Sunday, July 12, 2009

Home » » 188 Kisah & Lagu

188 Kisah & Lagu

Masa ibu darjah 5 & 6, waktu tu tahun 1983 & 1984, ibu suka sangat dengan lagu ini. Sampaikan dah masuk form 1 pun masih kemaruk dengor lagu ini. Meh layan lagu dulu, sambil tu nanti ibu citer lagi.

Masa zaman ibu dulu mana le ade Idole Kecil, BIntang Kecil dan macam2 contest untuk mencungkil bakat menyanyi kanak-kanak yang berumur bawah 12 tahun. Yang ada masa tu hanya Anuar & Elina ajerlah. Sejak depa kuor tv & radio, lagu depa memang le menjadi kegilaan budak2 sekolah macam ibu ni. Ibu pun sama lah, gila bangat dengan lagu ni. Kalo nyanyi lagu ni siap joget2 goyang badan lagi. ;;) BUkan takat lagu ni yang ibu & kawan2 ibu kemaruk, tapi ANuar & Elina juga jadi kegilaan. Almaklumlah masa itu hanya depa berdua ni ajer penyanyi kanak-kanak. Sampaikan fesyen rambut Elina dulu pun jadi ikutan kawan-kawan sekolah ibu.

ibu nak anak2 ibu kenal idola kecil ibu..ni lah dia... cumil tak... ;)

Lagu ni lah yang menjadi latar dan warna-warni kemeriahan hidup ibu zaman budak sekolah. Bahkan bila ade jamuan sekolah pun, mesti nak nyanyi lagu ni. Dan bila saat ini ibu mendengar lagi lagu ini, memang terasa rindu dengan zaman sekolah dulu, teringat kan kawan2 yang sama2 berlumba2 mengayuh basikal untuk ke rumah cikgu Azam, berhampiran penambang bot di Seberang Takir, untuk tuisyen penilaian darjah 5. Teringat juga saat manis dok melepak dan bermain di tepi pantai Teluk Ketapang, melihat ombak memukul pantai, sambil berangan2 pasal masa depan. Rindu sangat saat itu. Memang boleh menitis air mata bila terkenang saat itu. Rindu juga nak jumpa kawan-kawan lama.. Teringin nak buat reunion kawan-kawan Sekolah Kebangsaan Bukit Tok Beng. Mesti best, nanti boleh juga pasang lagu ni.


Ni lirik lagu nya.. jom layan.. lagu ni simple jer.. tapi tiap kali mendengarnya semula buat jiwa ibu jadi muda... bukan takat muda tapi rasa nak jadi budak2 semua.... :)) tapi harus diingat, kain pelekat tidak memberi makna apa2 buat ibu... :)) hanya lagu ini sahaja, sebab lagu ini memang femes masa zaman ibu sekolah rendah dulu.


Kain pelikat lalalala

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat diguna aneka cara

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat diguna disini sana

.

Pakaian istimewa

Berangin-angin keliling

Kelengkapan tudung kepala

Ibu menggendong anaknya

.

Ke kamar rehat sesuai

Bila kenduri dipakai

Kain pelikat elok dielak

Bertenggok koyak

.

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat lalalala

Sarong pelikat selesa memang selesa

.

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat lalalala

Kain pelikat diguna semua ketika


Kenapa tetiba ibu melayan lagu yang buat jiwa ibu tetiba meroyan pada zaman budak sekolah yang penuh manis & indah....


sebenarnya... ibu meroyan join contest lagi.. :D nak tahu lebih lanjut segala syarat yang berkaitan sila klik banner dibawah ni.

Kalian ada kenangan dan lagu... jom join contest MamaManja ni pulak.
.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

27 kawan ibu yang hebat:

Mamamanja said...

salam kak.. datang terjah nih.
okeh, lulus ;;)

yatie chomeyl said...

haha..yatie br nk pk idea nk join..kyong dh siap post..jom kite wat perangai feveret kita...join contest bersungguh2 muahaha

Yan said...

kire anuar ngan elina tu sebaya kakyongla eh... yan tak tau umur anuar sebenar bape

Ummi Hanie said...

salam kakyong...

hehe..sy bace2 tajuk entry jer dah tau ni musti contest lagu tuh..betulll !!!

gudluck ehh...

so,adakah kini kain pelikat mmberi makne kpd kakyong???ngeh3x... *soklan bzbodi

silversarina said...

Dulu ada jugak akak dengar lagu ni tapi tak ingat liriknya .

Rajinnya masuk contest , good luck !!

nadnye said...

Boleh saya nyanyi sekali... la.. la...la
satu lagi Fransesca Peter dgn Ryan ker..(dah betul tak ejaannya) :D

Dayah said...

OOO ADA CONTEST rupanya..
saya cuma ingat baris kain pelikat lalalala..itu je...lalalala

UmmiQaisara said...

kak yong org tganun ke? bukit tok beng tu hok famous ngn air buah gelas besar kn? urmm pantai teluk ketapang pulak famous ngn sotong celup tepung nyer

UmmiQaisara said...

zaman lagu kain pelekat nie,saye x sempat..masa tu kecik lagi kot

ida said...

agak2 gaya rambut kak yong sama x ngan gaya rambut elina masa dulu???????

kakyong said...

adoiii la..

td dah tulis pjg2 tup tup blogger.com kata tak leh nak allow... uwaaaaaa... :((

kakyong said...

mamamanja..
mekasih yer... yayyyy, dah pas..
memang kalah tak kesah, janji leh memeriahkan contest.

mommy SN,
idea tgh mari.. so terus lah buat n3..

Yan,
depa tua 1 tahun dr kakyong.. @ may be elina tua dr anuar setahun..

ummi hanie,
mekasih... heheh ;)
kain pelekat lalala...

Dj Epoi said...

Gua minat Giler lagu nih Kak..!!
Rasanya Kak Yong sebaya Gua ?

Dj Epoi said...

Salam Kak Yong....
Gua sker gilak lagu nih!!!

Rasanya Kak Yong sebaya ngn Gua ?

kakyong said...

kak rina,
mekasih..
contest sbg terapi diri.. :))

Nadnye,
roy & fran.. tak kenal maka tak cinta...
cuba jengah link ni..
http://www.youtube.com/watch?v=lYfjS-NaVOI


Dayah,
a'a contest.. jom lah join, memeriahkan lagi...
best juga baca kenangan kwn2 dgn lagu ni...


UmmiQaisara,
kakyong purely perakian.. dulu ayhnde koje sana... memang rindu sgt2 nak balik sana...

Ida,
xde lah jugak, tp simpan pjg lah juga masa darjah 5, pastu masa darjah 6 mak potong sampai kontot... uwaaa... xde peluang lah nak berdandan ala elina... :))

ctzura said...

Rajen betol kakyong ni join contest yek!!! kite xde nostalgia lagu2 ni...Lagu kain pelikat tu pun ms tu kecik sgt lg.... Huhuhu..

Good Luck yer....

kakyong said...

DJ Epoi..
hanya yang seangkatan jer yg merasa betapa meriah & popularnya anuar & elina masa tuh...
x mcm skrg ni, ramai sgt idola kecil, budak2 pun xtahu nak minat sapa...

ctzura,
hehehe/... :D
zmn u all masa tu kena hebat rock kapak kot.... :))

iNa said...

kak yong...
1983 ina baru lahirrr...huhuhuhuhu...

Ummu Syahid said...

Masa nih.. saya pun masih kecik lagi.. tapi lagu ni memang hit laaa....

Goog Luck... Kak Yong...

syahadah said...

wah..contest lagik...rajin kak yong..gud luck!!sayapun tk tahu lg apa nak join..back street boys kot?

sya said...

wah, suka lagu anuar zain..
lagu2 anuar zain yang baru ni suka juga tak? :P

cam best je contest ni kan?
memang ada lagu kenangan pun.. tapi banyak.. huhu

zh-ena said...

wooooo memang minat gila kat anuar zain

U-jin said...

az ni...boleh buat jantung jatuh woo...wakaka...mmg minat sgt2..

Precious said...

Eh tak terkejar ler kontes2 kat cyber space nih. Banyak sangat kan!
Lalalalaaa .. kain pelikat ...

kakyong said...

iNa,
haaa baby lagi time tu, tak merasa.. hihihhh ;)


ummu syahid,
setelah berbulan jd follower Catatan ibu, baru lately ni nampak ummu syahid tinggalkan komen.. dah aktif berblog yer... syabas.. teruskan usaha... ;;)

Syahadah,
hentam sajer lah backstreetboy ke guynextdoor ke... jom masuk.. n3 kasi kaw gitu... ;)

sya,
daku sampai hari ni masih meminati suara Anuar Zain... :D

zh-ena,
minat juga, tp tak lah sampai gila... =))

kak precious,
memang kak, masa blogwalking hari ni jer, dah belambak yg jumpa... x sempat lah nak join semua.. x terkejo dgn kerja rumah & nak buat n3 pasal contest2 & giveaway ni.. tp hati ni melonjak2 nak masuk2... :))

kakyong said...

u-jin,
jantung jatuh... jantung pisang kalo jatuh tak per... :))

Anonymous said...

Salam..kbtln terjumpa blog ni..sy pun ex-skbtb, dr 1982-1987,lahir 1975. maybe sama dgn adik kakyong. kat fb ada page skbtb. search 'ex-sekolah kebangsaan bukit tok beng'..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .