Friday, July 24, 2009

Home » , » 201 bebelan hari ini

201 bebelan hari ini

Lewat ibu dapat mengupdate entri hari ini. Banyak yang ingin di blog tapi masa untuk menaip agak terbatas.
kelmarin, kami bawa ALiya untuk check up 1 tahun.. & amik suntikan sekali. Yang buat ibu rasa sedey sket, sebab timbangan Aliya tidak le sehebat seperti Anis. Berat Aliya pada usia 1 tahun hanya 7.25 kg jer. Ringan kan. Dah termasuk ke dalam garisan kuning pun... uhukkk.. tapi doktor kata okay.. sebab ibunya pun kecik molek jer... heheheh... kurang2 terhibur lah juga hati ibu bila doktor cakap macam ni. Tapi tu ler, bila doktor tengah Anis yang kembang setaman ni... uhukkk... :p

ANis masa setahun berat nya 8.8 kg, abg fikri pula 9 kg. Dan berat terbaru (ni untuk rekod jer), anis masa umur 1 tahn 11 bulan++ berat 11.5 kg. Abng fikri, 3 tahun 5 bulan berat 13.5 kg. berat ibu... hhihhhiiii.. ibu masih menten berat 52 kg.. BMI 25. Ade kawan BMI dia 24 dah nampak plum... ibu ni memang tak nampak plum.,.. tapi dah pasti bonsai rendang... mujur le tak nampak cam pokok boabab.. :))

ni le bukti, budak kecik yang ringan... pas ni apa lah ibu nak bagi makan kat Aliya ni.. kan bagus kalo ALiya macam kakak ANis.. apa ibu masak seme kakak Anis sental.. tak memilh langsung..

Masa kena cucuk Aliya tak nangis langsung... siap tengok lagi masa doktor cucuk jarum kat bahu dia. Tak snap foto pun, sebab Aliya dalam gendong ibu & doktor cakap dok jer atas kerusi, lagipun ALiya memang relak jer masa tu. Nurse puji Aliya sebab tak nangis. Ibu cakap kat Aliya.. "doktor dah jampi2 ni, tu pasal tak sakit kan.." Actually, satu yg best (perasaan kakyong la) sebab doktor2 sini semua nya bukan setakat baca bismilllah semasa nak suntik pesakit, tapi siap baca selawat, tahmid & tasbih.

yang kelakar nya.. lepas sesi mencucuk ALiya selesai.. ANis plak yang naik dok atas kerusi.. siap selak bahu dia pulak... minta dicucuk... lucu sungguh... letih doktor pujuk ajar kuor.. :D
Kami sampai kat PRI (Pusat Rawatan Islam Ar-Ridzuan) pada jam 4.15 petang.. beberapa minit selepas asar, jam 4.40 petang urusan pun selesai. Kejap jer, lagipun masa tu ade 3 pesakit jer. Yang buat lama tu sebab ibu yang sibuk beramah mesra dengan staff2 kat situ.. konon2 melepas rindu lah, dapat sembang2 dan bertukar cerita tentang anak masing2.. lagipun staff situ tak ramai, memang dah kenal.. walau nama ingat2 lupa, tapi memang kenal lah.. apa tak nya, dua-dua orang puteri ku lahir di PRI.

layan jer lah yer foto2 ni...
Baju yang Anis pakai ni pun opah santan (MIL) yang beli.. opah santan cakap saiz untuk budak 3 tahun. Tapi bila Anis pakai, sendat mendat.. macam sarung nangka jer... hmmm, pasni ibu kena beli saiz untuk budak 4 tahun kah... masa baru masuk umur 1 tahun pun ibu beli baju saiz budak 2 tahun untuk Anis.. tu pun rasa macam badan Anis ni cepat kembang... ;;)

Sebelum ibu mengakhiri entri kali ini... ibu nak ucapkan terima kasih kepada kaknik, Hanz & Aten... kiriman sudah diterima.. Terima kasih banyak2... terutama pada kaknik, tak sangka kaknik kirim lagi majalah muslimah. Dan pada Aten pula.. mekasih yer, tak sangka Aten ingat juga pada kakyong... :)


p/s :
  1. Insya Allah, contest akan ON pada penghujung minggu depan.. syarat2 sila jengah entri yang ini..
  2. kakyong baru UP kan entri baru di kakyong's shoppe.. ade yang berminat nak beli ring sling, sila lah jengah..

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

30 kawan ibu yang hebat:

sya said...

wah, ok lah kak yong maintain..
saya ni anak baru sorang dah macam rendang berbuah..hahaha...

darwisy setahun setengah berat baru 9kg.. huhu

Noy said...

bagus nya tak nangis waktu injection..good girl.. :)

azzamoro said...

walaupun kurang berat.. tapi dia sihat dan ceria.. betul tak? hehe

UmmiKhayra said...

Salam Kak yong...

Hhehehe Khayra nanti time 1 tahun lebih kurang aliya jugak kot.. hehehheheh masa 10bulan++ aritu, berat Khayra baru 6.7kg je.. Huhuhuhu

Nasib baik doktor cakap ok sebab tgk ummi dia... Plus, Khayra tak pernah turun berat.. cuma naik je paling2 banyak pun 300g je.. :)

Asalkan diorg sihat alhamdulillah :)

AshAnas said...

anas pun br gi timbang rabu hr tu... klu sblm ni berat die naik 200g je, br2 ni naik 800g... ms anas msh minum fm, berat dia naik mdadak sgt. smpt 2 bln je... bl start fully bf berat die naik sikit... tp doc puji coz fully bf n dia nmpk aktif, tegur sume staff kt klinik... so, berat dia ok...

ibu_arifa said...

anak saya pun gitu jgk..waktu checkap 8bln berat 7.8kg..misi dah bebel dah..sbb naik 300g jer..misi tu nak anak kita naik 1kg bila next chekap(10bln)...
so, baru2 ni ckekap 10bln naik 200g jer..jadi 8kg. nasib baik misi ni okey..tak bising2 pun..kalo tak sure saya dilanda "kemurungan" dah..
anak alhamdulillah so far anak aktif tak pernah demam/selsema lagi (kecuali pas kena monthly injection-sure demam.)

♥cybermummy♥ said...

kak yong comel lah aliya tu . Gebu pipi dia kan .
Anak saya dulu waktu umur 1 tahun berat dah cecah nearly 14 kilo . Waktu tu kalau saya gendong bahu cam nak tercabut . Ayah dia anak no dua dah give up tak leh nak gendong dah . Anak ppuan je yg dia gendong . PErnah dia gendong yg no dua sampai sakit pinggang seminggu . HEHehe .

SyahNur said...

bagusnye aliya x nangis kene cucuk.. actualy aliya ni x nmpak kurang berat bdn pun.. sbb bdn dia nmpak berisi jugak! mungkin sbb dia comey mcm ibu dia tu yg ringan je! x pe,senang kak yong nk menggendong dia, x ler lenguh tgh n bahu! hehe..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

1. Kak Yong ni tinggi berapa cm ek? Berat sama jer ngan MaMaQayPO skrg ni.. MaMa rasa my weight a bit BERAT.. nak turunkan sikit laa.. tapi dah masuk 30an ni LIAT benar Lemak ni nak pegi...

2. Aliya berat 7.2kg ek utk 1 tahun? kecik nyer...

lily azliyana @ mama zara said...

Takpela berat mcm tu yg penting aliya sihat n aktif kan. nmpak sgt gud girl..duduk diam wktu timbang, then tak nangis plak kena cucuk.=P

Zara plak dulu umur setahun berat 10kg. tp 3 bulan slps tu, beratnye masih maintain 10kg jugak. walhal die makan leh tahan byk. sume nak bedal. mungkin sbb aktif so ape yg dimakan, sume dh diguna balik as tenaga agaknye (hihi..teori sndiri)

kakyong said...

Sya,
kalo boleh nak turun barang 2,3 kg ker.. hahahahh, berangan2.. kalo dpt 50 kg pun ok.. ;)

Noy,
terkejut juga.. sbb dulu masa cocok 6 bulan kan man lagi dia melalak.. tp kejap jer lah lepas doktor dukung dia terus diam..

azza,
Alhamdulillah.. memang sihat.. kalo dia jalan tu nampak terkedek2 jer.. nampak kecik & halus.. :)

ummikhayra,
susah nak mengjangka la berat anak ni.. sbb aliya ni aktif.. kakak dia dulu lambat sikit berjalan pd 13++ bulan.. & anis memang suka makan.. tp aliya ni kalo dah 5 suap, dia mula lah geleng2.. ;))

shira,
as long rekod berat dia belum sampai garisan kuning tu kira okay lah.. aliya ni dah masuk garisan kuning.. tp doktor pulak yg ckp ok.. sbb dia dah berjalan.. makna dia aktif & kuat main... lebh baik gitu dr yg dok diam, tp bdn pun tak naik... :D anas kecik lagi.. susah nak judge, sbb ade bb yg susu bdn.. dia montel.. mcm anak mak sedara.. baru 5 bulan dah 8 kg.. tp alya ni masa 3 bulan jer dia montel.. pastu bila dah dpt nerap mula aktif.. camtu lah... sikit jer naik berat nyer/..

ibu_arifa,
bagus lah tu dalila 10 bulan 8 kg.. sihat tu.. tak faham lah misi ni awat nak bebel2.. kalo masih dlm line putih.. alya masa bersalin berat dia 3 kg.. at least berat dia patut naik 3 kali ganda after a year.. tp aliya naik 2.4 kali jer.. :D




rat

Zuhaini said...

oh... ala. aliya macam alia saya juga.. x brapa berat.. :(

tapi mantain je dia duduk atas weighing scale tu ya! alia nangis2.. sabo je lah.. :(

U-jin said...

asalkan sihat udahler....lps ni kasi mkn byk2...hehe

yatie chomeyl said...

takpe k yong, lain anak lain la beratnye ye dak...

QQ said...

salam kak yong,takpe lar aliya tu ringan senang nak kendong..hehehehehehe..rilex..lgpun ank pompuan tak cun ar bam-bam...

MiszMama@Haslinda said...

Baby perempuan okerlah berat camtu. Lagipun sekarang tengah lincah, berat pun mesti akan susut atau maintain. Tapi comel lah baju yang opah santan belikan..saya suka baju macam tu. Baby girl pakai memang sangat cute.

MiszMama@Haslinda said...

baru perasan, kakyong selalu ikat rambut toncet kat aliya..

kakyong said...

cybermummy,
tu lah ku lihat foto anak2 mu.. segar bugar belaka.. ni mesti mummy pandai masak yg sedap2..

SyahNur,
hahah.. memang ringan ALiya ni.. senang nak gendong.. org tak caya kalo ckp dah setahun... sbb kecik... ;)

mamaQaypo..
kakyong ni spesis petite.. tak sampai 145cm pun... hahahhaaa.. tu pasal nak menten dlm 50-52 kg jer.. kalo kurus dr tu nampak cam budak sekolah pulak..

mamazara..
ok tu zara berat 10 kg.. byk bulan lagi nak sampai ke 2 tahun.. anis yg hampir 2 tahun pun berat 11.5 kg.. kira dalam tempoh setahun ni dia naik +-3 kg.. xper zara aktf & riang... :D

ibu alia,
aliya ni jenis yg cool.. (perasan ibu jer..)..
jarang nangis.. tp kalo org tak kenal amik dia, memang melalak.. kalo dia nak kat ibu & ibu bg kat ayah.. sampai jd selak dia nangis... tu yg tak tahan, asyik nak melekap jer..

u-jin,
ni lah tengah godek2 cari resepi yg boleh menggemukkan si aliya... kalo dlm tempoh 6 bulan ni dpt tingkatkan berat dia 2 kg pun dah kira bagus..
tp anis plak x kesah makan apa.. masak lah apa.. semenya sedap.. mkn byk pulak tu.. ibu pulak yg risau & kena catu makan dia..

mommy SN,
tu la.. kalo ade si mulut laser yg kakyong tak bg makan anak... ehh, tolong sikit yer.. cuba tgk anak dara ku si anis tu... tgk ler selera dia time makan... hhaaahaaaaa, tak daya nak menahan.. tiap kali makan, kita yg kena stop kan dia.. cukup lah kakak, perut dah tegang ni.. so dia akan pegang perut dia sblm agreed nak stop makan.. kalo tak dia keep minta tambah... :))

QQ,
bam-bam over2 tu tak nak lah..
tp kalo berisi sikit, baru le sedap mata memandang.. mulut org pun tak berbunyi sgt... :p

miszmama,
memang kena toncet kan rambut dia... sbb rambut depan dah tutup mata.. ayahnye tak nak potong.
baju yg anis pakai tu memang cantik.. x lama lagi jd milik aliya lah... :D
ibu nya kena carikan saiz lain yg besor sket utk anis..

zieha said...

kyong..zieha lagi suka anak tak berat sangat ..sbb senang nk dokong..yang penting sihat:) tapi bukan bermakna kita tak bagi mkn yg berzat kan..hehehe :)

Precious said...

Of course anak len, len caranya, pertumbuhan badannye ... yang penting, dia sihat dan happy!

Yan said...

rasenye aliya samela berat ngan Qis...
aritu timbang dia baru 7.4kg dah nak masuk line merah..
7.3kg mase umur dia 10 bulan

Fid said...

kakyong ada buat rombongan anak beranak memancing tak?
lari tajuk i nih
uwaaa
la ni bz takdan nak tinggal komen uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

10 said...

bagusnya aliya... x nangis pn kena injek ek...
wah... bukan main lagi anis ek... nak injek gak yer... semangat la anak2 kakyong ni...

ummi qaisara said...

salam kak yong,
dah lama tak singgah blog kak yong..
alya wlau 7.2 kilo,dlm gambar nampk tembam.

MAMASYAZA said...

takpe kak yong...walopun berat aliya 7.2kg...yg penting sihat walafiat. anak2 su masa kecik2 cam gitu..memang kurus kering..tapi bila diaorg dah besar...fuhhh dasat beratnya...abg sekarang 10 thn dah 37kg...kakak 6 thn dah 17kg...adik 1 thn 8 bulan..baru 11kg. Tapi yang paling cute tu..toncet..pokok kelapa aliya tu...hehehe

Lady Qay said...

zaffran bru nak g cucuk khmis ni wpun umurnya nak msuk sthun 1 bulan dah..huhuhu..dah misi bg apmnt gitu..beratnya rs msti 10kg..tak larat beb nak ngkat..borat bebenor kak yong...aliya msti ringan je angkat..huhh.snang kalo dimnta dokong ke sana sini...

adianiez AIDA said...

aida gi check up 2 anak dara tu khamis lepas.
syuhada berat naik 2 kg. kebetulan dia demam khamis tu. dpt ubat demam...
nurin pun naik berat 3 kg. but, if tgk carta, berat nurin sederhana. tak memberansangkan. dpt ler vitamin.

anak2 aida memang tak byk makan. susu & air suam jer lebih.

ummi qaisara said...

cumil je tocang rambut aliya =)

ummuabdullahsyaakir said...

wah tak lma lagi ank kita sbya lh kak yong,Abdullah pun dh nk 1thn 7/8 ni.

Mmg budk prmpuan tak mcm budak llki.Ada certain2 je bdk prmpuan yg berat,sbb llaki ni berat part tulangnya.Lagipun xpelh kak yong asalkn sihat n nnt senang nk gendong aliya.

tapi aliya bagus yea..kuat...xmnangis lps inject^_^

kakyong said...

zieha,
hahah... :D
senang nak dokong.. so far aliya dlm gendongan jer...
tp kalo dia berat sket lagi.. at least 8 kg ker... boleh le ibu nya tersenyum riang... ni mcm x cukup zat jer..
tp bila tgk dia berjalan.. terkedek2... lucu pun ade... :))

kak lili precious,
yer betul tu kak...
kak lagi byk pengalaman kan.. dah 20++ ;;)

Yan,
ooohh Qis pun rengan gak yer..
tu ler masa tgk foto2 Qis dgn baju pink tu..
baru nampak, kecik comel jer Qis ni... ;)

aten,
anis sorg jer yg semangat.. yg 2 lagi ni keding jer... ;;)

ummi qaisara,
pipi jer nampak tembam...;))

mamasyaza,
si abg 10 tahun 37 kg.. tingat masa kakyong dulu berat 37 kg masa form 4... hahahh... :D

Lady Qay,
10 kg at 1 year... kira berat gak tu.. normally ikut std, bila dah capai umur setahun memang anak patut naik 3 kali ganda dr berat masa day 1... macam Aliya ni hanya naik 2.5 x jer.. anis & fikri naik ikut std..

AIda,
vitamin apa yg doktor bagi? :-/

ummi qaisara,
memang harus di tocang.. nanti rambut masuk mata... hihi

ummu AS,
Abdulllah syakir pun dah nak cecah 1 year yer...
oohh, semakin rindu lah ibu nya... sabar.. nanti ade foto terbaru AS upload lah ya.. :p

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .