Friday, July 17, 2009

Home » , » 194 Gendongan baru ku.. Terima Kasih Big Eyesshop

194 Gendongan baru ku.. Terima Kasih Big Eyesshop

Hari ini agak lambat dapat bersiaran. Banyak yang ingin dikongsikan tapi lately ni, ibu terasa jadual harian semakin padat, terutama di waktu pagi. Banyak kerja dan urusan yang perlu dibereskan, sebelum ibu boleh mula mengadap laptop.
Entri ni adalah dedikasi khas untuk Big Eyes Shop & Puan Shada Is. Terima kasih, kiriman sudah pun selamat diterima pada 8 Julai 2009 yang lepas. Maaf sebab sudah lebih seminggu baru dapat post kan entri ni.
Pada hari kiriman ini diterima, ibu sudah perasan posmen telah beberapa kali berpusing di lorong rumah kami, sambil memegang sampul pos express. Memula ibu nampak posmen berhenti di rumah depan rumah kami, bila tuan rumah keluar, ibu perasan dia tak ambil pun sampul tu, salah rumah lah tu. Dalam hati terdetik juga, 'ntah2 aku punya kot...' :D Heheh, tak lama lepas tu, agak2 dalam 5 minit kemudian posmen singgah ke depan pagar rumah ku... kan, memang dah agak dah... ;;) *posmen baru rupanya, patut lah tak berapa familiar dengan alamat kawasan taman ni *

Ni lah reaksi fikri sebaik menerima sampul tersebut, tak sabor nak dibuka.. selepas ibu buka sampul, fikri dan anis buat sesi berebut pulak, mujur lah masih dalam plastik. Kecoh sungguh anak2 ku.. nak buek camno kan, dah nama lagi budak2.
Walaupun pouch sling yang ibu menangi adalah bersaiz XS.. tapi gendongan itu just fit nicely dengan badan ibu yang rendang comel lote ala bonsai ni. Jika mengikut ukuran yang sesuai untuk ibu, yang ibu rujuk di Big Eyes Shop : Ukuran Pouch Sling, ukuran ibu adalah 23 inci, maka saiz yang sesuai adalah S. Memang ibu harus adjust sikit dibahagian bahu bila memakainya.. apapun Aliya nampak lebih selesa dalam gendongan baru ini.
Btw, untuk kawan2 ibu yang berhajat hendak membeli Pouch Sling dari Big Eye Shop, sila check dulu ukuran yang sesuai untuk anda. Dan usah lupa, belajar juga cara-cara untuk memakai pouch sling dengan cara yang betul di sini. => cara memakai Big Eyes Pouch Sling
Ini lah rupa gayanya bila foto di snap sendiri. Tu jer lah yang termampu.. alamak, terserlah kebuncitan perut ibu... :|
Ni pesanan untuk makNgah miela, " rasa2nya makNgah tak celus gendongan ni, walaupun setakat nak try2.. kalo pakNgah, ibu rasa boleh lulus... ;) " btw kalo makNgah miela nak menyahut cabaran ibu ni, silalah datang ke rumah yer.... ;;)
Semasa shopping di TESCO extra minggu lepas, dapat lah bergaya sakan dengan gendongan baru ni. Memang suka sangat lah, and as usual... sentiasa menjadi perhatian khalayak ramai... heheh... rasa femes lah jap. Secara peribadi ibu beri 9 out of 10. Gendongan ini memang lebih selesa & mudah guna berbanding ring sling yang sedia ada. Kenapa 9, bukan 10... heheh, ia tak selesa di bahagian bahu, sebab saiz yang sangat sesuai untuk ibu adalah S. :D Ibu lupa nak snap foto yang tunjukkan bahagian bahu tu. Takper lah, lain kali ibu snap foto nya lagi.
Overall, ibu memang sangat suka dengan gendongan baru ni, sebab ibu bukan setakat nampak bergaya, rasa bergaya dan rasa hebat. * saper tak suka barang free weiiiii... * part yang ibu suka ialah, sepenuhnya badan Aliya berada dalam gendongan, maka risiko ALiya nak terjatuh atau terjongket adalah sangat tipis. Selain cara yang ibu gendong ALiya ni yang juga dipanggil front carry, ade juga cara lain, cuba tengok foto2 ni.
ok.. abis sudah catatan tentang gendongan baru...
Buat kawan-kawan ibu yang telah mengVOTE 16... di sini, ibu ingin ucapkan TERIMA KASIH...
Ibu tak berani nak janjikan apa-apa, tapi ibu dah simpan semua nama2 kawan-kawan. Buat Yan... heheh, nak kacang botak yer.... heee... buat masa terdekat ni, kakyong belum merancang lagi nak buat giveaway... sedang berusaha nak cari modal dulu. Almaklumlah, nanti nak pos barang2 nak guna duit gak. Lagipun ramai benor blogger yang buat contest & giveaway bulan ni. Jadi sabor yer, kalo kakyong buat pun, Insya Allah terbuka hanya untuk existing followers @ kawan2 ibu yang sedia ada sahaja.
sekian, harap maklum...

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

24 kawan ibu yang hebat:

♥cybermummy♥ said...

Cun lah kak yong gendong tu .
Pink lagi !
Nampak sesuai ngan kulit kak yong ;)

yatie chomeyl said...

cantekk sling tu kaler pink, I likeeee... yatie ni bersungguh2 terliur pi beli sling , padahal guna nya kat umah je time baby SN meragam bila nak masak terpaksa gendong masuk dapur. huhuhu

miela77 said...

Confirm x muat la tu..daku kan xxl..huhuhu..nanti nak terai gak...klu cik abgku tu x bz...kami sampai le ahad nie..esok nak g teluk batik ngan abh...cik abgku tu keje..minggu depan nak g genting 2 hari..so ahad nie paling sesuai..klu x de apa2 plan lain..huhuhu

zh-ena said...

mmg selesa bwk bby guna tu kan..

Ummi Hanie said...

salam kakyong,

yup nice gendongan..back to the past kan cara pakai bende ni..tingin gak Hanie nk try menorai bende ni tp aritu (dekat 2thn lpas gaklah) kitorang barumjer beli baby carrier yg buleh buat 8/9 cara gendingan tuh...Hanie still xbrape pandai guna selain dr care biase tu...hehe

MiszMama@Haslinda said...

bestnye...senang kan nak g shopping. tapi baby yg duduk dalam tu comfortable tak?

MiszMama@Haslinda said...

niwei, saya dah vote utk kakyong, bukan vote sebab kakyong kawan saye, tapi memang sudut kakyong paling ktitikal. selamat berdecorasi ye kakyong.. tapi sayangkan kalu nak cat sebab benda tu leh jadi kenangan utk kite bila anak2 dah besar.

Dj Epoi said...

Hehehehehehehehe......

Nampak macam pelem-pelem Indonesia pulak heheheheheh..

Yang penting selamat dan Selesa kan?

ct rahani said...

k.yong.. cantik gendongannya.. pink kaler lagi tuh.. :D

kakyong said...

Cybermummy,
memang cantik... mujur le ku sempat email dulu, kalo lambat dpt yg biru ler.. :)
tapi kain dia memang sedap, sejuk..

mommy SN,
dlm rumah pun berguna juga, janji dpt buat kerja.. elok gendong baby, nanti lebih attach... :D

iela,
xxl... memang x dapek nak dbantu... dtg le, makbonda pun dah bising bila che abe mu nak buat wiring kat dapur makbonda tu.. kabo le nak dtg pukul brp.. boleh le jamu cucur & sambal ikan bilis + air teh... ;;)

zh-ena,
kalo yg dah biasa menggendong anak, akan tahu betapa selesa nya menggendong... ahaksss.. :D

ummi-hanie,
kalo dah ade baby carrier tu, gunakan sebijak mungkin.. ni pun mujur ku dpt percuma.. kalo nak beli, memang ku tak mampu.. terimakasih lah Big Eyes Shop sebab buat giveaway... ade lah rezeki kakyong merasa nak guna gendongan ni.. :)

Miszmama,
selagi aliya tak ngamuk, maknanya dia selesa lah tu.. yg penting belajar cara yg betul utk memakai pouch sling ni, jgn main hentam pakai jer... memang mudah.. cuba2 lah mengendong dekna.. jemmy dah tak daya nak digendong.. :))

DJ Epoi,
ya betui, yg penting selamat & selesa..
macam filem indon.. layan jer lah... :))

ctrahani,
sebab cantik lah yg daku meroyan nak tayang kat semua tu.... ;)

syahadah said...

nmpak kemas!!!!saya tggu anak ke tiga laa..wajib beli ni...tgk mmg rasa secure je kn kak yong

reen said...

salam windu kak..
kain gendong ni cara dulu2..guna kain batik lepas..
msih ad lg orng guna..tp skrng dh moden skit..
yg cnggih lg pn ad...tul x?

Noy said...

nanti kalau noy pregnant lagi sekali..i have to but this...waktu ni tak dpt lagi..lgpun,drwish dah emmmm excess cargo..tak larat pinggang nak gendong..18kg tuh... :)

kakyong said...

syahadah,
apa lagi adik bella pun dah 2 tahun lebih tu, sesuai lah utk cepat2 dimulakan yg ke3 nih... ;)

reen,
orang asli kan guna kain batik jer.. elok jer depa gendong anak, kat belakang lagi tu..
tp kita tak reti lah nak buat camtu.. kalo nak jugak kena berguru.. kat tmpat akak ni, tempat org asli yg terdekat ade kat balik bukit di Ulu Kinta.. ;)
mommy moden skrg ni dah mcm2 fesyen menggendong ni.. tak panggil gendong dah.. babywearing lagi.. hahahah, guna istilah omputeh, nampak le kellasss .. ;)

Noy,
gendong darwish.. better dont.. mau patah pinggang u noy.. better focus pada mini-noy nanti... ;;)
anis yg dah 12 kg pun kakyong x larat nak gendong.. anis dia suka digendong, tp sungguh ku daya.. kalo sakit pinggang, mau demam ibunya.. & pasti tunggang-langgang lah rumah ku nanti.... :))

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong..

Wahhhh.. bestla anis kne gendong dgn ibu dia.. hihihihihi Comei gitu... best tak kak pakai gendongan tu?

Precious said...

Tahniah! Bestnyer,, naper ler terlepas lak haku ngan kontes nih!

atty's said...

kyong ..sangat cantek gendongan baru tu sesuai sgt ngn kyong.

nadnye said...

Wah.. hadiah dah sampai.. cun la Kyong..
tak sia-sia ku galakkan bercontest....Kalau dapat yang free mmg best, tapi cun mmg nampak bergaya, terserlah plak ngan baju tu..kene betul ngan Kyong ngan Aliya..

lepas ni nak buat contest jugak ker? wah semakin meriah dengan contest dan giveaway... sah2 ku join :)

tapi kalau hadiah ikan masin buat sendiri pun okay gak.. teringin lah plak..

Fid said...

wow
agak2nyakan kalau saya nak jahit jadi tak rupa gitu???
hahahhaaaa

nikhazifah said...

macam berminat la pulak ngan pouch ni kakyong..

DNNA said...

Salam KY,

Tu la dia nya, saya kalau bawak fawwaz dalam ringsling / pouch utk bershoppingria di hypermarkets mesti kompom ada orang tegur and beramah mesra dgn saya. Diorang ckp nampak baby tidur lena jer, nampak secure etc etc etc.

Che abe sy ckp saya bole jadik spokesperson utk kampeni2 ringsling tu ... Hi hi hi

Personally, saya prefer ringsling sbb bole adjust and ada tail yg bole cover baby dari panas matahari ... Tapi pouch lebih ringkas cara pemakaiannya .. Terpulang la kpd preference masing2.

Yang penting, babywearing is an excellent way to keep on bonding with ur child while on the go :)

kakyong said...

UmmiKhayra..
yg digendong itu Aliya.. kalo nak gendong Anis, kena guna ring sling.. kalo gendongan itu, memang anis tak celus... :D

Kak lili Precious,
heheh... akak ni kan, seme nak rembat... tapi tak salah kan... :D

nadnye..
mekasih.. colour wise memang cantk..
tu la kan, dulu ku tak berani masuk contest... mujur le ade yg sudi jd pemangkin... heheh.. thanks nadnye..

contest Catatan Ibu.. hmm, sedang dipikirkan.. nak buat contest yang camana ni.. tgh ramai yg buat contest & giveaway nih... ;;)

terngin nak ikan masin ker.. la ni ade ikan masin haruan jer..


Fid,
kalo betul ukuran & gaya nya.. mesti jadi walao jahit senget2... hahah..:))


DNNA,
bagus bagus... terus kan jd spokelady utk baby wearing...
kakyong sblm ni guna ringsling, tp dpt hadiah yg baru ni.. bergaya lah dgn pouch sling yg baru ni... ;)

bigeyes said...

salam,

kalau tengok dari gambar kak yong nie...size dah ok...baby betul2 snugg.

kedudukan baby, lutut kena tinggi sikit dari punggung...baru baby selesa.

tahniah kak yong....keep in touch ya.

Cik Iman said...

memang lenguh sikit bahu pakai gini

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .