Thursday, April 9, 2009

Home » » 091 gelagat anis & aliya... mandi minyak

091 gelagat anis & aliya... mandi minyak

Semalam 8 April 2009, ANis genap 20 bulan.

Anis ni makin hari semakin montel.. mana lah tak montel.. makan ajer kojernyer.. nyusu pun kuat. Ari tu ade jiran ingat Anis dah 2 tahun lebih.. adus, besor sangat ke anak ibu ni.. ibu tak kesah Anis suka makan banyak, janji Anis sihat.. tapi ibu selalu kena pesan kat ANis.. enuf enuf.. sambil tunjuk kat perut nya yang dah tegang tuh.. so Anis pun dengan sendiri akan cakap 'kup, kup'..

Apa yang Anis dah pandai yer.. bercakap tu memang masih bahasa jerman. tapi dah boleh lah sebut perkataan yang 2 sukukata. antaranyer :

susu = cucu

minta angkat/dokong = iyat (tak tau le camner jadi iyat)

baby (panggilan utk aliya) = bebe

bas = beshhh (banyok angin nyer..)

nampak = ampak

kucing = meow

tapi memang lebih banyak bahasa jerman. Ibu & ayah pun main agak-agak jer, apa yg anis maksudkan. Selalunya abang fikri yang volunter jadi 'translator'.

Ini pula slide, gelagat anis & aliya... yang buat ibu --> Crazy

Ibu malas nak tulis panjang-panjang.. tengok le dalam slide ni...

foto snap selepas balik dari Kampar last weekend. memula both of them dok merap2 dengan ibu & main-main dua orang. Tetiba jer dua-dua hlang dari pandangan mata.. ruper2nyer depa buat projek berdua.

lepas mandi, sambung main lagi.. tak sempat nak pakai baju.. macam ni lah hari-hari.. sonok nyer jadi baby-baby ni.. main jer...

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

8 kawan ibu yang hebat:

Opah said...

Salam Kakyong, dulu anak opah pun suka hisap jari puas opah nak buangkan tabiat tu. Tapi yang puting tu misi nasihatkan jangan biarkan takut bibir deme leting (bibir jongket) lagi satu anak nanti suka kembong dek ngisap angin je.Wallahua'lam.

diniedinar said...

hehehe...kiutnya dorang main minyak rambut mama eh.. dah besar sikit gerenti lipstik mamanya lak yg jd mangsa :))

kakyong said...

wa'alaikummussalm opah,

anis sejak akhir2 ni memang addict dgn puting, ibu nye hangin x( tiap kali poting dia hilang.. selalu tu ayah nyer le yg tukang cari.. ibu nye buat dek jer.. berjangkit dgn si abg fikri la ni. dedulu tak mcm ni.. mlm tadi menangis dari jam 1 pagi sampai 3 pagi, gara2 puting tak jumpa.
yg isap jari dlm foto tu, main2 jer.. ;;)

Alhamdulillah, Aliya fully-BF & tak mesra-puting-getah. tapi dia suka amik/cabut puting dr mulut kak anis.. suka main2 & gigit.. :)

kakyong said...

salam diniedinar,

lipstik dah lama dikerjakan oleh abg fikri & anis... la ni takde lipstik dah, nak beli baru pun tak sbb ayah nyer cakap 'ibu tak mekap pun lawa, ayah sayang..' uhukuhuk.. :X

minyak rambut sari ayu tu baru jer guna 1/4.. dah le skrg ni rambut tgh byk gugur.. sedey betui bila hampir licin dikerjakan anak2.. b-( sabor jer lah..

Ummi Salsabila said...

ala..tomei tomei yer alya..byknyer aktiviti die buat yer.haha.ciumkan & gigitkan dia yer..hehe:X

kakyong said...

UmmiSalsabila,

baru nak ligat, ni baru sikit.. mastermind si kakak yg sentiasa byk idea, aliya lagi le excited nak explore.. ibu nyer le yg tak terkejor.. ~x(

zieha said...

k.yong jarak antara kakak-adik dekat tu..hehehe..Mesti penat kan k.yong melayan kerenah diorang..K.yong dapat last baby mesti dalam around 36 years kan...Tiga2 beradik tu k.yong deliver normal ke caserrean?

kakyong said...

salam zieha..

heheh.. semua delivery normal.. nanti kakyong buat entri khas utk pertanyaan zieha ni.. :D

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .