Friday, August 7, 2009

Home » , » 214 nak adjust saiz image

214 nak adjust saiz image

Salam kawan2 ibu...

Ni kakyong nak menjawab pertanyaan UmmuAbdullahSyakir.. sebab ummuAS ade masalah nak adjust saiz banner contest ibu.. lagipun ibu perasan ramai juga kawan2 ibu yang tepek foto kat sidebar sampai terkeluor2 dari alignment.... :D

memula klik untuk edit foto sidebar tersebut.

akan dapat gambar yang macam ni... klik pada "Rich Text"

lepas klik 'Rich text" kalian akan dapat gambarajah yang ini pula... klik pada gambar..

kemudian drag atau tarik jer foto tu guna mouse... kalo nak kecikkan, draf ke dalam.. nak besarkan drag ke luar.. senang ajer kan.. kalo perasan masa drag foto tu ade tunjuk size foto.. so untuk sidebar, normally dalam 200x. :D

sekian.. harapnyer lepas ni pandai lah nak adjust saiz image yer... jangan ade yang terkeluor garisan.. nampak tak kemas jer... ;;)


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

5 kawan ibu yang hebat:

Hanz said...

Thanks Kakyong.baru nak usulkan tang ni tapi dok terlupa..nanti hanz cuba & kasi tau menjadi ker idak yer..

Hanz said...

Oh kakyong! Hepi ni! Dah jadi!!!

NaDiaH SiDeK said...

wah..dpt ilmu baru hari ni..tq kak yong!

ummuabdullahsyaakir said...

salam kak yong,hehe terima kasih byk2 kak yong...bila tgk cara kak yong ajo,alahai...senang rupanya..
Saya ni bukan apa kak yong,takut nak godek,edit yg bukan2...eem nnt ilang pulak(padahal xngaku tak reti..ekek)

ok kak yong,nnt ku edit blik...thnks kak yong

kakyong said...

hehehe.. blogspot ni actually very friendly.. btw, kalo suka godek2 Insya ALlah, senang jer...
kakyong memang suka explore benda2 ni.. walaupun tak pro IT.. tp godek jer... belasah...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .