Selalunya kalo masak cucur, ibu jarang guna penaik.. guna telur jer.. then last week sebab dah masak sambal kacang segera tu kan, maka gigihlah buat cucur udang. Actually tergoda lepas baca n3 di blog Ayu yang buat cucur udang sampai meletup. 
Masa membancuh tu dah was-was, eh.. nak guna apa ni soda bikarbonat @ baking powder.. nak buka lappy (siap nak check online lagi.. ekekeke…) dah tak kuasa lah kan di pagi2 hari. Kebetulan hari tu en ayah tak koje.. tak pasal2 kena sound plak. Dok teringak resepi MG (Mat Gebu) guna yeast. Kat rumah nan-ado stock yeast. Maka belasah lah guna soda bikarbonat.
Cucur tu naik.. tapi yang sakit hati tu.. warna tepung bertukor jadi ala2 warna merah.. pastu berkedut pulak tu… bukan setakat berkedut, meletup lagi.. well, okay, 1st round goreng memang meletup, siap ibu berperisai dengan tudung periuk lagi… 
Nampak kan, ketara cucur tu berkedut.. tak cantik sungguh rupa nya… pastu soda bikarbonat ni meninggal 1 bau yang tak best. Masalah meletup tu ibu atasi dengan cara kambus udang tu dengan 1 lapis lagi tepung.. so ni namanya “cucur udang dikambus”. Actually kalo baca resepi kat blog MG, udang tu kena tapis bior air udang tu kering dan lap kering2 dengan paper towel. Bila air udang tu kena minyak panas, memang meletup ler..
Malam tu buat cucur lagi, tapi guna baking powder pulak… hehheheee, baru la cucur ku jadi cantik, tak berkedut lagi…
So, nak cucur comel gebu & cantik, guna telur & baking powder.. lepas dah bancuh tinggalkan sekejap untuk 30 minit sebelum mula menggoreng…
Cucur yang ni dapat sambutan hangit dari anak-anak… memang licin la.. sebab cucur pun lembut dan rupa pun cantik.. perasan la cantik…
Lepas ni, untuk buat cucur guna baking powder, bukan soda yer….
<< pesanan masyarakat untuk diri sendiri, juga kawan2 (kot2 la selalu buat cucur yang tak berapa nak lembut macam ibu sebelum ni… ).
salam kasih sayang buat semua,

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!
kak erna · 742 weeks ago
nasib anak2 tak ikut sama kan..
My recent post ULANG TAHUN - 28 TAHUN SUDAHSYUKUR ALHAMDULILLAH
papa mifz · 742 weeks ago
My recent post Super Sesumpah!!
syidagorjes · 743 weeks ago
yang penting da abis licin.hahahaa
mama zharfan · 743 weeks ago
My recent post now only me know - Pumpkin Patch tu brand New Zealand rupanyajom tgk hasil rembatan me
yus · 743 weeks ago
Salam kenal ye Kakyong :)
My recent post Program Transisi Tahun 1 2011 SKS
Yati · 743 weeks ago
My recent post Cross stitch keychain - Little house
Ummi Hanie 98p · 743 weeks ago
My recent post Menu - Asam Pedas Ikan Pari
Myra Jay · 743 weeks ago
Tp kakyong, klau nak cucuq sentiasa rangup walau dah sejuk ada tip.. hehee
Teluq pun myra boh, tp kita bancuh ngn air ais, cuba la try.. mmg sedap...
chekna · 743 weeks ago
ala, kedut2 pun masuk dalam perut kenyang jugak kan....
My recent post sila jangan ikut aksi ini ye adik2
atty · 743 weeks ago
transformed hw · 743 weeks ago
My recent post Not good in English How to be good or improve your English PART 2
zety zainal · 743 weeks ago
lin azlina · 743 weeks ago
ila · 743 weeks ago
My recent post Bila Faiz buat Peace
normaliza · 743 weeks ago
My recent post SEMALAM MCDAN HASILNYA -VEKAN SAYA DAH CAKAP
Sidratul Muntaha · 743 weeks ago
ayu kalau buat cucur udang takde pakai baking2 powder ni kak
pakai mauripan jer.
huhuhuhu
senang
mmg resepi yg abah buat tuk meniaga dulu2 lagi kat pasar malam
noor · 743 weeks ago