Wednesday, December 29, 2010

Home » , » Cucur ku berkedut

Cucur ku berkedut

Salam bahagia,


Selalunya kalo masak cucur, ibu jarang guna penaik.. guna telur jer.. then last week sebab dah masak sambal kacang segera tu kan, maka gigihlah buat cucur udang. Actually tergoda lepas baca n3 di blog Ayu yang buat cucur udang sampai meletup. Winking smile


Masa membancuh tu dah was-was, eh.. nak guna apa ni soda bikarbonat @ baking powder.. nak buka lappy (siap nak check online lagi.. ekekeke…) dah tak kuasa lah kan di pagi2 hari. Kebetulan hari tu en ayah tak koje.. tak pasal2 kena sound plak. Dok teringak resepi MG (Mat Gebu) guna yeast. Kat rumah nan-ado stock yeast. Maka belasah lah guna soda bikarbonat.


Cucur tu naik.. tapi yang sakit hati tu.. warna tepung bertukor jadi ala2 warna merah.. pastu berkedut pulak tu… bukan setakat berkedut, meletup lagi.. well, okay, 1st round goreng memang meletup, siap ibu berperisai dengan tudung periuk lagi… Smile with tongue out



IMG_9594


Nampak kan, ketara cucur tu berkedut.. tak cantik sungguh rupa nya… pastu soda bikarbonat ni meninggal 1 bau yang tak best. Masalah meletup tu ibu atasi dengan cara kambus udang tu dengan 1 lapis lagi tepung.. so ni namanya “cucur udang dikambus”. Actually kalo baca resepi kat blog MG, udang tu kena tapis bior air udang tu kering dan lap kering2 dengan paper towel. Bila air udang tu kena minyak panas, memang meletup ler..


Malam tu buat cucur lagi, tapi guna baking powder pulak… hehheheee, baru la cucur ku jadi cantik, tak berkedut lagi…


So, nak cucur comel gebu & cantik, guna telur & baking powder.. lepas dah bancuh tinggalkan sekejap untuk 30 minit sebelum mula menggoreng…



cucur-yg-ok


Cucur yang ni dapat sambutan hangit dari anak-anak… memang licin la.. sebab cucur pun lembut dan rupa pun cantik.. perasan la cantik… Winking smile  Lepas ni, untuk buat cucur guna baking powder, bukan soda yer…. Smile with tongue out  << pesanan masyarakat untuk diri sendiri, juga kawan2 (kot2 la selalu buat cucur yang tak berapa nak lembut macam ibu sebelum ni… ).





salam kasih sayang buat semua,

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

Comments (35)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
salam yong..lucu akak baca..siap perisai tu..
nasib anak2 tak ikut sama kan..
My recent post ULANG TAHUN - 28 TAHUN SUDAHSYUKUR ALHAMDULILLAH
1 reply · active 742 weeks ago
wah kakyong...sedap nye...time sy bc ni lak tgh lapo lak petang2 nih..aduh terliuh sy..huhu
My recent post Super Sesumpah!!
2 replies · active 742 weeks ago
jangan pandang pada rupa.
yang penting da abis licin.hahahaa
1 reply · active 742 weeks ago
nak try gak hehehe tp tak de baking powder kat umah--nak kena cari beli dulu
My recent post now only me know - Pumpkin Patch tu brand New Zealand rupanyajom tgk hasil rembatan me
1 reply · active 742 weeks ago
Saya pun baru lepas makan cucur, tapi cucur ikan bilis + kentang je... :D

Salam kenal ye Kakyong :)
My recent post Program Transisi Tahun 1 2011 SKS
1 reply · active 742 weeks ago
Berapa banyak baking powder kena letak, kakyong? Satu sudu teh? Cucur Yati buat tak pernah jadi cantik dan gebu. Kalo buat cokodok pun tak lembut. Padahal dah letak telor, cuma tak letak baking powder.
My recent post Cross stitch keychain - Little house
1 reply · active 742 weeks ago
hanie bese xletak ape2 telur ke,soda ke,baking powder ke kat cucur...goreng gitu je..tp skali tu try letak telur sebijik,best lak hasil dia...gebu je....letak udang kepal pun sedap gak kkyong
My recent post Menu - Asam Pedas Ikan Pari
1 reply · active 743 weeks ago
Myra buat cucuq xde boh bikarbonat nie..
Tp kakyong, klau nak cucuq sentiasa rangup walau dah sejuk ada tip.. hehee
Teluq pun myra boh, tp kita bancuh ngn air ais, cuba la try.. mmg sedap...
biasa buat cucur letak telur je pun.. byk mana nak letak baking powder??

ala, kedut2 pun masuk dalam perut kenyang jugak kan....
My recent post sila jangan ikut aksi ini ye adik2
1 reply · active less than 1 minute ago
salam kakyong terliur nengok cucur udang tuh ..
1 reply · active less than 1 minute ago
bahaya tu sampai meletup2. biasalah memasak ni kena ada trial and error. Saya pun selalu buat benda mula2 tak jd, lps tu, kali kedua elok sikit.
My recent post Not good in English How to be good or improve your English PART 2
1 reply · active less than 1 minute ago
blm penah cube buat k.yong,. takat cekodok bawang dgn bilis terorlah.hehehe
1 reply · active less than 1 minute ago
kedut pun xper janji rasanya ummpph!rupa xpenting sgt...
1 reply · active less than 1 minute ago
ila pernah buat cekodok pisang letak soda bikarbonat...jadi pahit cekodok pisang ku...huhuuhu...tp klau letak yis mmg gebu sgt dan lembut jer...
My recent post Bila Faiz buat Peace
1 reply · active less than 1 minute ago
kalau cicah sos sedap tu kak yong. hmm..terliur dah nih..
My recent post SEMALAM MCDAN HASILNYA -VEKAN SAYA DAH CAKAP
1 reply · active less than 1 minute ago
Sidratul Muntaha's avatar

Sidratul Muntaha · 743 weeks ago

uauuaha
ayu kalau buat cucur udang takde pakai baking2 powder ni kak
pakai mauripan jer.
huhuhuhu
senang
mmg resepi yg abah buat tuk meniaga dulu2 lagi kat pasar malam
1 reply · active less than 1 minute ago
nor sgt suka cucuq....kedut pun kedutlah kakyong janji sodap d makan hihihi
1 reply · active less than 1 minute ago

Post a new comment

Comments by

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .