Thursday, July 9, 2009

Home » , » 186 Cara tepek foto di blog

186 Cara tepek foto di blog

Salam buat semua kawan-kawan ibu,

Ape kabo semua? harap2 sihat lah belaka yer. Semalam kakyong 'dedor' sikit. Kalau ikut bahasa standard nyer, tak berapa sihat ler. Sakit2 badan dibuatnya, so buat koje rumah pun sikit2 jer.. mujur le makbonda antor nasi lemak untuk sarapan, jadi takde lah kakyong nak terkejor2 memasak di pagi hari untuk anak-anak.

Bila badan dah dedor tu, rasa nak baring jer.. buat koje sikit, pastu pala rasa pusing.. tengahari baru sidai baju.. itu pun sikit jer.. malam tadi en ayah tolong sambung sidaikan semua... *kakyong ni memang takde rule standard, kalo basuh baju pagi ni, kadang2 esok paginya baru sidai.. kalo rajin & sempat, ari tu juga sidai, kering & lipat. kalo takdan, memang tertunda lah, as long tak bau hapak sudah.. kakyong guna softener daia, so far okay, kakyong suka bau dia. selalunya bila dah ade masa nak sidai, baru kakyong putarkan untuk boh softener & terus sidai. *

Entri ni sekadar nak buat catatan tentang cara kakyong menepek foto di blog. * kalian mungkin punya cara tersendiri untuk tepek foto* Untuk foto hosting @ image hosting, kakyong menggunakan Picasa Web Album. Harap kalian faham bila disebut 'image hosting'. Kalo yang tak pasti tu, image hosting adalah tempat yang kita simpan foto2 kita di alamaya ni.. ada yang simpan di Flickr, Photobucket, dan macam2 lagi.. banyak foto hosting yang ada dalam internet ni.

Untuk foto editing, kakyong menggunakan Photoscape, Picasa 3, Nero Photosnap viewer & Paint.

Untuk uploadkan foto ke Picasa Web Album kakyong menggunakan Picasa 3.

Kakyong sebenarnya banyak bermain dengan html kod. contoh macam kat bawah ni. pastikan semasa editing @ menaip entri, kali berada dlm mode 'edit html' bukan mode compose.

yang kakyong kotakkan merah itu adalah saiz foto @ imej. Kalo nak kecik @ besarkan foto, *ikut saiz lebor post entri blog masing2 yer*, tukor ajer saiz nya, kalo nak kecik s144, sederhana s288, nak besor s400, nak besor lagi s600. Kebiasaannya lebor post entri adalah 440px... so kalo kalian punya lebor post entri 440 jer, usah le nyebuk nak tepek foto yang saiz s600. Tu yang nanti foto ade yang cam hilang jer... Camner nak besor kan saiz post entri... ni kita sembang lain kali.

Kod ni dapat dari mana?

Camana kalo foto tak leh dicopy paste? atau nak tepek foto tanpa perlu copy paste, hanya guna link url sahaja.

contoh macam kat bawah ni.. sorry kty, masa dok buat n3 ni sambil blogwalking ke blog kty.

untuk copy kan link, right-click pada foto & klik pada 'copy image location.

hasilnya.. di mode compose

Sekian catatan untuk menepek foto cara kakyong. Kalau ade masalah tak faham, sila lah bertanya yer. /hmm /blush


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

27 kawan ibu yang hebat:

atty's said...

kakyong..ekekeke..golak kty hah..awat cam kenal je ye..

bagus entry ni..kty nie pun dpt ilmu gak..ralit baca...tq kakyong..

MamaAirell said...

Nasib baik kak yong bai info ni. saya guna picasa gak tapi tak vopy url, buat cara lama copy n paste. hehehe. TQ for worth it info

Ummu Syahid said...

Tq for the info....

Mrs.Anne said...

sama la kak yong.. sy hari ni rasa mcm nak amik half day je keje..

miela77 said...

Wah bagusnya...iela leh try nanti...makacih...

10 said...

ciannye kakyong... x sihat ek... bawa2 la rehat dulu... info yg baik tu... lain org lain caranye kn?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

KakYong, menda baru niy...nanti leh cuba. timaseh psal bagi quick & fast nyer cara..

Hanz said...

Kakyong, tak faham! Mua-ha-ha...
Xperlah Kakyong, hati belum berkehendak nak belajo bender2 ni mesti x masuk input pun...

ctzura said...

saye pon x paham. sebenarnyerrrr malas nak baljo.. huhuhu

MiszMama@Haslinda said...

saye penah juga wat cara ni, pastu lepas 2, 3 ari gambar ilang tp n3nye masih ade, maybe salah cara kut..tapi leh cuba kan?

adianiez AIDA said...

hai kak yong... get well soon yek.

semalam pagi aida da basuk baju. tak bersidai, sebab takde mood. konon nyer nak sidai lunch hour. tak juga... mlm plak, malas...

baru tadi kul 1 ptg lunch hour baru sidai. terpaksa rendam jap dlm softlan. baru ok.

pasal gambo tu... tq... aida memang out bab tempek gambo ni.

kakyong said...

kty,
heheh... ;) harap2 bermanafaat.

mamaAirell/ummusyahid,
sama2, semoga berguna.. :)

mrs anne,
ibu mengandung, kalo demam sket, lagi lah rasa sakit seluruh badan... bukan sengaja nak buat2 sakit,.. :D

eila/aten10/azrina0307,
memang guna cara ni lebih cepat & mudah..
jd blogger ni kena rajin godek2 sket html kod ni..

Hanz/ctzura
xpe.. no hal.. nanti bila dah rasa nak belajor, buleh baca pelan2.. nak belajor bab2 html ni tak leh nak speed reading.. pastu kalo baru 'kenal' memang lambat sket nak 'digest'.. :))

miszmama,
gambor hilang... hmm, kdg2 kalo tak edit bhgn size foto tu, foto boleh juga hilang @ tak nampak.. kdg2 bila copy link, size foto dia s1600-h, jd kena tukor saiz foto tu ke saiz yg kita nak..
& saiz foto utk post n3 plak tak leh lah sesuka nak letak s100, s200.. sbb yg std diterima adalah s144, s288, s400.. cuba buat s220.. sah2 foto kat kuor...
tp kalo tepek di sidebar, s200, s220 diterima.. ni berdasarkan pengalaman kakyong lah...

Aida,
slowly amik masa nak faham.. heheh, kakyong dulu pun bengap gak.. pastu bila selalu jln2 kat blog yg ade tutorial & tips blog, mula lah belajor sikti2.. bila dah selalu buat, lebih mudah drp upload masa nak buat n3 tu...

Watie Aziz said...

kak yong, saya pun guna daia..terus beli yg 5kg senang kan...bau dia mmg wangi ooo...sedap jer ..tapi tesco sokmo lah habis cepat ..ehhehee

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam yong..heheheh, gelak akak bila baca kisah sidai baju tuh.. ingatkan akak sorang je yang ada penyakit cenggitu.. rupanya ada kawan. Akak ni jenis senang Yong, takyah pening2kan kepala susah2 diri.. buat ikut mood..baru tak stress idupkan?? muahahaa..

U-jin said...

bagus lar entri k.yong ni..boleh refer sini ...useful..

ida said...

saya x paham ler.... tengah cuba nak memahami

UmmiQaisara said...

Tq share ilmu

ummuabdullahsyaakir said...

salam kak yong,kalau dah dedor tu(Johor pun guna dedor tu utk demam gak),kita pun tak buat apa2,lagikan pulak kak yong ibu yg sibuk dgn ank2.Harp kak yong cept sembuh.

terima kasih dgn tutorial ni,kak yong,daptlh ku cedok sikt2 ilmu mana2 yg ku tak reti dri blogger sifu aka blogger tegar ni..hehe

kakyong said...

watie aziz,
tu la, daia ni lagi best dr softlan, tp bila rege turun tu yg cam berebut jer org beli.. kakyong pun beli yg 5kg.. bleh guna lama sket.. anak ramai ni, semua kena beli big size.. :))

kak nik,
heheheh, ramai gak erkkk yg x berdisiplin cam kakyong.. mujur le dpt MIL pun yg selamba jer, so kalo dia dtg time kain baju lom bersidai @ bertaburan membusut tak berlipat, xde la malu sgt...
masa memula dok rumah 24 jam dulu, memang stress sbb seme nak sempurna.. sakit jiwa jdnya.. pastu bila dah lelama.. akui ajer lah kelemahan diri ku tak sempurna, asal ku rasa hepi & anak2 pun hepi, en ayah hepi.. :)

u-jin,
harap mbantu... ;)

iNa,
xpe take ur time.. lelama faham lah..

ummu AS,
hari ni ku dah xdedor... ;) tu pasal yg dok merempit nih... tp nak kena stop ni, fikri dah meroyan nak tgk VCD ABC.. ishh.., baru ingat nak mula buat n3 baru.... :(

syahadah said...

adess..peneng kepala!!!

MAMASYAZA said...

tq kak yong atas info diatas..apapun kalo rasa kureng sihat tu..jgn lupa mkn ubat tau...

Fid said...

saya juga suka guna URL huhuhuhuhu

kakyong nak komen akan anak kakyong yg cumil tu...geramm..sekian

Yan said...

get well soon kakyong...

ermm pasal edit html tuk gambo ni.. klu byk masa mmg boleh belek.. tp sebab masa terhad.. nak wat entrypun cepat2.. tu yg copy paste jek.. heheheh.. klu de mase.. nanti yan alter balik mane2 gambo yg terkuar garisan tu ekekekeke

kakyong said...

syahadah,
penin... bab mana yg buat penin tu...
kod2 html ni kalo xde minat nak belajor memang le fenin sket.. :p

mamasyaza,
Alhamdulillah, dah sihat... cuma berayor hidung je sket... :))

Fid,
asyik geram kat anak daku jer ni..
bg sket idea, camner nak bg anak menambah berat bdn nih.. :)

Yan,
mekasih Yan.. Alhamdulillah, dah sihat dah..
takper Yan, amik masa sket utk faham.. & lelama tau lah camner nak edit kod foto yg html tu...
blogging is fun bila tau byk pasal html ni..

nadnye said...

Thanks KYong, cuba buat tapi tak boleh lah plak.. kenapa yea?
.. get well soon

kakyong said...

nadnye..

apa yg silap tu.. cuba print skrin yg bhgn edit html tu& post kan 1 n3.. nanti ku jengah... ;)

Speed Reading said...

awe-inspiring. I have found many new things. Your way of staging is also fascinating.speed reading programs

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .