Sunday, July 26, 2009

Home » , » 202 Masakan simple ibu yang malas

202 Masakan simple ibu yang malas

Sebenarnya beberapa minggu ni memang ibu malas sangat nak masak.. tapi harus juga masuk dapur sebab anak2 ibu ni manjang je lapor cam anak burung.. lebih-lebih lagi si anis.. baru 2,3 jam dah goncang2 badan ibu... "bu.. mam... bu.. mamam..."

Kali ni ibu nak menepk jer foto2 masakan ibu yang sempat ibu snap... kawan-kawan ibu.. layan jer lah yer, sambil jamu2 mata.. kot2 malas sangat nak masak.. tiru jer lah masakan ibu ni... ;)

Anak-anak ibu ni tak berapa gemor makan nestum + susu.. jadi nestum yang ade tu ibu buat le lempeng.. makan dengan madu.. memang licin le anak2 makan.. nak masak pun senang.. kacau2 jer tepung + telur+nestum+ secubit garam... pastu masak atas kuali leper.. cairkan butter sket.. mesti sedap naik bau nya.... sesuai untuk sarapan pagi @ minum petang.

ini adalah cucur kelapa.. ibu rindu & teringat akan arwah onyang jenab (nenek makbonda). dulu masa ibu kecik2 (umur 4-6 tahun), onyang selalu buat cucur kelapa untuk ibu & pakNgah (suaminya puan miela). Hmm, kami berdua ni dari baby lagi dah dok dengan arwah onyang jenab. Senang jer nak masak cucur kelapa ni. Tepung+kelapa parut+secubit garam & kacau2... sukatan air ikut suka lah yer... asal jangan lembik dah ler.. kalo dah terlembek tu.. buat lembek jer lah... ;;) Kelapa parut tu bior le yang putih, kalo ade hitam2 tu.. kureng sket.. ;)

Anak2 suka.. cicah dengan mayonis + sos cili. Ibu suka kalo cicah dengan sambal ikan bilis.

Ni pulak lauk lunch... yang cepat & senang di masak.

ni rasanya semua orang tahu buat.. simple sangat2.. goreng telur mata kerbau 2-3 biji. pastu tumis bawang + cili api + buah tomato, dah naik bau.. masukkan kicap.. pastu sira jer atas telur... siap untuk dimakan.. makan dengan nasi panas2... tak yah lauk lain pun tak per. ;)

beehon sup untuk makan tengahari... :)) asyik makan nasi jer.. naik jemu juga.. so tengok stok beehon ade.. so ibu hentam lah masak beehon sup.. ni yang anak2 makan.. yang ibu & ayah harus le ade sambal kicap.. :D

ni pun one of our lunch.. kalo perasan kebanyakan masakan ibu letak buah tomato... buah tomato banyak khasiat.. baik untuk kulit.. ;) actually ibu memang suka makan buah tomato.. stok yang sentiasa ada dalam freeze.. walau sayur lain takde, tapi buah tomato wajib ade...

ni foto yang terakhir... cucur pisang.... anis memang suka dengan cucur pisang.. asal sedap dimakan, anis lah yang mengadap dulu..

p/s :

semalam semasa dok kemas2 lemari buku2... jumpa satu novel Air Mata Kasih, tulisan kakyati NB.. yang masih berbungkus. Rupanya ibu ade beli dua.. so yang satu tu memang terperam jer dalam lemari. So, ibu ingat nak bagi kat kawan blog ibu.. saper yang bertuah tu... ade yang berminat tak dengan novel lama ni.. ibu beli 6 tahun yang dulu... 2003. nanti ibu UP kan n3 teka foto... tunggu yer... ;))


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

31 kawan ibu yang hebat:

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

uish menu2 ni kira rsjin ada. lempeng tu nak menunggu satu demi satu.

time i mls, i buat stew, soup or lauk utk nasik yg all in 1 (vege+daging/ayam+kuah). jenis semua skali campak..kui kui kui..

hadina said...

walaupun nampak simple tapi menyelerakan lah..tambah2 lagi ina pose hari ni..lagi lah sedap hingga menjilat jari...hehehe
skrg ni kak yong dah bagi ina idea nak masak ape mlm ni wat buka pose..jeng..jeng jeng..
tq byk2 kak yong..mmuah

Precious said...

Halamak ... lapar lah pulak! Malas2 masak pun, tengok lah lauk pauk dan memacam masakan nye ... Bagus tol ler Kak Yong ni! Kalau lah saya jadi jiran K Yong, alangkah bertuahnya ... dapat amik bau pun jadik!

Rai said...

wahh..boleh jadi idea untuk masak hari ni nih.. sebab saya pun dalam mood penuh kemalasan..kuikui..

Dayah said...

salam kyong..
saya adalah salah sorang makhluk yang agak M nak masak...selalu masak yg simple2 aje..tapi sbb org Penang kan.gulai mmg takleh tinggai...

hari ni saya buat gulai ayam, sup ayam n bayam merah masak air...masaknye skit je..sepahnya yg byk..tang nak kemas tu la lemah sgt...

miela77 said...

salam...kami bersiaran dari starbuck First Wold Genting....sampai kul 12 lebih tp nak check in still x leh lagi...nombor 549...wah..da dua jam tunggu...huhuhu

♥cybermummy♥ said...

kak yong terliur tengok lauk2 tu semua .
Pssstt!! kak yong kalau nak bagi buku yg terperam tu kat saya . Saya sudi lah sangat .Bak kata org kecil tapak tangan pulau singapore saya tadahkan. :P

adianiez AIDA said...

tiap hari aida memang masak simple kak.
takde pun yg spesel.
hubby kata, cepat!
mana ler nak masak spesel.

ummumishkah said...

kak yong.. resepi M pun tak per janji sedappppppppp!

nza said...

xpe le kakyong, asal bebudk tu slera nk mkn..air tgn ibu, msk pepun sodap kt ank2...

10 said...

ammmbbboooiiiii... banyaknyer makanan... dalam 1 ari bape kali kakyong masak ni?

MaMaQaYPo FaMiLy said...

CEDAPnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...

Tu Tomato petik kat FaceBook ek? hihik!!

ummi qaisara said...

cekodok pisang kak yong..blender! hihihi...
ummi ni rajin sgt slalu lecek pisang klu nak wat cekodok,pesal x terpikir pon nak blander..lurus bendul la ummi nie...hehe

Fid said...

ni nama malas??
ni apa jenis malas hah??
marah ni hahahaaahhahaa

NaDiaH SiDeK said...

uih...wpun simple tp blh buat org terliur kak yong. ari tu sy nk buat sayur cmpur yg mcm kak yong buat tu tp putik jagung tu takde pulak! huhu..last2 tukar menu lak. kak yong wat cucur pisang..kak yong blend ye pisangnya? kalau sy, sy duk lenyek2 je pisang tu ;)

Yan said...

kakyong...
novel tu yan berminat... dah lame giler tak baca2 novel.. apetah lg nak membeli..


ermmm nestum wat lempeng tu nampaknye leh ah yan cube next week.. gegege...

Mommy Lyna said...

alamak aih ini membuatkan perut saya berombak2 ni kakyong heheheh

kalo duk dekat2 harus kuterjah umah kakyong nih. nampak sedap je lempeng tu (saya mmg suke penkek, lempeng & adik beradiknya)

QM said...

buat saya lapar je la...he he he

DNNA said...

Kalau macam ni la kak yong kata malas, kalau tengah rajin tu tak tau la camana jadiknye ...

kalah masakan hotel beb ...

kalau saya, saya makan pisang atau tomato tu begitu saja ... takyah masak2 .. haaa, tu baru simple and malas ... Hahahaha ;)

Atiqah said...

wah terliur tgk mknn tu semua..walau simple tp nmpk sdp je..

MaMaMiE said...

Aduhailaaa k.yong, harus punah ranah diet ku, bukan krn lauk pauk tp nasik bertambah²..kekke. Cucur kelapa tu mmg sedap masa tgh santai² depan tv...

ida said...

ni kalau malas masak, kalau rajin tah apa lah yang kak yong masak. ida kalau malas masak makan nasik ngan telur dadar jer huhuhu

yatie chomeyl said...

dalam lemari kat dapur ni ada banyak oat...nak wat lempeng oat tiru resipi lempeng nestum kak yong tu lah hehe..berkhasiat gak utk susu baby SN nanti ye x k yong?

Normaliza said...

terliur tgk cucur kelapa tu. Kalau mak saya buat, kami adik beradik makan dgn gula merah. uih..menjilat jari!

ibu_umairah said...

amboii sedapnyaaa..k.yong nye masakan!!!!!!terutama sekali cucur kelapa!!!memang dah lama tak makan

kakyong said...

mama-miya,
yg nak makan anak kecik jer.. masak 2 keping pun dah cukup.. baki simpan, masak ut minum petang pulak.. ;)
anak2 belum berkenan nak mkn stew.. kalo masak nanti ibu nyer sorg yg melantak.. en ayah x suka..

hadina,
apakah yg dimasak semalm utk berbuka... ;))

kak precious,
hehe.. jiran2 kyong kiri kanan 2-2 pemurah.. mcm2 depa bg.. meh ler kita bjiran, mn tau dpt xtra2 giveaway yg akak tak mau tu, boley la sedekah pd kakyong.. :))

Rai,
sila lah... :D

Dayah,
bayam masak air sedap lawan dgn sambal belacan @ sambal tumis ikan bilis... ;)

miela77,
len kali buat reservation & byr deposit awal.... :D
amik foto byk2..

cybermummy,
hari ni dah Up teka foto... meh teka...

Aida,
aslong air tangan isteri.. istimewa dah tu..
walau simple, janji nasi nya bertambah2... itu lah kasih sayang... ;)

UmmuMishkah,
hihihii... betui 3x
en ayah, walau hanya masak telur kicap tu.. tp nasi nya bertambah x penah kurang...

kak nza,
Alhamdulillah, gitu lah harapnya.. anak2 pun dah pandai request.. hari2 nak nasi goreng... ;)

kakyong said...

aten10,
ni masakan bbrp hari lah.. cuba tgk tarih foto... hihiii..;)
tp kalo masak memang utk 1 kali makan, sbb en ayah & anak2 memnag tak suka mkn yg sama 2 kali..

mamaQaypo,
heheheee... ;)
ta sempat lagi nak bertanam tomato di facebook.. x cukup level... :))

ummi qaisara,
tu la org malas.. semua nak cepat... cepat disedia, cepat dimasak & cepat dimakan... ;;)

fid,
malas yg mengada2... hahahaaa...
en ayah request ibu masak kurma ke.. masak kari ker.. tp malas.. lagipun nak jd bdn, x mau masak lemak2... :))

nadiah,
blend cepat sket.. lenyek2 nanti anis & fikri kaco daun...
masak sayur campur xde outik jagung pun ok... janji sayur nyer becampur... ihikk... ;)

Yan,
teka foto dah Up.. teka jgn tak teka... ;)

mommy lyna...
ooohhh suka penkek/lempeng.. kakyong selalu rotate.. kdg2 buat plain jer, kdg2 boh oat @ kelapa parut... lebih sedap kalo masak dgn minyak sapi... ;)

QM,
ok.. pasni boleh masak...

DNNA,
pisang tu tak sedap makan camtu jer..
kalo terlebih rajin boleh buat pengat pisang ker, lepat pisang ker.. tp kalo ade daun pisang memang dah lama dilepatkan.. :)
tomato memang sedap dimakan begitu sahj.. kakyong suka ricih cili api & boh kicap sket..

Atiqah,
pasni rajin2 lah masak... student pun boleh masak kan... heheh., tp masa kakyong study dulu kami mana ade dapur, seme beli jer...

ida,
kalao lagi malas.. tunjuk jer kat menu kedai makan jer... ihik..
telur dadar pun sedap, lawan dgn tomyan sayur.. @ pun ikan masak 3 rasa... :D

kakyong said...

mommy SN,
heheh. yer memang baik sgt tu.. kakyong pun selalu rotate... guna apa jer yg ade di rumah... yg penting ibu sihat, anak sonok & ayah nye hepi.. ;)

normaliza,
cicah dgn gula merah memang sedap sgt tu..
dulu kecik2 dulu pun suka meratah gula merah.. jenuh lah makbonda sorok, tp tetap dicari... heheh... :D

ibu_umairah..
cucur kelapa ni org2 kg je makan... :))

MiszMama@Haslinda said...

lempeng kelapa ngan jemput2 pisang memang my peveret..dalam seminggu tak pekena memang tak lengkap rase idup.hehehe

ummuabdullahsyaakir said...

Kak Yong mmg rajin masak..kalau ank2 n suami suka makn kita pun jadi seronk nak buat mcm2,kan kak yong...eem yg lempng tu nnt nk edit lh...saya klu buat asyk lempng biasa jea...tak teri nk edit2...hehe

nnt bila saya rsa rajin,nk lh ambik idea lauk pauk kak yong utk saya mask..^_^

kakyong said...

miszmama,
oooo.. sama lah kita... yg senang bikin.. tiap minggu mesti ada... ahakss... :))

ummu AS,
terima kasih.. sekali ummu AS komen.. boleh kata semua entri...
amik le idea.. asal masak sendiri utk che abe... ;)
kakyong pun suka2 jugak jln2 ke blog masakan...
bukan le terer sgt masak.. tp nak makan punya pasal.. masak sendiri rasanya lebih puashati...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .