Dalam foto ni memang foto anak-anak MakTeh Ani.. Ani ni adik kakyong yg no4 (anak no5). Suami dia baru ni dah berhenti kerja kilang, sebab kilang tutup. So baru lah dok belajar-belajar meniaga. Macam-macam yang diusahakan, antaranya niaga ikan di pasar malam & pasar hari. Tu pasal lah itu hari makteh Ani datang antor ikan kerapu.. heheh, merasa gak daku makan ikan kerapu.. kenapa anak adik2 kakyong dah besor?.. sebab dia kahwin awal masa umur 18 tahun... dah jodoh dia kan...
.beberapa hari kemudian, ibu masak kerapu 3 rasa pulak.. nampak serupa jer kan macam kerapu sweet n sour. Sapa tahu apakah yang membezakan sweet n sour & 3 rasa.???!! Ini actually dinner kami, ayah beli sayur pak choy, jadi ibu masak tumis dengan sos tiram.. heheh.. simple jer kan..
Ibu wonders jer nak tahu.. camana la ibu2/mak2/mommy2 kenalan ibu memasak ikan kerapu.. Teringin nak belajor cara lain memasak ikan kerapu.. Hmm, pas ni boleh tak mommy2/ibu2 tepek kat blog u all, whenever u all ade kesempatan memasak ikan kerapu... aiseh, macam le hari-hari beli ikan kerapu.. tak kesah lah ikan apa2 pun.. yang penting bukan kari @ sup... Aci kan.... kita sharing-sharing...
p/s : MamaShinta.. daku masih menanti foto2 masakan mu... bila nak tepek??!!
kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!
16 kawan ibu yang hebat:
pergh..sedap nyer..
salam kakyong..
sedapnya nampak kerapu tu, meriah sungguh dengan sayur.
meriah betul ikan kerapu kakyong. leleh liur dinie..
ala kakyong, dinie kalau masak pun ikut instinct je..letak apa yg ada & asalkan rasanya ok.kekadang hb dok puji & ckp "kalau mak dtg nti masak cam ni yer..."
Dlm hati dinie sengih je. boleh bukan tak boleh cuma hasilnya ikut bahan yg ada ketika tu la..:)]
salam kakyong..
malu pula nak bubuh kat blog. rupa masakanku tak sehebat masakan kakyong. udah ku ambil gambar tapi ku simpan2 jer malu nak share..
Salam,
QQ, nampak je cam sedap.. meriah dgn kaler sos jer tuh, rasa belum tahu... ;)
kakyati,
sayur2 tu nanti saya sorg jer yg habiskan.. semua makan sayur ciput jer..
DinieDinar,
tu lah kan, kdg2 suami kakyong request soh msak itu ini, bila jenguk dlm freeze, bhn2 tak cukup.. so campak jer lah apa yg ade..
MamaSHinta,
nak tengok jugak.. nak tengok jugak lauk masakanmu itu.... naaakkkk... :D
nyummy...rasa lapo plak tgh mlm nie hehehe,,
kak yong!!! sedapnye!!! lapo nih..US xtaula nak msk camtu.xpnah pun msk cmtu..wa..terorla kak yong..:-/
hehe,kak Yong,saya dah terkecap2 bila tengok gambar ni,macamna ni kak Yong?
waduh2.. menariknye lauk.... kite pun kalo masak kerapu masak sweet sour or 3 rasa je kot, pastu main belasah segala benda yg ada dlm freezer.. hehe.. tp bg kite, same je kot sweet sour dgn 3 rasa.. hehe
salam
Zieha ~ sudilah menjamu mata.. :D
UmmiSalsabila ~ mana ade teror, main campak jer apa ade.. senang ajer memasak nyer...
UmmuAbdullahSyakir~pasni kena la memasak nyer, kat sana senang cari ikan kan..!!
SyahNur,
kalo sweet n sour, guna sos cili, sos tomato & sos tiram
kalo 3 rasa, tumis cili giling sikit bagi ade rasa pedas & kemudian masukkan kan sos cili, sos tomato & sos tiram..
;))
salam kakyong,
udah ku haplot masakan ala terjun ku di dlm blog ku.. sila lah melihat masakan ala kadar ku itu ya kakyong ;)
nyum..nyum....
nadnye
awak masak lagi sedap kot.. almaklum anak dah besor2, mesti dah pandai request nak makan aper..
yer mamaShinta,
nanti ku terjah blog mu.. tunggu yer..
Post a Comment