Wednesday, August 19, 2009

Home » , , » Bertemu SitiSifir di Parit Buntar II

Bertemu SitiSifir di Parit Buntar II

Lewat petang baru dapat ruang untuk update entri ni. :( Plannya pepagi tadi dah nak update n3 ni. btw, untuk kawan2 ibu @ followers ku yang baru ADD.. 10-15 orang yang terakhir ni, kakyong masih belum dapat nak update ya.. dah masih belum dapat nak menyapa di blog kalian. Kawan2 yang lain juga, kakyong sedang berusaha ni untuk blogwalking. :D

kakyong tak pasti lah sama ada internet yang slow atau laptop kakyong ni yang bermasalah.. sebab nya dalam seminggu ni hanya boleh buka 4 tab jer.. kalo buka lebih,, mula lah 'jammed' @ 'hang'.. :p

Okay, sambung citer n3 semalam.

Kami telah ke rumah makbonda sitisifir dan berkenalan dengan makbondanya. memula tu en ayah macam malas jer nak ikut ke rumah sitisifir.. sebab en ayah ingat, lepas dah amik dokumen, boleh la terus balik.. takpun pusing2 tengok pekan Parit Buntar jap sebelum balik ke Ipoh. Tapi sebab ade alasan... "TUNggu spek ibu Siap".. maka sampai lah juga kami ke rumah makbonda sitisifir.

*

ehhh.. kalian perasan tak blog sitisifir dah tukor Tagline... *

best gitu.. tak lama lagi makin meleTOPS lah blog sitisifir. selingan jap... :p

Kami akhirnya berkenalan dengan makbonda sitisifir.. sambil sembang2.. selidik2.. * dalam tempoh yang singkat tu, sempat juga mengorek cerita * rupanya makbonda sitisifir ni adalah kawan baik arwah makcu. Makcu ni maksedara en ayah, kiranya kakak kepada ibumertuaku. Maksu ni dulu koje 'sister', incharge klinik. Dan makcu pula takde anak lelaki, so kalo masa cuti sekolah, memang en ayah lah selalu dibawa berjalan2.

Makbonda sitisifir pulak bukan setakat kenal2 macam tu jer dengan makcu.. tapi memang kenal rapat.. hatta kesah cinta makcu & pakcu pun tau.. pakcu kahwin baru pun dia tau. Makcu meninggal 5 tahun lepas kerana sakit kanser.. dan menurut cerita makbonda sitisifir, 2 hari sebelum makcu meninggal dia & kawan ada datang melawat. Masa makcu meninggal pun makbonda sitisifir ada bersama.

En ayah memang hepi & berbunga2 lah hatinya.. tak sangka.. dalam dok berat dia nak datang Parit Buntar.. akhirnya menjejak kasih dengan kawan baik makcu. hmmm... agaknya gitu lah kan aturan Allah.. tak sangka lah kan... dulu kakyong dok belek2 blog sitisifir ni, ingatkan kenal blog & nama jer.. rupanya lebih dari itu.. semoga tautan ini akan terus berkekalan. :D Aminn..

Mungkin selepas ni sitisifir boleh lah berkenalan pulak dengan anak2 arwah makcu. Anak2 makcu semua nya perempuan, 4 orang semuanya. Ada yang kerja cikgu, ada yang kerja bahagian IT, ade yang kerja di hospital bahagian fisioterapi.. dan yang no4 masih study lagi. Anak yang bingsu juga perempuan, tapi telah lama meninggal dunia sebelum makcu meninggal dunia.

Dalam foto ni Usamah tengah dok main kira duit.. dari awal kami datang, sampai lah nak balik, usamah tak habis2 dok kira dan susun duit 1 sen & 10 sen.. *rasa2nya lah* Kami dijamu dengan air milo panas, kuih kek & kaya ball juga buah langsat.. buah langsat tu besar2.. tapi manis isinya. Mekasih lah sitisifir sebab menjamu kami.

Btw, en ayah tak dapat berkenalan dengan suami sitisifir, sempat bersalam jer.. sebab rushing dengan hal lain.

kami bertolak balik ke Ipoh pukul 7 lebih.. dah hampir maghrib.. en ayah dah malas nak tunggu.. sebaik amik spek.. & dapatkan direction dari sitisifir, kami pun terus beransur. Kami singgah berhenti beberapa tempat... nak tau kami sampai Ipoh pukul 11 malam.. pukul 10 malam tu kachik dok hantor sms & tepon, "fikri dah ngamuk2, nak balik"... kalo ikut hiway, pukul 9 malam kami dah boleh sampai Ipoh. Tapi en ayah yang nak sangat ikut jalan lama.. jadi panjang lah masa perjalanannya.. pulak tu masa hujan lebat (dalam pukul 10 malam) kami singgah kat satu kedai makan di Kuala Kangsar. Anak2 tak mau makan pun, sebab dah order maka kami tunggu juga lah, dalam hujan lebat tu.. sempat juga melayan program 'Pilih Kasih'.. ntah sapa yang menang, tak tau pun.. kakyong ni memang tak amik port sangat rancangan tv ni.

itu lah kesahnya.... semoga dapat bertemu lagi sitisifir..

nampak sama jer kan.. orang nyer memang lah sama... spek nya tu.. sama jer kan...

kalian nak buat spek & pada harga diskaun.. jemputlah ke uwaiys optometrist. kedai nya di n019, Jalan Merbuk 1, Pekan Baru, Parit Buntar.
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

p/s : Pija, kalo nak kidnap foto2 ni, copy jer.. tapi foto2 ni kakyong dah cropkan & edit.. yang original nanti kakyong emailkan. kot2 kalo tak dapat email dalam 2,3 hari ni, tolong2 lah ingatkan..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

15 kawan ibu yang hebat:

MiszMama@Haslinda said...

laptop ku dah lambat..agaknye sebab selalu load game kut..tapi nak wat camne, tengah kemaruk nak berkebun,,sometime laptop macam kete buruk naik bukit..semput jek..tu yg dah jarang nak datang melawat blog kawan2.

lily azliyana @ mama zara said...

wah..tak sangka tetibe ade connection ngan kak sitisifir yek. dr kawan blog dah menjadi kawan yg lebih rapat..=)

miela77 said...

Laptop iela pun x leh buka lebih2...mesti hang..
Kak yong, tlg dedahkan pasal penemuan Antivirus yang leh cegah H1N1..oleh Dr. Wan Mahani..Serologist Dunita Corporate World..kat blog iela

Ummi Hanie said...

amacamm..besh tak journey to parit buntaq..Hanie dok berulang Ipoh-parit buntaq bbrp kali jugak laa sebulan ... tmbh bulan ni,encik somi berkali2 berulang,lebih dr biaser sbb kes nk brsalin kat Ipoh punyer pasal..kakyong,nk tanye sket,kakyong penah brsalin kat Klinik Ar-Ridzuan kan?operate ke normal?bukan aper,Hanie xbrape brkenan kat situ sbb 2-3 kwn2 Hanie dok kena operate jer kalo lambat sket budak tu nk keluor..so Hanie plan kali ni nak nrsalin kat Klinik Taqwa jugaklah ..

kakyong said...

miszmama,
kakyong kalo blogwalking memang tak buka Fb @ game.. solely blogwalking.. tp lembap gak.. huhuuu.. :p

mama zara,
ALhamdulillah, harap2 gitu lah... hihiii..
kalo boleh dgn semua pun nak mcm tu..

iela,
mcm2 dah pendedahan antivirus h1n1 ni.. byk dah email yg dpt.. kawn2 pun ramai doktor kat FB.. nanti kakyong jengah.. rasa2 mcm dah tau nih..

ummi hanie,
kakyong dah 2 kali bersalin di Pusat Rawatan Islam Arridzuan.. dua2 normal.. ALhamdulillah.. okay jer,..
kakyong dgn gynea Dr Raofah.. dgn doktor lain tak pernah.. kwn hanie tu kena dgn doktor mana..?
depa operate sbb nak selamatkan baby.. kakyong dulu masa anis memang tak turun tanda.. tp kebiasaan kakyong adalah 36-37 minggu.. so masa minggu 37 tu.. kakyong dah susah nak berjalan.. bb mengeras jer tak gerak2..
jiran sebelah MIL pun operate.. tp dia kata tak sakit pun.. kecik ajer bhgn belahnya.. tak sama mcm hospital gomen.. masa dlm pantang pun tgk dia mcm tak kena operate pun...
btw, terpulanglah kan.. elok lah bersalin di tempat yg kita dah biasa & selesa...

NaDiaH SiDeK said...

tak sangka ye rupa2nya yg duk berblogging sama2 ni ada knl sedara-mara kita, kn? dpt menyambung balik tali silaturrahim tu. seronoknya...

ummuabdullahsyaakir said...

Sala kak yong,wah kak yong bergaya dgn spek baru..eem sesuai dgn muka kak yong.

Tak sngka kan kak yong,dlm berblog ni rupa2nya ada hubgn kait juga dgn blogger,rapat pulak tu..hehe ukhwah yg indah..klu ikhals dan dari hati yang suci insya Allah tetap kuat wlp ke mana sklipun.

Moga wlpn saya n kak yong tak de hubng kait pun skurang2nya kita dapt mesra dan saling menyayangi ye kak yong^_^

Saya dah rsa mcm kak yong ni kakak kandung saya ^_^

Rozy said...

oo kak yong pi parit buntaq no..
rozy pun dok kat situ.. entah bila laa nak singgah kedai pija..
may b bila nak wat spek baru gak kot..hehheheh

nadnye said...

Seronoknya macam tautan kasih jea... jumpa juga dengan kawan blog Kak Yong.. mesti gumbira suami Kyong..

sitisifir10 said...

Hihi...teringat2 lagi Aliya dengan tocang tegaknya!!!

ummi afifah said...

comenya spek baru kak yong....

kakyong said...

nadiah,
heheh.. jauh gak pertalian tu.. x kena pun dgn kakyong.. tp kira 'kena' jugak lah.. :))

UAS,
sesuai ker... nampak cam sama jer.. cuma tak le senget benget cam yg lama tuh.. tp la ni pakai yg lama.. yg baru guna utk kuor rumah jer.. xleh letak merata, balik dr PB tu anis sekali lagi membengkokkan spek alam tuh.. huhhuuu.. tp pakai jugak lah.. selagi masih boleh berkhidmat.. :D

nadnye,
memang sonok lah en ayah.. hati berbunga2.. ;)

sitisifir,
tak sabar nak tunggu rambut aliya panjang.. adalah boleh jadi seikal rambut asmaa... ;;)

ummi afifah,
sepk jer yg comel kan.. terima kasih kat sitisifir.. servis cepat & pantas.. selalu buat mesti nak kena tunggu at least 2,3 hari...

yatie chomeyl said...

spek yg asal tu nmpk dh senget benget sikit..spek baru ni menyerlahkan kejelitaan wajahmu hehehhehe

U-jin said...

walah spek baru kak yong..cun ler..

kak yong ade suh siti sifir baca sifir x..

izan ishak said...

waaahhh...comellah kakyong ngan spek baru...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .