Tuesday, August 25, 2009

Home » » Ramadhan 1430H : Day 3 & 4

Ramadhan 1430H : Day 3 & 4

Salam Ramadhan buat semua yang membaca catatan ini,

Bagaimana Ramadhan kalian setelah 4 hari berlalu? Diharap segalanya baik2 belaka, jika ada yang kurang baik, kurang sihat dan segala musibah yang menimpa, anggaplah ianya dugaan yang Allah titipkan, agar kita semua sentiasa menjadi lebih baik dan lebih tabah dalam mengharungi kehidupan seharian.

hari ke 3 berpuasa, ibu seperti biasa, di rumah melayan anak2, sambil mengadap laptop membuat kerja bersulam dengan melayan xtvt di Facebook dan menziarah blog kawan2. Kami berbuka puasa di rumah ajer. hari itu, ibu masak mee goreng 2 bungkus. Selalunya ibu masak sebungkus ajer, cukup lah untuk kami anak-beranak. Yang kali ini en ayah yang berhajat nak sedekah pada jiran, itu yang masak lebih. Pastu en ayah soh boh banyak sket awes2 nyer.. sotong, daging & udang.. memang meriah lah mee goreng yang ibu masak tu. cuma ibu lupa nak snap foto.

Hari tu memang kami berbuka dengan mee goreng & kuih cucur badak yang makbonda buat. Mee tu memang dah bagi sepinggan besar ke jiran sebelah, akhirnya 2 pinggan nya berjaya ibu pulangkan. Ada 2 manygkuk dan 1 pinggan lagi yang belum ibu pulangkan.

Lepas Isyak, en ayah keluar, *ponteng terawih*, dengan jiran sebelah (jiran kami ni dok serumah dengan 2 orang sedara mereka yang juga asal Indon & bekerja di sini. Yang seorang tu namanya Hadi, dia ni orang Acheh. Hujung minggu ni dia nak balik ke Acheh, sebab isterinya dah nak bersalin. Jadi, dia ajak lah en ayah temankan dia 'shopping' barang2 yang nak dibawa balik kampung nanti. hehehe.. takde lah shopping tempat2 grand.. semalam depa g Gerbang Malam jer. Ibu tak ler tanya apa yang dibeli, tapi di Gerbang Malam ni, macam2 ada.. nak urut kaki releksologi pun ada. hari tu ibu cari hadiah misteri untuk Contest Jom main Air pun kat Gerbang Malam ler.

foto ni ibu amik link dari sini.. dah minta izin dah. Ari tu masa pergi, ibu tak snap foto pun. Kalian kalo singgah Ipoh jangan lupa singgah kat Gerbang Malam. Nama lagi Gerbang Malam, jadi aktiviti ni memang belah malam jer lah.

Hari ini, hari keempat, ayah request masak ketiaw goreng pulak. Ibu masak sebungkus jer, tapi memang cukup untuk kami 5 beranak. Jiran sebelah kami tak pandai makan ketiaw, jadi memang takde le buat extra. Ibu teringin nak minum air mata kucing atau air soya, tapi en ayah pergi ke bazar Ramadhan pun dah jam 6.45 petang. En ayah balik bawa air cincau hmmm.. *cincau pun cincau lah* , 3 ketul kuih buah melaka @ ondeh2, 1 ketul kuih seri muka dan sebungkus kurma. Ondeh2 tu untuk ibu jer.. anak2 tak reti makan.. jadi lah kan, janji ade kuih. Ibu memang suka ondeh2, tapi kalo takat ibu sorang jer nak makan, memang tak kuasa lah ibu nak buat. buat letih menggentel jer.

As for azam bertaddarus ibu.. ibu baru jer cecah juz kedua.. huhhhuuuuhhh... lembap benor.. dah hari ke 4 baru juz 2.. kalo camni lah prestasi ibu, hmm, cukup bulan ni dapat 10 juzuk jer lah.. anyway, usaha lagi.. caiyookkk.. masih boleh tebus nih..

Hmm, nampaknya ibu dah tak leh nak tulis panjang nih.. dah 12 tengahmalam, esok pagi nak bangun sahur.. 4 jam jer nak rehat nih.. so buat kawan2 ibu, selamat meneruskan azam Ramadhan.. apa jua azam kalian, ibu doakan semoga semuanya tercapai.

Ibu masih lagi belum sempat nak siapkan komen terhebat Julai 2009.. lembap sungguh ibu kali ini. Maaf ya kawan-kawan. Analisa pun tak habis buat lagi. data followers pun, baru sekerat jalan ibu semak semula. Mana2 yang terasa nama & foto nya ade kat nota dibawah foto2 Followers @ kawan ibu tu, sila lah respond ya.. Tinggalkan link anda di kotak sembang ya. Terima kasih.
kaki saper ni..??? heheh.. foto ni tiada kena mengena dengan n3, tapi ibu berkenan dengan kasut maksu ni.. ingat nak pau kat ayah, belikan satu untuk ibu.

nota kecik :

yang belum hantar n3 utk contest jom main air.. silalah cepat2 buat yer.. tinggal 4 hari jer lagi.. cepat.. cepat..!!!

dan jangan lupa join giveaway Ramadhan, Syawal & anak2.. check hadiah yang bakal dimenangi di link ini.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

15 kawan ibu yang hebat:

ummu_abdullah said...

hohoh, x makan nasi ke kakyong? eheheh mee, koetiaw... ke lepas tarawih buka posa lagi skali? ehhhe.. moreh....

MaMaQaYPo FaMiLy said...

DIET ek?

nadnye said...

saya tahun nie berpuasa dirumah juga dan berbuka di rumah mertua dan rumah sendiri sahaja... suri rumah sepenuh masa untuk sebulan kot....Kak Yong simple jea yea makan mee...biasanya kalau berbuka kami mmg tak boleh makan nasi banyak2 pun.. murtabak mesti ada dan kuih satu jenis..
macam meriah jea gerbang malam... dah lama tak meronda malam sejak beranak pinak nie

MaMaMiE said...

padan ler akakku sorang ni menten slim melim, tak amik nasik erk... klu makmi nasik ler yg kena terjah dulu...tu pesal bolat jek...ngeh²..

kakyong said...

Ummu_abdullah,
makan nasi, tapi masa sahur jer..
dari dulu mcm ni lah, kureng selera nak makan (bulan pose jer..) ;;)
moreh.. dah lama x moreh... rindu gak nak moreh ni.. tp memang x makan lagi dah lepas berbuka tu.. pulun minum air jer byk & kurma jer.. huhuhuuu

mamaQaypo,
mana de diet.. memang kurang lah makan bulan pose ni.. ni pun paksa jugak mkn nasi masa sahur.. sbb dok ingat aliya nak nyusu.. :D

nadnye,
eh, amik cuti sebulan ker? nanti kakyong jenguk blog yer.. tertinggal berita plak..
kami memang dr awal kahwin mcm ni..masak 1 jenis jer.. & memang x makan nasi masa berbuka.. perut shrinking sket bulan posa ni..
tp memang harus gak masak nasi, sbb tengahari nak suap anak2 makan.. ;)

makmi,
menten... heheh.. :))
bulan pose jer kot.. bulan lain pulun selagi mahu..

Zuhaini said...

oh.. kasut mak su.. ingat kot rembat kasut di bazar ramadhan.. haha :)

.:Fae-Yust:. said...

Salam KakYong,
Selamat Berpuasa buat akk sekeluarga...
Saya pon berbuka pose alar kadar jgk akk sbb nye 2 branak jer...huhu kalo diikutkan perasaan neh mmglah sedih yg terlampau bila berpuasa tanpa hubby disisi...

MAMASYAZA said...

sikit punya asyik membaca n3 kak yong...tetiba sliper ni enterprame....tergezut daku....sama la cam daku n family...berbuka hanya...kuih, kebab, yong tau foo, mee goreng or bihun goreng...sahur nanti baru mkn nasi

Hanz said...

Kakyong..my side of berbuka mandom jer tau..sob,sob..walau dapat permission balik awal, meredah pasar Ramadhan yg ramai orang, then meredah traffic jam lagi, sampai umah kira2 lagi 30 minit nak berbuka dah....cepat2 hidang tapau food sambil masuk kain dalam washing machine, basuh pinggan mangkuk, angkat kain & siap2kan bilik tidur, meaning sembur nyamuk & pasang ubat nyamuk..then berbukalah sepantas yg mungkin..

Xder beza ngan life before Ramadhan, cuma cepat sikitlah...so time nak rehat b4 tido tu panjanglah sikit..& only then hubby gi terawih, me ngadap boys yg semakin lasak especially Hambali yg bertambah banyak songeh lately ni..

♥cybermummy♥ said...

wahhh !!! meriah nya Gerbang malam . Nape lah kat sini tak de yg camtu . Semua nya shopping complex sahaja . Kak yong selipar pink tu tantik lah . beli saya satu . hehehee. Tak de lah saya gurau je . Jgn marah ehhh !!! Bulan puasa ni .:P

sya said...

setakat ni, berbuka puasa biasa2 je.. takde makanan yang grand2 lagik.. huhu...

entah kenapa macam takde selera sangat sebenarnya...

nza said...

alhamdulillah....bagus sesgt brsedekah d buln posa ni...trutama bagi jiran mkn.

kakyong said...

zuhaini,
ya.. kasut maksu tp kaki ibu... ;;)

Fae-Yust,
che abe jauh di mata lagi yer.. ingatkan dah balik mesia fir good.. raya ni balik kan...

mamasyaza,
selera tak berapa dtg lagi nih.. janji ade rezeki nak berbuka kan...
comel kasut tuh.. sejak dok rumah ni malas nak pakai kasut sarung, selipar gak sedap pakai.. nak raya ni kena lah cari selipar yg nampak comel sket... :))

Hanz,
memang gitu kan cabaran ibu2 yg bekerja di kota besar.. kalo kat Ipoh ni, xde lah jammed sgt.. tp ade gak stgh bazar Ramadhan yg sesak.. 2,3 hari ni rasa dah kureng sket.. sbb ptg2 sini hujan..

Cybermummy,
berkenan ke kasut tu.. ukur le saiz kaki brp cm pjg nanti kakyong leh carikan... ;)
ada ruang & kesempatan mari lah bercuti ke Perak.. boleh lah tengok gerbang malam.. mcm pasar mlm juga tp xde lah jual makanan..
kalo nak beli brg antik2 @ lama, boleh pergi Memorylane.. setiap pagi ahad..

sya,
selera belum heat lagi tu... ;;)

kak nza,
Alhamdulillah, ade rezeki lebih dapat lah juga membalas juadah dr jiran...

Ummi Salsabila said...

kak yong, same wit my family.buka xmkn nasi.tp bila dah kawen ni hubby dah biasa buka nasi n lauk2.so,da terikut dah..sbb tula xslim2..hehe

kakyong said...

US,
bukan tak slim tp sedap dah jadi comforter aufa & ayah aufa... :))

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .