Saturday, July 18, 2009

Home » , » 195 setahun sudah berlalu

195 setahun sudah berlalu

Pada tarikh ini, 18 Julai, setahun yang lalu, pada jam 9.17 malam, ibu selamat melahirkan seorang lagi puteri, seberat 3.0 kg. Pada sewaktu dilahirkan, ibu nampak puteri ibu ni putih melepak.. tetapi setelah setahun berlalu, kenapa kah anakku ini tidak putih atau secerah si kakak. Apakah yang telah tersilap?

Warna kulit bukan lah ukuran cantik atau comel seseorang, yang penting sahsiah & budi pekerti. Tak gitu. Puteri ke2 yang ibu namakan ALiya Nadhirah memang seorang baby yang periang. Sungguh contrast perilakunya berbanding pembawaan ibu semasa mengandungkan Aliya. Ibu sangat2 lah cembeng, suka nangis & sungguh perasa, tapi tak lah pulak hangin, sepanjang mengandungkan Aliya.

Selamat ulangtahun anak ibu, Aliya yang periang dan sentiasa senyum manis, yang pandai bersimpuh bila makan di bawah. Aliya yang sejak akhir2 ini sangat suka berlagak macam orang besar, seolah dah pandai sangat.. dah pandai nak marah & babab ibu. Dan pandai nak berebut barang2 dengan kakak Anis & abang fikri. Ibu tahu lah Aliya sudah pandai berjalan, siap dah pandai nak konar2, nak senget2 kan badan, tepuk2 tangan sambil jalan.. tapi jalan lah berlagak sangat ya... tak bagus tau..

Doa ibu, semoga Aliya teruskan karektor periang ini.. lepas ni Aliya mesti belajar bersosial tau. Jangan asyik nak melekap dengan ibu ajer.. sampai kan nak tidur malam pun, kalo takde ibu memang tak lena lah jawabnya. Kalo mintak ayah tidurkan, Aliya akan mula lah buat perangai, menangis sekuat hati. malu laaa.. tengah2 malam melalak.

Puas sudah menepek foto Aliya... diharap kawan-kawan ibu usah lah muntah darah setelah ibu longgokkan banyak2 foto Aliya ni..

Semasa menulis entri masuk angin, ibu baru teringat satu perkara yang ingin ibu kongsikan dengan kawan-kawan ibu. Semasa berpantangkan Aliya, ibu guna minyak herbanika nona roguy... jap-jap, ibu nak google foto...

Ini lah minyak sapu yang ibu guna semasa berpantangkan Aliya, dan ibu terus guna sampai umur Aliya 3 bulan. Memang sedap guna minyak ni, badan rasa ringan dan segar. Ibu memang sapu macam sapu losen tu.. setiap lepas mandi pagi & petang, minyak ini lah yang ibu sapu satu badan, sebelum ibu berbarut.. tapi ibu punya stail memang sapu zap zap zap jer... tak sempat nak berlemah lembut, sebab masa yang teramat berharga.

Mommy2 yang belum pernah guna, meh cuba guna minyak ni.. la ni pun ibu ingat nak beli satu botol.. kalo beli satu ni memang mahal le.. RM100++ juga utk yg 100ml.. tapi kalo ahli, murah dalam RM20-30 kot. Untuk lebih lanjut, sila layari sini... nona roguy

sekian...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

27 kawan ibu yang hebat:

nikhazifah said...

hepi besday aliya..comel!!

nadnye said...

Happy birtday Aliya...muka macam Kyong lah plak..

dagu runcing tu tak tahan;
melayut2 pipi sicomel ;
kalau dekat sudah ku terkam;
Si pipi bulat Aliya yang comel..

Lawak betui Aliya nie.. suka gambar yang dok melekat kat pagar tu.. lawak :))

Betul2... saya masa bersalin mmg pakai set nona roguy.. yang set tu bagi tak cukup, beli lagi satu botol, siap jadi ahli nonaroguy online nak dapat diskaun.. mmg best... Dulu ada diskaun sampai 10%..

sya said...

selamat ulangtahun aliya...

comel betul gambo yang terlekat kat gate tu.. hehehe

zieha said...

aliya sejebik mcm k.yong..happy besday aliya:)auntie kirimm flying kiss je yek..muahhhh:)pasal tak putih tu..k.yong jgn risau..nnti dah besar aliya mesti pandai touch up..pasti putih:)yang penting aliya cergas& sihat.

Zuhaini said...

wah.. dah setahun! :) happy birthday!

opah santan...? hahah.. awat lawak sangat nama opah aliya..? hihi :)

mahalnya minyak..

ummumishkah said...

Selamat Hari Lahir Sayang..
Moga jadi anak yang baik buat ibu ayah!

@Salwa said...

Salam kakyong
happy birthday aliya
sama umur dgn Aisyah ni
nanti pi skolah sama2 :)

U-jin said...

hapy birthday aliya.....mcm2 dah pandainye....x boring langsung...suka tgk baby2 cumel ni

LeeN said...

happy birthday aliya... auntie doakan semoga aliya sihat2 selalu dan rajin2 tolong ibu tau.. puas betul tengok muka aliya.. thanks kak.. rajin edit2 gamba jadi cemtu... oh ya, lepas bersalin haritu pun leen guna minyak tu. bagus. sedap panas dia tu... pill dia pun ok.

kak... bila ekk leen dapat gigit pipi aliya.. :)

ILA said...

happy birthday aliya..semoga jadi budak baik tau...

MiszMama@Haslinda said...

lar...awat tak habaq besday aliya same ngan auntie..hehehe. sharing besday date ngan aliya rupenye..so, epi besday for both of us. Tapi yang tak bestnye, auntie tua 28tahun dari aliya..huhuhu

MiszMama@Haslinda said...

jap!jap! kite nak update n3, nak masukkan gambar aliya dalam post kite pasai besday ni..mintak ijin ye kakyong nak curik gambar aliya.

MiszMama@Haslinda said...

dah siap!

siti nurbaiya said...

chomel.. happy birthday :P

Fid said...

budak comel akan comel sepanjang masa...tak kisah la melalak ka apa ka....
hakhakhakhak

nak lari dari rumah ka?nak menyusup keluar ikut pintu pagar???
jaga2 nah....lari dari rumah adalah perbuatan tidak patut dilakukan..hahahhaha

tahniah!!!

Anne said...

tahniah..dah 1 thn...
kak yong mahalnye minyak angin.. 100ml for rm100.00....

AshAnas said...

Happy 1st birthday Aliya... Sihat ye dapat full BF ibunya... Congrats kakyong.... comel sgt aliya terlekat kat pagar tu... haha...
hu,shira xbleh la nak nyusukan anas sambil menaip... anas klu nak nenen, kena pay attention kt die sorg je, xleh wat keje lain.. klu sembg dgn abah dia pun, dh nangis majuk...

lily azliyana @ mama zara said...

Happy 1st Birthday to Aliya! Semoga menjadi semakin bijak, sihat, comei, tomei, , berbudi pekerti n segala yg baik2 yek..

Suka tgk gmbar aliya terlekat kat pintu gate. klu ade contest aksi menarik leh menang nih..hehehhehe..

NaDiaH SiDeK said...

slmt ulangtahun pertama aliya! jgn nakal2 ye syg...dgr cakap ibu dan ayah..be a good girl ya! ;)

kakyong said...

nikhazifah,
aliya ckp mekasih... mekash auntie.. :X

nadnye,
pantun lagi.. hihihi.. :D
yg tersangkut tu sbb perutnye yg agak gendut masa tu.. :)) dia excited tgk anak jiran tgh men beskal.. tu yg sampai nak kuor ikut celah pagar.. ;))
bagus, dah ade kawan yg telah merasa nikmat guna minyak herbanika ni.. berbaloi walau mahal.

sya,
mekasih auntie sya... :D
tu la, bila ayahnya tgk balik foto tu pun memang kelakar..

zieha,
mekasih auntie zieha.. aliya pun nak flying kiss auntie sama... :-*
aliya ni memang hitam mans org nya.. biar hitam tetap dipandang manis.. :D
kalo ayah dah kulit gelap.. takkan lah anak puth melepak... :))

zuhaini @ ibu aliya,
mekasih auntie..
opah santan tu Ibu mertuaku.. sbb suami ku niaga santan dekat dgn rumah PIL..
opah belah kakyong plak dipanggil opah asik lemak... sbb makbonda ku jual nasi lemak.. heheh, so kalo ckp nak pegi umah opah asik lemak atau umah opah santan, anak2 faham... ;)

ummumishkah,
terima kasih auntie.. aliya suka dgn doa auntie.. ibu pun harap begitu juga.. :)


@salwa,
apa khabar Aisyah? a'a, nanti aliya boleh belajar sama2 dgn aishah... bila agaknya leh berjumpa budak berdua ni errkkk.. ;)

U-jin,
aliya pun sudah pandai mengkucai2kan kertas.. dan mula nak memanjat2 plak ni.. dah tak reti dok diam... loteh dibuatnye..


Leen,
ibu aliya suka dgn doa ummibalqis.. ;)
aliya jrg sakit, tak tau le camno kalo dia sakit..
ade sorg lagi yg juga guna minyak herbanika.. testimonial yg bagus.. ;;)
meh le dtg Ipoh..

Ila,
mekasih.. Insya Allah, ibu akan pastikan aliya jd budak baik.. :D

kakyong said...

miszmama,
len kali kita leh buat majlis harijadi sama2..
kita buat pulut kuning, makan dgn rendang dendeng, kalo malas sgt kita makan dgn sambal ikan bilis jer.. tp sebb aliya kecik lagi, kita makan dgn inti kelapa jer lah yer.. pastu potong sesama.. ;)

siti nurbaiya,
ibu tak penah panggil chomel... :)) sbb ibu rasa cam ngada2 jer kalo panggil chomel...

Fid,
aliya agak konfius.. Tahniah kerana besday @ tahniah krn pandai nak lari dari rumah ?? :))

Mrs Anne/ZUhaini,
Ya memang mahal.. produk2 nona roguy memang mahal.. tp minyak tu memang sgt bagus.. bdn rasa sedap, lebih lagi slps mandi, kta sapu satu bdn & dicelah2 jari kaki, sendi2 lutut, sikit.. leher.. memang sedap.. faham2 jer lah org dlm pantg ni kan bdn lemah..
sapu di bhgn peha, boleh kempes tau.. hahahhaaa... nyesal gak daku tak terus guna minyak tu sampai 1 tahun.. 100ml tu boleh bertahan spjg tempoh berpntg.. elok juga boh di perut bb..boh setitik jer utk bb..
kalo setakat har2 sapu diperut & peha & sendi2.. berbulan2 boleh tahan... alah membeli menang memakai..
kakyong pun sbb MIL ahli.

AshAnas @ sakira,
memula dulu tak biasa juga, BF sambil buat koje lain.. la ni dah biasa.. kdg2 sambil nenen dia baca buku (kalo baring lah), kalo BF duduk boleh lipat kain or bertenet @ buat kerja akaun ngadap laptop... *ibu yg mengejar masa mmg mcm ni, * cuba lah try lelama dah terbiasa, x jd apa... :D

mama zara,
mekash aunti.. ibu pun sgt berharap supaya aliya baik budi pekerti.. spt zara juga..
nampaknya foto terlekat di pagar tu jd foto hits of the day... :D

nadiah,
mekasih ummsyuhada.. nakal tu memang dah mula terserlah... hrp2 dengar ckp lah.. kalo x dengor tu, bermakna ibu lah yg tak cukup ajar & kurang berdoa... :)

UmmiKhayra said...

Happy 1st birthday Aliya... Wah.. dh setahun dah ini budak comei n kiut..

Kalau kat rumah mesti problem nak view gambar kat page kak yong.. huhuhu dapat tgk yang aliya bersimpuh je... Nak tgk gambar kat gate.. :)

Takpe2, kat opis nanti saya tgk... :D

ibu_arifa said...

happy birthday alia.. dah genap setahun yer umur mu..semoga alia sentiasa sihat, ceria, sopan dan dilindungi Allah sentiasa yer.. kiss2 dari acik dan arifa dalila..

comey lah kakyong gambar yg las tu..yg dlm troley tu..bulat tul pp dia

kakyong said...

UmmiKhayra,
mekasih... aliya pesan, jgn lupa tgk foto aliya yg terlekat digate tu.... tu la aksi budak nakal... ;;)

Ibu_arifa..
aliya pun nak balas kiss2 aunti & dalila...
bulat erkkk pipi aliya.. tp tak terlawan dgn dalila.. ;)

10 said...

amboooiiii... dh setahun ye aliya ni... selamat hari lahir... semoga dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan diberkati Allah selalu...

Ummu Syahid said...

Selamau hari lahir..
Semoga Aliya jadi anak yang solehah... jangan nakal-nakal... dengar cakap abah n ibu tau....

ummi qaisara said...

Membesar dgn kuat & sehat yer aliya..
HAPPY BELATED BESDAY!!
Nak kiss ckit..Muahhhhhhhhhhh!!!

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .