Periuk yang ibu guna untuk buat kukusan dah tembuk @ bocor.. dok ingatkan en ayah agar beli kan alumunium yang boleh menampal periuk, sampai sudah en ayah tak belikan.
Kaedah steam-bath ni ibu tak pernah cuba tapi pernah baca yang Izan pernah bakar puding roti & butter dengan kaedah ni. Lepas digoogle jumpa camno yang dikatakan kaedah steam-batch ni.. hahahah, jakun..
sebab tak pernah lagi guna kaedah ni kan.,..
Jadi bermulalah operasi membuat puding karamel versi steam-bath.. bahan2 tak berapa cukup sebenarnya.. susu tak ade.. jadi bantai le guna susu kambing higoat lagi. 
resepi boleh refer kat sini >> Puding roti caramel.. versi ibu yang simple
Selalu tu buat yang saiz kecil jer.. kali ni buat besor sikit.. kira double the resepi jer..
Untuk kaedah steam-bath ni, ibu masukkan 3 cawan air (rasanya 2 cawan cukup kot) dalam loyang petak & pre-heat oven @ 170C dalam 10 minit. Then blend bahan2 semua.. tuangkan dalam loyang bulat (ibu punya yang 8 inci jer), sebelum tu buat gula hangus dulu lah yer..
Bila tengok air dalam loyang petak tu macam dah panas, ibu pun masukkan loyang bulat & bakar selama 55 minit.. 40 minit pertama api bawah, next 15 minit api atas bawah. Hasilnya….
NI ler hasilnya selepas dah disejukkan dalam peti ais (at least 1 jam) dan diterbalikkan.
Jemput makan…
Actually anak2 tak berapa sangat melayan puding ni.. depa ni kurang suka makanan yang lembik2… memang ikut belah en ayah, adik beradik en ayah pun tak berapa favor puding ni.. berlawan sungguh dengan adik-beradik ibu… pantang ade, habis depa sapu bersih.
Sudahnya, 1/4 bahagian bagi pada jiran.. 1/2 bahagian anak2 makan, 1/4 bahagian ibu sorang jer yang melantak…. erkk, bukan le sekaligus ibu adap… tapi tu ler.. tau2 jer dah licin. 
salam kasih sayang buat semua,


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!
tehr · 743 weeks ago
bagi hangus sikit lagi
saya suka hangus
My recent post Penumpang Di Pertengahan Jalan
ila · 744 weeks ago
My recent post Faiz dan bau busuk
eliza · 744 weeks ago
eT123 · 744 weeks ago
tgk kt blog akak ni lg la...waaaa....
My recent post Hari ni Naik Pangkat
isza76 106p · 744 weeks ago
MamaYatie · 744 weeks ago
biras kata kalo nak wat kek coklat sesuai sngt guna kaedah ni..kek akan jadi moist gitu..
My recent post Sup Ikan Merah & Sayur Campur Yg Tak Sesedap Masakan Kak Ina-KL
yan · 744 weeks ago
yan tak penah rase... cam manis2 eh tgk dari gambo..
My recent post Contest 20 Hari Meneka Mata
aye-na · 744 weeks ago
My recent post Life To Do List
nieda · 744 weeks ago
chekna · 744 weeks ago
My recent post koleksi saya
mama zharfan · 744 weeks ago
My recent post now only me know - Pumpkin Patch tu brand New Zealand rupanyajom tgk hasil rembatan me
lynnhamzah 103p · 744 weeks ago
ekinashikin · 744 weeks ago
http://ekinashikin.blogspot.com/2010/12/pertandin...
ekinashikin · 744 weeks ago
kita pon x layan puding ni...hihi
x pernah rasa pon..walau pon time puasa byk kali ensuami beli...
mamasyaza · 744 weeks ago
eida · 744 weeks ago
Ummi Hanie 98p · 744 weeks ago
erm kkyong,iklan nuff kat tepi kiri tu mmbuatkn agak susah sikit nk baca entry
attyfir 53p · 744 weeks ago
rajinnya kakyong buat puding ..
aty suka puding tuh ..tp fir pun kurang skit kuah lembik nie.tapi puding ni shedap..
zety zainal · 744 weeks ago
eliss · 744 weeks ago
ibu damia · 744 weeks ago
Sidratul Muntaha · 744 weeks ago
Kak Yoooooooooooooooooooooooooooooonggg!!!
mencik arr!pagi - pagi dah buat ayu jeles!!!
huhuhuh!sangat cantik dan membangkitkan selera puding tu!
huhuuhuh.
mecik arr.
mentang2 oven ayu masuk workshop!
eii..geram!geram!
huhuuhuh...