Monday, April 13, 2009

Home » » 096 Terlebih produksi..

096 Terlebih produksi..

mom's milk bar Pictures, Images and Photos

Beberapa hari ini, ibu mengalami B**** engoged.. terasa macam dalam pantang dulu, walhal Aliya sudah hampir 9 bulan.. dan 2 hari kebelakangan ini, ibu telah mengurangkan dos makanan pejal ALiya.. sebab ibu nak Aliya sedut BM sebanyak-banyak nyer.. belum 2 jam, ibu dah bagi Aliya nenen.. tak leh tahan ler... rasa macam bawa 2 ketul batu yang besor.. Phew

Sebelum-sebelum ni, ibu dok baca kat blog kawan-kawan yang ade masalah kekurangan produksi bila anak dah 1 tahun lebih. So ibu pun cari2 ler tips, konon-konon buat persediaan sebelum dilema itu menyerang ibu.

foto ni kakyong google.. ini le ruper packing biskut IKO

Khabarnyer OAT boleh membantu untuk menambahkan produksi BM. Jadi masa pergi shopping itu hari, ibu pun beli ler biskut IKO. Biskut ni bukan setakat kaya dengan oat tetapi juga tinggi kalsium dan serat (fibre). Mulanya ibu makan 1 pek ajer setiap pagi, tetapi selepas beberapa hari, jadi addict pulak. Jadi ibu makan 1 pagi, 1 petang... dan selepas hampir seminggu ini lah jadinyer.. dah terlebih produksi plak.. Aliya pun sampai tak nenen lelama, mungkin juga aliran susu laju... so dah 2 hari tak touch biskut tu.. tapi still bengkak lagi.. huhuuu..

hmmm.. try perah guna tangan.. letih nyer.. macam tak nak kuor jer.. B ku sakit ade ler.. dapat le abt 1 oz.. bagi ANis minum.. heheh... ni kalo tak tahn ni, jap lagi kena perah lagi..

MamaEmma.. apa kata try pulak biskut IKO ni, try for a week.. tengok ade hasil tak...

UPDATE

ni ruper packing nyer.. kakyong beli 2-2 sebab ade lain2 rasa.. yang atas tu ade 12 pek kecik ( 2 rasa berbeza iaitu meusli & wheat bran) yang bawah ade 25 pek kecik (4 rasa berlainan - oat, sesame oat, pumpkin oat & seaweed oat) boleh didapati dipasaraya besar,,.. Giant, Tesco, Jusco, UO


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

17 kawan ibu yang hebat:

IbuKauthar@Salwa said...

kk yong sy pun penah cuba iko ni mmg betul la jadi tau
sy [un lama tak jumpa dh iko ni haritu mak yg bagi
tp biskutya sedap kan..
sy suka yg kaler merah tu
dia ada grains hitam

yatie chomeyl said...

hihihihih ;)) tu la...takut terkurang produksi sampai terlebih dos pulak jadi nya..mesti dah stop makan sekut tu skrg kan? ;)

Shinta Musraika said...

mana nak carik biskut tu kak yong?

kakyong said...

salam salwa,
IKO ni ade pelbagai, pek kaler lain, lain perasanyer.. yg merah tu ade bijan.. sebab sedap tu yg addict.. makan tak ingat donia.. :D

yatie chomeyl..
yer la ni stop dulu sehingga rasa bengkak reda,.. :p

Shinta,
boleh beli di pasaraya.. nanti kakyong uploadkan foto packing nyer..

Ina Hashim said...

Bib,

takde breastpump ke?manual pon takpe...janji dapat kuarkan susu & reduce engorgement tu..sakit wooo

kakyong said...

salam Hez..
I perah tangan jer.. ;)) ini pun dah okay sikit.. tp masih la sakit2 juga.. takleh tidur malam weiiihhh.. tu la memandai sgt, sume nak telan.. hihi.. 8-} takper, lepas ni I tahu le apa yg I kena makan berpada2..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,kak yong..biskut ni memamng sedap.Masa saya makn dlu-tapi Abdullah dah saya tinggl kat Msia,saya dh balik Mesir,brest saya rsa sakit n bengkak sikt tapi dh 1 1/2 bln saya dh stop susukn dia,mungkin sbb susu byk kot n bskut tu yg buat bykkn susu,tapi walllhu a'alm.rezeki ank kak yong dapt susu ibunya yg melimpah ruah..saya cemburu pulak.Tak sabar nak tggu baby 2nd keluar,sy nk BF spnuhnya nnt.Kak Yong doakn ea:0

zieha said...

zieha sempat BF dalam beberapa hari je..susu tak dok,,huhuhu..biskut iko tu utk apa ye actually??..hehehe..

SyahNur said...

sy pun skrg ni tgh risau takut produksi berkurang sbb nasuha makin kuat nyusu... hmm blh gak nk try biskut IKO ni... dulu selalu gak mkn, x tau plak blh tambahkan susu... nk try jugak la... hehe.. tq kak yong!

kakyong said...

UmmuAbdullahSyakir,
kakyong bila anak yg ke3 ni baru berjaya fully BF. MAsa fikri hanya 5 bulan.. Anis pulak bulan jer.. sbb pastu mengandung lagi & masa 1-2 bulan pertama, kakyong ni letih nyer terover2.. jadi susu kering.. rezeki Aliya barangkali, lagipun masa Day1 di wad, dia muntahkan semula FM yg nurse bagi.. so mau tak mau minta ibumertuaku urutkan. Alhamdullillah 2nd day dah byk juga susu nyer.. compare masa Anis & Fikri, dah 4 hari baru bersusu.
Apa2 pun, goodluck utk next coming baby, yg penting jaga baby dalm kandungan baik2.. kakyong doakan semoga semua dalam lindungan Allah.

kakyong said...

zieha,
biskut IKO ni kaya dgn oat & oat dikatakan boleh membantu dlm menambahkan susu ibu. tapi takde le makan bagi sebungkus & sehari dah nampak hasilnyer.. amik masa lah jugak.. kakyong sebelum ni pun memang susu banyak, tapi gatal sgt nak mkn biskut tu.. hari ni dah hari ke3, baru ler ade rasa kurang sikit.. mlm tadi demam,,.. hentam makan panadol 2 biji, pastu selimut dgn comforter bg berpeluh2.. Alhamdulillah pagi ni dah lega sikit..

kakyong said...

Syahnur,
InsyA ALlah, tak salah mencuba.. nawaitu utk tambahkan BM bagi anak.. selamat mencuba... kdg2 setiap org tak sama kesan nyer.. tapi berfikiran positif adalah sebaik nyer..

precious innocent said...

huhu kak yong, siap mention nama emma lg tu... hehe... nnt nak try cari la biskut nie.. x penah perasan biskut nie b4... hehe

-mama emma-

Lady Qay said...

kak yong, salam kenal...wah jelesnya susu bnyak..skrg nih ebm mkin berkurangan while zaffran mnum mxm takde kurg pun..mkn bnyak mnumk pun bnyak..dah mkn oats dah mnum air longan halba pun dah..pil asi pun dah..mcm2 dah..but no longer works..taktahu nak buat apa lgi..huhu any adv?

kakyong said...

salam mamaEmma..
no harm trying kan.. lagipun sian kat Ryan, dia kan vote for susu mama instead of ISOMIL.. :D

LadyQay,
Salam kenal.. may be kena terus makan oat, air longan , air halba, airsoya, (tempe, tauhu, lobak putih,.. memandai menambah) secara konsisten/berterusan.. ;)) then elakkan minuman bergas & berkafein.. ade juga yg nasihat, sejam sebelum pam, minum air 1-2 cawan air suam/milo/koko panas... kakyong ni direct feed, so selalu minum 1 cwn air, sblm & slps feeding..

Lady Qay said...

nnti sya amalkan...kdg2 tu tak smpt nak mmnum air..sbuk sgguh kdg tu..bnyak ckp sgt ngan patient smpi lupa mnumn..heheh..tp walaupun dah mnum longan btersan mcm tak jadik gaks lps lama2 tuh.,.napa eh..

kakyong said...

salam Lady Qay,
mungkin air longan tak ngam dgn u kot.

salwa,
kakyong semalam register ke susuibu.com, tapi sampai pagi ni masih belum terima apa2 email utk aktivekan a/c.. camaner yer//!!??

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .