga yg mempkatakan keburukan FB ni.. hmmm.. ni boleh bicang kemudian... yg pntg la ni nak g berladang jap...

Yan,
FT lebih kurang lah mcm Yan ckp tu, tp ade beza nya..

mommy SN,
lebih baik usah.. :))
jaga bb SN lebih baik.. sbb waktu usia dia camni lah, byk yg boleh belajar dr bb SN... jgn ter'miss' any moment... sbb ank 1,2,3 dan seterusnya lain2 pe'el masa bb..
cam kakyong ni rindu pulak nak ade bb dlm usia belum 1 tahun ni.. tp x larat plak nak bw perut lagi..

mamaQaypo,
kita kan jiran berladang yg saling tolong menolong... ahaksss.. :))

ummusyahid,
dah invite dah... :D

Ina hashim,
ladang mu memang menjadi pujaan hatiku...
brp lama berladang, sampai dpt beli banglo 1 juta tu....

kakyong said...

miszmama,
farmtown lagi best dr farmville...
tak perlu nak tawar2 harga lah...
jom lah join....

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak yong harp sht n ceria selalu dsmping family..

Emm saya tak de acc FB ni klu tak nak juga merasa bertani di alam maya..hehe

Saya takut bila dh mula dgn brtani saya lupa pulak dgn blog..hehe

kakyong said...

Ummu AS,
nak bertani jugak ker..
FB bukan setakat bertani.. mcm2 ada..
nanti kakyong jengah ke blog ummuAs.. nak godek email..

atty's said...

salam kyong..lama tak singgah..umah kyong..bz..bangat ngn bercuti..kakyong jgn ar sedih...ye..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .