Monday, April 20, 2009

Home » , » 106 puyu, ruan, tag hobby

106 puyu, ruan, tag hobby

hari ni abng fikri balik rumah, semalam tidur di rumah opah ulu kinta.. gamat semula rumah ibu ni. Ada-ada ajer kerenah nyer, kejap ‘buat’ adik la, kejap kaco baby aliya dalam buai lah.. adushhh.. ibu dari pagi dah plan nak buat entri baru.. nak masukkan foto2 ikan puyu & haruan. tapi tak berkesempatan jer.. dah ler tu Anis & Aliya buat projek baru lagi.. baru jer ari tu mandi minyak..

Semalam, kami suami isteri telah ‘mengerjakan’ semua koleksi ikan yang telah beberapa hari disimpan/kumpul. Tak le banyak sangat, tapi nak mensisikkan tu yang makan masa.. pulak tu si puyu dan si ruan kemain licin badannyer.. payah nak dipegang.

ni lah antara koleksi ikan yang baru diproses.. haruan yang giant tu sudah di'booking'.. si puyu kaknik yang punya.. ade ikan belida sekor.. semua tu akan di'kering'kan.. semua sudah daku asam kan semalaman, pagi tadi cuci & gaul dengan garam kasar & peram lagi dalam freeze semalaman, esok baru nak dijemur

Yang best nya, tengahari tadi, tengah dok lepak2 kat dalam bilik sambil BF Aliya, kaknik tepon… akhirnya dapat juga daku mendengar suara kaknik.. tengok orang nyer (dalam foto) cam besor jer.. tapi suaranya.. alahai, comel nyer.. memula dengor ingatkan kak wani yang tepon. Sebab macam sama jer suaranyer..

ni kakyatie (NB Kara) & KakNik (majalahMuslimah).. penulis pujaan hatiku.. tak sangka dapat kenal di alam blog.. (kakyati.. foto ni dicilok dari blog akak.. sorry lupa nak minta izin..)

Okay.. ni nak jawab tag plak.. dok koje ngumpul tag ajer.. makin hari makin bertambah plak tu.. huhuu... Hez, tag besday wish tu I simpan dulu yer.. ni nak jawab tag dari cik FizaRahman, tag hobby

The Rule:

1) A title of your hobby.

2) A brief story

3) Photos to support of course lah.

4) Tag others which you think might have an interesting hobby to share. Could be juz one person. Enuff.

Kakyong ade banyak hobi.. baca buku, kumpul buku, kumpul setem, buat x-stitch, dan lately ni hobi sampingan membuat ikan kering.. tu pun support hobi suami. dah suami mancing, bawa balik ikan banyak2,,.. tak tau nak buat per, so keringkan jer lah.. lagipun di taman kami ni ramai young family.. yang pregnant & yang nak bersalin.. hahah... kira ala2 sebaya jer la anak2 kami nanti...

Untuk tag ni kakyong nak nunjuk-nunjuk koleksi buku.. macam-macam ada novel melayu, novel omputeh, buku-buku ilmiah - agama, motivasi & pengetahuan am. actually lebih pada nak nunjuk koleksi novel jer.. heheh..

kebanyakan buku beli masa bujang.. actually banyak lagi.. ade yang org pinjam tak pulangkan huhuuu.. ade yang kena makan dek 'si anai-anai'.. yang tingkat atas tu 2 layer, yang tengah 3 layer dan bawah sekali 2 layer..
close-up koleksi novel melayu.. yang depan jer la nampak.. tak larat nak tunjuk & kuor yang kat dalam tuh.. total semua novel ade +-80 buku.. dah lama tak menambah koleksi.. close-up koleksi novel omputeh... eh tersesat plak 2 buku motivasi kat situ.. kakyong dulu subscribe Reader's digest.. so suka order/beli compilation novel.. mahal gak tu.. rm100++ 1 naskah.. ade satu kotak novel omputeh dah kena makan dek anai-anai... huhuu.. sedey kan.. nak buek camno..

Kakyong ade juga koleksi majalah.. muslimah, pa&ma, keluarga seri dewi, pengantin, ibu, mingguan wanita (paling banyak).. tapi semua edisi undur ke belakang.. la ni banyak membaca di internet.. kalo minta en ayah tolong belikan, hmm.. memang dia manjang jer lupa... walhal bleh beli kat pasar malam, edisi undur belakang juga, tapi boleh beli rm2-3 jer..

Seterusnya tag ini ingin di beri kan kepada :

1/UmmuAbqari ; 2/Salwa@IbuKauthar ; 3/kakNIk ; 4/kakyati (NB); 5/Mommy Lyna ; 6/Mama Erfan ; 7/ Nadnye; 8/ Reen; 9/ Zieha; 10/IbuAkil; 11/UmmiSalsabila; 12/Ibu Umairah;13/Syahadah;14/LadyQay

hmm.. ramai dah disebut nama ni.. sila buat yer.. nanti cikgu kakyong nak datang check..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

Ummi Salsabila said...

baiklah cikgu kak yong..nnt US buat yer..
byknyer buku kak yong!!!!

Yan said...

banyaknye novel...
rajin kakyong membelinyer yerkk

Mommy Lyna said...

bestnya tgk buku k yong elok tersusun. bole bukak library ni hehe.

buku saya sepah2 aje.

ayo ayo.

nanti saya kena pikir dulu apa hobi saya, dah lama tkde hobi :P

kakyong said...

salam Ummi Salsabila, ~ kakyong baru nak jln2 nak bgtau ade tag.. td tak sempat.. mekasih yer.. Pn Odah ni selalu jadi org yg terawal membaca entri terbaru daku... :D

Yan ~ tu bukan sehari dua membeli nya, dah kumpul sejak 6-7 tahun yang dulu.. Yan, kalo belum buat tag ni, sudi2 ler buat.. ;)

kakyong said...

mommy Lyna ~ lemari tu baru jer beli thn lepas.. :D sebelum ni simpan dlm kotak.. ade gak yg susun atas lantai sampai jadi busut.. tp bila fikri makin besor.. & dah mula pandai buat operasi 'koyak-mengoyak', cari juga le lemari.. rak buku plak baru kena makan dek anai2.. so segan nak tunjuk majalah & buku2 yg membusut tu.. :))
memang hasrat nyer nak buat mini librari.. kena sabor ler.. dulu beli 1 bulan 2 buku.. kalo novel, tak sampai bbrp jam dah habis, kalo buku yg ilmiah/motivasi tu.. hmm, 1 bulan lom tentu habis.. :p

Noy said...

wow..byk nyer novel..noy ni teruk,takder hoby..maybe blogging koy hobby ni..kakyong kalau buat garage sale buku tu,mesti ramai yang berebut..buku novel jer ker,kakyong?

kakyong said...

Noy~ tunjuk novel jer cukup ler (ramai ibu2 suka baca novel masa anak dara..);)) nanti tunjuk seme, cam nak kata pandey benor.. walhal, bila belek2 semula buku2 yg ade, sambil pegang buku tu, cuba recall intipati@content nyer.. kalo rasa2 tak leh recall, maknernye kena diulangbaca lagi le jwb nyer... :p

akil-ihtisyam said...

ngaa! lamaaaaa sangat tak kena tag, ingat tag-mengetag ni dah lupus ditelan zaman, hopernyer masih ada ye? nanti kite wat ye kakyong.

aiseh, hobi kite serupaa!

AbQar|'s said...

baikkkk cikgu kakyong...kiter cuti ari nih cikgu sakit perut [alasan zaman sekolah dulu]...keh keh keh..

kakyong said...

IbuAkil ~ sama hobi yer.. wahh, penulis mesti ade lagi byk koleksi buku... :D

UmmiAbqari ~ cuti lagi le cepat buat kerja sek, nanti dah baik sakit perut buat yer!! hihihi :))

reen said...

blum pe2 dh kna tag ni...cm tau2 je sy pny hobi...he...nmpkny,hobi kita sama la kak...insyaallah nt sy wat tag akak ni ye...

kakyong said...

Reen ~ sila2, kakyong suka kalo ramai yg punya hobi sama.. bleh tengok koleksi Reen plak..

syahadah said...

kak yong kejap lagekk....
jgn check cek dulu....
cek lambat..jgn rotan lorr...hahahaha

syahadah said...

kak yong dah buat..dah check..hahahaha

Mak Su said...

weeehuuu, nasib baik maksu tak kena. asik kena tag jer lately ni

kakyong said...

wah, syahadah.. cepat nyer dia buat,. mentang le SAHM.. dah siap masak ke belum.. :p

maksu ~ terima kasih singgah sini.. kakyong pun ade byk hutang award tertunggu.. tu le pasni tiap entri kena buat 1 tag.. :))

nadnye said...

la.. la nie dah dua orang tag nie... ku takde hobi skang nie.. dulu2 ada jugak baca buku cinta cintun... tapi semua dah kemana2.. jgn check cepat sangat la...:D

kakyong said...

salam nadnye.. ~ ;;) kakyong pun byk hutang tag ni.. nanti dah siap gtau ler..

syahadah ~ naper takde pun entri terbaru u.. blog buat hal lagi ker??!!

Khairi said...

Banyaknya novell... fuh mcm library dah :)

salam kenal!

kakyong said...

salam kenal khairi,

terima kasih sudi singgah blog kakyong

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .