Thursday, April 23, 2009

Home » , » 109 Tips beramah mesra di kotak komen

109 Tips beramah mesra di kotak komen

Salam sahabat-sahabat & kenalan kakyong semua,

Bebaru ni MamaEmma telah buat satu entri yang HOT... PANASSS..

Tapi kakyong bukan nak ulas apa yg mama emma tulis.. kalo nak tahu citer boleh klik kat link entri yang HOT... PANASSS.. seperti diatas yer.. kakyong cuma nak highligt pada 1 point mama emma.. iaitu.. :

Sejak dah kerap-kerap berjalan-jalan ke rumah maya kawan-kawan.. so banyak lah yang kakyong perhatikan..

1/bagi yang dah lama berblogging tu, memang ada yang rajin & cepat respond kepada komen kawan-kawan.. malahan kotak komen nya sentiasa meriah seperti 'mesyuarat tingkap' gitu.

2/bagi yang baru dalam dunia blogging, kakyong perasan ada yang tak pernah reply pun komen-komen yang diberi.. camana kakyong tahu.?!! heheh, senang jer.. setiap kali kakyong memberi komen, kakyong akan klik 'subcribe' @ 'Langgan melalui email'. Jadi semua komen daripada kawan2 akan masuk ke mailbox gmail kakyong.

kakyong tak pasti samada semua apply teknik yang sama, atau yang baru berblog belum begitu tahu fungsinya.

Memandangkan adik ipar kakyong (Miela77) pun baru belajar berblog, & untuk sesiapa juga yang ingin tahu.. kakyong kongsikan sedikit tip nak beramah mesra di kotak komen ni.. pada yang dah expert tu, sila beritahu kalo ade yang fakta tak betui... hihii..

1. setiap kali On @ log-in ke blog @ buka blog, buka sekali gmailbox.

2. setiap kali post entri baru, tuan punya blog jadilah orang pertama yang 'melanggan' kotak komen entri tersebut.

cara-caranya : klik ke ruangan komen.. dapat yang macam foto ni (ini blog Catatan Ibu punyer).. klik pada 'subscibe by email' @ 'langgan melalui email' bagi yang guna BM
kemudian akan keluar message 'Follow-up comments will be sent to YOUREMAIL address'. YOUREMAIL address itu merujuk pada alamat email gmail anda. Bila anda memberi komen di blog kawan-kawan, buat ler juga step ini. Nanti anda boleh follow-up komen dari gmailbox.

Selepas dah buat step ni, tak perlu nak check kotak komen dah... sesiapa jua yang meninggalkan komen akan terus sampai ke gmailbox anda.. dan anda boleh terus menjawab dari gmailbox.. tak perlu susah payah nak masuk blog. Kadang2 lambat juga nak loading blog.

-klik foto utk image lebih besar-

untuk reply komen, klik pada post, yang dibulatkan merah itu... seterusnya.. 'pop-up kotak komen' akan muncul..

seperti ini.. dan beramah-mesra lah dengan kawan-kawan anda di sini.. tak perlu nak buka blog untuk jawab komen.. tapi perlu juga jenguk2 blog, mana tahu ade yang tinggalkan pesan di kotak sembang @ cbox @ shoutmix.

Harap-harap lepas ni, ramai lah yang akan rajin @ ramah di kotak sembang.. tak mau lagi dengar alasan "tak tau nak follow up camaner..!! " apa2 pun kakyong sangat faham & maklum dengan kesibukan setiap ibu2.. ibu2 yang bekerja punya kesibukan tersendiri, gitu juga ibu2 yang SAHM@WAHM.. semua orang sibuk, cuma jangan lah biarkan kami yang rajin menyebuk memberi komen ni, dibiarkan terkontang-kanting tidak dilayan.. seolah2 macam bercakap dengan dinding @ syok sendiri.. !! huhuuuu.. sian kan, lebih lagi yang rajin macam mama emma... banyak blog yang daku berkunjung, nama dia jer yang ngetop dok beri komen...

Btw, ada 2 orang yang daku perlu masuk selalu ke blog nyer untuk daku membaca komen-komen lanjutan... iaitu blog Mommy Lyna (My Super Kids) & cik pun Fid (Yiutsumuni-the only one). Bagaimanakah caranya untuk daku melanggan kotak komen kalian berdua.. melanggan artikel sudah ku buat & sudah boleh ku baca di Google Readers.. tapi komen2 itu yang tidak dapat ku langgan... Dizzy

Sekian tips untuk kali ini. Semoga bermanafaat. Sila tambah jika ada yang kakyong tertinggal.

TAMBAHAN

memandang ade sebahagian sahabat/kenalan kakyong yang menghadapi masalah untuk mengkopipes maka..

jika tidak berjaya untuk kopipes.. boleh klik pada sampul putih (yang dibulatkan merah itu).. dan hantar lah ke email anda. Ini sajer lah jalan penyelesaian yang kakyong nampak untuk atasi masalah tersebut.

semoga berjaya!!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

23 kawan ibu yang hebat:

Lady Qay said...

kak yong..kalo takde gmail mel lain bleh ke??hehehe

Normaliza said...

O..trima kasih ye kak yong atas info nih. Saya pun budak baru belajo.. :)

yatie chomeyl said...

wah bagus kak yong...share blogging tips. dpt mak buyung bljr ilmu baru sambil berehat2 dpn lappy nih :D

rossizam said...

o..bagusla tips ni..ros pun tak pernah guna gmail lagi...kena daftar dulu la kot..ke pakai email yg sedia ada jer.? byk yg masih beljar lagi ni..

syahadah said...

saya selalu reply komen..org je tak sudi komen..lalalalalal

kakyong said...

salam LadyQay/Normaliza/Yatie Chomeyl,
blogspot ni associate dgn gmail.. camaner u boley create blog di blogspot kalo takde gmail.. a/c yg u guna utk log-in ke blogspot itu lah a/c email nyer.. :D

syahadah ~ Insya Allah, lepas ni bila depa dah tahu guna, sure depa rajin reply & ramah mcm you... heheh.. ;;)

kakyong said...

Ross,
guna yg sedia ade ler..

precious innocent said...

alamak!!! naik la nama emma... hehe...

nampak sgt emma nie kurang kerja, dok menempek kat blog org.. haha...

-mama emma-

Yan said...

tapi nanti tak berat ke mailbox kite kak??? berpusu2 emel masuk.. klu yan pulak ske trus baca satu2 komen dlm blog atau korek balik entry lame tuk follow up drpd tgk emel..

so far yan balas kan komen2 akak....??

ke ade yg yan termiss ekk hehehehhe

kakyong said...

mama emma,

kakyong menumpang tuah mama emma yg femes.... !! hihi.. byk nyer respond hot topik mama emma hari tu.. kakyong tak abis baca lagi.. sekali kuor sampai 20 komen.. simpan la dulu.. hari ni nak baca bg abis..

Hanz said...

Kakyong, terima kash share ni. Saya nilah antara blogger2 yg baru tu, banyak tak reti...

kakyong said...

Yan, gmail provide 7,300MB storage.. akak yg hari2 terima berpusu2 email.. pun baru guna tak smapai 70MB.. lagipun mana2 email komen yg dah baca & reply, delete ajer lah..

SyahNur said...

wah... kak yong, thanx for sharing info... menarik... menarik...

nadnye said...

oo... thanks k yong..
saya pun masih mentah lagi dalam dunia blogging nie..

Ummi Salsabila said...

tq kak yong.ummi rajin reply komen kan.heheehe.tp ummi xde gmail.wat acc blogspot guna yahoo..xpela.yg penting reply komen kwn2 kan..:)

kakyong said...

ummisalsabila,

hmm, kalo camtu cuba try clik kat 'subscribe' tengok mcm mana @ yg kuor.. cuba tunjuk sket beza org yg buat blogspot guna yahoo ni...

Dayah said...

Kakyong..saya kena guna IE baru leh komen kat sini..tapi sya punya blog atkde pun subscriby email..yg ada subscribe post atom tu ade la

Noy said...

hmm..for me,its up to me watsoever i want in my blog..nak make up ker,nak simpan lagi underground ker,lagu tamil ker..itsup to me..yer dok,kak yong..may be some ppl lambat reply cos bz ker,or have nothing much to say..for me,if i add a comment,tak semestinya yg i expect a reply for my comment..so,lain org,lain lah pandangan..easy peasy dont make ourself crazy..

zieha said...

heee...tak mahir laiee dlm dunia blog nie.anyway zieha masih setia nk buka komen dlm blog..senang nk balas ayat..good info k.yong

ummuabdullahsyaakir said...

salam,.kaka yong..huhu artikel ni sesuai sgt tuk sy yg 'mcm busy'n budak baru belajr nih!
Terima kasih dgn info yg sgt manfaat:)

kakyong said...

salam dayah,

u guna pop-up kotak komen, so bila u reply komen kwn2, u tick kat kotak kecik yg stated "Email follow-up comment to xxx@gmail.com"

once u tick the box, meaning u subscribe it.. :D

kakyong said...

noy,
~ I do agree with you. blog ni tempat kita tulis apa yg kita suka.. it's good kalo dah set in mind, org nak komen @ tidak, no harm to me..!!

zieha,
~ masa entri tak byk ok, tp bila u dah ramai kawan, u sure nak follow apa yg dibincangkan utk topik2 yg u suka di blog kwn2.. kdg2 perbincangan tu kena dgn minat u..

kakyong said...

Hanz/SyahNur/Nadnye/Ummuabdullahsyakir,
semoga memberi manafaat utk u all, so pas ni kalo kakyong reply komen 2,3 kali utk 1 entri, tu maksudnya kakyong reply dari email.. heheh.. harap u all get the ideas..so that blogging jadi lebih fun & happening..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .