Tuesday, April 21, 2009

Home » , , » 107 Telatah Aliya, ayam panggang & tag langsing

107 Telatah Aliya, ayam panggang & tag langsing

Entri kali ini ibu citer 3 perkara.

Citer 1: telatah Aliya

foto ni ibu snap masa ibu tengah dok belek2 benih epal & anggur.. sedor-sedor aliya dan berdiri kat pintu grel .. tolong lah abaikan grel yang dah berkarat & belum lagi nak bercat baru tu.. memula dia dok jerit2, nak kuor juga.. tapi ibu buat dek,, then terus buat aksi goncang-goncang pintu grel.. sonok jer dia.. amboi semakin daring anakdara kecik ibu ni.. tak takut jatuh pun.. siap main lepas2 tangan lagi.. tapi part lepas tangan tu tak sempat ibu nak snap..

Citer 2 : Rezeki dari jiran sebelah rumah (korner lot)

hari jumaat lepas 17/04/09, jiran sebelah kami panggang ayam.. kabor nye deme baru dapat gaji.. tengahari tu dapat le kami sepinggan.. sedap ayam panggangnyer, siap ade sambal kicap lagi... makan sedap ler kami sekeluarga lunch itu..

malam tu pulak depa ajak kami bbq kat rumah depa.. so lepas maghrib tu kelam kalut ler ibu masak mee, maklum lah nak berkelah kat rumah jiran, takkan nak datang berlenggang jer .. actually mee segera sedap, depa (jiran tu ler) bagi 2 pack.. kami ni bukan kaki makan mee segera.. so 6 bungkus mee segera itu di'mee goreng'kan.. resepi sesuka hati daku ler... Tapi sebab anak-anak dok buat hal, lagipun hari hujan.. depa plak dah siap manggang.. depa antor jer sepinggan lagi ayam panggang.. tak jadi kami nak berkelah, sebenornya tingin nak g umah depa, nak snap foto Anisa Fifiyeinda (11 bulan) yang putih gebu & montel .. mee goreng tu suami antor juga ke rumah deme.. siap dipuji bleh buat niaga... kembang kuncup jap ibu!! Murah rezeki kami lately ni, selalu jer dapat lauk-pauk dari kawan2, adik-beradik & jiran-jiran.. Alhamdulillah.

Citer 3 : apa lagi menjawab tag ler.. minggu ini adalah minggu menjawab tag, jadi kenalan2 daku, bersedialah untuk menerima tag dari daku yer..

Kali ni nak jawab tag dari MamaErfan (lagi..!!).. **Tag cabaran Langsing**

1)Berapakah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda?

huhuuuhh.. segan nak kabo.. sebab daku ni ala-ala bonsai gitu.. berat la ni 50 kg.. tinggi daku 143 cm jer... keturunan saiz kecik-come-lote.. petite beb..!! kira BMi 25 kot... masih belum cukup ideal.

2) Berat yang paling tinggi dalam sejarah anda? Usia anda pada masa itu?

65 kg, timbangan 3 jam sebelum bersalinkan Aliya. Sungguh daku sungguh kuat makan, sangat berselera semasa mengandungkan ke3-3 anak-anak comel ku...

3) Apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh langsing? dan kejayaan anda dengan makanan tersebut?

ini lah produk yang kakyong guna.. set jamu kakyang 4 bahagia tu kakyong guna lepas pantang.. dlm pantang guna set bersalin Leesa Formula. Losen mustajab pati halia pun mula guna lepas pantang.

langsing..?? langsung tidak.. tapi ringan le sket daripada dulu.. selepas bersalinkan fikri, berat maintain 54 kg, usaha mcm2 berat cam gitu juger.. pastu perut buncit.. tak leh pakai suor jeans kesayangan hamba, baju nikah langsung tak leh nak celus..

sekarang.. setelah 7 bulan menggunakan ke2-2 produk.. perut tak le buncit sangat tapi takle kempes cam masa bujang dolu.. tapi kalo pakey kebaya tu nampak chantek jer.. seluar jean kesayangan hamba, saiz 28, sudah boleh dipakai.. dedolu tak leh nak kanceng langsung.. bukan setakat tak leh kanceng, tapi 2 inci bukaan tak celus.. baju nikah juga sudah boleh dipakai, tapi kepadatan sangat tinggi..

4) Berat yang paling rendah yang pernah anda dapat? Usia anda pada ketika itu?

40 kg 20 tahun, 42 kg 25 tahun, 45 kg 30 tahun, 47 kg masa hari nikah 30/04/2005 .. graf mendaki..

5) Anda pernah setai program pelangsingan? Nyatakan kejayaan anda?

Tidak pernah.

6) Apakah diet yang anda ambil untuk memiliki berat anda yang paling rendah?

masa tu budak baru nak membesar.. tiada diet sebab metabolisme memang tinggi & daku memang sangat kuat & suka makan.

7) Apakah yang menyebabkan berat anda naik mendadak?

sebab masa daku mengandung daku sangat kuat makan, org lain naik 10 kg tapi daku naik 14-15 kg (babyku kecil ajer - 3 kg). lagipun masa mengandung mana boleh diet2, & habit sangat suka makan semakin menjadi-jadi semasa mengandung.. semua yang dipandang mata sedap belaka.

8) Apakah target anda untuk kurus selepas ini ?

Daku ingin pakai semula seluar jean saiz 26.. semasa umur 30 daku masih boleh memakainya ohh,, itu 7 tahun dulu.. boleh kah daku capai berat 45 kg.. ??!!

9) Miliki gambar anda dulu dan kini?

gambar dedulu, jap kena check , yang terkini ade.

10) Sila upload ok?

1992 & 2009.. ada beza.. ??!!

Dan seterus nyer tag ini daku paskan kepada semua ibu-ibu yang berada di bloglist daku..
u all ni kalo tak sebut nama mesti tak buat,..

okay.. tag cabaran langsing ini goes to :

1/ fizarahman; 2/Yan; 3/ Reen (dia yg minta di tag lagi); 5/UmmiIna @ Hez; 6/Ila MamaFaiz; 7/UmmiAqeef; 8/DinieDinar; 9/Noy; 10/Nonnie78; 11/Hanz; 12/MamaShinta ; 13/UmmiCa ; 14/Eus.

SIla buat yer... !! Terima kasih..

TAMBAHAN

UmmiSalabila
SyahNur

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

15 kawan ibu yang hebat:

Ummi Salsabila said...

lain sgtla dulu dgn skang tu kak yong.hehe.tp kak yong mantain comel je ek.ala,xkene lak tag ni..cam best je.kak yong,amik tag kat umah kite yeee....

kakyong said...

salam US,
nak buat ke tag ni.. okay kakyong tanbah nama UmmiSAlsabila... buat yer... !! :D

SyahNur said...

yummy sungguh ayam panggang n mee tu... mmg murah rezeki la....

comey betul aliya di balik pagar.. menyengih je....

mmg mencabar kan kalo citer bab2 berat badan & langsing ni.. hehe...

kakyong said...

Salam SyahNur..
Alhamdulillah, org memberi kita merasa.
yer memang sgt susah nak langsing bila dah beranak-pinak.. anda juga di TAG,.. hihi.. jawab yer.. :))

Hanz said...

Kakyong, segan ler nak jawab tag ni...sebab Hanz ni jenis suka makan coklat & lar ni dah lama tak exercise..tak pernah ler amik any product slimming sebab breastfeed..so camner yer?

Nanti Hanz cuba jawab yer..(hu, hu, lambat lagi..tag dari blogger lain pun x buat lagi..)

kakyong said...

Hanz ~ ;;) kalo rasa nak jawab silakan.. tiada paksaan.. lagipun bukan nak tunjuk sgt yg kita ni langsing..
jamu yg kakyong makan itu Alhamdulillah tidak menjejaskan susubadan, Tuanempunya produk yg beritahu.. setgh jamu buat susu kering, tp yg ni sebaliknyer.. (bukan promo yer, just nak beritahu jer..)

Ina Hashim said...

aarhhhh...sungguhhhhh ngeri tag ini....

nonnie78 said...

salam kak yong..

bak kata kak Ina.. ngeri teman nak menjawabnya yong oiii! teman ni udah le pendek, montel pula tu. yong tak de tag lain ke?? hahaha.. tak pe.. ni memang tag mencabar diri ni. kena kuatkan semangat untuk menjawabnya. nantikan jawapan teman ye... :D

ummuabdullahsyaakir said...

salam,kak yong,mmg camtu kan klu leps kawin n dah bersalin,sush nk balikkn kerampingan yg dolu2..heehe tapi kak yong tetap maintain comel wlpn dh 3orng-tabik springg tuk kak yong:)

kakyong said...

UmmiIna,Nonnie & Ummuabdullahsyakir,

sengaja tag ramai2, walau tahu ramai ibu2 yg sensitif bab ini.. (jahat kan).. mana lah tahu, drp ramai2 ni ade yg boleh kasi tips utk langsing kaw2 punya.. which tak payah susah2 nak diet2/tak makan nasi bagai.. tak yah pantang giler2.. :D sharing is caring...

diniedinar said...

wah..mencabar tul tag kakyong ni..sure dinie berjuraian ayaqmata masa upload gambo dedulu..dpt ke kembali ke kilo lama...????
:-/
~x(

reen said...

uwaaaa!!!bab ni la snsitif ni tag pasal brt badan ar plak!!!!huhuhu....eden dh gomuk da....ado ptuo x nk slim??:D

kakyong said...

diniedinar~ huhu.. berjurai airmata... :(( takpalah masa tu muda lagi, memang layak la bdn comel lote..

Reen ~ kalo daku dah slim-melim.. pastu byk yg boleh ku kongsikan.. ini kakyong pun kalo dpt makan sedap memang tak hingat doniya.. :p sbb itu lah tetap menggebu..

MaMaMi said...

Adoilaaa kak yong, awat laa sedap benaq soklan² tu haa...chek ni sensitif sgt hat langsing² nih wei. Size² petite tapi gebu cenggitu..ngeh². Tapi chek terima naa, cuba biler buatnye tatau...Insya'Allah akan ku buat gheja ghumah ini.

kakyong said...

salam Ummica@MamaMi..
boley la buat nooo.. heheh.. ummica kan sporting..!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .