Thursday, July 2, 2009

Home » , » 179 Meroyan

179 Meroyan

Salam semua kawan ibu,

/wahaha tajuk cam best nya... mungkin itu lah kot yang sesuai untuk menggambarkan catatan kali ini.

Ini kesah daku berblogwalking dan kesah daku sepanjang beramah-mesra di kotak komen kawan-kawan. Bagi yang ade meletakkan widget Top komentar bulanan dan juga top komentar terkumpul, daku dengan tak malu nya telah pergi ke blog2 tersebut & mencopek nya untuk ku tayangkan di Catatan Ibu.

Ibu memang meroyan. meroyang yang sengaja nak menunjuk2.. walaupun ku sibuk tapi kerana kemaruk berblog yang masih belum surut, maka dengan ini ku tepekkan di mana kah katergori daku di blog kawan-kawan. /blush

ni kedudukan kakyong untuk blog kak atty, Lili Precious dan MamaQaypo untuk bulan Jun 2009.

Ini pula untuk blog Syahadah, SyahNur dan Yan bagi bulan Jun 2009.

Ni pun untuk bulan Jun 2009 juga - blog miszmama, miela77 (my SIL) & mama Aqish. Blog mama aqish ni memang kakyong jarang tinggalkan komen, selalu tu baca dan selak2 jer... kenapa yer?! mungkin sebab warna oren striking tu menyakitkan mata daku yg dah sedia rabun ni... *alasan semata.. mama aqish, kalo terbaca.. ampun, jangan terasa yer.. *

btw, mama Aqish ni dah banyak kali buat contest, bulan July ni dia buat giveaway lagi. Tapi kena lah rajin2 mengomen & beramah mesra di kotak komen nya ya, baru la cerah peluang nak menang. Nak join, cuba tengok kat sidebar yang memang kakyong sediakan khas untuk gantung banner contest & giveaway.

Actually, salah satu cara nak boost trafik ke blog & supaya ranking blog cepat melonjak adalah dengan membuat contest @ giveaway. Bila ramai orang datang blog kita, meningkat lah traffic & sekaligus melonjakkan ranking blog.

Ni pulak komen terkumpul pada 30 Jun 2009, dari blog ~ mommy SN, Ummi Salsabila & Zety Zin. Tengok... punyalah chomeyl daku yang kuat meroyan nih.... /hmm

ni pun komen terkumpul pada 30 Jun 2009 juga, dari blog Ummi Hanie & UmmiKhayra. Yang dari blog Mama Syaza tu untuk bulan Jun 2009 sahaja.

Hmmm, ade sesapa lagi yang pasang widget top komentar ni yang nama kakyong tersenarai tapi kakyong tak perasan. meh tolong kabo yer.

/bye

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

30 kawan ibu yang hebat:

Noy said...

rajin k.yong kite ni..but,true lah k.yong...kalau blog guest rajin bagi comment,kiter pun rajin gak reply komen kat blog org tue..and comments ni gak lah yg merapatkn tali persahabatan(waseehh...) kan...

Ummi Salsabila said...

wah..rajinnye kak yong.even k.yong dah jrg dtg blog kite.tp kak yong ttp bg komen2 stiap en3.so, k.yong ttp mntain no 1! hehe

skng xbape smpt sgt nak blogging.lm xupdate..
bkn lupe kak yong la.;). kwn2 mmg dah bertmbh, tp xterlyn sume.xpndai nka bg ksh syg kpd sume mcm k.yong...:)

Hayatie said...

rajin betul kak yong wat statistik ni yer..dah boleh jadi statistician.(ade yer word tu..eheh). kak yong buang la logo lembu pangkah itu..buruk lak ku tengok..ku ada bikin logo baru sementara ni..sebelum ditukar utk kali keberapa lagi tak tau la..hahaha!

SyahNur said...

wow! cayalah kak yong! kutip semua top komentar dr blog2 lain... mmg kak yong layak meroyan diatas kerajinan kak yong menyinggah n meninggalkan jejak didalm blog kami...

sy mmg nk bagi kak yong somehting sbg my top komentar in june! tgguuu erk...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

wuih...ghajinnyer wat statistik nie.. kena ikut cam Kak Yong meroyanlah camni.. ahaks-ahaks, kalau sempat...

Lady Qay said...

kak yong, awat la kat blog tanda kasih tu takle nak sign in guest or add as follower??adehhh...

MAMASYAZA said...

kak yong memang rajin gilerr....kutip top komentar dr blog kwn2 yg lain...memang layan meroyan pun..hehehe jgn marah tau...su mmg nak bagi hadiah to top komentar tp tak sempat nak reka...tunggu la bila2 free nanti...patutnye bulan Mei n Jun Kak Yong dah jadi top komentar dlm blog su. Tahniah....cuma tak sempat nak war2 dlm n3 aje

yatie chomeyl said...

k.yong mmg pengomen terchomeyl di blog daku hik3x.. daku suka kalau setiap kali kak yong meninggalkan jejak2 yg chomeyl di blog daku, mesti ade je cite yg nk dikongsi dgn daku :D

CT said...

wahhhhh bagusnye kak yong...kan bagus kalo saya pun leh serajin kakyong melawat-lawat blog kengkawan..huhuhuhu tapi ku enggak punya banyak masa... :(

QIQA said...

wah...wah...melatoppp..first ranking banya benorr.. caya laa k.yong... rajin betull menyembang...k.yong ni...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Mmg truely Akauntan... Calculative betoi!! hehehe... Kak Yong Capricorn ka?

10 said...

iiiisssshhhhh....iiissshhhhh.... jelousnye tgk kakyong ni... rajin sungguh.... soalan... bgmanakh kakyong mbahagikn masa antara famili n keja?

kakyong said...

Noy,
betul 3x.
walaupun ku jrg2 masuk, tp kakyong cuba bc semua n3 yg ter'miss.. sbb tu jer cara nak kenal dgn kwn blogger.. kalo rajin memang seme kakyong komen.. tp bila kotak komen tak mesra alam, tu yg paling byk pun 3 jer.. :D

UmmiSalsabila, :D
kasih sayang ni subjecktif.. ;;)
cuba mana yg terdaya.. drp 151 kawn ibu ni, mungkin le ade 20-30 yg tak rasa 'kasih sayang' daku kot.. :|

Hayatie,
ooo.. ade logo baru yer.. ok.. nanti ku buang. :D kakyong pun masuk blog yati, baca jer.. byk info best2, terutama utk ibu menyusu, jd silent reader jer la daku... ;;)

SyahNur,
ade hadiah ker... yaayyy!! :X
tp bukan lah hadiah yg dicari..
yg dok tepek2 ranking top komentar ni, sekadar utk puaskan diri sendiri jer... utk motivasi diri sendiri...:)

azrina03.07,
jom sama2 meroyan.. tp jgn sampai koje tak selesai sudah la.. :D

Lady Qay,
hahahahh.. blog Tanda Kasih tu, daku pun tak faham Qay.. kdg2 okay.. kdg2 dia 'stone' jer, tak respond... tak follow pun tak pe Qay, asal link jer.. :D

MamaSyaza @ Su,
ku fahami kesibukan dikau... cheewahhh..
n3 dlm blog Su tak byk.. kalo 2,3 hari tak masuk pun baru ade 1 @ 2 entri yg termiss... tak masuk blog Fid... adoi, kalo 2,3 hari tak masuk blog dia, dah berpuluh2 n3 yg tertinggal.. 1 bulan dia buat 60-70 entri kot.. =))

fiza said...

Cayalah...kak yong memang seorang yang sangat rajin :)

atty's said...

ternyata kakyong ..blogger tegar..teruskan usahamu kakyong.tq sebab selalu dtg blog kty tau

Nadiah Sidek said...

ingtkn apa bendanya la yg kak yong nk citer psl meroyan. duk terbayang org baru bersalin. rupa2nya jauh tersasar. :)) . rajin kak yong menyinggah dan komen blog kwn2 ;;)

Jid a.k.a MamaSS said...

Memang hebat la Kak Yong ni... Nak jadik cam ni gak.. ntah biler nyer... Ihiksssss

sitisifir10 said...

Macik kakyong, kalau saya buat jugak benda tu saya jamin kakyonglah yang akan duduk tangga teratas jugak...saya tak reti nak buat jek...huhu

MatAhaRiKu said...

ni baru betul2 active blogger..sonok arr dengan kyong..yg best jd pengomel ni sebbnya kita pun suka org bg respon dekt blog kita..takde la nak kata cam 'talk to the hand'..cam ckp sorg2..:d

ummumishkah said...

kak yong memang rajin bab statistik dan analisa ni... memang blogger yg bagus ni.. saya pun akhir2 ni agak terhad waktu utk blog tapi cuba jugak ziarah! :)

syahadah said...

kak yong...mmg tergelak besar saya tgk entry ni pasal meroyan..wakakakaka..!!tp mmgla kak yong..klu tk kak yong tgglkan komen..tk lengkap entry ku...wah!!!tp klu turn kl..bgtahu saya...boleh beramas mesra

Mrs.Anne said...

;)) wah memang kak yong rajin sungguh.Tengok la ranking kak yong dlm kawan2 blogger. :)

kakyong said...

Mommy SN @ Yatie chomeyl,
tu naper nyer meroyan... :))

CT,
nak kata byk masa tak jugak.. tp sbb dah kemaruk, sambil nenenkan aliya pun kakyong blogwalking... ;))

QIQA @ Dia,
menyembang dlm blog jer.. kalo jumpa hahah, memula berat mulut sket.. tp kalo dah mesra memang byk le citer... :D

MamaQaypo,
yer capricorn.. apa kena mengena?
kakyong ni tak percaya dgn horoskop, kalo ade ciri2 tu mungkin kebetulan kot... :p
tp kakyong memang suka kerja yg renyah & remeh temeh ni.. sbb tu masa kerja dulu, director & GM suka bg kakyong pun kerja2 yg melibatkan analisa..

10 @ aten,
kena ade jadual lah.. nanti kakyong buat n3 pasal ni...

Fiza,
kdg2 ade juga malas tu dtg... bila byk koje rumah tak settle, bila terasa nak habiskan novel.. tp kemaruk berblog tu masih menebal, buat masa ni lah... =))

kak atty,
cuba mjadikan kakty inspirasi... kalo kty boleh, daku pun mesti boleh.. :)

nadiah,
:)) biasa kan lah diri mu dgn istilah ini....

DaKoSue said...

rajin tul lah kak yong nih tabik spring lah

kakyong said...

Jid aka mama SS,
boleh kemaruk berblog ni, tp jgn paksa diri.. just enjoy it.. :)

sitisifir,
hari tu ku dah buat n3 pasal tutorial top komentar ni.. follow jer step dia.. :p

Jun @ matahariku,
dulu kakyong pun tulis blog, takde org sudi komen, walaupun masa tu ade 20-30 followers.. so bila dah ramai ni pun, kalo takat 2 3 kerat yg komen pun kakyong tak amik port, yg penting kakyong suka dgn apa yg kakyong buat. ;))
tapi asasnya semua orang mahu diri mereka merasa penting & dihargai... jd itulah konsep yg cuba kakyong terapkan.. walaupun hanya di alam maya..

ummu mishkah,
mekasih sbb sudi ziarah.. kalo ikutkan content blog kakyong tak lah sehebat blog ummumishkah.. :)

syahadah,
susah juga nak ckp tau.. sbb kdg2 bila dah baca seme n3 kwn2 blog, rasa dekat di hati.. walau jrg2 masuk pun, tetap nak baca semua n3 tertinggal... suka menyebok... :))

Mrs Anne/dakosue,
tu kwn2 yg boleh kata dah kenal 2,3 bulan.. yg baru2 kenal ni, maaf yer.. belum cukup nak kenal 'hatibudi' lagi... :p

adianiez AIDA said...

tahniah kak yong dari aida...
aida ni blogger baru... freshie ler katakan.
masih terhegeh-hegeh kat blog2 ni.

aida sedang membina persahabatan lagi ni...
byk lagi kawan2 yg belum kenal...

akak da senior... hi hi hi...

LeeN said...

akak memang rawkkk.. heheh. kat blog leen tu mmg akak sorg je yg rajin bg komen.. thanks akak.. orang memang payah nak salu bukak blog saya sbb saya jarang drop komen.. saya faham tu. kalau yang ada dulu2 tu pun sekarang da malas da.. kekekeke

ummuabdullahsyaakir said...

Semua nama kak yong kat top 5...eem bukti yang menunjukkan kak yong blogger tegar yang peramah.Respect betul dgn kak yong,boleh buat keja macam2 keja.ku yang tak de keja ni pun tak boleh buat macam kak yong...huhu

apapun kak yong memang da best.. ^_^

kakyong said...

AIda/Leen/Ummu AS,

kakyong memang suka drop komen.. lebih2 lagi kalo dah dah lama kenal, lebih dr 2 bulan tu kira lama lah kan..
so bg yg baru kenal tu, harap bersabar lah yer..
kalo kakyong tak tinggalkan komen tu, ade lah sebabnya, samada

a. ada wordverification yg kdg2 kuor pjg, buat daku cuak
b. topik tak melekat @ kena dihati daku
c. daku tak brp faham n3 u all
d. tak sempat masa.. so baca jer..
e. ku rajin beramah mesra di kotak u all, tp u all x beramah mesra di kotak komen daku... so daku memang akan patah hati nak tinggalkan komen... :))

actually dlm bersahabat, tak patut berkira.. tp kalo kita memberi berlebih2 (dlm kes blog ni, rajin komen lah), tp org tak heran pun nak do the same to us.. jd baiklah ku layan kwn2 yg sama2 suka meroyan di blog daku...

adil ke tak? :p

sekian.

UmmiQaisara said...

mmg kaki meroyan betul lah...hihi jgn mare!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .