Thursday, April 9, 2009

Home » » 090 kongsi beberapa tutorial blog

090 kongsi beberapa tutorial blog

Semalam laptop asyik buat hal, pastu bila dah okay, anak2 pulak meminta perhatian. Jadi asyik tertangguh je utk siapkan entri ni.

1. nak buat 2 column jadi 3 column.

Ni untuk Nadnye & UmmiSalsabila ~ Maaf le kakyong terlupa yang kakyong ade link kan tutorial ini di entri Aktiviti santai hari ini - godek2 customize blog Catatan Ibu

Jadi Nadnye & UmmiSalsabila boleh refer kat entri tersebut, jika masih tidak faham, boleh rujuk blog Along Arman : http://hanatrg.blogspot.com/2009/04/membuat-3-column-pada-template.html

2. membuat favicon

Ini lah yang dimaksudkan dengan favicon - foto kecik disebelah url blog.

Boleh refer di blog Along Arman untuk tutorial nyer.. http://hanatrg.blogspot.com/2009/03/memasang-favicon.html

3. memasang emoticon di kotak komen

Sebelum memasang emoticon, kotak komen mestilah berada dalam setting 'embedded below post'. Emoticon tidak akan berfungsi jika berada dalam setting 'Full-page' atau 'pop-up windows'.
Untuk pastikan setting betul, di Dashboard, klik 'Setting'. Di 'settings' klik pada 'Comments', kemudian semak 'Comment form placement', 'tick' kan 'embedded below post', kemudian 'save'.

Dah selesai step ni, baru mula dengan tutorial untuk memasang emoticon. Tutorial nyer boleh rujuk di blog Deenoh http://bloginfotips.blogspot.com/2008/12/pasang-emoticon-di-ruangan-komen.html

SEkian , perkongsian tutorial untuk hari ini. Untuk Mimie Sally, tunggu yer, kakyong sedang berusaha untuk membuat entri yang harap2 nyer boleh membantu.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

12 kawan ibu yang hebat:

nadnye said...

okay Kak Yong.. thank u..muah..

IbuKauthar@Salwa said...

Kakyong tq sy st suka entry ini..apa khabar kakyomng?sy akan ke ipoh tak lama lagi.date belum confirm
nanti sy bagitau
harap boleh kumpa nanti :)

Mama_Aqish said...

satu info yang sangat bagus untuk semua blogger2 nanti ada masa nak try gak la...TQ kak yong Luv u

precious innocent said...

sy x pandai nak kongsi ilmu blogging nie kat blog.. kalau org tanya, baru sy ckp.. sbb bukan semua org nak ape kita tau...

errr.. awat ayatku pusing2 nih??

-mama emma-

kakyong said...

salam nadnye.. selamat mencuba.

kakyong said...

salwa ~ nanti email kan no hp yer.. :X

mama_aqish ~ selamat mencuba, kalo ade mslh beritahu yer.. sama2 sharing.. :D

mama emma ~ kakyong pun sbb Nadnye & UmmiSalsabila tanya, kalo tak tanya, takde le nak kabo.. lagipun for my own rekod juga.. nanti tak ingat plak apa yg kakyong dah buat utk customize kan blog ni.. :)

Hanz said...

Kakyong, tq sudi berkongsi. Sy akan ushar link2 tu nanti.

kakyong said...

Hanz.. ushar jgn tidak.. tp kalo nak buat apa2 customization.. save dulu template.. lupa nak pesan tadi..

nadnye said...

Kak yong.. akhirnya berjaya juga... tu pun berapa kali ku cuba..fenin2..

kakyong said...

nadnye
sudah berjaya buat column?/!! nanti kakyong dtg menjengah... :D

beena said...

ii..sy nk tau nape sy upload emoticon kt posting tp tak begerak pon..

kakyong said...

salam sdra/i beena,

kakyong telah singgah ke blog anda & mendapati kotak komen anda tidak berfungsi.. kakyong cuba tinggalkan komen tapi kotak komen tak terbuka pun... hehhe, dia segan tu..

sila singgah ke blog ini
i) buat semula kotak posting..
http://bloginfotips.blogspot.com/2008/08/membuat-kotak-komen.html
ii) buat semula pasang emoticon di kotak komen http://bloginfotips.blogspot.com/2008/12/pasang-emoticon-di-ruangan-komen.html

emoticon yang telah dipasang sebelum ni, sila delete. seblum mbuat step i & ii.

harap dapat membantu..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .