Sunday, April 19, 2009

Home » , , » 105 Selamat harijadi ke56 Mak!!

105 Selamat harijadi ke56 Mak!!

Maaf tulisan di entri ini lebih kepada citer keluarga. Jika tak berminat nak baca, boleh skip entri ni. Kakyong tak kesah.

Anis & opah

Hari ni 19 April 2009 adalah Hari Keputeraan Sultan Perak dan hari ini juga adalah hari ulangtahun makbonda. Tahun ni makbonda dah berusia 56 tahun. Bertuah mak sebab tiap-tiap tahun sambut harijadi dengan Sultan Perak.

Selamat harijadi mak. Semoga mak terus tabah untuk teruskan kehidupan ni. Tahun ni pun kakyong tak dapat nak buat sambutan untuk mak. Harap mak faham, lagipun kakyong dah tak kerja. Dah takde duit mewah-mewah macam dulu. Kalo ade rezeki Insya Allah, 1 May ni, sempena anniversary kakyong & enal yg ke4, kami ingat@plan nak buat makan2 sikit. Insya Allah, harap adik-adik semua dapat berkumpul, jadi boleh la kita buat sambutan hari jadi untuk mak, semua anak-anak mak dan cucu-cucu mak yang sambut harijadi dari bulan Januari hingga May 2009. sebenarnya belum diwar-warkan lagi plan ni. harap2 Ee & Ema dapat balik.

SEmalam mak demam. En ayah (suami kakyong) dah bawa mak pegi klinik. Tu pun lambat dapat sms dari Johan (adik no3). Semalam pulak hujan lebat, lepas hujan dah teduh baru le en ayah bawa mak g klinik kat Tasek. En ayah bawa ke klinik yang kami biasa pergi, klinik Lee & Lee. Kata Dr Lee mak demam kuat. Pagi tadi tepon mak, mak kata dah baik demam (tapi kakyong dengor suara mcam tak larat jer). Mak kata mak batuk. Sian mak, kakyong yang dok dekat ni pun tak pegi jenguk mak, dok tepon2 jer..

Bukan sengaja tak nak pergi rumah mak, bukan nyer jauh mana.. kalo terkedek2 berjalan kaki dengan anak2 yg 3 org ni, dalam 10 minit dah boleh sampai.. kadang2 memang berhajat nak pergi rumah mak seawal pagi, boleh tolong mak kemas2 rumah & apa2 yang patut. Tapi anak-anak masa bangun tidonye tak nentu. Kadang2 si kecik bangun awal, kdg2 si kakak tidur sampai pkl 10 pagi.. fikri pulak kalo malam nyer tidur awal, awal le bangun nyer.. dah tu camno nak berangkat ke rumah opahnye pepagi hari..

mak dengan sedara-mara masa kenduri pak yeob di Changkat Tin

Kakyong berterima kasih kat mak, sebab selama kakyong tak koje ni, mak ade juga datang rumah kakyong. Selalu tu bila mak datang mak bawa nasi lemak & kuih2 untuk cucu2 mak. Kadang2 balik dari kedai/pasar mak singgah jap, melepas lelah, sembang2 sambil jenguk2 taman mini yang masih segan nak hidup tu.... main2 dgn anis & aliya.. kadang2 tepuk2 nyanyi marhaban tidurkan anis @ aliya.. aliya & anis pun dah pandai nak rebut2 baring kat riba opah..

Terima kasih mak, sebab bila mak singgah & tolong tengok kan budak2, dapat la kakyong masak & buat kerja kat dapur.. kalo mak tak datang, hmm.. memang lambat la nak siap kerja2 kat dapur tu.. kadang2 bila enal balik awal (12 tengahari), nasi pun tak jerang lagi.. huhuuu.

Kakyong minta maaf mak, sebab tak banyak yang kakyong boleh bantu mak, samada dari segi kewangan ataupun sokongan moral. Kakyong tahu mak pendam macam-macam masalah, daripada masalah adik-beradik mak, anak-anak mak dan juga ayahnde (atok anak2 daku).

ainun & mak

Hmm, semalam ayahnde ade sms.. minta no handphone mak.. kakyong tak perasan agaknya malam tadi, pagi baru perasan. Jadi pagi tadi baru jawab sms ayahnde, bagitahu ayahnde yang mak demam. Ayah plak kata dah tepon mak malam tadi… oooohh. Daku dengan menyebuk nye telah tepon mak & bertanya.. apa kes??!!.. rupernya itu… masalah itu. Maaf tak leh disclose sini.. Hmm, sempat lagi daku membebel kepada en ayah.. sian en ayah, daku marah kepada ayahnde ku kenapa plak en ayah yang dapat bebelan nyer.

mak, ayah, ainun & aliya (4 bulan).. masa kami g kl Nov 2008

Dak berpuluh tahun hidup macam ni (berdepan dgn sikap ayah..) sejak kakyong umur 13 tahun lagi.. dah masak dengan sikap ayahnde, 24 tahun pun kejap.. kesian kat mak. Dari dulu ayah tak pernah nak kesian kat mak. Kalo ayah kesian kat mak, takde nyer ayah buat cam gini. Dah bertahun2, sampai kakyong pun dah malas nak amik port.. apa kess.. adakah daku anak derhaka.. TAAAKk.. susah nak citer.. biasalah kan, semua keluarga ada masalah masing2.. Yang seedy tu sebab mak masih lagi kena cari duit sendiri untuk sekolahkan adik2, bayar loan rumah & juga hidup sehari-hari. Kalo dulu masa kakyong bujang, ade le kakyong hulur2 sikit.. tak yah lah mak nak susah2.. tapi sekarang ni jangan kan nak bagi mak RM500, RM50 pun tentu lagi..

Kerja part time yang kakyong buat pun cuma mampu untuk cover ansuran rumah jer.. ni pun ansuran Mar belum bayar lagi. Dah banyak kali pegawai bank tepon, tapi tidak pernah kakyong angkat.. bukan daku sengaja tak nak angkat, tapi daku malas nak berbasa basi.. jadi bior le tak angkat daripada aku nanti jadi terkurang ajar..

Aiseh, panjang plak bebelan ni.. apa-apa pun, kakyong doakan Allah lindungi mak.. semalam mak demam, orang2 alim selalu kata.. sakit itu kifarah dosa2 kecil.. pasti ada hikmahnya. Sebagai anak yang tua, Insya Allah, kakyong cuba satukan semua adik-adik.. mak usah lah riso sangat dengan anak-anak mak yang bermasalah tu. Orang muda memang macam tu, hati panas.. pantang dicuit.. nanti dia dah berumur sikit, dah kahwin, dah ade anak.. dia akan sedor sendiri..

Bukan kakyong tak tolong nasihat, tapi dia pun TAKUt nak jumpa kakyong. Kalo dia betui & dia tak salah, dah lama dah dia jumpa kakyong. NI kakyong yang dok tertunggu-tunggu, dia tak juga datang-datang.. jadi kakyong pun malas nak terhegeh2 nak bagi nasihat kat dia. Bukan kakyong tak sayang, semua adik-adik kakyong sayong. Bila kakyong menegor, maknanya kakyong tak nak adik-adik buat silap dalam hidup. Tapi kalo teguran di pandang sepi.. lebih baik le kakyong dok diam-diam kat rumah.. lebih baik main dengan anak2 dan layan blog daripada fenin pala dengan hal adik yang tak nak dengor kata..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

16 kawan ibu yang hebat:

Noy said...

kakyong tak keja lagi yer..hmm..dulu keja,kan?

kakyong said...

salam Noy,

dulu kerja, may 1996 until jun 2006 (1st post audit assistant, last post Accountant).. pastu 6 bulan tak keja.. then share actg bsness with fren jan 2007-may 2008. Jul 2008 bersalinkan Aliya dok rumah sajer.. mengasuh 3 org anak2 comel ni.. kdg2 ade la org antor a/c, dpt la duit sikit utk byr loan rumah.. :)

Ummi Salsabila said...

slm,
kak yong kite samala bidangla..tp peningla wat audit & acc ni..huhuhu

kakyong said...

salam UmmiSalsabila,

penin tu biasa, tapi challenging tu yg best..!! bior le org kata kita buat kerja yg dah history, tp byk yg kita korek2.. I really love auidt & acctg job..

manjlara said...
This comment has been removed by the author.
akil-ihtisyam said...

salam kakyong. eh, kite pun benti keje thn 2006, sejak mula keje thn 1993 :) Untungnya anak2 kakyong sbb masih ada opah :))

kakyong said...

Manjlara & Ibu Akil org yg sama yer... menulis jugak ker? sejak bila menulis?!
kakyong dah lama tak jln2 kedai buku.. dulu rajin gak g 'browse' novel2 di Mph.. la ni sejak tak berduit, en ayah dah malas nak bawa jln2 sgt..

akil-ihtisyam said...

kakyong, baru je blaja2 menulis, taklah pandai mana pun, tp boleh juga buat menambah pendapatan kuarge :)

p/s: sori kakyong, kite nak letak smiley yg ni :D, tapi tertekan smiley :)) pulak masa post comment kat atas tu huhu..

ILA said...

hmmm,seronok kan ade mak lagi...

kakyong said...

salam

ILA ~ Alhamdulillah, mak ade, ibumertua pun ade. kita ni tak dpt nak bagi yang terbaik & jaga mak mcm mak jaga kita masa kita kecik dulu.. sebolehnya cuba juger la untuk senangkan hati nyer..

Ibu Akil ~ menulis buku/novel ni selalunyer perlu kpd idea kreatif & pandai mengolah plot.. tp kakyong tak pandai part tu (not my line), baca novel tu suka ler..

Ina Hashim said...

sedihnya baca ketabahan ibu bib...kita kenal gitu je,tak penah tau kisah2 mendalam begini....

kakyong said...

salam Hez..

I masa kat uum malas @ tak pernah citer hal family.. I ni kan jenis happy-go-lucky & ligat.. ekekekkk :))

setiap org ade darkside nye.. mungkin Allah duga mak, sebab mak mampu tangani nyer.. kalo i memang tak kuat..!! I kesian kat mak, masa I baru kerja dulu (time tu kita pun hati tgh panas) selalu ajak mak g pej agama (bukan nak suruh org tua bercerai berai, tp utk kaunseling & tuntut hak nafkah).. then mcam2 lah jadi lepas tu.. the rest is history.. malas nak kenang hari2 yg sedey tu..

miela77 said...

salam....sedey baca post nie....insyaallah, Pak Ngah, Mak Ngah, Mira, Bad n Baby Qis will join ur party 1/5/09 (kalau jadile). Harap2 makbonda sembuh...(masa kami melawat tu, still x sihat lagi) n harap family kita united....

kakyong said...

salam miela77,
nanti kakyong sms/tepon.. :)] Insya Allah.. potluck lah yer.. tak larat nak masak byk2 ler.. (min-alif-lam-sin) :D

ummuabdullahsyaakir said...

salam,kak yong..sedih saya baca entri ni,buatkn sy rsa terus rindu dgn kedua2 mak sy.Alhamdulillah wlpn kak Yong dh tak dpt bagi lg pda mak kak yong duit tiap2 bulan,tapi insya Allah Doa kak Yong boleh jadi gantinya.
Moga kak Yong tabah ye.

kakyong said...

salam ummuabdullahsyakir,

terima kasih.
dah berjauhan mestilah rindu-rinduan.
bz2 nak exam pun sempat lagi jln2 ke blog kwn2.. terima kasih singgah.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .