Wednesday, August 5, 2009

Home » , , » 212 Stay-fun-at-home : main pergi sekolah

212 Stay-fun-at-home : main pergi sekolah

Ehem.... tajuk ni meniru tajuk puan sitisifir... ;)) tapi ade beza sikit kan.... ;;)

Ini adalah game kesukaan Aliya lately ni... kalo dia dah bosan main tekan2 telefon, atau dah bosan koyakkan kertas jadi cebisan.. dia akan hulurkan beg pink ni pada ibu. Hmmm, nak main pergi sekolah lah pulak...

Beg pink ni sebenarnya Acu Ainon yang bagi pada kakak Anis, tapi Aliya yang sangat teruja nak melaram dengan beg pink ni.. amacam.. boleh tak Aliya nak gi sekolah ni... ;;)

Actually beg pink ni Acu Ainon bagi pada kakak Anis.. bila kakak ANis tak amik port dengan beg ni, maka Aliya lah yang ambil alih... ;;)

normally proses bermain pergi sekolah ni tak lama.. last for 5-6 minit jer... pastu ALiya akan treasure menan lain plak... tak reti dok diam pun.. selagi tak letih, selagi tu lah dia akan menjelajah satu rumah...

ni plak kakak anis.. dah siap nak gi sekolah... tapi tu lah.. poting nya tu.. tak leh lekang dari mulut... kalo si abg fikri, gigi dah ala2 jong sket.. si Anis pulak, giginya macam masuk ke dalam... :)) sebabnya bukan apa... orang seme gigi kapak tu besor.. tapi gigi anis pendek jer.. macam tak cukup matang lagi.. mana tak nyer, gigi tu pun tumbuh masa anis dah setahun lebih... dah 2 tahun lebih nanti, okay lah kot..

Anis.. bila dah start main gi sekolah ni.. menconteng ajer lah kerja dia... Anis dah pandai lukis bulat... tapi still juga lah conteng2.. ikut angin dia.. dah pandai sebut 'aaaa' (bukan A..tapi sebutan bunyi A tu..), 'oooo'... 'eeiiiiii' .. sejak tengok VCD phonik tu..

Anakdara ku ini setakat ini hanya menggunakan tangan kirinya.. makan, minum, pegang pen pun tangan kiri.. penat dah ajar guna tangan kanan.. tapi tetap tangan kiri juga.. hatta kalo makan dengan sudu @ garfu pun tetap guna tangan kiri.. kalo suruh guna tangan kanan.. siap moncong lagi...

.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

ctzura said...

Anak2 kat umah pun klu berlakon cam ke sekolah sukee betul!! lagilak depa mmg homeschooling jer. kalau nak blajo mesti dlm bilik blajo... kononnya br ada suasana blajo..

Ummi Salsabila said...

slm kak yong.comelnye aliya!!pic yg 1st tu.beg nk sama besau dgn die.hehe

kak anis xle lepas poting die ek?

kak yong lama xsinggah blog kite..kak yong dah rmi kwn..(konon2 majuk..)

nadiah sidek said...

aliya tak sbr gi sekolah ye? hehe. anis kidal kot kakyong. ada ke dlm family yg kidal?

Suhana Shahril said...

Anak sulung ana pon suka buat keja pakai tgn kiri.Mkn pun sama.Jenuh suruh tukar.Makna kata tgn kiri lagi cepat la utk apa2 pon. Bila citer dgn suami, dia ckp, biarlah. Budak2. Tp tang bab mkn ana kena ajar jgk.Takkan nk tggu besar.Tp lately ni, oklah skit.Bila ckp tgn kiri utk basuh berak (sowi,kasar skit bunyinyer),baru nak pakai tgn kanan utk mkn.Kdg2 dia akan tanya dl, mama, betul tak tgn ni(tgn kanan)?Tgn ni bacuh berak kan(tgn kiri)?Hehe..Si adik (no.2) pun dah pandai ajuk kakak dh.Tp Adik tu mmg pakai kanan, so xyah tegur dh.

MaMaMiE said...

alaaa comeyynyeeeeee, Aliya ngan muka mucuk²nye, Anis plak ngan puting cut². Berpotensi menulis kidal nie..hhehe...

iNa said...

salam kak yong...
hehe...cumil la aliya........cute...
lefthanded ya???xpela...org kate lefthanded nie pandai....

Anak ina pon suke berlakon gini..
kunun2 nk p sekolah..hhe..

@Salwa said...

aliya comel!!
enough said :)

ummumishkah said...

comel dan pintar dua puteri ni.. gerammm!

yatie chomeyl said...

org kata kalau kidal ni panadai melukis & kreatif.
patut lah dia rajin betul pegang pensil ye kak yong? hehehe

MAMASYAZA said...

amboi comelnya aliya...rajinnye menconteng...conteng..jgn tak conteng...nak ibu aliya belikan byk2 kertas utk aliya conteng...

sya said...

amboi aliya, dah tak sabar nak gi sekolah ye.. :D

sweetfiza said...

x tinggal ngan puting lagi yer ...
tomei je aliya ngan beg tu ...

Hanz said...

girl tend to make-believe play more than boys...teringat lak hanz kecik2 dulu pun suka main2 camni..hemm..kalau boys asyik2 main keta, main robot..miss to have a girl..hu,hu..

sronokkan kakyong tengok keletah anak2,kan?

adianiez AIDA said...

setuju dgn hanz.
syuhada sebijik jgm alia. pakai beg nurin. hampir setiap masa beg tu ada kat belakang dia. comel! bila penat, letak beg kat kabinet tv. nak tido, bawa beg....

bab menconteng tu kak, memang always. pantang nampak kertas, terus nak pen. pantang nampak pen, erus nak kertas....

betul tu hanz. seronok layan perangai mereka yg sedang mengenal dunia ni ha...

kakyong said...

ctzura,
memang patut ada kan satu bilik belajar utj anak2.. rumah kakyong ni bilik tu ade, tp modal nak membeli kerusi meja tu ayhnya berat sket.. almaklumlah sorg jer nanggung semua...
Insya Allah, kalo ibu nyer ade rezeki, memang nak buat bilik beljar utk anak2.. la ni xtvtt seme kat hall.. ofis ibunya pun kat hall juga.... :D

Ummi Salsabila,
usah le majuk.. kakyong betui2 bz lately ni..
sampaikan kain baju menimbun tak lipat tak sidai tak mesin.. cuba2 juga blogwalking.. tp tak sampai 10 blog pun 1 hari.. nanti kakyong dtg jengah yer.. ;)
hahahaaa.. beg tu memang besar.. :D

Nadiah,
adik kakyong yg no3 boleh guna 2-2 belah tangan.. belah en ayah takde plak yg kidal... :D

Ana,
agaknya tunggu besor sket kot.. sbb fikri dulu pun guna tgn kiri.. la ni kdg2 dia tukor juga guna tgn kanan.. tp nampak fikri & anis lebih selesa guna tgn kiri.. ish ish.. takkan sampai 2-2 org kidal nih... ;)
tp kecik lagi.. mana tahu nanti besor sket lebih guna tgn kanan pulak.. aliya sejak memang guna tgn kanan..

MamaMie,
ni la yg tak larat dgn poting tu..
brg keramat... kalo hilang, ibu ayah yg jd tak tentu arah mencari.. :p


iNa,
anak2 tgn kidal pandai... hmm, tergantung pd ibunya juga kan.. kalo tak asuh betui2.. tak menjadi jugak kan, tak kira lah kidal or kanan.. ;)
best kan bila anak2 men g sekolah... ntah faham ke idak apa ke itu sekolah... :))

@salwa,
best nya salwa berkunjung ke sini... kakyong singgah ari tu sekali jer.. nanti ade masa ku balas kunjungan.. nak rempat resepi drinks/fm utk anak2 tu.. ari tu tgk sepintas lalu ker :D

UmmuMishkah,
Alhamdulillah.. moga2 gitu lah.. :D
fajar & mishkah pun ape kurangnya...

mommy SN
kidal kreatif yer.. anis memang kreatif.. kreatif selongkar sana-sini... ihikkk... ;;)
bila tengok dia dah pandai lukis bulat2 tu.. terpegun juga.. (perasan xde yg mustahil kalo diasuh lebih awal pasti boleh... kan!!) sbb abg fikri masa tu masih lagi conteng2... btw, sbb depa ni rapat2, so kdg2 bila abg tgk adik lukis bulat2.. dia pun sibuk lah usaha juga buat bulat2... ;)

Mama Shinta Musraika said...

Salam kakyong..

ya tuhan.. comelnya!! terpegun la negok. lagi tu comel btul aliyah menulis dgn mulut yg sumbat puting tu.. funny btul la!

aliyah tak biasa pakai puting ke? Shinta taknak guna puting.. kadang tu bila dia mengempeng.. nak juga pakaikan dia puting.. tapi dia memang tak nak. byk puting comel2 kat umah dapat dari hamper hadiah kengkawan dulu. tapi tak guna pon..

Yan said...

lor.. anis puting yer.. baru ni pasan.. sblum ni cam tak pasan.. ke kakyong takde snap dia ngan puting ekk..

Qis pun masih berputing.. especially time tido.. lega jugak coz dia dah kurang puting..

lambat juga gigi kapak si anis tumbuh.. dah setahun baru tumbuh eh

UmmiKhayra said...

Ala kiutnya aliya dengan beg pink... :) Suka.... Ni ala2 nak g school je dah ni... :)

kakyong said...

mamasyaza,
dah abis 1 rim A4 paper dikerjakan anak2... ;)

sya,
main main g sekolah jer... :D
nanti tak lama lagi darwisy pun camtu lah

sweetfiza,
tu la bila dah berpoting... ade masa ok jer kalo tak poting.. tp ade masa2 tertentu tu, dimulutnya jer, langsung xmo tanggal... :p

Hanz..
nak bb gal yer... tak lama lagi boleh lah diusahakan... ;;)

AIda,
telatah anak2 memang menghiburkan... :D

mama shinta,
nanti shinta pun comel gak.... beli beg kecik comel utk shinta siap2... aliya ni sbb influence abg & kakak... :)

Yan,
anis memang lambat tumbuh gigi... masa umur 18 bulan, gigi masih 4 batang... la ni ade la dlm 10.... tp kalo tgk gigi dia memang lucu.. ketot2, pendek2... :))

ummikhayra,
hehehee... khayra pun kiut..
nanti try kan khayra dgn beg comel..

ummuabdullahsyaakir said...

Comelnya Aliya bawak beg sama besar dengan tuannya..hehe

Aduhai susah juga yea klu dah biasa berputing...eem kak yong tak cuba cara nak bagi diorng kurnag berputing?

Kak Yong,klu ikut kajian..orng guna tgn kiri ni kreatif n pandai.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .