Saturday, August 15, 2009

Home » , » 222 stay-fun-at-home : main nak bas.. kereta..!!??

222 stay-fun-at-home : main nak bas.. kereta..!!??

ini lagi antara game kesukaan anak-anak. Ibu tak pernah ajar, tapi ibu rasa imaginasi abang fikri ni.. dia yang suka mereka-mereka mainan. Kadang2 pen @ pensel pun boleh jadi kapal terbang. Anak-anak ni memang kreatif.. mujur lah kecik lagi, tak de pulak nak main tarzan-tarzan, bergayut cam Amira & abang bad. :))

sebelum anak2 main ni, kena pastikan roda buaian tu di'lock'kan.. bior buai tu statik setempat jer. letak tilam atau comforter supaya selesa anak-anak duduk. :D

memang best tengok anak-anak main ni.. dah lama dah depa suka main macam ni, baru kali ni terasa nak amik foto dan share di blog. Apa yang best sangat main camni.... ibu & ayah lah yang syok, boleh dengor pelbagai soundtrack dari mulut anis, aliya dan fikri. So nak uji anak kenal atau tidak bunyi kenderaan contoh kereta, motor, keretapi, lori, kapalterbang dan sebagainya.. boleh lah ajak anak main camni... ;;)

p/s:

Kakyong ade ammend lagi syarat contest... mesti tensen kawan2 ibu, kakyong asyik adjust syarat contest jer. bukan apa, sehari dua ni kakyong dah menjelajah ke blog kawan2 ibu.. yang baru ade sorang anak, seme nya below 1 tahun.. so setelah pikir panjang & juri pun ade alertkan kakyong.. jadi kakyong tukor syarat umur minima anak adalah 6 bulan. so harap lepas ni ramai yang boleh masuk ya..!!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

24 kawan ibu yang hebat:

zh-ena said...

umairah pun suka main kat buaian dia tu..berdiri kat buanain tu pastu tolak konon2 dh pandai jln la tu

QM said...

bestnya ada abang dan kakak
sya kat rumah sensorang je...dah la nak pi mana2 H1N1 je pk

yatie chomeyl said...

kreatif btul abg fikri. patutlah aliya & anis suka main dengan abg fikri. dah leh di harap utk jaga dik2 ni.

ummuabdullahsyaakir said...

Alahai ank2 kak yong ni seronk klu dapt main sama-saling berkerjasama..hehe pndai cari idea nak buat permaianan yg semua blh nak join...

ummuabdullahsyaakir said...

kak yong nak tnya lagi ni hehe..

kalau nak letak gmbar dekat side bar tapi upload dari PC je macamana nak buat yea?

izan ishak said...

hehehe...mmg sgt kreatif la abg fikri ni.
siap bwk adik2 lagi!

anamarza said...

ade geng (adik beradik..) lg la byk imiginasi budak2 ni...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

umur dorang yg dekat2 membuatkan dorang rapat... BEST nye nengok!!!

sya said...

hehehe, darwisy tak ada buaian... :P
tapi, dia suka main bawak2 kereta bila tok walid bawak masuk keta.. sampai meraung2 taknak keluar dari keta sebab nak pegang stereng keta tu.. huhuhu

nadnye said...

Nie kalau abg Uwais n Uzair join best nie..:).. depa mmg kreatif dan berimaginasi tinggi.. Kadang2 tak terfikir pun oleh kita..Kalau kerusi, meja,sofa masa dulu habis semua dibongkar satu2.. untuk mainan depa..
Fikri dah boleh main sama-sama ngan adik2 nya.. kreatif fikri nie bleh fikir mainan apa yang boleh main bersama :D

sitisifir10 said...

Quote sikit :

o nak uji anak kenal atau tidak bunyi kenderaan contoh kereta, motor, keretapi, lori, kapalterbang dan sebagainya.. boleh lah ajak anak main camni...

--> anak kawan saya ganas gila, dia tau wiper Waja gerak mcm mana, wiper Merce gerak mcm mana, wiper Vios mcm mana.... :-0 Huu...anak saya tak pernah lak perati mende2 lagu tu...

lily azliyana @ mama zara said...

hee..bagus jugak anak2 kreatif mcm ni kak yong. pndai menggunakan ape yg ade di rumah as permainan. tk pyh beli menan kat luar tu byk2 pon takpe..gud job fikri..=D

nza said...

budk2 mmg kreatif..xpelh kak yong...asal depa main kt depan mata kita..

AshAnas said...

bagus2, kecik2 dh kreatif... tinggi daya imaginasi anak2 kakyong nih... shira dulu pun slalu ajak adik2 main slide... amik tilam, buat gelongsor tangga... haha... tgk org dok main ski, tringin gak tp m'sia tade salji, wat cmtu pun bleh la.. hehe

ummu_abdullah said...

hehe, comel. sume tempat jadi mainan... huhu...

mummyseri said...

huhuhu bestkan tgk keletah anak2 ni...
ank sy kecik lg tggu jela besa ckit msti meriah cam ni jugek :)

Zuhaini said...

ahaha.. comel la budak2 nih.. :)

DNNA said...

Alalalalalala ...Syomelnyer laa ..

Suka nengok diorang main sama2 adik beradik ...
Diorang tak gaduh2 ke KY??
Anak saya tu, kejap main sama, kejap gaduh ..
Fenin kepala ibu diorang ...
Hahahahaha ..

p/s - Baru perasan ct zuraimah peserta contest KY tu junior saya sekolah dulu ... CT!!!!Pekabar??? Hehehehe ... (Mcm ruangan jejak kasih plak blog akak ni ... bagus betul!!)

miela77 said...

Amboi3...sakan anak2 sedara makngah nie ek...makngah nak tumpah...fikri..meh tumpangkan makngah...cepat...Nanti fikri amik Kak Amirah, Abg Bad n Baby Qis skali tau..pak ngah x yah..da x muat...wakakakaka..

Ummi Salsabila said...

seronok tgk telatah anak2 kan.time dorang cmnila,kt le tgk imaginasi dorang, kebijakan mereka kan..kite pun terhiubur tgk gelagat dorang.hihi

atty's said...

elok je adik badik nie main sesama..

Hanz said...

jarak hanafi ngan hambali 4 tahun, jadi xder peluang dapat main camni, hu,hu...nak kena tunggu hambali besar sikit..ada bagus juga anak2 jarak rapat2, diaorang jadi imaginatif macam anak2 kakyong ni..

kakyong said...

ena,
byk fungsi buaian ni.. tp kena tgk2 kan, takleh biarkan main sorg2.. tp anak2 memang selalu byk idea dgn brg2 disekitar mereka... :D

QM,
nanti Liya dah join sekali dgn Sha mesti best kan..
H1n1.. kakyong pun dah lama tak byk anak g tempat public, sejak kes h1n1 ni.. riso juger...

mommy sn,
anak2 memang mcm ni.. almakumlah fulltime tugasnya bermain jer..
fikri buat masa ni, boleh lah harap, tgk adik kejap2.. kot2 ibu emergency nak ke toilet.. boleh lah dia tgk2 kan aliya.. :)

ummu AS,
semua adik-beradik pun mcm ni kan..
Insya ALlah, nanti dah ade adik AS, AS pun boleh main sama2... ;)
pasal upload foto dr pc ke sidebar tu... heheheee.. kakyong x penah buat lagi.. selalunya u memang kena upload ke hosting dia dulu..

izan,
heheheee.. anak2 ni memang kreatif.. sama juga anak2 izan kan... ;;)

anamarza,
nanti bila mirza dah besor mesti safiyya pun ade teman @ geng nak main.. tgk jer lah gelagat depa nanti... :D

mamaQaypo..
betul3x... hehehheee...
lagipun depa bersosial 3 org jer.. jrg2 lah kakyong bg depa kuor dr pintu gril rumah ni..
sbb nya anak2 jiran dah umur 5-6 tahun.. seme dah ganas2 gitu... :))

sya,
dulu fikri & anis pun mcm tu... fikri masa umur 6 bulan, siap bawa menyusu dlm kereta walau masa tu ade kat rumah... hahahaaaa., mengamuk sbb nak main dlm kereta punya kes.... :))

nadnye,
mujur le xde sofa kat rumah.. kalo ade, memang dah pasti bergelimpangan dikerjakan anak2..
ni pun belum kira brg2 dapur yg bergelimpangan dikerjakan anak2..

kakyong said...

sitisifir,
x sama kan anak2 ni, cara depa memerhatikan sekeling & adapt dgn sesuatu tu... tp memang bijak le anak2 yg hal2 mcm tu pun dia perhati.. bijak bijak..!!

mama zara,
nak kata xde menan, byk menan dah beli.. tp depa x brp nak main.. so ayahnya la ni memang dah tak nak beli menan dah... agaknya bosan dgn menan yg ade pun byk dah rosak.. mencipta menan baru lah... :D
zara kalo dah ade geng pun, mesti leh main masak2 ker...

kak nza,
betui tu kan, janji leh diperhatikan.. tp tu le, kdg2 lucu tgk gelagat & telatah anak2 ni..

shira,
men gelongsor pakai tilam... tu legi kreatif... nanti anas camner lah yer.. maknyer pun dah cukup kreatip, anas apa lagi... :D

ummu_abdulllah,
satu rumah dah jd tempat menan.. dr hall sampai lah ke dapur.. dlm bilik air usah ckp, melambak menan dlm tu.. kita keringkan, simpan dlm kotak, depa bawa balik ke bilik air... :)

mummyseri,
hannah kecik lagi.. nanti dia dah pandai merangkak @ duduk @ berdiri, boleh lah main dgn si kakak... :)

zuhaini,
comel2 pun kdg2 bila bergaduh fenin gak ibunya.. ;)

DNNA,
ishhh.. anak2 biasa lah.. ade masa main sama2.. ade masa bergaduh juga... nanti kakyong buat n3 depa bergaduh & berebut... heheheee..

eila,
makngah.. muat ker... hahahahaaa... :))
camner tok dah ok ker?

US,
cepat lah aufa besor.. leh dpt adik.. ;)
leh la US tgk aufa & adik aufa men sama2... ;;)

kakty,
time baik camtu lah.. time bergaduh, gaduh juga... cuma ibunyer lah yg hari2 kena nak cakp 'abang, cuba main sama2 dgn adik..' 'kakak, jgn buat baby mcm tu.. main sama2..'.. hari2 nak kena cko supaya main sama2...

hanz,
hanafi nanti boleh ajar hambali menulis, melukis, membaca.. kdg2 ade juga baiknya umur berjarak...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .