Tuesday, August 18, 2009

Home » , , » Bertemu SitiSifir di Parit Buntar I

Bertemu SitiSifir di Parit Buntar I

Akhirnya kakyong dapat juga berjumpa Sitisifir.. Ini memang 1st time ni jumpa kawan blog. Ni kesah hari ahad lepas, hari ni baru berkesempatan untuk update n3 ni. :D Sitisifir dah update cerita ni semalam lagi.

Plan asalnya nak bertolak pagi ke Parit Buntar. Sebabnya malam minggu tu, abangchik epoi (adik en ayah yang kerja TUDM) dah pesan minta tolong hantar kan dia ke Bayan Lepas, nak naik flight pukul 4 petang ke Kuching. Ibu memang dah start moncong dah, sebab kalo nak g petang, pastu nak kena g penang dulu, pastu baru nak ke Parit Buntar.. rasa macam kejap sangat, pastu ntah pukul berapa pulak nak sampai ke rumah (Ipoh).

Tengahari MIL telefon, tanya kami, pukul berapa nak datang amik kereta.. *kereta wira kami semput kalo jalan jauh, jadi memang pinjam kereta Eda (adik en ayah yang kerja KL). Lagipun kereta tu parking jer kat rumah PIL.. jarang2 diguna pun.* Mujur lah abangchik epoi dah ke Penang dengan kawannya.

Pukul 3 petang tu kami dah nak gerak, tetiba fikri cakap tak nak ikut.. "nak ikut chik (Kakchik, adik en ayah). Fikri memang rapat dengan makcik dia yang sorang nih, lagipun dah 3 minggu dah bawa dia g umah PIL & 3 minggu juga tak jumpa kachik kesayangan dia ni. SO, tinggallah dia kat rumah opah santan. Ikut suka lah kachik nak bawa dia g mana.

Kami bertolak dari Ulu Kinta jam 3.15 petang. Kalo ikut kata sitisifir, perjalanan ke Parit Buntar tak sampai 2 jam pun, ikut hiway. Dalam perjalanan Anis boring jer. Yer lah sebab abang fikri takde. ALiya pulak, lepas bagi nenen, terus lena.. lagipun time tu memang masa nap petang ALiya. Perjalanan okay jer, cuma hujan lebat di Kuala Kangsar.

Pukul 5 petang kami pun sampai di depan kedai Sitisifir.. senang ajer nak cari.. takde lah sesat timur-barat. Memang mudah lah. Heheeee... *Lupa lah pulak nak snap foto kedainya dari luor... excited sangat nak jumpa *

Tinggi kurus jer orangnya si Pija Sitisifir ni... masa tengok dalam foto2 kat blog.. macam mature jer.. tapi bila dah jumpa.. muda lagi.. sungguh memang muda.. tak ku sangka, ibu beranak 4 ni kurus bebenor.. mujur le berbaju kurung & tudung labuh... ;)

Antara perkara pertama yang ditegur dek sitisifir adalah cermin mataku yang senget-benget... hehehhh.. :)) nak buat camno kan.. anak2 ku terer2 belaka.. mujur tak patah cermin mata ibu ni pun dah cukup bagus.

Masa kakyong sampai tu kedai dah lengang, pelanggan baru jer balik.. Suasana kedai nampak ceria jer.. warna oren, memang warna ceria. Ni si sitisifir sedang membelek2 cermin mata ku yang sudah senget-senget. fail2 tu adalah khazanah yang ku bawa pulang ke Ipoh.

Kakyong bukan setakat mengutip dokumen2 tapi juga mengutip hadiah untuk Contest Catatan Ibu.. cantik & comel tudung anak2 tu.. :D *nanti yer ku upload foto nya.. belum disnap lagi pun foto nya, masih belum dikeluarkan dari kotak pun*

Kakyong kan datang berlenggang tak bawa apapun buah tangan untuk sitisifir.. teruk betui. kan. ingatkan pepagi tu sempat lah lagi nak buat kuih ke apa.. tapi ALiya asyik nak melekap jer.. satu apa pun tak menjadi.. Malu tau.. sebab sitisifir siap hadiah kan baju raya untuk ALiya & ANis... adoiii la... ishhh.. *nanti kakyong snap foto depa bergaya dengan baju raya dari sitisifir tu..* Terima kasih Pija.. banyak ehh Pija bagi kakyong, kakyong takde apa nak balas ni.. kakyong doakan Pija selalu dimurahkan rezeki.

Dah habis dok bincang2 pasal dokumen bagai, check mata *buat spek baru*.. Pija ajak kami gi rumah mak dia di Taman Sempadan. Kakyong memula confius jugak.. sebab masa masuk exit Bandar Baharu tu dah dalam Kedah, kedai Pija di Parit Buntar.. rumah mak Pija plak di Nibung Tebal... rupanya sempadan 3 negeri...

Aliya yang excited dengan cermin. Masa ni tengah tunggu ibu pilih frame.. Ibu ingat nak pilih frame yang vogue sikit ker.. tapi en ayah asyik bagi isyarat TAK Ok jer.. so end-up.. tak banyak beza pun frame lama & frame baru...

ANis masa memula tu kan main malu lagi.. tapi tak sampai setengah jam.. kedai tu dah macam kedai sendiri.

Lebih kurang dalam pukul 6 petang, Pija ajak kami g rumah mak dia.. Pija telah 'kidnap' ALiya dan bawa ALiya naik kereta Pija. Ibu riso jer.. takut Aliya melalak.. tapi Pija kata Aliya okay jer.. dalam perjalanan, hujan turun selebat-lebatnya. Dah le dalam kereta tak de payung plak tu.. tu ler pasal sbb naik kereta orang kan.. terlupa nak amik payung dalam kereta kami.

ni di rumah mak Pija.. comel-lote anak2 Pija... Uwaiys teramat lah ramah, tapi tak faham langsung apa dia cakap.. yang faham, dia cakap dia comel... hehehee... ;;) Kakyong jaga 3 orang ni pun dah rasa macam nak tunggang terbalik rumah.. ni pulak kalo dengan 4 orang.. tapi meriah kan.. Anak2 dah besor, lain sket kerenah nya.. masa kami sampai tu Asmaa dok leka mewarna dan melukis.. comel Asmaa ni.. boleh buat menantu.. rambut ikal panjang mengurai...

kakyong tak dapat nak taip banyak ni.. *Aliya dah melalak pulak.. lately ni asyik nak memerap jer * Layan jer lah yer foto anak2 Pija @ Sitisifir yang comel2 ni.. bukan setakat comel, bahkan ramah2 belaka... :D

tunggu sambungan nyer yer... ;)


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

26 kawan ibu yang hebat:

sitisifir10 said...

Owh owh...saya paling malu tgk muka saya tgh ejas spek :P

Hanz said...

oh..jelas nampak wajah sitisifir, kakyong ngan anak2..seronoknya!

kakLuna said...

oh tuan punya kedai tu blogger ke..boleh kepoh2 ni tp teman takde le pulak spek utk dituko...ate kalo dtg lagi sms le teman, 0174718679. boleh teman g parit buntor tu bkn jauh beno...hehe sabtu aritu teman tak ada, ada he kat tg malim.

yatie chomeyl said...

hahhah..tergelak2 baca pasal kekonpiusan kak yong tu..memang org2 yang x biasa gi sana tak kan sedar kat mana sempadan 3 negeri ni..sebab kejap je dah ada kat perak,kedah & penang. dulu2 masa study, kitorg slalu cakap..breakfast kat pennag (usm nibong tebal), lunch kat perak (pekan parit buntar) and dinner kat kedah (bandar baharu) hehhehehe

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam yong.'
mesti best kan dpt jmpa in person!! miss u..

miela77 said...

wah seronoknyer kak yong...malah aliya n anis dapat hadiah lagi..nanti bila2 g sana leh ajak iela lak..memeriahkan ke menyepahkan umah? hmmm...????

Ummi Hanie said...

wahhh dah sampai parit buntaq...dekat sgt dgn umah Hanie tuh...tp sy baru jer sampai prt btar tghr td...Hanie dgn kak pija pun xpnah jumpak lagi..nntilah insyaAllah akan diarrange...

ummuabdullahsyaakir said...

Kalau dah satu tempat ni senag je nka bergerak,kan kak yong...lagi2 skrg ni mcm2 kes H1 N1,tak boleh nak pegi mana2.

Saya dapt rsa betapa seronk n meriahnya bila kak yong n kak sitoi dapt bjumpa.Masing2 jumpa idola..

ummuabdullahsyaakir said...

Macam syahdu pulak tgk pic anis pgng bantal tgk tingkap tu...huh melayn rndu ke tu syg?

Tgk dalm gmbr pun dh tau kak siti kurus sgt..eem ank dai comel2 lagi2 asmaa.

ummuabdullahsyaakir said...

oh ye,adik kak yong macamna?Dah dapt contct balik?Risau pulak-_-

kakyong said...

sitisifir,
malu apa nyer.. muka sendiri.. nampak khusyuk & comel jer... ;))

Hanz,
memang best dpt jumpa sitisifir.. lepas jumpa mak sitisifir, lebih lah lagi rasa bermakna perkenalanan ni... ;)

kakluna,
a'a yer.. kakluna pun kat Parit Buntar kan... kakyong dah save no hp..
sonok rupanya dpt jumpa kwn2 yg selama ni dok sembang dlm tenet jer.. hrp2 lepas ni dpt jumpa lebih ramai... :D

mommy SN,
memang konfius habis... tetiba jer.. eh dah nibung tebal.. eh kedah pulak.. eh parit buntar...
usm transkerian tu more on enginering kan..

kaknik,
memang best.. 1st time jumpa kwn tenet.. selama hari ni dok baca blog dia jer.. blog yg jd idola lah katakan... hehehee..
kaknik lagi lah dah jumpa lebih ramai kwn blog.. kakyong ni baru nak memulakan jejak.. :D

eila,
xper nanti ade rezeki.. kakyong berhajat nak buat makan2 kecil2an, boleh jemput blogger yg sekitar ipoh ni.. tgh dok kumpul2 data ni, saper2 yg ade di Ipoh... ;;)
*hajat tu besor.. tp bajet tu tak tau lagi camno... susah2 pot luck jer... *

ummi hanie,
pija ade sebut pasal hanie.. dok kat nibung tebal ya... xper lah nanti ade rezeki boleh lah kita jumpa... berpantang nanti di mana? balik IPoh kah ??

UAS,
takut juga dgn h1ni ni.. ni sebb nak jumpa setempat jer.. kalo kat tmpt public, pk byk kali jugak lah..
hal adik tu, Insya Allah, nanti kakyong update.. budak2 skrg ni mcm2 hal... fenin..
pengaruh kwn2 sekali..

AshAnas said...

wah... jumpa kawan blog ek... shira byk kali sampai parit buntar... setiap kali pergi, asyik sesat je... hehe...

silversarina said...

Bila dapat jumpa rakan blogger memang terlebih excited, best kan .Bila akak balik Ipoh lama sikit bolehlah kita plan jumpa tapi selalunya memang tak pernah balik lama ..huhu.

sya said...

hmm, kenapa la kita tak kenal masa saya duk kuala kangsar ari tu.. kalau tak, boleh jumpa2.. :P

ha ah lah, sitisifir tu comel aje orang nya ye.. :P

NaDiaH SiDeK said...

seronoknya dpt berjumpa. usm transkrian lebih kpd engineering..kalau yg berkaitan kesihatan kat kelantan..yg lain2 tu di USM induk (penang)..belah pulau sana. nadiah study dulu di usm induk..sekali dgn dayah :)

zh-ena said...

seronoknya jumpa teman blogger..lg terasa persahabatan tu kan

atty's said...

kakyong..kita nie bila lak nak jumpanya..huuhuhuh..

Suhana Shahril said...

Ish..ish..sitisifir macam bukan mak beranak 4.Macam anak dara jer.Heheh..Aliya & Anis ni..geram la ana tgk dlm gmbr..montel!

kakyong said...

shira,
shira kalo dtg parit buntar.. singgah ler kedai sitisifir.. kakyong tu la 1st time jejak kaki ke Parit Buntar sejak 19 tahun dulu.. kali terakhir penah singgah kat bas stesen parit buntar masa tahun 1990.. tu pun x ingat dah kat mana bus stesen nya.. :)

Kakrina,
raya ni tak balik beraya di Ipoh ker?

sya,
penah dok KK ker...? buat apa situ? ngajor ker?
sitisifir memang comel.. dia tinggi sket jer. tp comel halus jer orang nyer... ;)

nadiah,
oowwhhh, kawan dayah yer.. bila nak balik mesia... hehehe, baru jer kat US kan.. xper Insya Allah, ade rezeki leh lah kita jumpa nanti... ;;) *masih excited ni*

ena,
ena lagi lah.. dah byk kali kan ikut gathering blogger... :D

kakty,
hehhee.. Insya Allah.. kty lagi lah dah jumpa ramai kwn blogger.. kakty dah mcm celebrity dah.. vogue gitu.. selalu sibuk jumpa kwn2... :p

Ana,
memang tak mcm mak orang pun...
anis memang montel.. tp aliya keding jer.. ringan jer dia.. ;)

INSPIRASIHANA said...

Kak Yong..kedai sitiisfir tu kat ne??ape nama kedainya..bolehla hana singgah nanti..jual ape???erm..lagi satu nak tanye kak yong..cam ne nak tampal award ye..hana memang tak terer bab tampal menampal award ni..hehe...tlg ajar...thank you..(",)

MAMASYAZA said...

bestkan kalo dpt jumpa rakan2 blogger yg lain....kecik ajekan siti sifir tu..kurus je. bila kita boleh jumpa laks kan kak yong...kalo dtg uum tu ...jangan lupa inform su tau

♥cybermummy♥ said...

Best kan dapat jumpa fellow bloggers .
tapi sedih saya dok jauh sangat . Ade sesape nak turun sini :p

ummumishkah said...

baguslah dapat ambil manfaat dari blog ni.. dapat menambah kenalan...

Ummi Hanie said...

wah kak pija ade sebut pasal dakoo kah...teharuuu...asal aritu nk wat spek kat kedai dier , tp tutop plak..xde rezeki la tu..tpakse wat kat tmpt lain sbb spare sume dah rosak...
brpantang skjap je di ipoh dlm bbrp hari,paling2 sminggu kowt..pastu balik nibong tebal lah kakyong..umah Hanie d Tmn Ilmu tuh, sebelah btol dgn USM..lg senang nk carik ikut pintu gate USM bhgn blakang ...(ade 3 pintu yer semuanyer)

kakyong said...

hana,
kita yg dekat ni bila plak nak jumpa yer... :)
nama kedainya rozaimi optometrist.. alamatnya ade kakyong nyatakan dalam n3 ni..
http://kakyong72.blogspot.com/2009/08/bertemu-sitisifir-di-parit-buntar-ii.html

pasal nak tampal gambor tu, rasanya ade tutorial kakyong buat.. cuba lah godek2 kat label 'tutorial'.. senang jer.. klik jer pada award tu, pastu copy je ke kat bhgn create new post tu, tp makesure dlm mode compose.

Mamasyaza,
tu lah.. kecik jer.. kalo dia berisi mungkin besar agam orang nya.. :))
adik kakyong grad tahun depan.. x tau lah dia nak ajak kakyong ke tak g uum nanti.. hehehee.. tp kalo ade peluang, Insya Allah memang nak g UUM lagi.. nak mengimbau nostalgia lama.. hahahaaa.. pastu nak amik foto byk2.. & nak cari lecturer @ staffs yg masih dikenali... :)

cybermummy,
kakyong tak pernah lagi seumur hidup jejak kaki ke singapura... teringin juga nak p sana.. Insya Allah, doa2 lah ku murah rezeki ya... ;;)

ummumishkah,
yer begitu lah selain penulisan yg boleh dimanafaat kan,.. moga2 persahabatan & ukhwah juga turut terjalin..
tp tu lah, baru jumpa sorg dah riuh.. org lain dah bermacam2 gathering blogger dah buat... ;))

ummi hanie,
nanti balik ipoh nak bersalin tu.. calling2 lah.. eh no hp hanie pun kakyong xde lah.. cuba ler email kan... :)

nadnye said...

Seronok kalau dapat jumpa in person... Suka tgk aliya ngan cermin..
gambar2 KYong dan Sitisifir dan anak2 semua nampak satu2...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .