Friday, July 10, 2009

Home » , » 187 Fikri & beg sekolah

187 Fikri & beg sekolah

Fikri just got his 1st school bag.. makcik kachik (en ayah's sister) bought him one... since fikri has the bag, he will carry it here and there.. even during sleep... oppsss ibu lupa nak snap the photo, fikri & his sleeping school bag... :))

makan pun nak bawa beg sekolah... sungguh2 fikri obses dengan beg sekolahnya...

jom layan apakah harta-karun yang ade dalam beg sekolah fikri... buat masa ini barang2 ini sangat berharga & bermakna pada fikri. Tapi setelah hampir 2 minggu, fikri masih tidak begitu berminat untuk mewarna. Jadi fikri cuma selak2, lukis2, sambil suruh ibu sebut huruf dalam buku tu.

Penghujung bulan mei lepas ibu ade sebut yang fikri langsung tak minat nak lukis atas kertas. Asyik nak conteng dinding jer... sila jengah entri menconteng.

Sejak ibu memulakan projek 'belajar di rumah' *sebelum ni ibu guna istilah 'homeschool', tapi homeschool adalah istilah yang sangat grand, so tuko le nama lain' *, ibu telah berjaya menanam minat belajar anak-anak.

Tapi ibu takde lah buat schedule yang fix untuk fikri & anis belajar, cuma setiap hari mesti ada sessi belajar melalui VCD, menulis atas kertas (mungkin istilah menconteng lebih tepat kot untuk anak2 kecil berusia 22 bulan & 3 tahun 4 bulan ni, dan juga membaca ABC, baca buku2 haiwan.

Anis belum begitu minat tengok VCD, normally anis akan join fikri tak sampai 5 minit pun. Anis lebih suka aktiviti menconteng. *more stories in next entry* la ni fikri & anis memang sangat suka melukis. kalo tak bermain menan, mesti mintak kertas untuk lukis2..

Ini adalah antara lukisan pertama fikri yang dah boleh dipanggil objek & dikenalpasti apakah yang dilukis. Kalau yang awal2 tu semua nya contengan belaka.. :D


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

21 kawan ibu yang hebat:

U-jin said...

oh camtu ker ikan jaws fikri......takutnye..hehe..
wah suka ben 10 jugak..

♥cybermummy♥ said...

fikri itu ikan jaws yg kurang makan ke :p
jgn majuk fikri k auntir gurau je .pandai fikri melukis.

♥cybermummy♥ said...

Kak yong saya ada Award untuk kak yong sila lah ambik kat blog saya kalau tak saya tepek kan kat sini ( ugut nihh :P )

ILA said...

dia nak pi sekolah tu kak yong..hehehe

atty's said...

WAH..BAGUS AR FIKRI..SEMANGAT MESTI ADA...

nadnye said...

Bagus lah Kak Yong, sekurang-kurangnya dia suka melukis, tak kisah la macamana lukisannya, tahu pegang pensil dengan betul pun dah okay...
dah boleh bentuk2 tu... bagus :)

ida said...

saya pon guna kaedah belajar gunakan cd utk anak2. siap beli cd iqra & doa2 skali. alhamdulilah senang diterima.kira berkesan lah.

Noy said...

tak sabar nak tgk darwish pegang pencil...

psst..K.yong.,darwish belu pandai sebut mama lagi..takut arr

ibu_arifa said...

suker nyer dapat bag..sampai tidur pun sekali dgn bag jgk.. hihihih

dah pandai melukis yer..okey lah tu..cantik gak tu (ikhlas nih)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

KakYong, kalu psal skolah, bdak2 ni mmg xcited sket... pagi beg, petang beg, malam, beg dan tido pun beg ...

MAMASYAZA said...

best tau citer ben10 tu...saya yang tak suka tgk pun dah jadik suka suka gila tgk ben 10. bebudak memana pun cam tu kak yong...kalo dpt mende baru...10 hari 10 mlm le asyik dok bawak mende tu

syahadah said...

wah..sma entry pasal melukis..mcm berjanji pulak anak2 kita ni

Precious said...

Waahh ... akak nak tambah himpunan award Kak Yong laaa! Amik kat blog akak eh! TQ!

azzul said...

mmm seronoknye dpt tgk lukisan ank sdr...drp lukis kt dinding baik kt kertas kan..ble smpn buat kenangan hehehe

silversarina said...

Tido dengan beg,sure cute sangat .

Anak2 memang suka melukis dan mewarna, tengok lukisan mereka boleh jadi satu terapi minda bila tengah stress :)

kakyong said...

U-jin,
ibu dah ckp kat fikri.. tu gigi ikan jaws..
tp dia insist, tu ikan jaws.. :))

cybermummy,
baru jer pandai pegang pen pensil & melukis..
maasih byk ruang utk improvement... hiii :D
terima kasih yer award tu.. link dah ambil, nanti ku tepek ya... ;)

ILA/kakty,
semangat nak g sekolah tu berkobar2..
tp bila ckp xleh hisap puting kalo nak g sekolah.. dia leh lak ckp. puting simpan kat rumah, nanti balik sek abg hisap... kecik2 lagi dah pandai buat kira2 sendiri... :)


nadnye,
Alhamdulillah...
2 bulan lepas ku susah hati, anakku menconteng dinding tah hapa2.. Alhamdulillah, slowly dpt gak nampak hasilnya..

kakyong said...

Ida,
VCD memang bagus, sbb boleh dibuka berulangkali.. x perlu nak pantau 100%, ibu boleh lah multitasking sambil2 jengah dia tgh VCD..
dah habis 1 round, kena tanya dia apa yg dia tengok.. memula dulu dia x ckp apa2, mungkin belum faham.. tp skrg ni, x sempat nak tanya, dia dah citer dulu apa yg dia tgk... :D


Noy,
dah boleh dimulakan.. anis pun dah start.. dah boleh lukis bulat2 kecil... :D
Noy, Darwish mungkin lambat nak buka mulut @ bersuara, tp kemahiran motor dia okay kan.. so jom ajor dia melukis... ;;)
fikri tu kakyong rasa agak terlambat memberi perhatian utk dia belajar.. sbb dok bz dgn anis & aliya.. ni anis & aliya pun dah besor, jd boleh la beri tumpuan pd fikri... (adakah daku mencari alasan kerana daku tiada helper.. segala2 harus buat sendiri...)

ibu_arifa,
mekasih.. tu baru permulaan.. masih byk yg perlu ditunjuk ajar... ;)

azrina0307,
betui tu.. dah dekat sebulan dah ni.. masih lagi dok angkut sana-sini...

MamaSyaza,
kakyong kan sebenornya tak tahu Ben10 tu tv brp.. sbb tv kat rumah ni, lebih pd hiasan jer.. yg kakyong tahu bg dia tgk kartun tv9 jer..
tp td jengah kat youtube.. ade ben10.. so tgh download.. esok lusa boleh introduce kat fikri... heheh... :))

Syahadah,
kakak diera dah advance.. fikri baru beginner level... ahaksss... ;)

azzul,
betui2.. so far mana yg sempat kakyong failkan.. mana yg tak sempat tu, habis diconteng dek anis, pastu dikucai2 kan nyer... :(

kak rina,
betuL kak, bleh jadi terapi..
skrg ni nak kumpul apa ug dia lukis.. tgk dalm tempoh 1 tahun perkembangannya camana...
saya bukan apa, in case saya terpaksa bekerja di luar rumah semula.. sekurang2 ade lah tempoh ni saya gunakan sepenuhnya utk ajar anak2 di rumah, walaupun tanpa silibus yg terpiawai.. cuma silibus ibu yang agak2 common sense... hihi.. :D

ctzura said...

Hero kat umah ni mmg suka kaler2, c tp sume buku kaler dia, buku superhero jer... Ari2 dok kalering, dr crayon ke magic color, pastu water kaler plak....c kakak lebih suka bhn bacaan.

Beg tu pun nak yg ada superhero...

Blajo rerajin Fikri...

kakyong said...

ctzura..
ooo, si abg pun suka kaler2 yer.. Insya Allah, slowly akan diterapkan minat mewarna pada fikri..
org selalu ckp budak lelaki ni kureng sket bab2 mewarna ni.. :-/

.:Fae-Yust:. said...

Salam kakYong,

Bagus lah cara KakYong didik anak²! sb saya sendiri carca merba jer..huhu (ilmu mendidik anak masih byk yg kurang)
Saya salute kat akk sebenarnya...bukan senang nak handle 3 org anak di peringkat usia² itu.

SYABAS Kak YonG!!!

Ummi Salsabila said...

wa..abg fikri.good boy ni.
suka bwk beg.nak pi sek ni.
rajin menulis,melukis ea..bagus2..
syabas k.yong..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .