Monday, April 6, 2009

Home » , » 088 Anak-anak bershopping..

088 Anak-anak bershopping..

hari ini ibu sebenarnya cuba untuk buat satu entri untuk membantu sahabat ibu, Mimie Sally untuk memahami konsep untuk memasukkan url imej@foto. Tetapi nampak nyer, ibu memang belum ade cukup ilmu, sebab setiap kali ibu ingin paparkan kod embed imej setiap kali itu tidak menjadi, sebaliknya foto nyer yang terpapar. Jenuh ibu godek-godek blog Deenoh & Along Arman, kot-kot ade tutorial yang dapat membantu ibu.. nampaknyer ibu menemui jalan buntu untuk menyiapkan entri tersebut.. Sabarlah Mimie yer, nanti kakyong cuba usahakan..

So, meh ler layan foto anak-anak ibu bershopping dengan opah beberapa hari yang lepas..

kualiti foto tidak begitu baik sebab guna kamera handphone

Dalam foto ni ayah tengah tolong opah (makbonda ibu) pilih cabai kering dan ubi kentang. Opah ade le niaga kuih-kuih dan nasi lemak secara kecil-kecilan. Kecil-kecilan pun, tapi itu lah punca pendapatan untuk makbonda.

foto ni pun snap guna handphone

Anak-anak memang sangat hepi bila pegi shopping. Tapi hari tu dua-dua kena dok dalam troli. Sebab hari tu ayah bawa Myvi pakngah Fazli (papa adib), sedangkan selipar anak-anak dalam kereta wira ayah. Kereta wira tu pulak ade di Ulu Kinta. Elok juga takde selipar dan anak-anak dok dalam troli.. kalo tak, letih nak kepung depa.. biasalah kan anak-anak.. bila dapat 'taman permainan yang besor dan ade macam-macam pilihan', jauh le langkah depa.

Dok dalam troli pun, masih juga nak pegang/sentuh barang-barang. Sebenarnya, bila bawa anak-anak bershopping ni, boleh 'bersekolah' juga. Banyak benda baru yang depa jumpa, di pasar basah boleh kenal ayam, ikan, ketam, sotong dan macam-macam. Di bahagian buah, boleh kenal jenis-jenis buah. Begitu juga di bahagian sayur-sayur dan sebagainya. Jadi bawalah anak-anak bershopping sama. Thumbs Up

foto snap guna handphone

Aliya memula tu kan main excited lagi.. nak pegang itu, nak pegang ini. Akhirnya terlelap dalam gendongan ibu.

foto snap guna handphone

Yang ini memang ibu berkenan sangat-sangat, tapi ibu tak beli pun.. sekadar menjamu mata ajer. Sejak bersalinkan Aliya, ibu belum lagi menjamah nya, walau hati sangat-sangat teringin. Tapi tak per lah, jamu mata pun cukup lah.

foto snap guna handphone

Okay, dah bayar & dah selesai... off we go balik rumah... Aliya nyenyak sungguh tidur, sampai kat carpark langsung tak terjaga, walhal Anis & Fikri dok bising-bising seronok nak balik.

Singgah di Petronas Taman Anda, sempat snap foto.. hari dah gelap... mesti hujan lebat ni.

Bila sampai rumah, hujan sudah tersangat lebat. Hmmm, itu lah kisah nyer sepetang bershopping dengan anak-anak. Kami tak beli apa sangat, hanya beli buah limau sunkist, buah tomato (feveret wajib), biskut untuk anak-anak dan beberapa barang laundry. Masa dikaunter., ibu sempat jenguk, ayah kuorkan duit merah 2 keping jer... laa, kalo tahu banyak tu jer belanja nyer, bleh le ibu masukkan lebih banyak barang dalam troli.. tapi ibu sibuk dok layan aliya berkenalan dengan item-item di pasaraya.

Perasan deh nak jadi No. 1 Mom

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

13 kawan ibu yang hebat:

kakyong said...

"Leen: akak, comel betul la aliya dlm gendongan tu... mesti mcm warm je kan, tu yg dia tetido tu... :)"

Leen ~ dalam pasaraya yg sejuk cam tu memang sedap le dia layan tido. :D

kakyong said...

rupernya ade masalah dengan kotak komen ni.. word verification tak mo kuor.. so kakyong telah meniadakan wordverification.. harap2 jgn ler yg spam kotak komen kakyong ni... ;))

MaMaMi said...

Baiknye anak² kakyong, xpenat kyong nk control, klu ummi yg bersoping, mau satu troli along isi ngan bekalan dia...aduhai laa..

precious innocent said...

hehe.. nie sure shopping kat giant nih.. tul x? ;)).. btw, awat kyong takut mkn eskrim? sy dah selamat telan bbrp ketul eksrim... ryan pun sy ada kasi jugak.. tp sikit jeeeeeeee.. x salah kan? :p

-mama emma-

kakyong said...

salam mamamie,

hehehhh.. ni bukan kali pertama bershopping.. dah selalu, jadi dah takde le ragam yg pelik2. kalo ade pun, nanti ibu ayah buat dek jer...;;)

kakyong said...

mama emma,

bukan takut, tapi kalo dah start nanti hari2 nak... huhuuu :D hantu eskerem..

kakyong said...

lupa plak.. tu kat Tesco! Hmm, org soh boikot tesco, tp kita... :|

diniedinar said...

lamanya kak yong berpantang. dinie dulu lepas 5 bln je dah tak thn. minum air sejuk tp tak la selalu ;)

erisya nor said...

kakyong...tiap kali erisya nampak anak comel dalam troli...erisya berharap anak comel itu diambil dari salah satu rak di supermarket....erisya nak beli!

suka tengok foto anak2 kakyong...cute!

kakyong said...

salam diniedinar,
bukan berpantang sbb tak makan ais, tapi menahan diri supaya tidak kemaruk eskrem.. :-O
dulu galak gak makan aiskrim, nak yg bercoated coklat jer.. pastu badan pun naik sedap jer... konon2 ler ni jaga badan ;;)

kakyong said...

Erisya,
anadai nyer baby boleh dibeli di rak pasaraya, setiap hari la leh shopping baby... ;) pastu saper yg tak nak baby, antor jer kat pasaraya ??!! 8-}

Aiza Azril said...

Salam perkenalan.....comelnya aliya...sama nama dengan my daughter juga...:)

kakyong said...

salam aiza
salam kenal juger..
u ni photografer kan (cam salah jer ejaan ni, hentam sajer lah) yg bariu pindah rumah tu kan..
kakyong rasa mcm pernah terjah blog u.. nanti jap nak tengok ade tak letak ur link.. kalo takde nanti kakyong masukkan..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .