Saturday, July 18, 2009

Home » » 196 nak kek serawak..... !!

196 nak kek serawak..... !!


Dulu masa ibu dok kat SIbu, Sarawak ~ibu selalu dapat makan kek2 yang macam dalam foto ni. Kami tinggal di Sibu sejak pertengahan tahun 1979 hinggalah awal tahun 1981. Sejak balik semenanjung, ade lah jugak makbonda buatkan kek lapis serawak ni.. terutama yang guna asam manis tu. Asam manis ni asam yang warna merah berbulat bulat macam duit syiling tu.
Ibu tanya dengan Mrs Google.. jumpa dengan 2 foto ni.... delicious yummy yummy...
Ibu sebenarnya dah lama tak makan kek lapis sarawak ni.. dan ibu memang suka kalo dapat free
  • pertama, ibu memang tak reti nak masak kek lapis ni.. ibu rasa macam rumit sangat sebab kena kukus @ bakar berkali.. *kek biasa pun tak reti buat.. ini kan pulak kek lapis sarawak ni *
  • kedua, kalo nak beli teramatlah mahal... jadi kalo dapat free memang suka lah sangat2 nya..
  • ketiga, makbonda pun dah lama tak buat kek lapis asam manis.. yer lah makbonda tahu buat yang itu jer.. jadi ibu nak lah rasa kek lapis sarawak yang lain pulak..
Kawan-kawan ibu, kalau rasa2 nak dapat kek sarawak free, jom lah join ibu... meroyan gveaway kat blog eazlye atau pun boleh klik pada foto kek lapis yang mula2 ibu tepek tu. Syarat2 nya mudah jer...
  1. tuLis kat komen nape koruNk nk menang??pastikankomen koruNk akaN terUs Link kat bLog koruNk yerk...
  2. Letakkan pic kek Lapiz yg sedaP ini kt dLm posT koruNk..
  3. komen kat mana2 posT akuh sekurang-kurangnya 3 komen kat mana2 [Tp kene menTioN kaT shOut box yg koruNk koMen kaT maner k...]
  4. tarikh tutup : 24.07.2009

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

16 kawan ibu yang hebat:

Anne said...

wahh..nampak sedap kek tu..good luck kak yong

NaDiaH SiDeK said...

kek yg atas tu nmpk sedap la. good luck ye kak yong! ;)

♥cybermummy♥ said...

kak yong kalau menang kirim sikit ke s'pore .
Sbb org s'pore ni malas nak masuk contest :P

Ummi Salsabila said...

sedapnye..US pndai mkn jek,buat xpndai..hihi
good luck k.yong..

AshAnas said...

alahai kakyong, sedapnya... shira pernah belajar buat... ms baru bljr dulu, rajin la buat.... sejak kawen ni, umah xde oven & mixer lg... so, dh xbuat la... isy, nk kena beli mixer & oven utk raya nih...

ms study uia lu, ada kwn ngn org srwk, tiap2 kali raya, dpt la mkn kek lapis srwk... rindunya kt dia, alia nama dia...

ibu_arifa said...

adoiii..teringin nyer nk rasa... tgk cantik tul kek nih.. mesti sedap nih..

ada contest yer.. nk try gak lah.. good luck yer :)

keloncot said...

good luck Kyong.. kalau menang nak skit yang masam manis tu..

MAMASYAZA said...

daku suka kek lapis yg letak asam manis tu...ada sorang kwnku kat ofis pandai buat kek ni..siap jual lagik...good luck to u kak yong

kakyong said...

buat semua kwn2 ibu yang wish gud luck.. mekasih yaa...
jom lah join sekali... mana tahu ade rezeki... kakyong syok2 bg meriah kan jer... giveaway tak lah susah sgt nak buat n3... bertaruh nasib jer... hihii..

cybermummy dok s'pore ka??
kat belah mana tu?

sya said...

sedapnya kek sarawak...
ari tu pernah rasa sikit..
memang sedap sangat..
macam terbayang2 rasanya yang sedap tu.. hehehe

MiszMama@Haslinda said...

saye dah nekad kakyong, kalu tak menang pun, memang nak rembat satu kek sarawak ni kat mane2. dah lame ngidam ni..

kakyong said...

kakyong kalo tak menang ni.. harus kena beli asam manis tu & pastu boleh mnta makbonda buatkan kek lapis asam manis... boleh makan utk raikan besday anis & aliya nanti... ;)

10 said...

lor kakyong... kek tu mmg sedap... mudah2an kakyong menang ek... kalo nk tempah bleh tgk kt http://sedapcornerz.blogspot.com/ cari la ada kt ctu...

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong

kek lapis sarawak.. sodap tu!! bila la kita nak merasa kek lapis sarawak tu ya kakyong :)

ummi qaisara said...

waaa..kek lapis swak..sodap nyer..
ummi 1st time makan kek lapis swk time belaja dulu..duk sebilik ngn budak kuching,bile time raye dia slalu bawak kek lapis yg dia buat sendiri,sedap sgt! Kami satu bilik selalu berebut makan kek lapis yg dia bawak..ngeeeee kenangan lama..

Ahliahnizam said...

Assalammualaikum wrt wbt


Assalammualaikum wrt wbt ....

Saya ada menjual pelbagai produk makanan dari Sarawak. Ada kek lapis, ikan terubuk masin, pes laksa sarawak & macam2 lagi. Jemput singgah :)

http://kedaiummie.blogspot.com/

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .