Monday, August 24, 2009

Home » , , » Ramadhan 1430H : Day 1 & 2

Ramadhan 1430H : Day 1 & 2

Salam Ramadhan buat semua,

setelah 2 hari menjalani ibadah puasa, ibu masih lagi terkial2 menyusun jadual harian dan aktiviti bersama anak-anak.

Tahun ini azam ibu masih seperti tahun-tahun yang lepas, ingin khatamkan 30 juzuk AlQuran. Tahun2 yang sudah, tahun di mana ibu lalui Ramadhan bersama anak-anak, belum lagi ibu dapat khatamkan 30 juzuk.. paling baik yang ibu pernah buat adalah separuh jalan ajer.. dan selepas beberapa bulan kemudian baru dapat dihabiskan 30 juzuk AlQuran.. TAPI yang dari Ramadhan lepas membawa ke Ramadhan kali ni, juga ibu tak sempat habiskan 30 juzuk AlQuran.. sukarnya.. kalo dapat menghabiskan satu ain setiap kali solat pun sudah baik baik bagi ibu yang selalu dikelamkabut kan dengan urusan anak2. *macam lah kita seorang yang ade anak.. orang lain pun sama juga, tak bising pun..* Namun, tidak juga berkesempatan mengaji di setiap solat.. kadang2 subuh & maghrib sahaja, kadang2 tak sempat langsung. Sedey kan..

Setelah 2 hari berpuasa, hmmm... sangat mengecewakan.. uhhhh, bagaimana kah ini?? Ibu menyimpan hajat untuk bertadarrus bersama anak2.. tapi sudahnya.. ibu masih terkejar2 dengan kerja rumah, dengan Aliya yang asyik nak memerap, dengan kakak anis yang sama2 juga nak berebut nak memerap dengan ibu. Terkejar2 juga masa untuk mengadap laptop.. nak jengah blog, nak tengok kawan2 di FB, nak plan kerja2 akaun, nak buat n3 blog dan macam2 lagi lah yang ibu rancang.. tapi banyak juga yang masih belum selesai. hmmmm...

panjang pulak jadinya bebelan ibu ni. meh la kita tengok apa kah aktiviti kami anak-beranak setalah 2 hari berpuasa.

hari pertama berpuasa

, kami berbuka di rumah jiran.. hahahaa... ibu langsung tak masak, ibu cuma bawa perut kosong dan 1 jug air teh o panas.
Jiran sebelah kami ni aktiviti memanggang ayam adalah trademark mereka hampir setiap bulan. Bukan ayam biasa tau, tapi ayam kampung.. * ibu sempat juga korek2 resepi rahsia memerap ayam kampung dari jannah (wife jiran).. sebab ayam tu tak liat & keras, elok jer lembut nya.. faham2 jer lah kan ayam kampung camner.. *

Ni foto2 di rumah jiran.. tempat panggang ayam ni memang depa buat sendiri.. takde jual di mana2 ya.. yang ruper macam anak cina tu adalah wawan, anak jannah yang sulong, 5 tahun. Namanya Dicky Irawan.. oppsss, penah tak ibu cerita yang jiran ibu ni Indon mari.. tapi suami jannah, Pak Nikko, dah dapat taraf penduduk tetap. Mereka ni asalnya dari daerah (Indon panggil kabupaten) BatuBara, Sumatera Utara (area2 belah Medan ). Atok ibu dulu pun asal dari daerah yang sama juga, tapi jauh lah juga daripada tempat jannah.

Ibu tak snap pun foto2 dalam rumah @ makanan yang terhidang.. tak sempat.. pastu nak suap makan 3 orang anak2 ni lagi.. so tak terlayan dah nak snap2 foto. Lupa juga nak snap foto si Fifinda yang semakin comel. Fifinda tua 2 bulan jer dari Aliya.

Selain ayam kampung panggang, juadah yang lain adalah dibeli dari bazaar Ramadhan.. murtabak, pecal, kuih buah melaka @ ondeh2 dan agar2. Acara utama adalah meratah ayam panggang.. depa beli sampai 5 ekor ayam.. ade lah jugak dijemput jiran2 yang lain, masa ibu dah nak balik, baru makcik bibah (nama pun sama dgn ibu) datang dengan anak2 nyer. Makcik Bibah ni benggali muslim. Sempat juga dia jemput berbuka di rumahnya hujung minggu ni. Ishhh, aktiviti makan jer ni.. bulan Ramadhan, bulan rezeki kan..

Belum lagi raya dah main bunga api. BUnga api ni actually jiran sebelah yang bagi.. yang tahun lepas punya. *Dah expired pun, ade yang tak mau nyala..* Apa lagi, kan main seronok lah budak 3 orang nih.. en ayah lah yang melayan depa ni. Ibu tukang snap foto jer. Tengok lah Aliya, berlagak macam dah pandai.. dia pun sebuk nak cucuh api sama.

Ibu sebenarnya bukan suka dengan bunga api nih.. asap banyak.. boleh buat sesak dada... tahun sebelum ni rasanya Anis & Fikri tak merasa nak main bunga api.. sebab ibu tak suka rumah berasap.. pokoknya memang tak suka lah.. tapi sesekala tengok anak2 main ni, sonok juga. Sonok tengah telatah depa lah.

hari kedua puasa, kami berbuka di rumah makbonda. Ibu cuma buat sandwich jer. Cuma kami sekeluarga & cik Ani sekeluarga jer. MakNgah miela sebuk berniaga mencari duit raya.. btw, bila2 senang tu jangan lupa datang le berbuka puasa rumah mak.. layan jer lah foto2 yer..

ni spesel utk tatapan MakNgah Miela & semua lah.... cucur tu makbonda yang masak, tengah tu sandwich ibu dan popia tu makcik Ani yang buat... kami makan kuih2 jer.. tak makan nasi pun, memang selalu pun macam ni.. makan nasi time bersahur jer..

bubur lambuk ni amik dari surau Taman Bertuah.. dan tembikai kuning yang ibu dah lama dok mengidam ni, makbonda beli di pasar kg Tawas dengan harga 80 sen jer.. kecik jer, tapi sebelah jer yang kami makan. Tak boleh beli yang besor sebab maksu Ainun suka makan ni, tapi dia tak leh makan tembikai banyak2 sebab dia ade athma.

Ni akil & maksu yang cuba lari rumah ari tu. Pakcik Am yang tengah angkat cucur dari dapur.. *terkejut tu..* baju merah tu mamat, anak sulong makcik Ani. Nasrul jer yang takde sebab dia balik kg opahnyer di Felcra Changkat Lada.
Akil Iman (bukan Akil Hayy yer..) yang masih demam.. mau tak mau jer bila ibu nak snap foto dia. Aliya ntah naper excited pulak datang rumah opah kali ni.. nak pulak dengan pakteh (suami makcik Ani) nyer.. Anis pulak kali ni yang cembeng.. angin tak okay.
tengok lah gelagat Aliya.. kali ni dia makan sampai tak hengat.. tengok lah cucur tu sampai 2-2 belah tangan ade. Pastu opah suap bubur lambuk lagi. tak per Aliya, makan makan makan.. cepat besor yer.. leh tambah lagi berat badan. Anis plak yang takde mood nak makan, jenuh lah nak pujuk. Tu pun dok beriba dengan ibu.. merajuk pasal apa pun tak tahu lah.. mekasih la pakcik Am tolong snapkan foto. *Ibu jarang ade dalam foto.. sebab selalunya ibu yang jadi tukang snap foto. *

Dalam pukul 8.30 malam tu kami bergerak pulak ke Ulu Kinta, rumah PIL. Uisshhh, kan main banyak makanan, ibu mertuaku masak laksa.. so untuk tidak mengecilkan hati.. ibu pun layan jer lah, makan laksa pulak. Pastu ade ayam panggang (beli kat bazar Ramadhan) banyak lagi, depa macam tak makan jer.. en ayah tapau 3 ketul.

Memula ingatkan fikri nak tidur situ, maklum lah kakak2 nya (sepupu fikri), anak2 adik en ayah ada kat rumah opah santan, cuti sekolah kan.. Adila & shuhada memang rajin melayan fikri.. tup2 bila dia dah kenyang makan, dia yang sibuk ajak balik. Pukul 10 malam kami bertolak dari Ulu Kinta, sampai rumah dah almost 10.30 malam. IBu terus basuh kaki anak2 & cari tilam. IBu rasa letih sangat2.. sudahnya ibu ketiduran & terjaga jam 3 pagi. terus bangun, kemas2 rumah, mop lantai, basuh pinggan mangkuk (bekas2 yang masak buat sandwich tu ler yang tak sempat dibasuh).. pastu masak nasi, tumis sayur & goreng semula ayam panggang yang 3 ketul tu. Pukul 4.30 pagi bersahur dengan en ayah. 4.45 pagi en ayah kuor g niaga.

Sempat lah jengah email jap sementara nak tunggu subuh. Lepas subuh, dapat le mengaji 2,3 helai.. banyak lah sikit dari 1 ain kan.. tu pun sebab Aliya tak terjaga, kalo ALiya terjaga & nak nenen, jawab nya memang tak sempat nak pegang Quran. Pastu, nilah dok naip n3 nih.. sambil update foto2.

Kalian pulak camner.. apa yang dah tercapai sepanjang 2 hari? Ibu ni rasanya macam siput jer...

nota kecik : Giveaway akan ON ya... entri Giveaway dah UP.. sila jengah sini.. Anakku sayang. nampak tak banner comel kat side bar.. entri khas dari kakyong pasal giveaway ni akan Up esok.. tak sempat lah hari ni.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

The Love of A Family is Life's Greatest Gift said...

salam kakyong...ida pun harap dapat mengaji at least 15 juzuk dalam bulan ramadan nie...nak expect lebih tk berani sebab selalu di dalam kebizian..nak cuba gak sedaya upaya..amiiinn...

MaMaMiE said...

Assalamualaikum & salam ramadhan k.yong,

makmi sokong sgt, semua ni time management. Makmi sendiri pon mmg xcukup tgn walhal baru 3 org kan, org lain anak lagi ramai. Tapi itu ler nak bekejar² tu buat timing kita lari. Makmi buat yang termampu aje kak. Semoga Allah mempermudahkan bagi kita ye...Amin.

MAMASYAZA said...

saya pun cam kak yong gak...walopun anak2 dah makin besar...tak sempat lagi nak baca Quran..sbbnya nak pose pun tak boleh lagi ni kan pula nak baca Quran..maklumlah keadaan kesihatan tak mengizinkan. Dlm 3 hari pose ni...saya hanya masak yg simple2 aje...pasal berbuka selalunya mkn kuih...sahur aje baru mkn nasi..sabarla kak yong...ngan anak2 kecik mmg cam tu...apa yg kita rancang slalunya tak semua dpt dilaksanakan..bukan kak yong aje..sy yg anak dah besar pun...ada aja yg tergendala...

Fid said...

wahhhhhhhhhhhhhhhwawawaaaaaaaaaaaaaaahhh
meriah

sya said...

salam kak yong,
langsung tak de pencapaian apa2 lagi sebab masih lampu merah.. huhu

wah.. baru dua hari, dah meriah ramadhan kak yong.. rasa macam dah nak raya pulak.. :P

ummu_abdullah said...

wahhh. seronok... mane tak sempatnyer... banyak aktiviti tu haaa....

Pasang niat pun dah dapat pahala... sama2 kejar 30juzuk... caiyokk!!

lily azliyana @ mama zara said...

Salam Ramadhan kak yong..maapla baru smpat nak wish sbb lame dh tak hapdet blog..=)

Meriahnye tgk gmbar2 kak yong menyambut puasa. siap ade acara makan2 n main bunga api lagi. dgn si aliya yg tak takut nak cucuh bunga api tuh..comei n happening..hehe..

CT said...

wahhhh syoknya sesi buka puasa tu..meriah sungguh...n bebudak dah main bunga api..:) mcm mlm raya plak tgk..

ha ah la kak yong, saya pun dah lama x dpt nak khatam quran...org lain dpt lebih sekali..saya ni nak dapat sekali khatam pun payah...huhuhu sedey tul...

kakyong said...

Idanizam,
the best yg penah dpt pun 15 juz jer lah.. gud luck yer ida.. ;)

Makmi,
agak2 kalo dpt tgn cam sotong.. mau ka... :-t
betui tu, pgurusan masa.. samada ibu berkerja @ ibu sepenuh masa.. setiap saat memang tak harus di sesiakan..

Su @ Mamasyaza,
kakyong memahami keadaan Su skrg, dah sihat ke? kena berpantang juga, jaga diri & jaga kesihatan.
anak dah besor lagi lah byk cabarannya.. :D

Fid,
apa yg meriah nyer.. rasa2 lebih meriah kalo dpt satu tudung DIY dr Fid... ;;)

Sya,
x per, x dpt posa, dah memang Allah bg kemudahan wanita ni memang kurang ibadah (kurang ibadah sbb period jer yerr.. bukan sbb malas @ tak mau buat ).. tp kalo siapkn hidangan utk suami bersahur & berbuka, bertukar juadah dgn jiran.. dpt juga pahala Ramadhan.. :)

ummu_abdullah,
tu la pasal.. kalo boleh pasang niat & buat sekali... ;)

mama zara,
bunga api tu stok lama.. jiran sebelah punya.. en ayah le yg rajin melayan... ;)

ibu hannAqeel said...

salam k yong. bezznye org ajak makan. xyah masak. hihihi.. oo baru ku tau rupanya k yong ngan k ila adik bradik.

kakyong said...

CT,
hahahhaaaa.. tu lah kan nak meraikan anak2 supaya sonok...
CT.. xper usaha lagi.. cuba buat tiap kali solat.. kakyong pun ler ni usaha pelan2.. :p

ibu hannAqeel,
tak tak.. hubby eila tu yg adik kakyong... ;)

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Kak Yong..bersungguh2 kak yong nak khatamkn 30juzuk ye..eem Allah maha Tahu niat kita.Kak yong dh pasng niat pun dah Allah kira,kalau kak yong dapt buat...insya Allah berganda2 yg kak yong dapt.Moga Allah mudahkn urusan kak yong nnt.

Emm saya tak dapt bygkn mcmna kak yong terkejar2 setiap hari dlm bulan puasa ni utk cover semua kerja kak yong..tapi yg terharu tu smpat lagi berblog..sgt2 respect.

Betul kak yong rezeki bulan Ramadhan ni tak mcm bulan2 lain..sbb berkatnya bulan ni dah Allah jnjikan.Kalau rezeki jgn ditolak kan kak yong ^_^

ummuabdullahsyaakir said...

Apapun leps ni mmg kak yong tempt saya refer mcamna nak bagi2kn tugas bila dah ada ank2 nnt.Saya pun tak tau blh @ tak nak berblog ni bla dh bersalin nnt...

Selmt berpuasa n slm berbuka kak yong ^_^

MaMaMiE said...

K, yong, tangan sotong?? mau...mauuu..tp lepaih siap semua keje bleh bukak balik ler. Klu lekat pelik plak iya dak...ngeh²...

yatie chomeyl said...

ni pon niat tadarus dgn solah la...haih tapi sikit jer baca nye...tak sampai 2juz pon lagi ..ni dah hari ke4 huhuhu

kakyong said...

UAS,
azam & kesungguhan tu kena ada..

Makmi,
kakyong x mau tgn sotong.. huduh

yatie chomeyl,
sama lah ni.. baru masuk juz 2, bak kata Idanizam, dpt 15 juz pun dah cukup bagus.. tgh berusaha ni.. dok kejar kerja rumah, anak2.. terpaksa kurangkan masa ngadap laptop... ;)

MiszMama@Haslinda said...

tu baru hari prtama ramadan dah meriah camtu...hari pertama raya nanti tak tau le camne. BTW, tak sabar nak tgk anak2 beraya. Jemmy tahun ni mesti dah mengenal sikit ape itu raya..dekna plak tak sabar nak pakaikan die baju raye yg cumil2! excitednye... psstt!! kakyong sibuk nak bertadarus, saye sibuk nak tunggu raye..tak senonoh sungguh!

AshAnas said...

shira first time rasa pengalaman posa dgn ada anak... ms nak berbuka, dia pun nak berbuka sama... hehe... sudahnya makan sambil meriba dia...

shira pun target nak habiskan 30 juz ni... insya'Allah, mudah2an Allah permudahkan... tiap2 tahun habis, cuma tahun lepas je tak habis coz alah teruk ms mngandung... tp ada la nak sampai separuh sampai hr last puasa tu... ekeke...

nza said...

ada ank2 kecik mmg camtu le kak yong. kak nza br 2 th bolh terawih kt surau cz farouk dh nk msuk 6 th. kalu dulu wat kt umah jerr...

kakyong said...

miszmama,
ibu2 dgn anak2 kecik ni memang xcited lain kset nak sambut raya.. nak tgk anak pakai baju lawo2.. cumil gitu...

shira,
kami ni time berbuka memang seme anak2 dok sekali.. hahah, xde beza, makan spt hari2 biasa jer.. cuma tghari jer 3-3 makan bersuap.. waktu sahur pun aliya yg rajin teman kan... ;;)

kak nza,
hmm.. kurang2 akak dpt gak wat kat rumah.. saya ni lompang2 jadinya.. kalo ayahnyer xde masa nak solat.. sabor jer lah bila aliya dok telentang atas sejadah time ibu tgh solat...
aliya & fikri dah faham, so depa dok tepi & follow jer aksi2...:D

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .