Monday, August 10, 2009

Home » » 217 Nak PRIVATE kan Catatan Ibu

217 Nak PRIVATE kan Catatan Ibu

Salam buat kawan-kawan ibu...

Sebenarnya hajat ni dah lama kakyong fikir-fikirkan.. tapi bila kenangkan semakin ramai followers jadi kakyong tangguhkan dulu. Lebih lagi sekarang ni ranking alexa blog Catatan Ibu sudah berada dalam rank 800,000, berbanding 12,000,000 5 bulan yang dulu.

Namun, memandangkan kawan-kawan yang rajin beramah mesra di sini hanya orang2 yang sama belaka.. dan jumlah kawan2 yang beramah mesra untuk satu2 entri tidak pernah pun mencapai 30 orang.. maka kakyong membuat kesimpulan, tidak ramai sebenarnya yang betul2 mahu berkawan & beramah mesra dengan kakyong. Jadi kakyong fikir ada baiknya kakyong PRIVATEkan sahaja blog ini. dan menjemput hanya mereka yang benar2 setia menjadi kawan ibu.

Bila ??!!

Insya ALlah.. selepas syawal nanti.. sebaik kakyong selesai mengerjakan puasa sunat & menyelesaikan semua hutang2 puasa Ramadhan yang bakal menjelang nanti.

Apa kalian perlu buat??

Tak perlu buat apa2.. kakyong yang akan menjemput @ men'invite' kalian nanti. Dalam tempoh 2 bulan ini, ibu akan kumpul alamat email mereka yang setia. Kalian tahu kan sapa kalian.. tak perlu lah kakyong perjelaskan lebih lanjut.

kakyong dah tak kesah sangat pasal ranking... dah mencecah below 1,000,000 ni pun dah cukup berbesar hati.

Kakyong berjauh hati..??

Ya, memang berjauh hati... sebabnya.. dah dinyatakan diatas.. selebihnya.. pikirlah sendiri..

Insya Allah, contest berjalan seperti biasa.. dan akan ditutup sehingga tarikh yang dinyatakan. JIka ada hanya 6 penyertaan pun tak kesah, bermakna 6-6 adalah pemenang.. as long semua hadiah yang ditaja kakyong beri pada pemenang.

Maaf jika ada yang tak senang bila membaca entri ini.. tetapi hakikat nya, kita tak boleh nak memuaskan hati semua orang.

Buat yang baru jadi kawan ibu.. tak usah gusar.. anda rajin beramah mesra & benar2 nak share & berkongsi pengalaman & cerita dengan kakyong.. silalah rajin melayan & beramah mesra di entri2 ku.. tapi awas ya.. jangan pulak yang sengaja tinggalkan 3,4 komen untuk satu2 entri... itu tak dikira.. pada kakyong itu adalah kebudak-budakkan.

Akhir kata, kakyong rela ade 20-30 kawan yang rajin beramah mesra daripada 200 orang tapi hanya 10-20% yang betul2 mahu jadi kawan ibu. sekurang2 mudah nak blogwalking, kalo setakat 30 orang kawan.. hari2 kakyong boleh menjengah.

p/s

seminggu ini memang mood nak blogwalking sangat2 merudum... bukan kerana banyak kerja semata2... tapi melihat respond kawan2.. bila kakyong tak menjengah seketika.. you all terus tak sudi nak jengah sini... :(


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

53 kawan ibu yang hebat:

sya said...

salam kak yong,
hmm, sedih je bunyi nya ni...
kalau kak yong private kan, saya boleh baca ke ye? sebab saya tak ada akaun google.. huhu... :((

Mama Safiyyah said...

alaaaa.....jgnla kak.....kdg2 baca, tak sempat nak komen.....tp mmg baca....bukan tak nak kawan......

adianiez AIDA said...

akak, naper ni?
aduhai... sayu plak aida membaca.
but, aida setuju 1 pointk akak.
sometimes, kita bersungguh nak visit or tempek komen kat blog org. jadi follower...
but, org tu langsung tak jengah or interested dgn kita. may b sebab dia da ramai kawan kot...
bagi aida, sape yg leave message kat chat box pun terus aida exchange link & follow.
and mesti baca post & tempek komen...

aida sokong kak yong.
p/s: aida tersenarai?

MAMASYAZA said...

ala kak yong...sedihnya....nape cakap camtu...setiap n3 dari kak yong tak penah su tak baca....su tersenarai????

Ina Hashim said...

jgn lupa invite sy tawwwww

The Love of A Family is Life's Greatest Gift said...

alaaaa kak yong..jangan ler camtu..macam saya nie silent reader kak yong tau..bukan taknak kawan..tapi, taktau nak komen aper..tapi, almost everyday mesti masuk blog kakyong tau..lot's of info...please la kak yong..takyah ler privatekan...nanti tak leh nak skodeng blog kakyong lagik..

Ummi Hanie said...

salam kakyong...

amboi sensitif jugak yer orgnyer...kalah saye...hihi ..gurau2 d ptg hari..kalo diikutkan,blog sy tu lg kurang pengunjung dna followers brbanding blog kakyong nih..cakap pasal blogwalking,hmmm sy pun dh lame sbenarnyer xblogwalking berpuluh2 blog sehari..yg mane dr situ mmg menmbah blgn followers dan kwan..tp xsemua nyer akan rapat dgn kite dan sekepala dgn kiter..adat donia lh tu kan kakyong...tmbh plak skang ni sy agak letih nk melayan blog lame2 mcm sblum ni..wlubgmanapun,kakyong still maintain the top commentator d blog sy weih !! blom ade sesaper yg potong...rekod gak laa..TANIAH2 :)

anamarza said...

ala sedihnya...cam saya ni slalu jd silent reader bukan tk nk tinggal jejak, cuma masa tk de...baca blog kak yong ni rasa sronok jer..n bila tgk gambar kak yong kt sblh hubby kak yong tu skali pandang sebijik senyuman kwn lama, ..tu yg jd rindu jer nk kunjung ke blog ni....

CT said...

Salam,

alamak kak yong, saya adalah antara org2 yg jarang meninggalkan comment di blog kak yong...setakat membaca sahaja adanya...tapi saya suka baca blog kak yong...

kalau nak private...jgn lupe jemput saya ye...

Rozy said...

Rozy selalu baca blog kak yong..
jangan lupa invite naa

CINTAMANISZ Lite said...

Erk..naper wat cenggitu. Sy masuk juga sini. Seminggu paling tidak pun mesti ada masuk punya laa..
Jgn ler merajuk kakyong. Mgkn yg bukan 30 org tu peminat SENYAP kakyong. Tak mau expose sgt, hehe..

AshAnas said...

ala, kakyong, sedih la cmni... br seminggu shira sibuk, jrg jengah blog kakyong, kakyong dh berjauh hati ke? ala, jgn la gitu kakyong... shira ttp masuk sini nk tengok2 peserta2 contest... janji ngn kakyong ttp janji walaupun bz... t sedih gk tgk respon utk contest kakyong... agaknya diorg takde gmbr main air dgn anak2, nk gi main air skrg ni plak tgh H1N1, tu yg kurg smbutan kot... be positive ya kakyong...

ida said...

sedih jer baca. saya sentiasa baca blog kak yong cuma jarang nak tinggalkan komen.sbb x tau nak komen apa.saya tersenarai ker???????????

♥cybermummy♥ said...

Kenapa kak yong , sedih je bunyinya . Sabar lah kakyong ye , mungkin keadaan tak mengizinkan dia org untuk amik pic for the contest . Walau apa pun saya harap kak yong tenang dan happy selalu . Jgn sedih2 senyum selalu :D

MaMaMiE said...

Salam Kyong, awat jadi lagu nie. Jangan ler sedih kak. Mcm makmi mmg masuk ghumah kyong, cuma kkdg xdan nk tinggal komen. Mmg benar, kita xdpt nak puaskan hati semua org. Namun apa pun keputusan kyong, makmi hormati. Cuma satu jek...akak jgn luper invite makmi erk...huhuhuhu.....

Ummi Salsabila said...

ala..nape kak yong.sedih je bunyinye...:(

xmo sedih2 tau.kak yong,kite tersenarai x?
kite sll dtg blog k.yong..

ummumishkah said...

salam..
speechless! terasa pun ada sebab saya dua tiga minggu ni sungguh kesuntukan masa... memang tak sempat nak blogwalking lama2.. tapi sempat baca sepintas lalu.. nak tinggalkan komen tu sedikit terhad waktu. Sayanglah kalau kak yong nak private, byk yg menarik kat blog ni yang boleh memberi manfaat kepada semua...

psssttt.. ni curi waktu ofis bagi komen sbb nak jugak tinggal jejak!

yatie chomeyl said...

kak yong, daku smbl bf baby SN pon ttp tinggal jejak. harap2nya dikau ingatlah emel daku klu nk private kan yer :)

ibu_arifa said...

mmg sedih bunyinyer..terasa plak sikit..tp bukan saya tak nk tinggal komen kat blog kak yong..cuma bebudak sek baru pas ujian bulanan, saya banyak kena check paper diaorg..budak2 PMR nak extra latihan ulang kaji lagi..mmg bz sesangat sejak kebelakangan ni..hari anugerah, hari koko, ada cycleton plak 15hb ni..dah lah jd guru kelas..(kelas belakang pal tu) punya lah susah nak pujuk mintak derma(wajib tau..min RM5 sorg)..dgn kehadiran kadang2 8 org saja sehari..woo..pening2.

entry kat blog sendiri pun tak buat panjang2 dah..komen kawan2 pun tak sempat balas dah...

maaf yer kak yong..andai diriku buat mu terasa..smlm saya nak tinggal komen kat sini tp cam ada prob jer..mujur harini leh plak..

nyizd said...

sori yer K.yong..noy dah lama tak jenguk blog K.yong..This may be meer excuses tapi tak tiopu ..noy bz sgt prepare lesson and coordinating my students..Maklum,semester baru mula and there are so many things to settle..Samapi blog noy sendiri pun tak terupdate lagi...

iNa said...

salam kak yong...
nape yer???
klau kak yong nk private kan..jgn lupe invite ina tau...ina suke masuk blog kak yong........
nti dh private takut x pat nk masuk lg..uwaaa....

fiza said...

Salam kak yong, napa ni...jgnlah merajuk. Klo nak private pon jgn lipa invite saya yer :)

ummu_abdullah said...

joam kita komen bagi lebih 30... nnt hasrat tu akan terkubur.. ehehe =)

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong,
Ni dah 3x send komen. Yang peliknya, tadi dah succes publish comment. Siap tgk memang ada nama keluar.. pastu nasib baik cek.. tgk2 takde pun nama saya memberi komen... sedih la pulak.. :( Selalu jadi macam ni..

Kak Yong, jangan sedih2.. always be happy... macam terkena jugak kat diri ni rasanya.. tapi sebab saya busy sangat sejak kebelakangan nih.. Huhuhu selalu tak tinggalkan jejak.. tapi tiap ari masuk.. :D

kak Yong, senyum2 selalu.. jangan sedih2... :D

p/s: Kak yong, contest saya pun tak ramai yang masuk.. Mungkin silap saya yang kurang memberi perhatian dan promosi jugak.. :P

syahadah said...

kak yong...kadang kala mmg terasa kan..tp saya kadang kala tk cukup masa jugak nak berblogging ni..tp kak yong jgn lupakan dakula yek..pasal contest kak yong nanti saya masuk..saya tkkan lupakan kakyong org yg pertama blogger ibu yg peramag dgn saya..saya hrgai sesangat!!!

RHEA said...

kak yong.. jgn lupakan rhea.. rhea jarang online sbb rhea sebenarnya tidak sihat.. kalau kak yong baca entry rhea yg ptama, kak yong akan tahu keadaan kesihatan rhea.. ini emel rhea..

rh_scarlet@yahoo.com

jgn lupa invite rhea ye kak yong.. timakasih..

sitisifir10 said...

Kakyong dan kawan2, satu entry khas buat kakyong yang saya hormati....malah entry ni lebih penting dari entry masuk contest lagi...


http://sitisifir10.blogspot.com/2009/08/catatan-buat-kakyong.html

lily azliyana @ mama zara said...

kak yong, janganla terasa hati ngan benda2 mcm nih. sume blogger ade mslh serupe rasenye. follower ramai, tp yg meninggalkan jejak tk smpai separuh.

as for me, kadangkala kite tak punye ckp mase utk mebaca n mengkomen di setiap blog. tp setiap update oleh blog2 yg difollow pasti diikuti. lagi2 pade yg bekerja kan. dpt membaca blog n mengikuti perkembangan kawan2 dh cukup bagus. nk tingglkan komen, mungkin ade masalah lagi2 mcm saye yg blogger diblocked di opis. selalunye hanye dpt tau update melalui google reader saje. bile blk rumah plak, dh sibuk layan anak + update blog sndiri. maka, tk smpat jugakla nk tingglkan komen di blog kawan2..tp tak bermakna kite lupe pd kawan2 kan..

mungkin klu ubah sket perspektif kite dlm berblogging, maka takkan timbul isu terasa hati nih. bg saye, sy anggap menulis blog sbagai diari utk kenangan saye n anak2 pd satu hari nanti. so tak begitu penting 'diari' ni dibaca or dikomen oleh ramai2 org. ape yg penting, ilmu n kenangan tu pd kami anak beranak..=D

just my small opinion..hope kak yong tak kisah sy menulis pjg kat sini..=)

p/s: harap kak yong tak lupe invite sy nanti yek utk private blog kak yong nih..hee

ladymiaka86 said...

salam kak yong..
ala..kak yong.. jgn sedih2 cam gitu.. maaf ye kak yong..
sue slalu jer jenjalan kat sini cumanya tak tinggal jejak.. just baca jer every updated entry..
tp kdg2 tu tak sempat nak tinggal jejak..
sue slalu jd silent reader pd blog2 yg sue follow..

jgn sedih2 k.. ramai tu follower kak yong yg jd silent reader.. *peace*

QM said...

salam hormat kak yong

sedih la pulak saya baca entry kali ini.
saya ni silent reader...terpaksa la me unMUTE kan diri, demi dek kerana saya pembaca setia blog kak yong

bunyi macam merajuk? ada orang singgungkan perassan akak ke?

Dayah said...

ayoyo..kyong..jgn la mcm ni...tapi apa2pun keputusan ada di tgn kyong..kami pembaca terima dgn redho...

zh-ena said...

jgn la private kan..wpun ena tak tgglkan komen mmg ena sentiasa msk bloh kakyong nie..

buk info yg ena dpt

Fid said...

kakyong
jgn lupa Fid yg gemuk
crafidah at gmail dot com

Yan said...

kakyong..
yan pun berblog sebab betul2 nak berkawan.. nak kenal kenalan..
yan start dpt ramai followers bile buat contest seiras wajah.. tujuan contest tu sebetulnye mmg nak tambah kenalan.. mane tau terjejak kasih..
kebetulan jejak kasih ngan junior sekolah.. kite yer2 teruja dpt jumpe dia.. tp dia respon kite sekali jek.. pastu takde dah respon lg.. sedey tul..
makin hari tgk followers bertambah.. tp yg tinggal jejak tak smpai 10.. kadang 2 jek komen.. padahal followers ade 180++.. tgk cam blog suziey.. satu entri dia smpai 90++ komen.. besh tul..

tu yg kadang2 ilang juga mood berblogging.. dan bile yan buat contest yan dah tak hadkan tuk followers... nak follow ke tak terpulang.. coz setakat jadi follower tp bukan nak follow bebetul bek tak yah.. so yan buat jekla contest suke2.. tupun 4 jek yg join..

kadang terpk.. diorang tak suke kat yan ke?? mungkin ade silap yan kat mata diorang..

macam kakyong tak susah2 nak carik follower.. kakyong sendiri dah menjemput follower datang hanya dengan entri2 menarik..

dan itula jugak salah satu sebab kenapa yan buat top display 30 penulis nota meletop tu.. yan hargai kedatangan derang.. dan yan akan cuba jejak blog diorang bile ade kelapangan.. bile tgk ade yg tak datang.. pun yan masih bersangka baik.. sbb bile baca entri derang.. derang kata.. sibok.. sakit.. dan sebagainya..

hope kite akan terus jadi kawan ye kak,,,

NaDiaH SiDeK said...

nk privatekn ke? hmm..sedihnya. kdg2 nadiah pun rs mcm kakyong jgk tp nadiah slalu pujuk hati sendiri kata 'blogger hny baca kot entry yg nadiah buat cuma tak sempat nak tinggalkn komen'. tapi tetap la tak sama dgn apa yg kakyong rs sbb kakyong byk followers..huhu. apa pun, kptsn di tgn kakyong. hrp2 nadiah terpilih la kalau kakyong nk privatekn blog..

zieha said...

ala k.yong..tak besh la nk private2..huhuhuhuhu
tu la sbb, zieha malas nak banyakkan polower..sbb belum tentu polower nie polo kita betul2 kan..lagi pun zieha jrg dpt berbloging 24 hours dan mmg tak der masa nk layan sangat,setakat layan yang termampu sahaja. Tgk cam zieha sikit je polower..alhamdulillah..ada gak pengomen setia...jadi moral of the story..
biar jauh dimata..dekat dihati..keh3x..

ummiluqman said...

salam kak yong, jgn la privatekan..sedeynya kalau nnti kalau saya tak diinclude huhu..walaupun saya jauh dimata tp dgn blog kak yong ni bole jugak berkenal2

Hanz said...

hanz memang sensitif sikit bab2 follower ni sebab kadang2 terpikir naper org nak follow tapi x sudi nk tinggal komen malah bila dah add kita, inform pun idak, hanz x buat camtu kat orang itu yg terasa bila org buat camtu kat hanz...

faham perasaan kakyong, & hanz x pernah kecik hati kat kakyong kalau kakyong x singgah, kakyong ni kira antara kenalan 'lama' blogger hanz, memang nak kekalkan persahabatan ngan kakyong...

kalau kakyong fikir private-kan is ok for u, teruskanlah..after all blogger is for u & then for those yg ikhlas nak kawan ngan kita, kan?
Cheer up. :>

Fid said...

kakyong
'kakFid' pun kekadang terpk juga..bab follower ni tapi kakFid tak kisah suka hati la...sebab takleh nak paksa orang hatta kakfid juga tau siapa pengintip tetap..mean dia tak follow..tak komen tapi dia hari2 mai baca....konon tak layan le blog bengong kakfid..hakhakhakhak..

pada pandangan kakfid(apa kes aku ni??)
kakfid tak kisahhh....tapi kalaulah kayong private blog then tak invite kakafid..kakfid akan pi serbu kakyong..kahkahkahkah..taklahhh..
kakyong..i baca tau...tapi i tak dan nak komen..tapi setahun dua i komen juga sebiji kan??kan??kira aci tak kes gini????

kakyong
lagi satu sayakan selalu tulis 'read at ur own risk' kahkahkahkahkah...

.:Fae-Yust:. said...

Kak Yong,

kecit ati ka? kita ada baca tpi kekdg tu x tinggalkan komen pon...

nnt² invite ler saya juge ye? sayakan follower KakYong dr asal...huhu time tu baru dlm rank 30 org kut?! ;))

kakyong said...

salam buat semua kawan ibu,
terima kasih atas komen dah keprihatinan kalian..
Insya ALlah, akan diteliti satu persatu & nanti kakyong akan menjawab nya di entri khas.. sabar ya..!! kalo tidak hari ini mungkin esok...

masih merawat hati ni... :)
sedang berusaha mencari 'ubat' utk UP kan semula mood berblog ni... ;;)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Uik kak Yong... kita tiap2 hari beramah mesra kat Farm Town kan??? jgn Lupakan mama pula kalau dah Private nanti....

p/s: walau jarang singgah, tak semestinya lupa terus... kan? kan? Kan?

MiszMama@Haslinda said...

jgnlah lupe invite saye ye..saye kan top pengomen kat sinin.hehe

MiszMama@Haslinda said...

takpelah kakyong, jgn lupe add saye kt facebook. haslinda hadee. jom kite jadik jiran kat farmville. takde maser dah nk kecik2 ati. moh kite berseronot bersame..

MiszMama@Haslinda said...

lupe nk bgtau..sy tengah tunggu gambar yg seswai nk masuk kontes main air.. maklumle dah lame tak g swimming pool, tu yg tak tau nk amik gambar gaye ape. tunggu ye!

Ummi Salsabila said...

kak yong ok rini? happy x rini? jgnla sedih2 k.rmi kwn2 concern kt kak yong ni..
nnt add kite kat facebook yer..
raudhahishak@yahoo.com

iNa said...

kak yong...
nk jd jirannnnnnnnn.. :)

izan ishak said...

salam kak yong...
nape sedih je bunyinya ni...
xpe2...cari dulu mood moga segar kembali...
nnti jgn lupa invite izan jugak tau!

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak yong,saya tak tahu nak komen apa sebab saya berblog pun xsetegar kak yong.Saya hormat kputusn kak yong tu klu jln tu je yg terbaik,kak yong tak pening kpla.Saya tau kak yong byk nk fikr ttg family,ank2,blog...em saya yg tak de keja sgt ni pun tak dpt buat mcm kak yong buat.

Utk pngthun kak yong,saya kenal kak yong pn dari blogger lain(Ummi salsabila)Kiranya saya yg nk jadi kawn kak yong.Saya rsa kak yong blogger yg tegar n mesra..tu yg saya terpikat..hehe

Tapi,saya tak kn terasa hati klu kak yong tak mnjengah sbb saya sndri pn tak dpt slalu buat mcm tu...

Cuma saya akn setia dan sudi berkawn klu ada kawn2 yg setia n sudi nk berkawn dgn saya juga..

Apapun moga kak yong xsedih lagi..eem tersukan bertani yea..moga hilang sedih kak yong tu.

Salam syg dari kejauhan

MatAhaRiKu said...

kakyong nape nak privatekan..nanti camne nak tambah follower..ker merajuk jun jrg tgl komen ;;) ..klu nak privatekan jgn lupe add jun ek..lg satu nak kakyong email update n3 leh?termasuk blog tanda kasih.. :D

nadnye said...

Kak Yong...
saya pun tak reti nak komen banyak.. tapi biasanya saya akan jengah dan komen jugak entry kYong kalau sempat... tapi sejak kebelakangan nie sibuk skit asyik takde kat office.. so tak bole nak sambil2 nak blog hop.. blog sendiri pun tak update..
Apa yang nak cerita.. Kyong antara kawan blogger terawal.. tak silap masa tu saya ada 2-3 orang jea yang kenal..peramah lak tu :) kalau Kyong nak private blog nie.. terpulanglah...tapi jangan lupa saya yea..
saya pun camtu kadang2 bape kerat jea yang komen kat blog saya tu.. nak buat camne takan nak paksa orang komen...kadang2 mungkin ada yang jadi silent reader.. saya bersangka baik saje, kalu takpun ia akan jadi diary untuk saya dan keluarga nanti
Jangan sedih2 yea..

beebkiez said...

slm K.Yong,
sya pun bukannya blogger tegar! tp bile ade brite2 terbaru mmg sya baca, kire silent reader la. lgpun mmg kdg2 xsempat nk komen ape2, di smping sya hya brblog time offce hour, smbil2 wt kje. klu xbuka blog trase xsah. wlaupun skejap tp keje still dtg jengah. tu pun geram je, trfkir nk bli laptop utk trus brblog!
terpuanglah pd k.Yong... hrp2 xlupekan sya gak...

kakyong said...

beekiez dan semua yang meninggalkan komen di sini,

kakyong memahami bukan semua blogger tegar, tapi sesekala tu sapa lah tuan rumah.. kurang2 tuan rumah rasa dihargai.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .