Monday, August 3, 2009

Home » , » 210 Analisa guna google analytical

210 Analisa guna google analytical

Salam kawan-kawan ibu,

sebelum ini ade kawan-kawan ibu yang bertanya bagaimana membuat analisa untuk kunjungan terHebat. Sebenarnya tak susah, install kan ajer kod google analytics. kakyong gunakan google analytics ini untuk buat analisa referral ajer. Tapi sebenarnya banyak maklumat yang boleh kita dapat daripada data yang dicapture oleh google analytics.

apa faedahnya google analytics ni?

nak tahu pasal ni, silalah ke link ini.. google analytics

dah masuk le link tersebut, you all silalah sign-up dulu.

FOTO 1

FOTO 2

FOTO 3

FOTO 4

FOTO 5

Actually agak tricky utk memasukkan tracking kod ini.. btw, kalian harus le cuba sendiri yer....

Bila dah masukkan tracking kod.. Insya Allah, google analytics akan memulakan kerja2 nya.. merekod setiap data kunjungan, berapa lama jangkamasa kunjungan, dan sebagainya... semuanya maklumat ada, kalian boleh study sendiri.

Sekian, semoga berjaya.

.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

sya said...

huhu, google analytical ni tak boleh guna untuk wordpress..
tapi, wordpress ada build-in statistic yang ala2 google analytical ni.. cuma tak detail laa..

Yan said...

owhh ok ok... rajin2 nanti yan buat.. hehe

syahadah said...

thanks kak yong...jasamu akan ku kenang

Precious said...

Ya yaaa ... pernah guna.

MiszMama@Haslinda said...

nak try jugak lah satu hari nanti..leh tau sape yg rajin g blogku..huhuhu

yatie chomeyl said...

ni yang syg kat kyong ni...selalu sharing new tips gini..i likeee :X

MAMASYAZA said...

tq kak yong...nanti free boleh try jelajah tempat google tu

Fid said...

kakyong
i guna ni la skrg hahahaa

kakyong said...

semoga bermanafaat..
pasni boleh ler buat report sapa yg rajin skodeng bloh kalian... ;;)

ummuabdullahsyaakir said...

terima kasih share,kak yong...saya ada sign in tapi tak reti nak godek.

mummiey said...

Salam,Kak Yong..
Trm Ksh sebab kongsi ilmu ni...
Nanti bila dah ade ms free bru boleh godek2...hehehe

Cik Anita said...

Salam.
yang ni memang pening lah kak yong nak buat..huhu

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .