Thursday, April 30, 2009

Home » » 116 Hari yang sibuk... & selamat bercuti untuk semua

116 Hari yang sibuk... & selamat bercuti untuk semua

Salam buat semua kenalan & sahabat maya kakyong,

Hari ni tidak dapat nak sambung entri Bertemu jodohnya - Part 3.. Insya Allah, nanti bila senang akan dibuat sehari dua lagi.. hari ni banyak kerja nak buat.. kain baju banyak tak berlipat, & aktiviti kemas-mengemas & mengelap habuk2 di sekitar mahligai kecil ku ini... Almaklum le, hari sabtu ni nak buat jamuan @ makan-makan sikit... jemputannya adik-beradik & jiran-jiran jer... Jadi hari ni memang tidak dapat 'menggedik-gedik' ke blog kawan-kawan...

percubaan pertama.. ajar anis bergaya depan kamera... sporting jer dia layan apa yang ibu suruh buat... tengok le tangan tu... btw, ni foto hiasan jer.. tiada kena-mengena dengan tajuk entri..

Apa2 pun kakyong ambil kesempatan untuk membalas beberapa message/komen/pesanan kawan-kawan :

Kaknik , Terima kasih ya ukhti... Syukran wa jazakumullah... tapi kakyong nak minta ampun maaf sebab ikan puyu kering masih lagi dalam peti ais.. che abe lupa nak pos @ bawa masa dia kuor niaga.. jadi kakyong tangguh kan ke minggu depan.. boley yer.. maaf sangat-sangat...

Salam baipower , terima kasih sebab sudi berkunjung ke blog Catatan Ibu.. Nanti kakyong sudah dapat bersiaran seperti biasa, kakyong akan balas ziarah ke blog baipower. Usah putus asa, Insya Allah, nanti ada lah rezeki tu.. ambil anak angkat pun baik juga.. sebab Allah suka pada orang-orang yang penyayang.. Insya Allah, semakin kita taburkan kasih sayang & mengasihi anak-anak kecil, walau bukan darah daging sendiri.. akan datang kasih sayang Allah untuk kita & pasti akan dikurniakan anak-anak dari darah daging sendiri... Kakyong teringat kata-kata seorang ustaz ni, katanya kalau hati kita ni tiada punya rasa kasih sayang pada anak-anak, mungkin lambat sedikit Allah kurniakan rezeki anak untuk kita.. ada lah hikmah disebaliknya..

Sepupu suami kakyong pun setelah 8 tahun kahwin, tergerak nak ambil anak angkat.. selepas setahun, disahkan mengandung... apa-apa pun semua ni dalam kekuasaaan Allah. Jangan putus harap & bersangka baik lah dengan Allah & orang-orang disekitar kehidupan kita... *wahhh, jadi ustazah plak dah kakyong..*

SyahNur ~ ini memang masalah yang biasa dialami oleh kawan-kawan kakyong. Ni lah antara sebab kenapa ramai kawan kakyong yang tidak berdaftar dengan MIA. Satu kerugian sebenarnya.. & ade juga kes.. di mana berhenti kerja di tempat sekarang, cari kerja baru di mana bos adalah ahli MIA.. so mungkin selepas 1 tahun kemudian baru dapat berdaftar dengan MIA. I'm not encouraging you to quit your current job now, tapi kalo ade peluang, intai-intai lah.. & makesure your bos is MIA members.

You boleh bertanya semasa sesi temuduga untuk pastikan your reporting bos/head is a MIA or not, tak salah.

Kakyong selalu cuba untuk nasihati siswazah lulusan perakaunan, jika ingin jadi Akauntan & berdaftar dengan MIA.. bermula lah dengan bekerja di Firma Audit. Kerja di firma audit memang perit, tapi untuk berjaya tiada resepi yang mudah.. harus lalui jerit-perih, belajar semua hal yang remeh-temeh.. sebab yang remeh temeh itu lah yang akan menjadikan you Akauntan yang teliti & cerewet.. *makkk aiii.. panjang pulak daku membebel... daku lupa daku kini hanya suri rumah sepenuh masa... heehhhh.. tapi masih punya hati untuk buka firma akaun ku sendiri... bila kah itu... selagi keinginan ku ada, bermula umur 40'an nanti pun daku rela...*

Bekerja di syarikat swasta selalun firma audit juga okay.. tetapi cuba cari bakal ketua/bos/head yang juga ahli MIA. ANda hanya layak dipanggil Akauntan setelah anda berdaftar dengan MIA @ mana-mana organisasi professional @ badan perakaunan berdaftar seperti CIMA, MICPA , MIT dan yang berkaitan.

Sekian.

Labor Day 1Labor Day BeachLabor Day BBQLabor Day TypingLabor Day 2

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

10 kawan ibu yang hebat:

MaMaMi said...

Kak Yong,

Selamat bercuti juga dari ummica sekeluarga di Sabah na. Hugss utk anak² comel kyong dr untie ummi..:x

SyahNur said...

thanx for ur advice.. hmm insyaallah.. akan berusaha jugak utk carik peluang jadik MIA members.. buat masa skrg ni, mmg nk stay kt comp ni dulu sbb dkt sgt dgn rumah n memudahkan sy BF nasuha... no transpotation & food cost, hehe.. so kt situ da save! insyallah, anak2 da besar skit nnti, carik pelaung lain.. hehe (blh ke??) :-/

kakyong said...

salam

MamaMi@UmmiCa ~ terimakasih.. surirumah mana ler ade cuti.. ;)
daku juga ingin memeluk anak2 mu yg montel2 itu... P mana la gamaknyer cuti hjg minggu ni..?!

SyahNur@Nurul ~ terus-terang, kakyong hanya berdaftar dgn MIA selepas 5 tahun bekerja.. sbb nya, kakyong berusaha memahirkan diri dgn audit/akaun/tax/company secretarial... sblm melayakkan diri utk mjadi ahli MIA.. heheh, itu bukan syarat dr MIA, tp kakyong yg meletak syarat utk diri sendiri.. so bila dah jadi ahli MIA, i wish i can be a champion in any discussions either tax/audit/accounting or even comp sec.. heheh, not that actually, i love to be hands-on dlm segenap isu yg berkaitan dengan kerjaya sbg Akauntan.. begitu juga bila dah jadi SAHM ni.. berusaha utk pandai mcm2, walaupun 'mcm2' itu terlalu pjg senarai nyer... dan masih jauh utk dicapai... :D

kakyong said...

kak maymot :
"salam..selalu miss masuk blog catatn ibu ni..tak terkejo,huhu..
bab tak pandai mendidik anak ni..banyak nak kongsi ngan kak yong tapi tu la..masa begitu terhad..huhu..
aisey..terpotong ke mesej aka..apsal pendek je kuar?? "

kak maymot ~ naper tak tinggalkan pesan di kotak komen..? *hmm.. ade masalah lagi ke kotak komen kakyong ari nih.. uhhhkkk.. *
kak maymot, saya pun dah lama tak online.. cari2 juga masa kot2 leh onlne dgn akak.. nak berguru dgn SAHm yg pro.. heheh.. :D

Mamasyaza said...

selamat hari pekerja to you. bebudak bab berposing ni serah le kat diaorg...tak payah diajar2...otomatik diaorg terror..

Yan said...

ermm good info kakyong..
pasal MIA members ni..
yan mmg dulu penah keje audit firm.. yan tak suke sbnarnye.. tp 3 kali yan tukar keje.. wlupun awal2 mintak post lain (company scretary n accounts) tp ujung2 mesti kena wat audit gak.. tp tak kesahla tu..

sekarang ni yan punye accountant ade encourage yan jd MIA members.. sbb dia kata yan dah ade 3 taun experience kt audit.. 2 je audit firm berdaftar, lg satu tu consultant jek..

alang2 akak tau bab ni.. agak2 yan buleh apply ke jd MIA member?? company skang baru nak masuk 6 bulan keje.. kt sini accountant tu merangkap manager jugakla.. ade dua accountant.. yan mmg report pada kedua2nye sekali.. coz lain2 scope.. satu costing satu lg accounting biasela..
klu kedua2 atau one of them tu MIA members, yan leh apply tak? atau yan nak kene tunggu setahun dua lg keje kt situ?

excited ni nak tahu...

kakyong said...

SALAM Yan, ~ dah bolah sgt apply tu.. dah cukup 3 tahun, so u just dpt kan 1 recommendation letter drp previous audit firm tu, then 1 recommendation letter drp existing employer signed by manager/accountant yg juga MIA. apply for next term, 1st July 2009. I think ur existing manager will/can advise u better. kakyong suka dengor kalo lebih ramai anak melayu yg berdaftar dgn MIA.

kakyong said...

ohya, tambahan utk Yan,
ur 1st & 2nd job tu mesti at least 1 year each & accumulated must not less than 3 year. Job for 6 mths or less will not be counted..
eg.. 1st job, work for 1 1/2 year - counted; 2nd job, work for 1 year - counted; 3rd job 6 mths or less - not counted; 4th job, 1 year - counted..
reason for 6 moths not counted ~ u might not acquire much skill & technical in a period less than a year. apa2 pun u boleh rujuk dgn MIA. boleh email them to clarify on tempoh yg melayakkan u apply MIA.

kakyong said...

mamasyaza ~ tu lah kan.. bila dah sampai masa nyer, jadi gedik plak anak2 ni depan kamera...:D

Yan said...

ok thanx kak...
owhh kite buleh email to them ke nak tanye lebey lanjut..
FYI,
yan 1st job- audit firm 8 months++
2nd job - consultant tp boss MIA member - 1 yr 7 mths
3rd job - audit firm - 1 yr 5 mnths

ok kak thanx bebanyak kak..
nanti yan nak tanya gak ngan mgr skang

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .