Saturday, April 18, 2009

Home » , » 104 Aliya 9 bulan

104 Aliya 9 bulan

Sudah 9 bulan anak dara kecik ibu ni...

1/ Aliya sekarang sudah tak suka dok dalam walker.. dia lebih suka explore dengan kederat sendiri.. tapi bila ibu nak buat kerja rumah, terpaksalah juga masukkan Aliya dalam walker

2/ Aliya masih lagi BF susu ibu.. kakyong direct feed yer, so effort tu tak lah sehebat ibu2 yg mengepam.. cuma masa nenen Aliya dah tak selama dulu.. la ni 5 -10 minit tu kira okay lah.. dulu, sampai 15-30 minit.. nenen sambil baring, Aliya tak lena, ibu yang 'leboh' dulu.. heheh, ni ler time nak berehat...

3/ Aliya baru pandai nak lepas2 tangan dan berdiri tanpa sokongan... tak sampai seminit pun dapat bertahan...

4/ Aliya sudah semakin kuat makan.. dulu 1 mangkuk nasi blend (1/2 senduk nasi + vege + ikan) .. la ni sukatan sudah naik 1 senduk nasi...

5/ Aliya tak nampak montel dah... nampak cam makin kecik jer...

6/ ALiya sudah pandai jeles dengan kakak Anis. Kalo nampak kakak Anis nak datang kat ibu, Aliya cepat2 landing atas riba ibu... huhuuuu, berebut perhatian..!!

7/ Aliya sudah rajin tolong ibu mengemas kain baju... tolong apa lagi, tolong selerakkan lah...!!

Nih evolusi of Aliya...

Hmmm, alang-alang dah buat entri tentang perkembangan Aliya, elok juga ibu menjawab 1 tag. Timbunan tag pun semakin banyak nampak nyer.. so ini tag dari MamaErfan & UmmiSalsabila@Pn Odah..

1) Letakkan Gambar Anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang masih dalam wad, maknanya gambar anak hari PERTAMA..

Abang Fikri & ANis memang takde foto hari pertama, sebab masa tu takde saper yang ingat nak bawa kamera & ibu plak belum lagi guna handphone yang ade kamera.. so ALiya sorang sajerlah yang bernasib baik.. sebab ibu teringat nak snap.. kalo nak harap ayah, hmm, memang tak amik port la bab2 bergambar ni...

2) Letakkan butir ini :

Nama penuh : Aliya Nadhirah binti Sharul Ainal

Nama Panggilan : Aliya/ Eeya/ baby/ kecik

Jantina : Dara

Tarikh Lahir : 18 JULAI 2008

Tempat Lahir : Pusat Rawatan Islam Ar-Ridzuan

Berat Lahir : 3.0kg

Cara Kelahiran : Normal..

3) apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?

Seperti ibubapa yg lain, ibu berharap Aliya, abang fikri & kakak Anis jadi insan yang berguna kepada diri sendiri & masyarakat. Jadi anak-anak yang mentaati perintah Allah serta hormat pada ibuayah & orang lain juga. Jadi anak-anak yang berbakti kepada ibuayah & keluarga. Jika tidak sempat berbaikti kepada ibuayah, berbakti lah kepada mereka yang memerlukan.

Seterusnya.. nak pass this tag kepada : ni yang susah nak decide sebab tak pasti siapa yang belum buat, hari tu masa 'jalan-jalan' ke blog kawan2 macam ramai yang dah buat,,.. apa pun.. silalah buat pada yang belum buat buat..

---> semua mommy yang ada dalam bloglist ibu & juga followers yang membaca entri ini...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

8 kawan ibu yang hebat:

@Salwa said...

rupanya Aliya dan Aisyah sama bulan ya :)
nanti masuk sekolah pun sekali la ni :)
Aisyah dah ada kawan nampaknya :: Aliya :)

Rai said...

Kak yong,
Breastfeeding tu pun da cukup besar effortnya..

chubbynya pipi Aliya..geramm..nak gigit2 je..haha..

kakyong said...

salam,

salwa ~ yer sebaya, tu la hari tu masa salwa buat milestone Aisyah, kakyong nak mention, tp luper.. best la Aliya dpt kawan cam Aisyah.. :D

Rai ~ akhirnya kau muncul jua di blog kakyong...

Ummi Salsabila said...

slm kak yong,
pn odah? alaa...xglamorla nama tu.hahaha.aliya mantain comella..chubby je tgk..:) keep on BF ok..same2la kite.chayok2x!

kakyong said...

salam Ummisalsabila... :D
Insay Allah, target BF 2 years.. en ayah sudah bagi 'lampu hijau'... "okay, dok rumah sampai Aliya 2 tahun", pastu baru decide nak kerja semula.. so la ni thinking of part time job ajer le.. ;)

akil-ihtisyam said...

Akil pun smpai skrg masih minum susu ibu :)

kakyong said...

ibu Akil,
caiyoookkk.. teruskan selagi dia mahu..

nadnye said...

dah buat yea K Yong... takpe la saya pun kekadang terlupa..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .